Sommarbröllop i Dalarna med Hinduisk krydda: Sigrid + Nimish

Sigrid och Nimish gifte sig den 1 juli 2017 i Dalarna och anordnade ett bröllop med två ceremonier, ett hinduiskt och ett kristet. Med temat "Sommar i Dalarna med Hinduisk krydda" plockade paret det bästa från två kulturer och visar på att man inte måste välja ett sätt att fira sin kärlek på, utan att flera traditioner med fördel kan bakas in i ens bröllop. Bröllopsfotografen Karolina Ehrenpil förevigade Sigrid och Nimish dag, som firades hemma hos Sigrids föräldrar. Karolina berättar även kort om hur Hinduiska bröllop kan se ut. Därefter berättar paret om sin härliga dag. 

Sigrid-Nimish-78.jpg

Fotografen Karolina Ehrenpil berättar

Ett Hinduiskt bröllop pågår vanligtvis i flera dagar, men kortades i detta fallet ner med fokus på de viktigaste delarna. Elden i mitten symboliserar det gudomliga vittnet och kallas Agni. I elden kan man lägga sandelträ, ghee, örter, socker eller ris för olika välsignelser.
Ceremonin kan se lika olika ut men just denna började med böner och efter det bytte de blomstergirlanger med varandra. Symbolen för att man är gift är inte en ring som vi är vana vid under de svenska vigslarna. I en hinduiskt ceremoni är det istället en ”mangala sutra” och en ”pote”, dvs två halsband som brudgummen sätter runt brudens hals. 
Som en symbol för den heliga unionen knyts bruden och brudgummen sedan ihop. Tillsammans ska de gå sju varv runt elden, vilket kallas ”saptapati”. De första varven leder mannen och sedan tar kvinnan över. Under dessa varv lovar man varandra sju saker. Första varvet är för att vara nära varandra. Andra varvet är för att växa tillsammans i styrka. Tredje varvet är för att bevara sin rikedom. Fjärde varvet är för att dela sin glädje och sorg. Femte varvet för att ta hand om sina barn. Sjätte varvet är för att vara tillsammans för evigt. Det sista och sjunde varvet är för att vara vänner för livet och för att vara perfekta halvor som tillsammans medför en perfekt helhet.
När de sju varven runt elden är klara är det dags för brudgummen att sätta rött kumkum-puder i brudens hårfäste. Det är efter detta steg som paret räknas som gifta! En tvekamp mellan familjerna är en rolig tradition och den familj som vinner blir den bestämmande i äktenskapet. I det här fallet vann Sigrids familj så då blir det Sigrid som blir den som får bestämma i deras äktenskap.
Sigrid-Nimish-79.jpg

Nimish berättar 

I was visiting my friend Mathias in Gothenburg, after having moved to Scandinavia from California. We'd been out on the town the day before, and I was making breakfast for myself in the kitchen, very hung over. Mathias lived with 4 roommates, and one of them walked in on me while I was in a ridiculous state, cooking eggs. She married me several years later. 
Sigrid-Nimish-90.jpg
Sigrid-Nimish-97.jpg
We were engaged in Florence. Sigrid had it planned out, and wanted to surprize me. She had a spot picked out at the Boboli gardens, but I didn't know that at the time. We went all around the gardens, but Sigrid couldn't find the spot she was looking for. I started getting tired and a bit impatient, when Sigrid realized that this would be her best opportunity. She presented me with a hand-made hand-drawn book highlighting our relationship thus far. I was panicking because I thought I had forgotten some important Swedish holiday or something. Finally, after I had finished the book, she presented me with a ring, and we were engaged.
Sigrid-Nimish-100.jpg
Sigrid-Nimish-122.jpg
Sigrid-Nimish-229.jpg
Sigrid-Nimish-250.jpg
Sigrid-Nimish-287.jpg
Sigrid-Nimish-288.jpg
Sigrid-Nimish-312.jpg
For the Christian ceremony, Sigrid wore her grandmother's wedding dress from the '50s. I wore traditional By folkdräkt that Sigrid's mom had sewn for me. For the Hindu ceremony, Sigrid wore a traditional Hindu bride sari, and I wore (somewhat) traditional Nepali formal wear.
Sigrid-Nimish-454.jpg
Sigrid-Nimish-385.jpg
Sigrid-Nimish-379.jpg

Sigrids bästa minne från dagen

När jag såg Nimish för första gången den dagen var det när han stod framme vid det hinduiska templet som min pappa byggt. Jag och min familj gick tillsammans fram och för att möta hans familj och det kändes för första gången på riktigt som att vi skulle gifta oss. Det kändes otroligt att vara omgiven av alla våra vänner och familj samtidigt som det kändes som om det bara var han och jag som stod där.
Sigrid-Nimish-411.jpg
Sigrid-Nimish-496.jpg
Sigrid-Nimish-502.jpg
Sigrid-Nimish-511.jpg
Sigrid-Nimish-534.jpg
The bridal crown Sigrid wore for the Christian ceremony was from the local church, and dates back to the 1700s.
Sigrid-Nimish-520.jpg
Sigrid-Nimish-516.jpg

Nimish bästa minne från dagen

In the evening, after all the ceremonies were over, everyone was just hanging out and enjoying the long summer night. We set up games of Kubb, had a small fire going, and played some music in the tent. You could see everyone was just having a great time and I knew we had an amazing group of friends and family that we'd managed to gather together. 
Sigrid-Nimish-684.jpg
The flowers were wildflowers local to Dalarna. The evening before the wedding, Sigrid went out with my cousins to pick a few extra flowers from around her house.
Sigrid-Nimish-683.jpg
Sigrid-Nimish-641.jpg

Tips till andra som planerar bröllop

Don't sweat it. As far as everyone else is concerned, your wedding will go exactly as you planned it.
Sigrid-Nimish-699.jpg

Fotograf: Karolina Ehrenpil
Brudens klädsel: Grandmother's dress from the 1950s for the Christian ceremony. Custom made-to-order outfit from Nepal for the Hindu ceremony.
Brudgummens klädsel: Hand-stitched by Sigrid's mom for the Christian ceremony. Custom made-to-order outfit from Nepal for the Hindu ceremony.
Florist: Horndals Blommor & Trädgård
Trycksaker: Just Nu
Hårstylist: Stil'N
Makeup: Sigrid did her own makeup :)
Catering: Lådbilen Catering Sala