Jordnära bröllop i skogsmiljö: Tove + Liam

Tove och Liam gifte sig i Härnösand den 29 juli 2017. De beskriver själva sitt bröllop som en familjefest som var personlig och jordnära. Ett bröllop ska handla om brudparet och Tove och Liam var noga med att dagen verkligen skulle vara en blandning av dem båda, vilka de är och vad de älskar. Inspirationen var en blandning av Sápmi och Värmland, då Liam är från Värmland och Tove är skogssame. 

Paret sa ja till varandra på Villa Fridhem, som är en mindre herrgård 10 minuter utanför Härnösand. Där fick de vistas hela helgen och fick plats med sina 30 gäster som också kunde bo där. Från början tänkte paret inte anlita en bröllopsfotograf, men fick det i bröllopsgåva och bokade fotografen Helene Grynfarb till sin dag. Vi är väldigt glada att deras dag blev dokumenterad av en bröllopsfotograf, för annars kanske vi inte hade fått inspireras av deras jordnära bröllop idag. 

Tack Tove och Liam för att ni delar med er av er dag här på Sisters in Law!

ToveLiam-1.jpg

Tove berättar

Jag och Liam träffades på midsommarafton 2013 i Härnösand, hos en gemensam vän. Vi föll för varandra redan första kvällen och träffades varje dag den sommaren. Sedan dess har vi varit tillsammans.

Liam friade till mig på min födelsedag efter att vi varit tillsammans i två år. Han hade gjort en skattjakt med ledtrådar och koordinater till olika platser i stan som jag skulle besöka, platser med minnen av när vi träffades den sommaren. När jag sedan återvände hem hade han dukat upp finmiddag. Jag skämtade och sade att det enda som fattades nu var att han friade till mig. Vilket han gjorde.  Jag fick en presentask att öppna och i det låg ett armband med texten ”Marry me” och då tog han fram ringen. Jag sa såklart ja!
ToveLiam-16.jpg
ToveLiam-21.jpg
ToveLiam-22.jpg
ToveLiam-18.jpg
ToveLiam-12.jpg
ToveLiam-8.jpg
ToveLiam-33.jpg
ToveLiam-39.jpg
ToveLiam-41.jpg

Om klädseln

Tove: Jag har bestämt sedan länge att jag ville gifta mig i en vit kolt (samedräkt) som ändå skulle ha typiska drag av brudklänning. Jag sydde den själv och visste tidigt när jag började med den hur jag ville att slutresultatet skulle bli, och den blev så mycket bättre än jag trodde att jag skulle lyckas göra den!

Liam: Jag hade svårt att hitta kostym i rätt storlek och skickade tillslut mina mått på internet för att få en skräddarsydd kostym. Jag ville ha en kostym mer åt det traditionella hållet.
ToveLiam-43.jpg

Om accessoarerna

Tove: Jag hade samiska accessoarer. En stor samisk silverbrosch (risku) av Erica Huuva och matchande örhängen. Jag hade en mindre brosch i håret som jag fick i dopgåva av min gudmor och mammas samiska ring som hon fick av pappa i morgongåva. Sist men inte minst hade jag ju näbbkängorna på mig.

Liam: Hatten visste jag tidigt att jag ville ha då jag annars till vardags ofta bär mössor/ kepsar och är bekväm i det.
ToveLiam-52.jpg
ToveLiam-53.jpg

Om blommorna

Liams syster är utbildad florist och fick därför ansvara för brudbuketten och blommorna på bordet. Några blommor köpte vi från affär men de mesta plockade hon på platsen vi var på. Till brudbuketten ville jag ville ha basen i grönt och vitt och blev överlycklig att hon satte dit inslag av skog i form av en grankvist (med en kotte!) och blåbärsris.
ToveLiam-84.jpg

Om vigseln

Vi hade en borgerlig vigselceremoni utomhus på Villa Fridhem. Det var fantastiskt väder och strålande sol hela dagen! Vår vigselförättare läste upp brev som vi skrivit om varandra, istället för löften, det bjöd på mycket skratt.
ToveLiam-110.jpg
ToveLiam-109.jpg
ToveLiam-112.jpg
ToveLiam-116.jpg
ToveLiam-122.jpg
ToveLiam-133.jpg
ToveLiam-135.jpg

Brudparets bästa minnen från dagen

Tove: Känslan av hur allt bara flöt på! Hur våra familjer lagade maten tillsammans i köket, dukade upp och fixade, medan jag och Liam bara gick runt och kände oss som kungligheter. Att jag gick runt och log hela tiden, och kramades genom hela kvällen!

Liam: Jag hade inte tänkt så mycket på fotograferingen och blev glatt överraskad att det var så roligt och verkligen blev ett fint minne! Vi åkte iväg innan vigseln för att fota på en annan plats i Härnösand som vi älskar och det var väldigt skönt att vara lite för sig själv och komma ifrån bröllopsbestyren.
ToveLiam-159.jpg

Om fotografen Helene Grynfarb

Från början hade vi inte tänkt på någon fotograf men vi fick det som bröllopsgåva och idag är vi fruktansvärt tacksamma och glada att vi har så fina bröllopsfoton och att vi fick den där fotostunden tillsammans med Helene! Helene fick oss båda att känna oss bekväma framför kameran och hon lyckades verkligen fånga vad som är VI i bilderna, och från vår bröllopsdag.
ToveLiam-255.jpg

Tips till andra som planerar bröllop

Gör det verkligen till eran dag, ert bröllop. Gör gärna en önskelista och jämför med varandra för att hitta kärnan i hur ni vill att er dag ska se ut. Kompromissa vid önskekonflikter. Börja planera tidigt, trots att vårt bröllop endast hade 30 personer så behövdes mycket planering!
ToveLiam-247.jpg

Fotograf: Helene Grynfarb
Festlokal: Villa Fridhem, Härnösand