Grönskande Augustibröllop Med klimatkompenserad brudklänning från Bröllopsbruket: Rebecca + Joel

Den här veckan är det Rebecca och Joel som inspirerar när de berättar om sitt augustibröllop som ägde rum för bara några veckor sedan. Den 7 augusti 2021 sa paret ja till varandra i Vreta Klosters kyrka i Linköping för att sedan fira dagen ihop med vänner och familj i ladan på Sandviks Herrgård.

Det finns många detaljer vi älskar med det här bröllopet! Grönskan i brudbuketten, de orange detaljerna i Joels accessoarer och Rebeccas val av brudklänning som är från Bröllopsbrukets egna kollektion med klimatkompenserade brudklänningar. Vi på Sisters in Law driver Bröllopsbrukets Umeåbutik och blir därför alltid lite extra glada när en brud väljer en klänning från någon av butikerna. I det här fallet köptes klänningen av vår skickliga kollega Mia som driver Bröllopsbruket Linköping.

Bakom kameran stod bröllopsfotografen Sofia Wigen som fångat Rebecca och Joels bröllopsdag på ett ypperligt sätt. Vi tar en titt på bilderna och får samtidigt läsa om tankarna bakom från både Rebecca och Joel.

Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_0278.jpg

Så träffades brudparet

Joel: Vi träffades år 2015 genom en facebookgrupp som var till för att träffa nya människor. Jag fick en dag ett infall att fråga om någon i gruppen hade lust att ses och gå på bio. Rebecca hade precis flyttat tillbaka till Linköping efter flera års studier i Uppsala och ville lära känna nya vänner i stan. Eftersom hon skulle iväg till Japan bara några dagar senare planerade vi in biobesöket redan dagen efter.

Vi upptäckte tidigt att vi hade liknande humor och intressen och under året som följde blev vi först nära vänner och sedan tillsammans på midsommar 2016. I februari 2019 förlovade vi oss. Jag hade bett en vän som jobbade på tryckeri att trycka upp ett pussel med fyra bitar med motiv från olika delar av vår relation. Dessa placerade jag på en slinga av rött garn runtom i lägenheten. Sista biten ledde till mig i sovrummet där jag stod redo med förlovningsringar. Hon sa ja! Kvällen avslutades med bio och fin middag på restaurang Miss Voon.

Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_0330.jpg
Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_0395.jpg

Bröllopsplaneringen

Rebecca: Jag fick inspiration från många olika håll. Vi hade varit på ganska många vänners bröllop tillsammans innan, och kunde då ta det bästa från varje. Till exempel tyckte vi om de bröllop där man fick en personlig och familjär känsla, där gästerna fick stanna över natt och man kunde ha en trevlig frukost dagen efter och ha mer tid att prata med alla. Jag har också lyssnat på podcasts som Drömbröllop och Bröllopspodden. Där har jag fått många tips och mycket inspiration! Bland annat att ha lite kaffe och fika direkt efter vigseln, och att satsa på en bra fotograf. När det kommer till dekoration och roliga idéer så har jag kollat ganska mycket på Pinterest.

När det gäller tema, så är grönt både min och Joels favoritfärg. Vi landade i att vi ville ha mycket grönt tillsammans med vitt. Grönt kändes också bra för att få in en känsla av naturen. Vi hade ormbunkar som tema på inbjudan, trycksaker och sedan riktiga ormbunkar som dekoration på dukningen. Konstnärlighet var också ett viktigt inslag, då jag tycker om att måla och vi är båda kreativa som personer.

Platsen för bröllopet

Rebecca: Vi är båda från Linköping och har våra familjer där, så det kändes naturligt att ha bröllopet i Östergötland. Vi ville ha en kyrklig vigsel, och Vreta Klosters kyrka har jag koppling till då jag är döpt där, och mina föräldrar bor i närheten. Både jag och Joel tycker om att kyrkan är så historisk, och ligger på en höjd som ser ut över slätten och Linköping.

Vi började kolla på festlokaler lite mer än två år före bröllopet, precis efter vi hade förlovat oss. När vi var nere i Linköping över påsk besökte vi Sandvik Herrgård första gången för att se lokalerna. Jag hittade lokalen via en bild på Instagram, och kände direkt att det var i stil med vad vi tänkt oss och annorlunda från andra lokaler i trakten. Det var en vacker vitmålad lada med plats för upp till 120 personer, nära till strand med utsikt över vår hemstad Linköping och med möjlighet för gästerna att sova över i stugor i närheten. Vi hade tänkt oss ca 100 gäster från början, och det var en av få lokaler vi gillade där det fanns plats för det. Senare fick vi tyvärr dra ner på antalet gäster som kunde vara med på plats, men vi behöll lokalen eftersom det inte gick att boka om datumet och vi var väldigt säkra på att vi ville vara just där. I efterhand är vi väldigt glada att vi hade is i magen och behöll både datum och festlokalen.

Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_0323.jpg

Om klädseln

Rebecca: Jag hade hört talas om Bröllopsbruket, som finns bland annat i Linköping. Jag hittade en klänning där 10 månader innan bröllopet. Den var jättefin, men jag var nog inte helt nöjd med den. När de senare släppte kollektionen #Yes to the planet kände jag att jag bara ville testa en av de klänningarna för att kunna jämföra och se om jag hade valt rätt. Det hade jag inte! För det slutade med att jag bytte klänning till en Felicia ur kollektionen. Den klänningen var jag väldigt nöjd med, och jag fick många komplimanger för den på dagen! Vissa klänningar jag provade var jättefina, men jag tyckte att jag försvann i dem. Den här kändes som att den istället lyfte fram mig och var dessutom skön att ha på sig och inte stel som många andra.

Joel: Jag visste att jag ville ha en grön kostym, men var inte säker på nyans eller stil. När vi sedan gick till en skräddare i Uppsala fick jag rådet att testa olivgrönt. Jag provade en kostym av märket Cavaliere som kändes riktigt bra redan från början och efter ett par månader bestämde jag mig för den. Jag ville att klädseln skulle spegla det naturnära temat så jag valde en beige/ljusbrun väst och en off-white skjorta som tillsammans gav en lantlig och jordnära känsla.

Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_0316.jpg

Styling och accessoarer

Rebecca: Jag ville ha levande växter i håret, för det kändes rätt med vårt gröna naturliga tema. Håret hade jag sparat långt så att jag skulle kunna ha uppsättning, fast jag egentligen föredrar kortare hår. Jag valde att ha en halvuppsättning, för att ändå kunna visa upp längden på håret. Sedan hade jag ett par ljusgröna pärlörhängen som jag lånat från min mamma.

Joel: Jag ville fortsätta föra tankarna till skog och natur, så skor och bälte i brunt läder blev bra komplement till den gröna kostymen. Från början var tanken att vi skulle ha lite koppartoner i färgtemat. Därför beställde jag efter en rödbrun/orange fluga. Den röda färgen försvann så småningom från dekoren men blev kvar i flugan som visade sig passa perfekt med mitt röda skägg.

Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_0176.jpg
Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_0681.jpg

Vigseln

Rebecca: Eftersom många inte hade möjlighet att närvara på plats i kyrkan pga pandemin livesände vi vigsel (och fest). Det var en hel del jobb med att få in wifi i kyrkan, som ju är gammal och har allt för tjocka väggar för det. Det gick ändå att lösa, och vi hade många som tittade på vigseln på distans vilket kändes väldigt kul! Ingångsmusiken var brudmarsch ur bröllopet på Ulfåsa, för att få en östgötsk touch. Joels mamma läste en bibeltext, och två av mina vänner sjöng "vår" sång, "Möt mig på stationen" av Lars Winnerbäck. Både jag och Joel grät under vigseln, även om det kanske inte fångades upp på livestreamen. I brudföljet hade vi båda en tjej och två killar var, det kändes roligt att inte ha så traditionell uppdelning med tjejer och killar. Vi hade också två ringbärare, en från varje sida, som då gav motsatt ring i ceremonin. Det var väldigt fint. Som utgångsmusik hade vi "All you need is Love" av The Beatles.

När vi kom ut ur kyrkan regnade det lite, men det gjorde inget! Konfettin bestod av torkade rosblad och lavendel, mestadels från brudgummens mors trädgård. Efter vigseln samlades alla för gruppfoton, sedan delade vi ut varsin goodiebag som innehöll lite information, en flaska vatten och en popcornstrut till senare. Gästerna fick sedan kaffe och bulle inne i det närliggande museet vilket var väldigt uppskattat. Brudparet åkte iväg till fotografering i en vit Ford Mustang som var Joels dröm sedan länge.

Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_0670.jpg
Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_0796.jpg
Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_0889.jpg
Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_0950.jpg

Vigselringarna

Joel: Vi har matchande ringar med två band som är tvinnade på ovansidan. Min är i rött och vitt guld medan Rebeccas är endast vitt guld men med sex stycken stenar och en blank och en matt sida. Det är en egen design som kan sammanfattas "lika men olika". Jag ville att vi skulle ha ringar som var enkla men unika. Efter att vi förlovade oss skissade vi tillsammans utifrån min idé om tvinnade ringar. När vi sedan tog skisserna till Rolf Guldsmed i Uppsala fick vi fantastiskt bra hjälp med att förverkliga våra idéer. Ringarna hade vi som förlovningsringar, men lade till en inskription och fick ringarna putsade till bröllopet. Den runda designen för tankarna till liv och naturen med en hint av magi à la Tolkien.

Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_1163.jpg

Bästa minnet från dagen

Rebecca: Jag minns bäst när Joel började gråta och jag med redan under första psalmen i kyrkan. Det var väldigt fint och känslosamt.

Joel: First look-fotograferingen. Att stå där och vänta och sedan få se Rebecca i sin klänning för första gången var helt obeskrivligt fint. Jag hade inte sett klänningen i förväg.

Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_1126.jpg
Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_1220.jpg
Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_1244.jpg

Om bröllopsfotografen

Rebecca: Vår första fotograf ställde in pga mammaledighet. Jag råkade se en rekommendation om Sofia på Facebook. Jag tyckte att hennes bilder stämde med den stilen jag gillade, fokus på fina färger och komposition och hon kändes ung och väldigt lovande! Jag var väldigt imponerad av hennes bilder. Vi hade en provfotografering i oktober, och klickade verkligen. Jag håller på med fotografi själv och Sofia har inspirerat mig till att börja göra det till mer än en hobby. Nu är jag väldigt taggad på att själv fotografera bröllop och ska gå på workshops som Sofia är med och anordnar. Vill ni se mer av mina bilder finns jag på Instagram @rebecca.f.fotografi.

Våra bröllopsbilder blev också till stor del ett samarbete mellan mig och fotograf Sofia. Jag hade avsatt mycket tid för bilder mellan vigseln och festen och planerat flera stycken "photo locations", bland annat i en ravin med ormbunkar, i skogen och vid sjön. Sofia hade också många idéer och hjälpte oss med poser och placering. Vi hade det verkligen superroligt under fotograferingen! Trots lite regn, jobbiga insekter och lera på klänningen så blev det så fantastiska bilder! Det var helt klart värt att lägga den tiden på fotograf, hon var med oss från first look tills solen började gå ner.

Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_1276.jpg

Blommorna

Rebecca: Jag är inte särskilt bra på olika blommor, och namn osv men jag ville ha en bukett som var i säsong, med lite vildvuxet utseende och närodlat. Humlans gröna som hjälpte oss var väldigt duktig och hade många bra idéer på växter och blad i gröna och vita nyanser. Bland annat plockade hon randgräs från sin kolonilott och andra favoriter i buketten var hallonblad och björk.

Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_2562.jpg
Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_1465.jpg

Bröllopsfesten

Rebecca: Vi anlände gåendes till festlokalen, och blev mötta av applåderande gäster. Vi hade brudskål nere vid vattnet och då hade vädret klarnat upp och sjön låg som en spegel, det var helt perfekt! Middagen serverades i den inredda ladan. Bordsdekorationerna bestod av ljusstakar gjorda av genomskinliga glasflaskor fyllda med vatten och ormbunksblad. Vita dukar och löpare i silver, servetterna var vikta som fickor för besticken, med en liten ormbunkskvist fäst med ett jutesnöre. Förrätten var gjord av brudgummens mamma, och stod på bordet när gästerna satte sig. Vi hade en vegansk grundbuffé, istället för att utgå ifrån kött så hade vi det som komplement. Vi hade också några stekhällar där den varma maten tillagades på plats.

Det blev många tal under middagen, och en del spexiga och roliga inslag som tex auktion av tavlor som brudparet målat.

Enligt norsk tradition bör det finnas ett stort antal tårtor till kaffet. Min mamma som är från Nordnorge hade bakat olika slags tårtor hela veckan innan för att få till en riktig norsk tårtbuffé. Nio tårtor blev det totalt, inklusive de tre som var huvudtårtan.

Festen inleddes med en brudvals, en riktig vals som vi hade övat in varje kväll veckorna innan bröllopet! Därefter körde vi dansgolv, bar och hade också ett mysigt tält där man kunde dra sig undan om man ville snacka eller göra lite lugnare aktiviteter. Vi hade tex en tavla som gästerna fick måla, fejktatueringar med våra ansikten och en polaroidkamera att fota sig till gästboken.

Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_1480.jpg

Tips till andra

Rebecca: Gör research! Till exempel bröllopspoddar, YouTube och om du kan fråga andra som gift sig vad de var nöjda med och vad de kunde skippat. Det är också viktigt att bestämma vad man vill ha för känsla på bröllopet, och hålla sig till sitt tema så det inte blir för spretigt.

Augustibröllop_2021_bröllopsblogg_1770.jpg

Stort tack till Rebecca och Joel som valde att dela med sig av sin dag här på Sisters in Law!


Fotograf: Sofia Wigen
Brudklänning: #Yestotheplanet Felicia av Bröllopsbruket
Kostym: Cavaliere (kostym och väst)
Festlokal: Sandviks Herrgård (Ladan)
Florist: Humlans gröna i Gamla Linköping
Ringar: Egen design i samarbete med Jason på Rolf Guldsmed i Uppsala
Hårstylist: Salong Martina by HT design
Catering: Wärdshuset Gamla Linköping