Så Planerar Du Ett "Zero Waste Wedding"

Vad betyder zero waste? Jo, det är en livsstil där du eftersträvar att generera så lite avfall som möjligt. Det är näst intill omöjligt att inte producera något avfall, men det är definitivt möjligt för de flesta att dra ner. Ett genomsnittligt bröllop producerar mängder av C02-utsläpp. Det enklaste sättet att eliminera problemet är att satsa på ett elopement, men den idén passar ju såklart inte alla. I dagens blogginlägg har vi samlat några tips för dig som vill ha ett traditionellt bröllop men minska din påverkan på miljön.

Att bjuda in till ett miljövänligt bröllop

Många företag använder idag återvunnet papper eller andra mer miljövänliga pappersalternativ. Leta efter en leverantör som delar dina värderingar och kan hjälpa dig hitta bästa möjliga lösning. Ett annat alternativ är att skicka ut elektroniska inbjudningskort till ert bröllop, idag är det enkelt att designa vackra kort som landar direkt i dina gästers inkorg. Läs gärna det här inlägget från arkivet, där Jenna och Michael livesände sitt bröllop på Zoom!

Miljövänliga kläder för brudparet och gästerna

Till brudparet: Lägg lite tid på att leta efter era bröllopskläder second hand, tillexempel kan du som bor i Sverige boka en tid på Bröllopsbruket där du får hjälp att prova ut en begagnad klänning som passar din stil. Det går också att hyra både klänning och kostym, på så sätt behöver ni inte köpa något nyproducerat som ändå bara ska användas en gång.

Till gästen: Så länge du följer brudparets eventuellt valda klädkod behöver du inte köpa nya kläder, du är precis lika fin i en klänning eller kostym du burit tidigare. Leta annars second hand och efter hållbara varumärken, det finns så mycket fint i både butik och online!

Foto: Evalinas foto. Kläder från Bröllopsbruket.

Foto: Evalinas foto. Kläder från Bröllopsbruket.

Lokal eller destination?

Fråga de som driver lokalen ni valt för ert bröllop om det finns möjlighet att återvinna och kompostera matrester. Ju fler av oss som frågar, desto större är chansen att fler ändrar sina rutiner och tillvägagångssätt.

Att gifta sig på varmare breddgrader känns lockande för många brudpar, men att flyga sina gäster till bröllopet är ett stensäkert sätt att driva upp koldioxidutsläppet. Om möjligt, se över antalet gäster och leta alternativa resvägar. Det finns många spännande platser som passar för bröllop även på hemmaplan, missa inte det här inlägget där vi berättar om vår workshop på ICEHOTEL i Jukkasjärvi!

Lokalt och efter säsong

I detta fall gäller det både mat och blommor. Be din florist att använda lokala blomster så stöttar du både lokala jordbrukare och slipper frakta in blommor från utlandet. Det går också minst lika bra att använda det som redan finns i naturen eller i er egen trädgård. Planterade växter i kruka är vackert som bordsdekoration, och dessutom en rolig gåva som gästerna kan ta med sig hem!

Välj lokala råvaror och det som är i säsong, det smakar fantastiskt och ger även en personlig touch till ert bröllop genom att använda det som kommer från området runt omkring. Gifter ni er på hösten är det dessutom skördetid och det finns ännu mer fina råvaror att välja mellan.

Undvik vattenflaskor i plast och engångsartiklar som plastglas och tallrikar. Kanske går det att hyra in porslin eller låna av vänner och bekanta?

Läs även om Celia och Oskars hållbara junibröllop, där finnas massor av inspiration att hämta!

Foto: Visual Verge.

Dekorationer som sparar på resurserna

Se dig om hemma, vi vågar nästan garantera att det finns massor av användbara saker i hemmet som blir vackra dekorationer. Rengjorda glasflaskor och burkar kan till exempel fungera som ljusstakar eller vaser. Se hur Jenna och Matt använde flaskor som dekorationer i det här inlägget. Era favoritböcker, skivor eller sällskapsspel kan bli vackra bordsinstallationer som dessutom kan starta intressanta konversationer bland era gäster. Bara fantasin sätter gränser!

Dessa tips är en bra början för dig som funderar på hur ni ska göra ert bröllop mer miljövänligt. Fyll gärna på med dina egna idéer i kommentarsfältet!