Skärgårdsbröllop med havstema: Denise + Fredrik

Veckans bröllopsberättelse är från Denise och Fredrik som gifte sig i höstas på klippor med utsikt mot Karlskrona skärgård. De hade havstema på bröllopet och skapade en riktigt härlig sjömanna-stämning med detaljer som drivved, fiskenät och gamla flaskor. Bröllopsfotografen Lotta Johansson har dokumenterat dagen som vi nu får uppleva ögonblick ur. 

Tack Denise och Fredrik för att ni delar med er av er fina dag!

Fredrik bestämde sig tidigt för att han ville ha frack och gick till den lokala uthyraren. Jag är en vintage-brutta så för mig var det självklart att ha en gammal klänning. Är ett fan av Elsa Billgren sen länge och att välja och vraka i hennes samling kändes som ett mycket bekvämt alternativ till att fara runt och leta i vintagebutiker, så min syster ordnade att vi for dit på min möhippa. Från början var jag mer inne på en enklare 40-tals klänning med spets-slöja men blev kär i en 60-talare med gott om plats för tårta som tål dans av det svängigare slaget. Av farmor fick jag låna hennes mormors myrtenkrona och myrtenkrans som gifte sig senast 1906. Jag skippade kronan men bar kransen klädd med tallmyrten (vaxblommor). Till det en lös, romantisk uppsättning, lång, enkel slöja och spretig bukett. Sminkade mig själv ungefär som jag brukar. I en vintagebutik i Borgholm köpte jag pärlemoskimrande bröst- och manschettknappar som Fredrik kunde ha till hyrfracken så den också fick en liten personlig touch. 
HOGUPPLOSTDeniseFredrik-103.jpg
Brudbukett
Bröllop
Bröllopsberättelse

Dekorationer

Efter att ha nördat Bröllopspodden kändes det som en rolig och smart grej att välja ett tema. Vi valde att inspireras av omgivningarna och säsongen och vi gifte oss vid segelsällskapets klubbhus på klipporna med utsikt över Karlskronas skärgård så havet blev temat. I en ganska så höstig, rustik version med nät, sand, rep, snäckor, gamla flaskor och koffertar, drivved, spetsgardiner, notblad och stormlyktor. Inbjudningarna var designade av en tjej på Etsy som vi printade hemma. Där fick gästerna en första hint med bläckfiskarmar, marinblå kuvert och guldiga ankar-sigill. Jag köpte grejer på loppisar, letade drivved på öar och pysslade i ungefär ett år, det var så himla roligt. Nät till lyktorna fick jag av en fiskar-gubbe efter en efterlysning på Facebook i utbyte mot några färdiga lyktor. Vår toastmadame gjorde alla fantastiska servettringar, mamma gjorde festhäftena som jag dekorerade med vattenfärg i samma stil som andra skyltar/ detaljer och min moster skördade massa vass som vi hade istället för blomarrangemang. För att skapa lekfull, avslappnad stämning så hade vi även ”stationer” med fotobås, gnuggistatueringar (sjömanna-mässiga såklart) och flaskpost-gästbok. Det var oväntat populärt och innan natten var över hade folk ankare och skepp på alla möjliga kroppsdelar, inklusive ansiktet. 

Vigseln

Vi valde att gifta oss borgligt ute vid havet den 17 september och hoppades på mulet och lite vind i slöjan, tänkte att det skulle bli pampigt och härligt där på klipporna. Vi hade världens bästa vigselförättare som förstod hur vi ville ha det, att det skulle kännas både högtidligt men ändå avslappnat och personligt. Vi tycker om det traditionellt svenska och gick in till folkmusik spelat på fiol och ackordion. För att det skulle kännas mer som en vigselplats svetsade pappa ihop en båge som mina kusiner klädde med grönt från omgivningen och vi gjorde en gång fram av ihoplånade trasmattor. Det var en helt fantastisk känsla att stå där under bågen med min man och se ut över alla vi älskar stå och le mot oss.

Om bröllopsfotografen

Lotta hade en tävling på sin hemsida där man kunde vinna en bröllopsfotografering och vi vann när vi berättade vad vi hade för planer för vår dag. Först var hon med när vi gjorde oss iordning på hotellet, sedan hade vi ”first-look” och porträtt. Efter det fotade hon när gästerna minglade och vigseln. Lotta har hela tiden varit väldigt lätt att ha kontakt med, både via mail och telefon, det är ett stort plus. Fotograferingen kändes mest väldigt enkel och avslappnad och på vigseln kan jag knappt minnas att jag såg henne om jag ska vara ärlig. Vi är väldigt nöjda med bilderna. Dels så fick hon många fina bilder på oss och bilder på sånt man vill minnas under dagen och de där familjebilderna vi kom överens om men främst så förmedlar bilderna precis den där pirriga lyckliga känslan som vi hade den dagen. Vi har många foton som passar till att hänga upp på väggen men också många med de där små sakerna som värmer hjärtat, när vår son pillar på en pärla i klänningen och när vi kramas med vänner och familj. 

Tips till andra som planerar sitt bröllop

Vi är glada att vi valde att lägga fokus på gästerna redan när vi la budgeten. Att hyra kläder, sminka mig själv, trainee-frisör, billig ring och skippade resa till fördel för mycket personal, musiker till minglet, DJ och gott om mat och godsaker. Att fixa ett litet tåg som körde gästerna från hotellet till minglet var uppskattat. En annan sak som blev väldigt lyckat var att ha en slut-tid för festen. Vi hade planerat "sista dansen" kl. 01 med 80-tals-ballad och konfettibomber. Många stannade till dess och stämningen blev fantastisk, festen slutade på topp istället för att sakta dö ut. 

Leverantörer
Fotograf: Lotta Johansson
Inbjudningar: Beetle & Quill, Etsy
Lokal: Karlskrona Segelsällskaps klubbhus
Catering: Cozy Kitchen
Tårta: Liv Sandberg Cake Art
Klänning: Elsa Billgrens uthyrning
Frisör: Emelie Othén, Bergfelts frisörer
Buketter: Interflora Karlskrona
Frack: Ernst Nymans