Augustibröllop med utomhusvigsel på Skärholmens Gård: Patrik + Vendela

Patrik och Vendela gifte sig på Skärholmens Gård i Stockholm den 31 augusti 2019. Med en båttur från centrum, utomhusvigsel och efterföljande fest på gården blev det en glädjefull och jordnära bröllopsdag de sent ska glömma. Bakom kameran stod Bartek Pluska tillsammans med andrefotografen Ewa Sankowska och tillsammans med deras bilder ska vi nu få läsa mer om detta augustibröllop med ord från bruden Vendela. Vendela blev för övrigt så förtjust i bröllopsplanering att hon bestämde sig för att starta ett företag kring det. Hon hjälper nu andra brudpar inför sina bröllop via Wed By Us.

VP348.jpg

Så träffades brudparet

Vendela: Vi träffades i ett jordgubbsstånd på Södermalm i Stockholm 2014. Jag hade precis gått ut gymnasiet och hade fått ett nytt sommarjobb. Jag såg framför mig hur jag skulle sälja jordgubbar samtidigt som jag jobbade på brännan. Tyvärr blev det långt ifrån en solig sommar - regnet öste ner och dubbla jackor och varmt kaffe ersatte solglasögonen. Trots det dåliga vädret var Patrik på lika bra humör varje morgon när han stannade till vid jordgubbsståndet med lastbil och levererade nya jordgubbar. Vi började prata och fortsatte hålla kontakten efter det.

Efter flera års distansförhållande i olika omgångar gick jag ner på knä och friade till Patrik på vårt vardagsrums golv. Det firades med en weekend till Prag med långa promenader, mycket öl och nykärlek.

Bröllopsplaneringen

Vi började planera vårt bröllop ungefär 2 år innan det var dags för oss att säga "Ja!". Under vissa perioder planerade vi intensivt medan andra perioder tog vi "semester" från allt som hade med bröllop att göra. Vi hittade mycket inspiration från själva lokalen och ville framhäva herrgårdens unika charm och tydliga personlighet. Efter att ha bestämt en plats föll de andra bitarna på plats. Eftersom vi ville ha en familjär och intim stämning inkluderade vi våra vänner i planeringen, vilket gjorde det extra meningsfullt för oss när vi sen fick dela dagen med dem. Till exempel var både sångerskan och grafiska designern nära vänner till oss samt en av fotograferna. Att få planera bröllop var otroligt givande och roligt, så i samband med det startade jag mitt egna företag som bröllopskoordinator.

VP355.jpg

Om klädseln

Vendela: Jag drömde om en stor klänning med bara axlar som kändes romantisk och avslappnad. Jag började titta på olika hemsidor och showroom som sålde klänningar men plötsligt dök en klänning likt det jag föreställt mig istället upp på Blocket. Snabbt åkte jag och en väninna hem till kvinnan som sålde klänningen i Sollentuna och den passade som handen i handsken. I said yes to the dress! Det kändes fint att klänningen som har varit så meningsfull för någon annan får leva vidare genom mitt bröllop och förhoppningsvis förgyller någon annans stora dag efter vårt bröllop.Till klänningen fick jag låna mormors pärlhalsband och ett par blåa klackskor.

På båten kändes en klänning däremot otymplig. Ett par vita kostymbyxor från Asos och en lånad topp som var sköna att röra sig i fungerade fint som färdoutfit!

Patrik gick med sin pappa och bror till Thernlunds där han fick hjälp att välja kostym. Det blev en svart klassisk från Hugo Boss tillsammans med vit skjorta och svarta detaljer.

VP356.jpg

Styling och accessoarer

Vendela: Hela min familj och släkt har gått till samma frisör i 35 år, så för mig var det en självklarhet att be om hennes hjälp. Bröllopsmorgonen började på frisörsalongen tillsammans med min mamma och syster. Vi drack bubbel och åt frukost ihop medan håret blev stylat. Det blev lösa lockar i en halvuppsättning med blommor som matchade brudbuketten. Under tiden kom även två vänner till salongen för att hjälpa mig med sminkning och naglar.

VP371.jpg
VP359.jpg

Blommorna

Vendela: Brudbuketten bestod av ett flertal blommor och grönska i vitt, blått och grönt. Då min kära morfar inte längre finns med oss fäste floristen en berlock med ett foto på honom mitt i buketten, så att han fick vara med oss under dagen. Patrik hade ett coursage i samma färgskala. På middagsborden hade personalen på Skärholmen Gård dukat upp med ängsblommor och arrangerat buketter i baren och utomhus.

VP028-kopia.jpg
VP055.jpg
VP119.jpg
VP120.jpg

Om bröllopsfotografen

Vendela: Att få kunna föreviga vår kärlek i form av bilder var viktigt för oss. Därför fanns två fotografer med olika expertområden på plats under dagen och kvällen. Den ena var en stjärna på att fota människor och fånga sociala sammanhang på bild medan den andra var mer fokuserad på detaljbilder. De kompletterade varandra väldigt bra och vi älskar att kunna återuppleva dagen genom bilderna!

VP065.jpg
VP110.jpg
VP100.jpg

Bästa minnet från dagen

Att välja ett minne som det allra bästa är omöjligt! Men ett ögonblick jag minns extra väl var efter parfotograferingen på förmiddagen så passade vi på att stanna för att äta lunch på ett café innan vi mötte gästerna vid båten inne i stan. Fylld med kärlek och pirr inför dagen så fick vi tid för att stanna upp, landa mentalt och ta några minuter för oss själva. Från cafét kunde vi se hur gästerna möttes upp på kajen en efter en - det var en häftig känsla att se vänner, släkt och bekanta mötas upp för att fira oss. Med en stor förväntan om vilken fantastisk dag vi skulle ha framför oss vi lämnade cafét och gick mot båten.

VP147.jpg
VP140.jpg
VP091.jpg

Platsen för bröllopet

Efter att ha mött upp gästerna på Stadskajen åkte allihopa tillsammans till Skärholmens Gård i båt. Passande nog hette båten Djurgården, vilket råkar vara Patriks favoritfotbollslag. Det gav oss möjligheten att mingla och skåla i bubbel innan det 45 minuter senare var dags att kliva av vid herrgårdens egna brygga. Skärholmens Gård är ett fantastiskt ställe som blandar det klassiska med en touch av Pippi Långstrumps Villa Villekulla. Den är full med små vrår, rolig inredning och tokiga detaljer. Det är dessutom nära till vatten och natur med möjlighet att ha vigsel i trädgården. Vi visste direkt att här var platsen vi ville gifta oss på.

VP156.JPG
VP229.JPG
VP320.jpg
VP386.jpg

Vigseln

Vendela: Vi hade himla tur med vädret och lyckades fånga årets sista sommardag. Det var en lättsam och personlig ceremoni i trädgården intill vattnet, det blev mycket skratt och tårar. Vi höll tal till varandra och jag fick jag överraska Patrik med en låda full av brev, närmare bestämt 365 stycken. Under ett års tid hade jag skrivit ett kärleksbrev varje dag fram till vår bröllopsdag då jag skrev det sista på morgonen. Vissa brev långa och omsorgsfullt skrivna men även andra snabbt nerkraffsade på en servett. Linnéa Rigeblad sjöng för oss allihopa och vi stod och njöt tillsammans med våra gäster.

VP423.jpg
VP424.jpg
VP435.jpg
VP489.jpg

Middag/Fest

Vendela: Eftersom hälften av sällskapet åt veganskt/vegetariskt och den andra var köttälskare så var det viktigt för oss att det fanns något för alla. Det dukades upp en stor buffé och flera olika tårtor. Vi satt inte placerade vid ett klassiskt honnörsbord utan ville vara "mitt i smeten", omgivna av våra nära och kära. Kvällen fylldes av många tal, skratt och sång. Efter middagen blev matsalen till dansgolv och vi dansade hela natten lång.

VP493.jpg
VP683.jpg

Tips till andra

Lyssna på er magkänsla och glöm inte bort vad som är viktigt- resten är sekundärt!

VP638.jpg

Fotograf: Bartek Pluska + Ewa Sankowska
Bröllopskoordinator: Wed By Us
Brudklänning: Rosa Clara
Kostym: Hugo Boss
Plats och catering: Skärholmens Gård
Florist: Underbara Blomster
Ringar: MK Juvel
Hårstylist: Bobbys Hårstudio


Är du intresserad av att läsa fler bröllopsberättelser? Du hittar samtliga här: BRÖLLOPSBERÄTTELSER.