Höstbröllop i växthus: Linnea + Gustav

För inte så länge sedan sammanfattade vi några tidigare inlägg med temat växthus. Nu får vi njuta av ett annat växthusbröllop, i en av våra personliga favoritlokaler för bröllop - Palmhuset i Göteborg. Vi lämnar direkt över ordet till Linnea som berättar om sitt och Gustavs drömbröllop.

LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-253.jpg
Fotograf bröllop.jpg

Linnea berättar

Vi hade varit ihop i ett år och trehundrafemtionio dagar när vi förlovade oss. Det var den 15 oktober 2016, en mulen, stormig höstdag i Dalsland. Vi var på utflykt på vårt lantställe, mitt barndomshem vid sjön Råvarpen. Alla träd brann i guld och löven flög genom luften i virvlar när vi gick ut på en udde. Jag fotade med mobilkameran och ville ta bilder på oss tillsammans, men Gustav bad mig lägga undan mobilen lite och bara njuta av stunden. Han gick lite bakom mig och helt plötsligt blev det alldeles stilla och tyst. Jag vände mig om för att påpeka hur konstigt det var att det helt plötsligt slutat blåsa och där sitter han på knä. Med en ring i handen. Allt är helt tyst runt oss, vattnet ligger spegelblankt och reflekterar solen, och efter en evighet säger jag ja. Allt kändes overkligt och glittrigt och som om hela naturen stannade upp och iakttog oss. Plötsligt bröt solen igenom molntäcket och allt var perfekt.
Fotograf bröllop.jpg
Fotograf bröllop.jpg

Klädsel & styling

Jag hittade min drömklänning på Pinterest inte långt efter att vi förlovat oss. Bruden som bar den var gravid, vilket inte jag var då, men tanken fanns såklart att det kunde bli så. Det var en romantisk och bohemisk klänning och jag var säker på att jag aldrig skulle kunna hitta varken den eller en som var lika fin. Men det kunde Gustav såklart, han hittade klänningen och beställde den till mig efter bara en kvart. Den var ganska stor, men planen var att lämna in den och få den insydd innan bröllopet. Så blev jag gravid. Månaderna gick och jag tänkte att det var ju bra att klänningen var stor från början. Ett par månader innan bröllopet provade jag klänningen på nytt. Den gick inte att stänga, det var minst en decimeter tyg som saknades i ryggen. Jag var helt förstörd. Min drömklänning var för liten.
Fotograf bröllop.jpg
Som tur var fick vi tag i en fantastisk sömmerska som lovade att fixa klänningen och det gjorde hon. Midjan lyftes upp över magen och den lades ut i sidorna. Gustav hade frack, en gammal fin som inköptes på Tradera och lämnades in till en skräddare för att passa perfekt. Buketten skulle vara stor och vild och floristen fick själv välja det mesta utifrån ett kollage av bilder jag satt ihop. I håret hade jag en liten krans med vita knoppar, handgjord från Rumänien, min tärna hade en likadan krans fast med rosa knoppar.
Hårsmycke
Fotograf bröllop.jpg

Om fotografen Natalie Greppi

Vi hade inte tänkt ha någon fotograf alls egentligen utan bara be våra vänner att fotografera. Men allt eftersom planerna fortskred började vi ändra oss. Vi tänkte också att det vore kul att föreviga bebismagen i samma veva. Vi hittade Natalie Greppi på Instagram och blev direkt förälskade i hennes sätt att fotografera, mejlade henne direkt på en lunchrast bara någon månad innan bröllopet och hade sådan tur att hon var ledig! Hon förstod precis vad vi var ute efter, en höstig lite vemodig och drömmig känsla i bilderna.
Som tur var fick vi tag i en fantastisk sömmerska som lovade att fixa klänningen och det gjorde hon. Midjan lyftes upp över magen och den lades ut i sidorna. Gustav hade frack, en gammal fin som inköptes på Tradera och lämnades in till en skräddare för att passa perfekt. Buketten skulle vara stor och vild och floristen fick själv välja det mesta utifrån ett kollage av bilder jag satt ihop. I håret hade jag en liten krans med vita knoppar, handgjord från Rumänien, min tärna hade en likadan krans fast med rosa knoppar.

Vigseln

Vi ville gifta oss kyrkligt och romantiskt. Först tittade vi på Nääs slott, men det kändes för långt bort. Vi ville att det skulle vara lätt för alla gäster att ta sig till och från vigseln och festen. Temat skulle vara höstigt, lite vemodigt och romantiskt, med mycket grönt. Vi bestämde oss för Palmhuset i Trädgårdsföreningen i Göteborg. En oas mitt i staden, grönt och lummigt och extra vackert på hösten. Ett höstbröllop blir vackert oavsett väder, mörka regntunga himlar eller klarblå höga höstskyar. I ett växthus skulle vigseln bli magisk oavsett om regnet slog mot glasrutorna eller om solen kastade solkatter över oss. Temat på inbjudningskort, vigselprogram, meny etc var palmblad, för att knyta an till palmhusets interiör.
bröllop göteborg palmhuset
Vi gick in till Håkan Hellströms Valborg som spelades på gitarr och cello av två fantastiska musiker. Prästen var Gustavs gudfar. Min bästa vän var tärna och Gustavs bästa vän var best man. Själva vigselakten skedde på en balkong i Palmhuset, det var lite trångt vilket gjorde att alla gäster satt väldigt nära oss vilket var fint. Vi var rädda att det skulle bli för varmt och hade beställt solfjädrar med våra namn och vigseldatum på till alla gäster, men de behövde inte användas, det var en sval höstdag.
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-109.jpg
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-112.jpg
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-118.jpg
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-120.jpg
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-131.jpg
Gustavs storebror sjöng Av längtan till dig, av Åsa Jinder, och sedan gick vi ut till The Beatles Here comes the sun, även den spelad på gitarr och cello. Efter vigseln gömde vi oss under balkongen och skålade i champagne medan gästerna gick vidare till festlokalen hundra meter bort, Lagerhuset.
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-146.jpg

Festlokalen

Lagerhuset är ju vad det låter som. Här lagras trädgårdsföreningens palmer och andra växter under vintern, varför lokalen har högt i tak och grova omålade brädväggar. Vi dekorerade lokalen under förmiddagen med hjälp av snälla syskon och vänner. Vi ville ha det bohemiskt, fullt av ljuslyktor och gröna växter.
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-188.jpg
Bord och stolar fanns i lokalen, men allt annat var upp till oss att fixa själva. Medan de andra hängde upp vimplar och ljusslingor, bar bord och placerade ut glas så vek jag servetter. Det var svårt att göra annat med en gravidmage i sjunde månaden. Vi blandade gamla gröna glasflaskor med små vaser som vi satte blommor i från floristen.
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-154.jpg
Under sommaren hade vi köpt hundratjugo ljuslyktor på olika loppisar i alla möjliga färger vilka vi placerade ut på grov juteväv som vi lagt i mitten på borden. Vi hade också köpt ett antal vita engångskameror som jag målade gröna blad på och som gästerna fick fotografera med under kvällen. 
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-150.jpg
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-148.jpg
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-163.jpg
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-173.jpg
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-176.jpg

Det bästa med bröllopet

Vi har nog aldrig känt oss så älskade innan som vi gjorde den dagen. Där var nästan 50 gäster, som var där bara för att fira oss, och vår kärlek. Det var många fina tal som fick ögonen att tåras, vilket tillsammans med den upplupna stämning och all den hjälpsamhet som vänner och familj visat gjorde att detta blev den finaste stunden hittills i våra liv.

Tips till andra som planerar sina bröllop

Överallt läser man att allt måste planeras år i förväg. Och visst kan det vara så. Lokalen på Nääs vi tittade på bokades redan för vigslar under 2019. Men det löser sig. Vi bokade vår lokal ett drygt halvår innan bröllopet. Cateringen ordnades 3-4 månader innan. Bröllopsklänningen blev klart två dagar innan, och då visste vi inte om det skulle gå att använda den. Fotografen bokade vi knappt två månader innan bröllopet. Så visst, det är bra med framförhållning, och kan säkert vara lugnande i en kaosig bröllopsplanering, men det är knappast avgörande för att få en fantastisk dag. Ha lite is i magen.
LinneaGustav_Goteborg_2017_FotografNatalieGreppi_WEB-235.jpg

Fotograf: Natalie Greppi
Florist: Blomsterkonstnären
Lokal: Palmhuset och Lagerhuset i Trädgårdsföreningen
Klänning: Self Portrait
Catering: Francks Kök och Catering
Porsling och glas: Göteborgs möbeluthyrning Hyrglaset