Elegant Destinationsbröllop I Toscana: Elin + Alex


Förra veckan fick vi njuta av ett destinationsbröllop på Mallorca (Avslappnat bröllop på Mallorca: Louise + Micke) och denna veckan tar vi oss åter igen till sydligare breddgrader för att inspireras av Alex och Elins Toscanabröllop. Paret berättar att de länge funderade över ett tema och att de hade lite svårt att bestämma sig. Till en början var de inne på ett klassiskt svenskt sommarbröllop med jordgubbstårta, men kände sedan att det inte speglade dem som par till 100%. De visste att de ville ha en utomhusceremoni, god mat och dryck och få rå om sina gäster på bästa sätt. Men dessa önskemål bestämde de sig för att anordna sitt bröllop i Italien. Detta passade paret perfekt då de älskar att resa.

Det är något visst med Italien. Med värme, böljande landskap och passion för mat och dryck är Italien ett drömresmål för många. Elin och Alex ville ha ett enkelt men elegant bröllop och leta runt bland flera gårdar och föll på Villa S Andrea i Toscana. Vi ska nu få följa med till den gården, där den Stockholmsbaserade bröllopsfotografen Matilda Söderström fick äran att föreviga parets bröllopsdag i september 2018.

Så träffades paret

Bruden Elin berättar: Både jag och Alex kommer från samma medelstora stad. Vi träffades genom gemensamma vänner och föll direkt för varandra. Efter 10 år tillsammans friade Alex till mig. Samma kväll som årets första snö föll bjöd Alex ut mig på en av våra stående "date-nights" som vi turades om att överraska den andra med. Kvällen var magisk med kyssar under en gatlykta när stora snöflingor singlade ner ovanför oss, en lång promenad och middag på en mysig restaurang där många av våra gemensamma favoritlåtar spelades i bakgrunden (helt oplanerat, av en ren slump!). 
När vi var tillbaka hemma så bytte jag om till nattlinne och tvättade av mig sminket och kröp in under en filt i soffan. Det var där och då som Alex satte sig bredvid mig och tog fram en grön liten ask med en underbart fin diamantring och frågade om jag ville gifta mig med honom. 

Han sa att det hade vart så många perfekta ögonblick under kvällen då han hade kunnat fria, men att det var just de här tillfällena som han älskar allra mest. Hemma är man sig själv, avslappnad och osminkad, och tillsammans bara vi. Det är då vi är som närmast varandra och det är det mest naturliga. Jag svarade såklart JA och var lyckligast i världen!

Bröllop i Italien
bröllopsfotograf stockholm
bröllopsinspiration
bröllop i italien + bröllopsblogg
bröllopsblogg brud

Val av klädsel

Elin: Jag var ute efter något enkelt men elegant och som gick att röra sig obehindrat i. Jag provade först helt andra modeller med tyllkjolar men fastnade inte riktigt. Tillslut gick jag med på att prova den här tighta klänningen i spets (som inte alls var vad jag hade sett framför mig) och fastande DIREKT. Den kändes elegant och klassisk men samtidigt modern, och den var framförallt skön. På bilderna från provningstillfället av klänning står jag nog inte rakt på en endaste bild. Jag ville försäkra mig om att klänningen skulle gå att dansa ordentligt i och att den verkligen satt på plats. 

Alex tänkte ungefär likadant med sin kostym, han ville ha något klassiskt och elegant som samtidigt var bekvämt. Valet föll på en kostym från Tiger, där servicen var fenomenal och bemötandet perfekt.

brudklänning med släp
brud brudklänning bröllopsinspiration

Styling och accessoarer

Jag ville att min frisyr skulle kännas vild och vacker. Sofie som gjorde uppsättningen tränade på mitt hår flera gånger och det blev helt perfekt! Slöja köpte jag begagnat från en köp-och-sälj-sida. Smycken var en present från min svärmor. Hon ville ge mig en present för att jag, i och med bröllopet, blir hennes dotter. Det kändes ärofyllt och speciellt. 

Ringarna designades enligt önskemål av Josefin Cumings. Josefin är en underbar tjej som kan trolla med sina händer! Vi är SÅ nöjda och älskar våra ringar som är helt unika.

Alex Longinés-klockan är min bröllopspresent till honom. Egentligen tänkte vi ge varandra presenterna som morgongåva, men kunde inte hålla oss så vi gav dom mellan "first-look" och vigseln, då vi hade lite väntetid på hotellet innan det var dags för ceremonin.

vigselringar bröllop
brudbukett med mycket blad

Brudbuketten

Elin: I brudbuketten ville jag ha grönt och vitt i en vild och spretig bindning. Jag sa nej till rosor och andra klassiska brudblommor, då jag kände att jag ville ha "något annat". Jag ville att känslan skulle vara vild och vacker, och lite rufsig och naturlig. Alex knappnålsblomma gick i samma färger och tema som brudbuketten. 
Som dekoration på borden ville vi ha något naturligt som inte kändes för uppstyrt eller stramt. Eftersom Italien är ett så stort matland så valde vi att ha gröna örtväxter istället för traditionella blommor.

bröllop i italien
septemberbröllop i italien
italienbröllop
italienbröllop
bröllop i toscana Italien

Platsen

Elin: Villa S Andrea är en otrolig vingård. Den drivs av en kvinna som heter Ilenia som har blivit som en del av vår familj. Ilenia har ett så varmt stort hjärta som gör att man älskar henne från dag 1. Tillsammans med all övrig personal känner man sig välkommen och som en i "Villa S Andrea-familjen" direkt. Vingården har tre olika villor, där vi bokade den största -Villa Montelodoli, som passade perfekt för vårt bröllop. Villan har en nybyggd pizzaugn som vi utnyttjade dagen innan till ett pizzaparty, en vinkällare som vi bokade en vinprovning i för alla våra gäster, ett storkök som cateringen kunde hålla till i, en uuuunderbar utsikt, pool, separata lägenheter mm mm. Det är ett PERFEKT ställe att ha ett bröllop på!

Eftersom Italien har så stor själ och traditioner som genomsyrar hela levnadssättet kände vi båda att vi ville ha det typiska italienskt, och fånga upp typiska Italienattribut. Vi valde därför att ha ett tema som kändes naturligt och självklart för platsen vi var på -italienskt med sin enkelhet, elegans och naturlighet. Italien är ju känt för god mat och vin, starka familjeband och fina miljöer. Vi ville plocka fram det vi gillar mest med Italien och den fantastiska gården vi var på, och valde att köra på mycket olivblad från gårdens olivlundar, lokala viner, örtkryddor istället för blommor till borden, lavendel istället för ris att kasta efter ceremonin, italiensk musik och mycket god mat.

bröllop i italien toscana

Vigseln

Elin: Vigseln, vilken dröm! Våra gäster satt i olivlunden med utsikt över vinrankorna och såg oss komma i den fina gamla Fiat 500:an som vi hade hyrt. Jag ställde mig upp i bilen och vinkade genom takluckan till alla gäster på håll. Det var magiskt att se alla sitta där tillsammans och vänta på oss. Den bilden kommer alltid att finnas kvar i våra minnen. 
När vi kom spelades José Gonzales låt Heartbeats och min brors dotter Lowisa kom springandes mot oss samtidigt som hon ropade "Elin och Alex". Vi har aldrig känt så mycket kärlek någon gång i våra liv, det var helt underbart! Lowisa är så stolt och tycker att det är hon som har gift sig med oss. :)

bröllop i italien
flower girl bröllop
bröllop i italien
Bröllop i Toscana

Vi gick fram mellan olivträden till våra gäster och ställde oss framför dem med ansiktet vänt mot gästerna. Det kändes fint och mer närvarande att kunna se alla gäster medan vi stod där framme. Vi hade skrivit egna löften till varandra som vi läste. Jag hade skrivit ner mina på en fusklapp medan Alex läste sina innantill. Det var så vackert. Vigseln fortsatte med ringväxling och tal från vigselförrättaren. Efteråt utbringade våra toastmasters Astrid och David ett fyrfaldigt leve och startade Domenico Modugnos Volare. Gästerna kastade lavendel och vi kramades och tog emot gratulationer.

Toscanabröllop
Bröllop i Toscana Italien
bröllop i toscana Italien
bröllop i toscana Italien
bröllop i toscana Italien
bröllop i toscana Italien
bröllop i toscana Italien
bröllop i toscana Italien
bröllop i toscana Italien

Om fotografen Matilda Söderström

Elin: Jag hade tidigare fotograferats av Matilda då jag var tärna på min bästa väns bröllop. Både Alex och jag bokstavligt talat ÄLSKAR Matildas bilder! Matilda fångar allt från den minsta skrattrynka i en fasters ögonvrå till hjärtepirret hos bruden när brudgummen kramar hennes hand lite extra under ceremonin. 
Det i kombination med att Matilda är en väldigt varm och jordnära person gjorde det omöjligt för oss att tänka på någon annan fotograf än henne. Vi är SÅ glada över att Matilda var med oss under helgen, som en del av vår familj.

Italiens bil bröllop
bröllop i toscana Italien
bröllop i toscana Italien
bröllopsmiddag i toscana Italien
bröllopstal
bröllop i toscana Italien
bröllopstals

Bästa minnet från dagen

Elin: Hela middagen! Astrid och David har lagt ner mycket tid på att ge oss en helt fenomenal upplevelse på vår bröllopsdag. Det var så mycket tal, så mycket musik och kärlek som bubblade längst de vita linnedukarna, mellan de tända kronljusen och till den fantastiskt goda maten och drycken som vi blev serverade med! Solnedgången över vinrankorna, tårta under stjärnorna och valsen under bar himmel var en ren och sann dröm!

Bröllop i italien toscana

Brudparets Tips till andra som planerar bröllop

  • Vi valde att stå vända mot våra gäster under ceremonin, och inte vända från dom som man vanligast gör i en kyrklig vigsel. På så sätt kändes det som att alla var en enhet där vi såg på varandra under den stora stunden då vi blev man och fru. 

  • Låt dagen och kvällen genomsyras av vad ni som par gillar och ta hjälp från era gäster. Som gäst tycker man inte att det är jobbigt att ansvara för mindre detaljer utan ser det istället som ett hedersuppdrag som bidrar till helheten. Det är roligt att känna sig delaktig, så fråga gärna era syskon, vänner eller släktingar om de kan hjälpa till med något. 

  • Försök anpassa musiken till era gäster, för att få till en bra fest där så många som möjligt är med på dansgolvet. 

  • Ha ett uppsamlingsevent kvällen innan där ni lär känna varandra. Att vi bodde på en och samma vingård under en hel helg gjorde att vi fick mycket tid till att rå om alla som vi älskar, på ett sätt som man sällan har möjlighet till hemma i Sverige då man oftast ses på ett födelsedagskalas över en kopp kaffe. 

  • Se till så att det aldrig är tomt i glasen. Tomma glas leder sällan till spontana tal!

bröllop i toscana Italien

Fotograf: Matilda Söderström
Brudklänning: By Malina
Brudskor: Paradox London Pink.
Kostym: Kläder Tiger of Sweden
Brudgummens skor: Loake
Klocka: Longines.
Festlokal: Den underbara vingården Villa S Andrea
Florist: Asso Di Fiori
Trycksaker: vistaprint.se
Catering: Class Recievimenti