Viktiga saker att tänka på inför bröllopet

- Reklamsamarbete med Enklare.se -


När man tänker bröllopsplanering så tänker många främst på roliga detaljer så som att hitta den perfekta brudklänningen, välja dekorationer eller anordna vinkvällar för att hitta det bästa vinet till bröllopsmiddagen. Men det finns några detaljer som kräver extra engagemang och som kan underlätta både ekonomiskt och juridiskt inför och efter er bröllopsdag. Några av dessa saker ska vi nu ta upp tillsammans med enklare.se.

Samla era lån

Enklare.se är en digital tjänst som hjälper dig att jämföra banker, både för att ta lån samt för att samla era lån. De lånar inte ut några pengar själva, utan lägger all sin energi på att hjälpa dig hitta det bästa låneerbjudandet. 

Att samla lånen betyder att du kan samla alla dina avbetalningar, kreditkortsskulder och övriga lån hos samma bank – och dessutom få det ihopbakat som ett och samma lån, med bara en enda ränta istället för flera olika.

Att samla era lån kan vara ett bra sätt att få till en bättre vardagsekonomi, då det innebär att ni faktiskt sänker era månadskostnader. Det innebär i sin tur att ni får mer pengar över till roligare saker - ert bröllop till exempel! Tjänsten som Enklare erbjuder är kostnadsfri och är skapad för att vara smidigare och just enklare för dig som kund.

På enklare.se kan du läsa mer om att samla lån.

Hindersprövning

Innan ni gifter er måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Anledningen till att man gör detta är för att det finns vissa hinder till giftermål i Sverige, nämligen dessa:

  • Ålder – om någon av er är under 18 år får ni inte gifta er.
  • Släktskap – om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra.
  • Om någon av er redan är gift/registrerad partner får ni inte gifta er.

Så här skriver Skatteverket vidare om hindersprövning:

När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Kontakta sedan vigselförrättaren i god tid före er vigsel. Ni ska lämna båda intygen till vigselförrättaren men tänk på att många anordnare av vigslar, till exempel kommuner, kan behöva ha intygen tidigare för att kunna planera vigseln. Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intygen och skickar dem till Skatteverket.

Gå vidare till Skatteverket för att ta del av samtlig information om hur ni ansöker om hindersprövning.

arv och Testamente

Förutom den romantiska gesten som det innebär att gifta sig, så innefattar ett giftermål flera juridiska detaljer som är bra att veta om. Till exempel vad som händer om någon av er går bort.

Om ena partnern går bort går arvet till den andra partner.  Om en av er har barn från ett tidigare förhållande går arvet däremot till barnet istället trots giftermål. Detta går att regleras i ett testamente. 

Har ni gemensamma barn är det bra att vara gift ifall en av er går bort. Är ni inte gifta, kommer arvet att gå till barnet oavsett ålder och det kan bidra till ekonomiska konsekvenser för hela familjen. 

äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan er som partners, gällande vad som ska vara enskild egendom under ert liv ihop. Detta registreras också hos Skatteverket. Som vilket avtal som helst är det bra om man kommer överens medan man är sams. Det kan bli en riktigt tråkig historia annars.

Läs mer om äktenskapsförord här.


Sisters in LawComment