Rustikt bröllop i Toscana: Anna-Karin + Olof

Anna-Karin och Olof gifte sig i Toscana den 26 juli 2017. När släkt och vänner reser långt för att fira en sån här dag, är det skönt att få lite extra tid att njuta av varandras sällskap. Brudparet med familjer, brudfölje och toastmasters anlände därför till Villa Catignano två dagar innan vigseln och fick njuta av den italienska idyllen i lugn och ro innan alla festligheter. 

Dagen innan bröllopet kom samtliga gäster hälsades välkomna med tal och film samt en avslappnade grillfest. Kvällen avslutades utomhus under lamporna på borggården med snacks, dryck och ett musik-quiz komponerat av två av Olofs närmaste vänner i syfte att lära känna brudparet på djupet men även varandra lite bättre.

Vilken dröm att gifta sig i vackra Toscana! Anna-Karin och Olof fick detta drömbröllop förevigat av bröllopsfotografen Christell Eberstein / Snowflake Photo och det är en serie underbara bilder som vi hoppas förgyller er start på veckan!

A-K&Olof(15).jpg

Anna-Karin berättar

Vi letade länge efter en bröllopslokal, både i Stockholmsområdet, Västmanland och Dalarna. Inget kändes helt hundra av det vi hade tittat på. Vi bokade ändå en festlokal intill Ängsö slott i Västerås och påbörjade planeringen lite smått. Sen tog vi en helomvändning efter att en av Olofs bästa vänner berätta om ett tredagars bröllop i Frankrike. ”Ett underbart bröllop på alla sätt och vis som man kommer minnas hela livet. Det sticker ut ur mängden på ett helt annat sätt och det skapar en fantastisk känsla”. Både jag och Olof kände att "det är ju såhär vi vill ha det".

WelcomeDinner(10).jpg
WelcomeDinner(2).jpg

Jag hade beslutsångest i några dygn men efter att vi pratat runt med familj och vänner och fått positiv respons så bestämde vi oss snabbt för att gifta oss i Toscana. Det kändes helt rätt! Vi gjorde en ordentlig research och fann Villa Catignano som ligger strax utanför Siena. En fantastik ville med den perfekta rustika känslan, magiska vyer och det bästa av allt, vi kunde få plats med alla gäster på ett och samma ställe under några dagar. Vi ville ju som sagt njuta av våra gäster mer än under själva bröllopsdagen och festen. Hänga tre dagar i Italien och Toscana på ett och samma ställe med alla gäster kändes magiskt!

PizzaDinner(22).jpg

Bröllopsdagen började med gemensam frukost. Poolhäng och lunch vid poolen. Några gäster passade på att dra iväg på vinprovning medan andra körde poolhäng för hela slanten. Vi började göra oss i ordning strax efter lunchen. Vigsel, bröllopsmiddag och fest gick av bara farten. Alla som gift sig vet att det inte går att beskriva känslan. Det måste upplevas.

bröllop+italien

Hur paret träffades

Vi träffades via en gemensam vän, som förde oss samman. Vår gemensamma vän var för övrigt en av två toastmasters på vårt bröllop. Vår gemensamma vän tyckte att jag borde komma till Uppsala för att träffa en av hans vänner, Olof, som han trodde skulle falla mig i smaken. Sagt och gjort tog jag kontakt med Olof via Facebook och på den vägen är det.

Förlovningen var ett gemensamt beslut, ingen av oss friade direkt utan vi bestämde oss för att förlova oss under vår semester i Kroatien, sommaren 2013. Vi väntade vårt första barn under hösten 2013 och kände att det vore fint att förlova oss innan allt med småbarnslivet skulle komma. Vi förlovade oss den 29 juli 2013. Eftersom det inte direkt var planerat så hade vi inga ringar att byta med varandra, trodde jag...

A-K&Olof(62).jpg
bröllop+toscana

Vi hade bokat bord på en restaurang vid namn Jeny upp i bergen strax utanför Makarska. Det var en liten fine dining restaurang med max 30 platser. Fantastisk utsikt och maten var fantastiskt god. Vid efterrätten tar Olof fram något ur fickan. Han har tidigare under dagen tvinnat två ringar av ett rep och överraskade med två provisoriska ringar. Datumet 29 juli har hängt med oss under hela vår gemensamma tid tillsammans. Det har blivit "vårt" datum och initialt bestämde vi oss för att vårt bröllop skulle bli av en lördag den 29 juli. Vi tittade i kalendern framöver och såg att lördag den 29 juli blir år 2017. Nu blev det ju ändå inte som vi tänkt oss eftersom vi faktiskt gifte oss den 26 juli 2017 istället.

.jpg
brudklänning.jpg
A-K&Olof(90).jpg
A-K&Olof(97).jpg

Jag hade tidigt en drömbild om en bröllopsklänning helt i spets. Första gången jag prova en brudklänning i spets kände jag direkt att det här kommer inte alls at funka. Jag trivdes inte alls i det. Så det var bara att prova vidare vilket jag gjorde. Jag fann min fantastiska klänning på Bröllopsbutiken som ligger på St eriksgatan i Vasastan i Stockholm. När jag provade klänningen för första gången fick jag gåshud och det är ett gott tecken. Klänningen kommer från märket Watters Willowby och klänningen heter Arie.

Olof valde en mörkblå kostym, vit skjorta med manschettknappar av guld, svart fluga, vit näsduk och bruna skor till. Likaså hade hans bestman och två marskalkar samma outfit.

Bröllop+Toscana

Vi ville gärna att vår klädsel skulle passa in i den miljön som vi valt att ha vårt bröllop i. En gammal rustik Toscana-villa med vigsel ute i den italienska trädgården omgiven av citronträd, olivlundar och fantastiska vyer. Tärnorna fick själva välja kläder och de bar spetstopp från Ida Sjöstedt (som även matchade med min klänning för festen) samt en tyllkjol i puder från Zara. Till de hade de valt skor från Swedish Hasbeens.

Jag valde att ha en mjuk, låg uppsättning med blommor i håret som matchade buketten.

A-K&Olof(246).jpg
A-K&Olof(261).jpg
A-K&Olof(276).jpg
A-K&Olof(103).jpg

Vigseln

Platsen för vigsel hade vi preliminärt bestämt utifrån bilder från Villan och den italienska trädgården. Vi ville ha med den fantastiska utsikten och möjlighet för alla gäster att kunna sitta ner under vigselakten.

A-K&Olof(108).jpg
A-K&Olof(135).jpg

Vi hittade en svensk vigselförrättare via Tuscan Pledges och hade en hel del önskemål om hur vi ville att vår vigsel skulle gå till och Emma, vår vigselförrättare, gjorde ett utomordentligt jobb. Olofs kusin, Lena Swanberg, är professionell sångare och vi hade äran att få höra henne framföra våra två låtar som vi tidigare hade valt ut. Vi gav Lena friheten att tolka låtarna på sitt sätt och det gjorde hon med bravur. Låtar vi hade : Kärleksvisan av Sarah Dawn finer och Fix You med Coldplay.

A-K&Olof(131).jpg
A-K&Olof(155).jpg
A-K&Olof(122).jpg
A-K&Olof(124).jpg
A-K&Olof(134).jpg
A-K&Olof(165).jpg

Det var mycket känslor under vigseln det går inte att beskriva! Nervositeten försvann konstigt nog precis innan vi gick tillsammans genom den italienska trädgården där vigseln tog plats.

A-K&Olof(175).jpg
A-K&Olof(205).jpg
A-K&Olof(210).jpg
A-K&Olof(212).jpg
A-K&Olof(218).jpg

Om bröllopsfotografen Christell Eberstein

Första kontakten togs av oss efter att vi hade sett en vacker ballerinabild tagen av Christell. Bilden var lustigt nog från kärlekstunneln på Ängsö slott, där vi från början hade bokat vårt bröllop hos. Vi gillade Christells bilder och känslan hon förmedlade. VI tog kontakt med henne och berättade om upplägget och hon var inte sen på att nappa!

Portfolio av bilder, recensioner, personligt möte och provfotografering var helt klart avgörande. Vi hade offerter från flera håll, men känslan landade väl i mötet. Det var väldigt avslappnat och trevligt att ha både Christell och hennes andrefotograf Tess med som fotografer på vårt bröllop. Vi är så himla nöjda och glada att vi kom i kontakt med Christell och kan varmt rekommendera henne till framtida bröllopspar.

A-K&Olof(223).jpg
A-K&Olof(313).jpg

Vi hade ju som sagt bestämt oss för att gifta oss 29 juli 2017 men det var redan uppbokat så det närmsta vi kunde komma var onsdag 26 juli vilket blev minst lika bra. Vi beslutade oss för att ta hjälp av en bröllopskoordinator då vi insåg att det kommer bli en hel del saker som ska fixas med nere i Italien och vi hade inte möjlighet att varken åka ner för att se Villan som vi hyrt eller åka ner för att provsmaka olika bröllopsmenyer. Vi gjorde research, läste recensioner och kontaktade sedan några olika bröllopskoordinatorer. Beslutet föll på att ta hjälp av Hewelin Vanni på Marry me in Tuscany.

A-K&Olof(314).jpg

Hewelin har hjälpt oss otroligt mycket. Hon har bra kontakt med många olika leverantörer och kan skräddarsy lösningar. Vi kan varmt rekommendera henne för er som funderar på att ha ert bröllop i Toscana. Provsmakning av bröllopsmeny och vinpaket gjorde vi dagen innan bröllopet och det var faktiskt väldigt spännande och kul. Där diskuterade vi även hur vi skulle göra om det eventuellt skulle regna under bröllopsdagen. Vi ville ju så gärna ha hela vårt bröllop utomhus (en stor anledning till att förlägga bröllopet utomlands) men väderleksrapporten såg inte så lovande ut tyvärr.

På bröllopsdagen regnade det till och från under eftermiddagen och vi fick faktiskt flytta fram vigsel då det kom en ordentlig skur precis innan vår vigsel skulle starta. Dukningen var redan klar så många gäster och personal från cateringfirman fick snabbt täcka alla bord med plast. När väl skuren hade dragit förbi blev luften fräsch och vi kunde har vår vigsel och middag utomhus utan en droppe regn. Allt går att lösa med rätt personer på plats. Gäster såväl som cateringpersonal.

A-K&Olof(320).jpg

Vad gäller dekorationerna hade vi önskemål och en klar bild av hur vi ville ha det. Vi förmedlade till Hewelin via bilder och skypesamtal. Allt blev så mycket bättre an vad vi någonsin kunde föreställa oss. Ljusslingor ovanför sittningen i Court yarden, fantastik dukning precis som vi hade förmedlat att vi ville ha det.

Temat vi gick efter var en samklang/blandning av rustikt och elegant i färgtoner av bleka pasteller, olivkvistar och eukalyptus. Mässingsljusstakar blandat med lägre ljuslyktor i guld/mässing.

A-K&Olof(318).jpg

Bästa minnet från dagen

Det går inte att hitta ett bästa minne från en sån här dag/vistelse. Vi tror att det också är exakt så vi vill minnas det hela. Magisk atmosfär, fantastiskt sällskap, underbar mat och dryck och grymt häng i dagarna tre. Magi!

A-K&Olof(328).jpg

Tips till andra som planerar sina bröllop

  • Prata om hur ni vill ha det. Prata med folk som gift sig innan och lyssna på råd om måsten och icke måsten. Skapa er egen bild igen och prioritera det som är viktigt för just er.

  • Ta hjälp av nära och kära. Det är en ära att få hjälpa till med något som detta.

  • Våga leva ut drömmen.

  • Njut av stunden när den väl kommer. Bröllopsdagen är över i ett nafs. Försök att njuta under planeringsstadiet också och se resan som en del av målet.

A-K&Olof(358).jpg

Fotograf: Snowflake Photo
Plats: Villa Catignano, Italien
Brudklänning: Bröllopsklänning från Watters Willowby. Butik Bröllopsbutiken på St eriksgatan, Stockholm.
Vigselförrättare: Tuscan Pledges
Bröllops koordinator: Marry me in Tuscany
Make up och hår: Lidija Malinovskaja 
Catering: Class Ricevimenti
Florist: Agriflor Fiori
Trycksaker: Färdiga mallar på Etsy som redigerades.