Planera för det bästa ljuset till era bröllopsporträtt


Loke+Roos+Fotograf+Skåne.jpeg

För inte allt för länge sedan kunde ni läsa 10 bra saker att prata med er bröllopsfotograf om, som fotografen Loke Roos delade med sig av. Idag får vi ta del av ytterligare tips från Loke, där han berättar hur ni kan planera för det bästa ljuset till era bröllopsporträtt.

Loke är en så kallad “naturligt ljus”-fotograf, vilket innebär att han använder sig av befintligt ljus hela dagen fram till solen har gått ner. Han föredrar att använda ett naturligt ljus då det fångar det naturliga, vackra och ärliga i varje ögonblick. Idag förklarar han vad ni kan göra för att planera för ett optimalt ljus under ert bröllop, vilket i sin tur bidrar till bättre dokumentation av dagen. 

Jag lämnar över ordet till Loke.


FÖRBEREDELSER

Varje bröllop börjar med förberedelser och det finns så otroligt många vackra ögonblick att fånga när brud och brudgum gör sig i ordning. Fantastiska minnen skapas och bra ljus får resultatet att stämma överens med känslan på ett mycket naturligare sätt. Försök därför planera efter följande tips.

  • Försök vara i ett rum med stora fönster för ett naturligt ljust rum.
  • Ljusa eller vita väggar för att inte få oönskade färgvariationer på kläder eller hud.
  • Hotellrum är oftast väldigt fina men var inte rädda att tänka ett steg längre dvs gå ut i lobbyn eller annat rum för de sista detaljerna. Tänk annars på att försöka städa rummet och se till att det finns plats och inte allt för mycket saker som stör ögat. Det ger en naturligare och lugnare stämning i rummet vilket skapar bättre bilder. 
Brudklänning+Malmö.png

PORTRÄTT

Om schemat inte tillåter fotografering på annan tid än mellan 11:00 – 15:00, är det att föredra om det finns en plats att fotografera där man kommer ifrån direkt solljus. Solljus mitt på dagen är väldigt starkt och står högt på himlen vilket lätt ger mörka skuggor under ögonen och näsa, vilket inte är att föredra. Därför föreslår jag att man planerar så man kan fotografera i skugga, till exempel under ett träd eller bakom en byggnad som skuggar. Då kommer vi att få ett mycket jämnare och mjukare ljus som alltid är att föredra.

Segerslampaumltt_Segerslampaumltt_PhotographerLokeRoos_desireeanders444_low.jpg

VIGSEL

Utomhusvigslar är naturligtvis en dröm att fotografera, men om vigseln är mellan 11:00 – 15:00 är det värt att planera så ni kommer stå i någon form av skugga. Solen ger inte bara skarpa och oattraktiva skuggor utan det kan även bli väldigt varmt för er att stå mitt i direkt solljus. Den bästa tiden för en utomhusvigsel är ca 2-3 timmar innan solen går ner. 

GOLDEN HOUR PORTRÄTT

För absolut bäst ljus att fotografera i krävs det att ni planerar in tid för en ca 30-40 minuters fotografering innan solen går ner. Det är svårt att beskriva, men ljuset är otroligt vackert då, nästan som ett varmt mjukt ljus som omfamnar er. Tänk på att tiden naturligtvis är olika för olika platser och årstider, så kolla gärna upp vad som gäller för dagen då ni gifter er. 

035-bröllopsfotograf-rosenlunds-gård-skåne.jpg

MIDDAG

För att inte gå in på allt för många detaljer så håller jag det enkelt. Ju mer ljus, desto bättre. Punktljus i rummet, ljus på borden, ljus på vägga, ja allt. Ju mer ljuskällor ni använder i lokalen desto högre chans finns det att jag kan fånga den exakta känslan som finns i rummet och inte behöver ta till blixt för att få bra kvalitet på bilderna. Blixt är helt okej, men enligt mig så försvinner lite av rummets dynamik och samspelet mellan er och era gäster.


Tack Loke, för att du åter igen delar med dig av sin visdom när det gäller fotografi!