Intimt Septemberbröllop i Umeå: Maria + Jonas

Veckans bröllopsberättelse är från Maria och Jonas som gifte sig den 5 september 2020 i Svedjans kapell i Tavelsjö utanför Umeå. Bakom kameran står fotografen Sandra Burström som fångat vigsel och porträtt på brudparet denna septemberdag.

bröllop umeå västerbotten

Så träffades brudparet

Maria: Både jag och Jonas flyttade till Umeå för studier. Det var här vi träffades första gången i början av 2010, via Sara, en gemensam vän, och fattade tycke för varandra, ovetandes detta till några månader senare. När vi senare träffades på en fest innan sommaren det året, visste jag bara att det skulle hända något. På den vägen är det.

Vår förlovning kom till via ett gemensamt beslut en sommar, efter att vi hängt ihop i drygt 5 års tid. Att sedan gifta oss efter ytterligare drygt 5 år tillsammans kändes som på tiden!

bröllop inbjudningskort

Bröllopsplaneringen

Maria: Vi visste redan innan att vi ville ha ett mindre, enkelt, men samtidigt personligt bröllop, utan stress. Det var viktigt för oss att kunna njuta till fullo av vår dag! Jag började för det första att maila ”min” gamla präst från Arvidsjaur, han som hållit i alla skolavslutningar osv. och som också flyttat till Umeå på senare år, för att se om han hade möjlighet. Det var bland annat utifrån det som vigseldatumet 5 september kom till. Vi har utgått från det vi tycker om och hur vi är som personer. Inledningsvis klurade vi på några olika platser, men naturen har hela tiden känts som en viktig komponent i sambandet.

Vi skapade två olika inbjudningar - en till närmaste familj och en till vänner. En hög postades, medan den andra fortfarande finns kvar här hemma. Detta beslut fattades pga covid-19 - ”Du är egentligen bjuden till vår vigsel, men du får inte komma!”. Vi hoppas därför kunna fira med vänner på annat sätt kommande år.

I slutändan kom vigselplatsen att bli ett litet kapell en bit inåt landet, från Umeå sett, med altartavlan i form av en glasvägg med utsikt över Tavelsjön. Vatten och växtlighet i form av skog, odlingsfält, hallonbuskar och stora gamla träd omringade oss där ute.

Maria&Jonas200905(70).jpg
Maria&Jonas200905(17).jpg

Vigseln

Maria: Det var nog först när vi stod där, i början av den korta gången, precis innan inledningsmusiken skulle spelas, som jag blev riktigt tagen av dagen och framförallt stunden. Mina ögon tårades och det var NU, här och nu, inför våra familjer, som det var dags att gifta oss! Jag skulle vigas med med min bästa vän och världens bästa pappa till vår son. Så stort, mäktigt och så fullt av kärlek!

Inledningsmusiken (Hoppípolla), som redan var bestämd sen flera år tillbaka, är komponerad av det isländska bandet Sigur Rós. De fick även sätta ton för avslutningen, med låten Inní Mér Syngur Vitleysingur. För oss representerar musiken framför allt hopp blandat med glädje, galenskap och kärlek! Även psalmerna vi valde kännetecknades av gemenskap, familj, kärlek och framtidstro.

Då vi träffats via vännen Sara, kändes det självklart att det var just hon som läste en vers från bibeln. Tack Sara!

Så rätt, tryggt och skönt att det blev just Lars-Martin, som med glimten i ögat höll i vigseln. Svårt att tänka sig någon annan. I samråd med honom valde vi också en version av löftena som vi gav till varandra mer eller mindre utantill. Så fint och där en del lyder: ”Jag vill älska dig och som ett tecken på min kärlek vill jag bära denna ring!”

Maria&Jonas200905(19).jpg
regn bröllop
brudklänning HM
enkel brudklänning

val av Klädsel till bröllopet

Maria: Jag hade redan handlat in min potentiella vigselklänning något år innan, efter att ha funderat av och till på den. Klänningen är från H&M och är i 100% bomull. Både priset, materialet och framför allt hur den såg ut lockade mig så till den grad att - ”Den där skulle jag kunna gifta mig i!” och så blev det!

Jonas kostym tog desto längre tid att hitta. Han klurade länge, men att den skulle vara blå i någon form var en tanke som funnits med redan från början. Till slut fick han bra hjälp hos Häggströms Modehus i Lögdeå och beslutade sig för en midnattsblå kostym i märket Tiger of Sweden och skjorta av märket Stenströms, med blå detaljer och knappar. (Jag blev allt lite rosig om kinderna när jag såg honom i provrummet, iklädd detta, måste jag säga!) Tidigt fastnade Jonas för Metzerverkets flugor och näsdukar. Valet föll slutligen på en näsduk och den blåblommiga flugan ”Peter” till både pappa och son!

blommig fluga bröllop
enkel brudbukett
Maria&Jonas200905(61).jpg

Hår och smink

Maria: Jag är ingen smyckes- eller sminkmänniska, men jag kände ändå att jag ville ge mig själv något lite extra inför den speciella dagen, så jag tog kontakt med min frisör Malin Källberg (Frisören & Kreatören) här i Umeå för att höra om hon ville/kunde ta sig an mig och mitt hår inför vigseln. Då det inte fanns någon exakt tanke på vad jag ville ha, bollade vi lite idéer och kollade lite inspirationsbilder som jag tagit med mig till vår första träff. Slutresultatet kom att bli otroligt välgjort, men ändå lekfullt och med lite brudslöja som fick ringla sig fram mellan de lite rufsigare flätpartierna. Tack, bra jobbat Malin och SÅ nöjd!

Malin i sin tur gav mig namn och nummer till Elin Gustafsson på The Body Shop. Jag var till henne för en provsminkning någon vecka innan, där jag förklarade att jag egentligen inte gillar smink, men att jag gärna ville känna mig extra fin och piffig den där speciella dagen. Elin var otroligt kunnig och lyhörd inför mina önskemål och vi hade då möjlighet att testa lite olika saker samt att jag fick tillfälle att känna in sminkningen efteråt. Tusen tack för det Elin!

enkel brudbukett

Brudbuketten

Maria: Inledningsvis hade jag tankar på blåklocka och/eller blåbärsris, inte minst med tanke på att jag tänkte bära mina blå sammetsskor under vigseln. Tiden gick och fler tankar kom och gick kring blomstret. Jag ville dock att merparten skulle gå att plocka själv. En regnig torsdagskväll tog jag och min barndomsvän Anni en biltur för att samla in lite växtlighet inför kommande lördags vigsel. Det blev varken blåklockor eller blåbärsris. Slutligen kom bukett och corsage att bestå av endast skvattram och brudslöja och jag kan inte ha varit mer nöjd över det beslutet OCH slutprodukterna som Anni så omsorgsfullt band på vår balkong kvällen innan själva vigseln.

Maria&Jonas200905(50).jpg

Vigselringarna

Maria: Alla våra ringar är gjorda av Guldsmedjan i Umeå, efter våra önskemål. Förlovningsringen (som är lite mer ”grovhuggen” och som jag bär tillsammans med vigselringen) är gjord i silver. Vigselringarna ville vi sedan göra i vitt guld med matterad finish. Rustikt och klassiskt!

vigselringar bröllop

Om fotografen Sandra Burström - Ljuva foto

Maria: Alltså Sandra, denna Sandra... Vi sökte på nätet och fastnade för Sandra (ljuvafoto), hennes portfolio och fotopaket. Att Sandra sen är supertrevlig att ha att göra med i vår mailkontakt gör ju bara att vi, om möjligt, känner oss mer nöjda med vårt val. Hon erbjuder oss även en provfotografering, som vi bokar in ca. en månad innan själva vigseln. Det var ju bara hur kul som helst - och vilka bilder sen! Inför vigseln kände vi oss helt lugna och säkra på att det skulle bli kalas detta, oavsett väder! Det finns inte nog med positiva adjektiv för att beskriva denna fantastiska Sandra! Tuuusen tack för dig!

Maria&Jonas200905(58).jpg

Bästa minnena från dagen

  • När vi står där och fångas av stunden, precis innan ingångsmusiken till vår vigsel börjar spelas och det är dags!

  • Den där känslan framme vid altaret - det är vi och Lars-Martin, medan resten av rummet på något sätt ”försvann”!

  • Vår älskade son Kjells långa, kärleksfulla kram där ute på stengången, direkt efter vigseln.

stövlar bröllop

Tips till andra som planerar bröllop

  • Gör som ni själva tycker och känner - gå på magkänslan!

  • Börja någorlunda i tid. (Vi började skicka lite mailförfrågningar i januari/februari och vigseln skedde i början av september.)

  • Prata med varandra.

  • Var medvetna om att saker och ting ev. kan ändras med kort varsel, men lösa sig ändå!

  • Boka Sandra som fotograf - ni ångrar er icket! <3

Maria: Vi skulle slutligen mest bara vilja rikta ett stort och kärleksfullt tack till vännerna (systrarna) Anni och Sara för att de höll extra koll på vår lilla Kjell i samband med Jonas fix på morgonen innan vigseln, under själva vigseln, under fotograferingen samt höll honom sällskap senare under kvällen, natten och nästkommande förmiddag. Tack å tack å tack! Vi älskar er och kände oss så trygga med att ni hade hand om vår mest dyrbara! <3

Maria&Jonas200905(44).jpg

Fotograf: Sandra Burström 
Brudklänning: H&M
Kostym: Tiger of Sweden
Skjorta: Stenströms
Fluga och näsduk: Metzerverket
Festlokal: Tidig middag på Gotthards krog i Umeå
Blommor: Brudslöja - Blomsterlandet, Umeå Strömpilen / Skvattram - Tack skogen!
Ringar: Guldsmedjan i Umeå
Trycksaker: OptimalPrint
Hårstylist: Frisören & Kreatören, frisör Malin Källberg, Umeå
Makeup: Elin Gustafsson på The Body Shop, Umeå