Lantligt sommarbröllop på Österlen: Mathilda + Johnny

En augustidag 2018 sa Mathilda och Johnny ja till varandra i Östra Hoby Kyrka på Österlen i Skåne. Bröllopsfotografen Isabell N Wedin Turturduva, tillsammans med sin andre fotograf Nils Sjöholm, förevigade detta sommarbröllop som är fylld av färg och överraskningar.

I en lantlig miljö lät paret färgerna rosa, mörkrött, grönt och vitt prägla allt från inbjudningar och blommor till klädsel och accessoarer. Utöver det stod musik, mat och dryck i fokus. Det blev en avslappnad men samtidigt högtidlig fest. Mathilda och Johnny lät platsen vara sin största inspirationskälla, något som underlättar enormt mycket i planeringen. Mathilda berättar om sin och Johnnys dag, som vi nu får ta del av!

trycksaker+bröllop+save the date

Förlovningen

Mathilda: Efter nästan två år tillsammans åkte vi till New York för en långweekend, och på lördagen hade Johnny bestämt att vi skulle ta en picknick i Central Park, inget jag reflekterade över där och då eftersom vi båda inte hade varit där och picknick kändes ju givet. Sen blev jag lite mer fundersam när han beställde in en bloody mary kl 08.30, ha ha. Kanske nerverna som började bli påtagliga. Efter en dags strosande i Brooklyn i 25 grader och strålande sol, gick vi mot Central Park. Johnny tog mig till en delikatessbutik, och jag fick plocka vad jag ville och han envisades med att vi behövde hitta ett ställe som hade champagne. Till slut gjorde vi det, och när vi sedan slagit oss ner i Central Park, så tar det inte många minuter innan Johnny ställer sig på knän medan jag ligger ner och solar med stängda ögon. Han inleder världens finaste tal till mig med ett allvar i rösten som jag nog aldrig hört innan och jag börjar så smått hinna tänka ”men vad händer nu” öppnar ögonen, ser honom och börjar gråta. Hejdlöst. Det blev ett solklart ja såklart och jag kommer aldrig glömma den stunden. Vi var förlovade! Vi valde sen ganska direkt att inte berätta för någon förrän dagen efter, just för att få ha den stunden för oss själva, och det var en så sjukt mäktig känsla att gå runt där på New Yorks gator och vara de enda i hela världen som visste att vi var förlovade. Kvällen spenderade vi sen på en kitschig mexikansk restaurang, dansandes till 90-tals musik. Helt perfekt!

brudtärnor+bröllop

Inspiration till bröllopet

Mathilda: Vi tog mycket inspiration här på Sister in Law, och jag tror ett av mina (många) favoritbröllop är: Stylish Gotlandsbröllop med bohemiska inslag: Beatrice + Petter. Sen är jag grovt Pinterest beroende sen en tid tillbaka så där hängde jag även mkt inför bröllopet. Vi gjorde ganska tidigt en moodboard för bröllopet där vi skrev ner ord som skulle beskriva vårt drömbröllop och så la vi in bilder som inspirerade oss, alltifrån inredning, färger och bröllopsbilder. Alltså inte bara bröllop! Det var sjukt skönt att ha det dokumentet när man satt där och bara: ”varför har jag lagt 100 pompoms i varukorgen, det passar ju inte alls in” Haha. För såna där åh-det-måste-vi-ha-infall får nog nästan alla brudpar.

brudtärnor+brudklänning+klänningar
brudklänning+brudjacka

Val av brudklänning och kostym

Mathilda: Alltså brudklänningen var ju ett av mina stressmoment får man säga! Jag visste ganska väl vilken typ av klänning jag ville ha, samtidigt om jag kan ha sån sjuk beslutsångest. Jag provade massor uppe i Stockholm men inget som riktigt kändes som ”the dress” och ibland började jag tvivla på om jag ens skulle hitta en klänning som kändes 100% rätt eller om jag bara skulle ta nån som var bra nog. Jag ville ha en klänning helt i i spets, djup rygg och långa ärmar. Det var väl egentligen mina krav, inte så stora kanske? Jag kanske var lite kräsen med spetsen nu när jag tänker efter, ville så gärna ha en spets med fint mönster. Men, skam dem som ger sig. Lite på impuls gick jag in på Proms and weddings i Malmö, provade den och bara ”yes, här är den”! Messade mina tärnor som älskade den! Köpte den kanske 15 minuter senare, det gick alltså rätt snabbt till slut! Det var nån månads sökande innan dess, men jag njöt också av att prova klänningar - tyckte det var så roligt och var väl en av de grejer som sådär 9 månader innan bröllopet fick det att kännas på riktigt. 

Johnny ville ha en något ljusare blå kostym, så att den ändå stack ut från andra blåa kostymer och den mest perfekta nyansen hittade vi hos J Lindeberg. Den beslutsprocessen var inte lika utdragen som brudklänningen, utan vi hittade snabbt rätt. Sen valde han att ha en blå skjorta till, vilket gjorde att han verkligen fick en unik klädsel för dagen. För oss var det viktigt med kläderna och det var ett beslut som vi både la tid på och tyckte var kul.

bröllop+brudgum

Mathilda: Johnny ville ha fluga och hängslen, vilket passade perfekt ihop med den lantliga känslan som var på bröllopet, och när vi hittade flugorna från Metzerverket kändes de helt perfekta. Vi valde en mörkblå med små ljus och mörkrosa blommor på, tillsammans med en likadan näsduk blev det verkligen så fint. Det kändes extra kul att även Johnnys utstyrsel blev ”annorlunda” och exakt som han ville ha den.

brudgum+förberedseler+bröllop
brud+brudkrans+blomsterkrans+bröllop

Styling och accessoarer

Mathilda: Till klänningen hade jag bestämt mig för att jag ville ha ett par träskor från Swedish Hasbeens, och valet föll enkelt på deras modell ”Merci” som är feminin och har lite högre klack. Tillsammans med en maffig blomsterkrans i håret, slarviga lockar och en skinnjacka framåt eftermiddagen när det blev kyligare kände jag mig verkligen 100% som mig själv på min bröllopsdag! Lite kul grej med skinnjackan var ju att jag hade tryckt ”Mrs Sällberg” på ryggen som en överraskning till Johnny, det var sååå kul när jag tog på den vid våra porträtt!

brudklänning
brudgum+bestmen+marskalker
first look + bröllop

Mathildas bästa minne från dagen

Mathilda: Jag och Johnny hade "first look" innan kyrkan, och det var en så otroligt stark känsla att se honom stå där med ryggen mot och inse att idag blir han min man. Jag hade varit ganska nervös på morgonen och när jag såg honom släppte allt. Jag var bara världens lyckligaste. I ögonblicket när vi sågs för första gången den dagen var det bara vi i hela världen.

first look + bröllopfotograf

Blommorna

Mathilda: Blommorna var nog en sån grej som vi prioriterade ner när vi skulle välja vad som var viktigt för oss faktiskt, eller alltså, självklart ville vi ha mkt blommor och men vi hade liksom inte massa krav på vilka sorter och så, mer än att det skulle va ungefär samma färger som vi hade på bröllopet. Jag tog kontakt med Elins Blomsterglädje som är florist nere på Österlen och visade massa bilder och kände direkt att hon förstod precis vad vi tyckte var fint och vilken känsla blommorna skulle ha - så vi lät faktiskt henne ta alla besluten gällande blommor. Det enda specifika önskemålet var att jag ville ha en maffig krans i håret, det var en av de absolut första sakerna jag bestämde mig för och jag är så glad att jag höll fast vid det! I blomsterkransen hade jag bland annat blå tistlar för att ha något som symboliserade ”something blue”. Bordsblommorna köpte vi nere på torget dagen innan bröllopet och på bröllopsdagen fick vi hjälp av våra fina vänner att sätta ut dem på morgonen. Jag är så glad att jag "vågade" lämna bort de valen och blomsterdekorationerna till någon annan, för det blev bättre än jag någonsin hade kunnat göra det själv. Och ett stressmoment mindre!

brudpar+bröllop+bröllopsfotograf+Skåne+fotograf

Platsen

Mathilda: Direkt när vi förlovat oss visste vi att vi ville gifta oss året efter, och eftersom det bara var april så tänkte vi att sommaren efter skulle vara lugnt. Det visade sig motsatsen, mkt var bokat redan! Vi båda bor i Stockholm men för oss har det alltid känns självklart att gifta oss på ett ställe där vi har anknytningar sen längre tillbaka. Så vi började kolla både i Skåne där jag är uppväxt och Jönköping där Johnny kommer ifrån, men vi landade allt mer och mer i Skåne eftersom vi båda älskar omgivningarna där och Österlen är en plats som vi båda fastnat lite extra för. Lugnet, miljön och känslan av sommar som på nåt sätt alltid finns där, är svårslagen. Vi började söka febrilt efter en lada där att ha vår fest i, eftersom vi ville ha ett lantligt bröllop. När vi hittade Frideborg var det egentligen inga frågetecken, ladan ligger med utsikt över fälten och är en renoverad lada med vitmålade väggar och betonggolv. Vi kände direkt att det här kommer bli perfekt! Dessutom kunde vi få exakt det datumet vi ville ha, och att det sen låg på precis min favoritdel av hela Österlen var väl bara en bonus, hehe.

Frideborg+Österlen+skåne+festlokal
Frideborg+Österlen+skåne+festlokal
dukning +bröllop

Vigseln

Mathilda: Vigseln hölls i en liten kyrka, Östra Hoby kyrka och var den absolut mest magiska upplevelsen på hela dagen. Får gåshud bara jag tänker på den. Under bröllopsplaneringen var vigseln nog det momentet vi var mest nervösa för, helt i onödan. Jag hade också en liten överraskning till Johnny under vigseln, nämligen att han skulle få gå in i kyrkan till fotbollslagets Romas ingångslåt (han är ett stort fan!). Vår fantastiska sångare David Frimark hade dessutom övat in den på italienska (!!!!!) och sjöng från tårna i den lilla kyrkan. Johnny hade för längesen frågat om vi inte kunde gå in till den och jag svarade ”aldrig i livet” så han blev ganska paff, haha. Jag stod utanför kyrkan och lyssnade och hade gåshud på hela armarna. Vigseln var fylld av musik, alla gästerna satt tätt ihop och vi njöt varenda sekund. Tittade ut över våra vänner och familj och kände hur mäktigt det var att alla människor vi tycker om var samlade där med oss. När vi hade sagt ja så dansade vi sedan ut till ”Sky full of stars” med Coldplay som våra musiker sjöng. Magisk känsla att gå ut som man och fru!

bröllop+skåne

Johnnys bästa minne från dagen

Johnny: För mig var det så sjukt magiskt att gå in till Roma Roma Roma (fotbollslaget Romas ingångslåt) i kyrkan och se familj och vänner samlade för vår skull. Att Mathilda hade överraskat mig med det kändes verkligen i hjärtat. Det blev väldigt känslofyllt där och då. Sen att David (sångare) gjorde en helt magisk version av låten på italienska var verkligen grädden på moset. 

kycklig vigsel+bröllop+bröllopsfotograf+Skåne+fotograf
kyrklig vigsel + bröllop
brudpar+bröllop+bröllopsfotograf+Skåne+fotograf
brudpar+bröllop+bröllopsfotograf+Skåne+fotograf
brudpar+bröllop+bröllopsfotograf+Skåne+fotograf
hyra+bil+bröllop+chaufför+bröllopsfotograf
brudklänning+bröllop+lantligt+österlen
Just married + bröllopstårta
Bröllop+berättelse+brudpar+lantligt+skåne+bröllopstårta
brudpar+bröllop+bröllopsfotograf+Skåne+fotograf
brudpar+bröllop+bröllopsfotograf+Skåne+fotograf

Om bröllopsfotografen

Mathilda: Vi fastnade för Isabells bilder eftersom de är så färgrika, och hon är helt fantastiskt duktig på att förmedla en känsla. Hon är dessutom supertrevlig och tillsammans med sin assistent Nils och vår videograf Maria Broström så känns det som att vi fem var ett litet kompisgäng som hängde på bröllopsdagen, haha. Det gjorde ju allt så himla avslappnat och kul! Både Isabell och Maria är proffs på att få ett nervöst brudpar att njuta av att stå framför kameran. Till en början var fotograf något som vi hade svårt att bestämma hur viktigt det var för oss, vi har båda vänner som gillar att fota så vi visste att dagen skulle bli väldokumenterad oavsett. Men, OJ vad glada vi är att vi insåg ganska snabbt hur viktigt det är med både bilder och film. Minnen försvinner, och även om det låter som en klyscha så är ju din man/fru, bilder, film och ringar det enda som du har kvar från bröllopet. Med våra bilder och film kan vi återuppliva bröllopet om och om igen. Vi kunde inte valt några bättre än just dem att dokumentera vår dag!

Spana in videografen Maria Broström i vårt arkiv med bröllopstjänster.

brudpar+bröllop+bröllopsfotograf+Skåne+fotograf
styling+bröllop+bröllopstema
brudpar+bröllop+bröllopsfotograf+Skåne+fotograf
brudpar+bröllop+bröllopsfotograf+Skåne+fotograf
brudpar+bröllop+bröllopsfotograf+Skåne+fotograf+vigselringar
brudpar+bröllop+bröllopsfotograf+Skåne+fotograf
Bröllop+berättelse+brudpar+lantligt+skåne
Bröllop+berättelse+brudpar+lantligt+skåne
Bröllop+berättelse+brudpar+lantligt+skåne
bröllopsfotograf+skåne+bröllop+festlokal
Bröllop+berättelse+brudpar+lantligt+skåne
Bröllop+berättelse+brudpar+lantligt+skåne

Tips till andra som planerar bröllop

  • Det ÄR värt det. Att gifta mig är det absolut mäktigaste jag någonsin varit med om. Att säga ja till sitt livs kärlek. Att se alla sina vänner och familj samlade för att fira vår kärlek, det var värt all planering. Jag skulle gjort det 1000 gånger om (med samma man då, hehe) om jag visste vad som väntade på bröllopsdagen. Vårt bröllop kommer för alltid vara det bästa, roligaste och finaste jag upplevt.

  • Foto och film. Det är så mycket intryck under er bröllopsdag som man inte minns och även om själva dagen i sig är ett minne för livet, så finns det inget som kan återskapa en känsla på samma sätt som att ha professionella bilder och film från sin bröllopsdag. Jag är evigt tacksam för att vi valde just Isabell, Nils och Maria att vara med oss under 12 timmar och dokumentera allt. Jag rekommenderar verkligen dem.

  • Prioritera. Det är lätt att bli stressad av alla "måsten" som man tror att ett bröllop ska innehålla, vi blev också det. Vi bestämde oss för att välja ut vad som var viktigt för oss, och så lägga allt krut på det. Det ska vara roligt att planera, och även om slutet var lite stressigt för oss så är ändå bröllopsplanering en så rolig och fin grej att göra tillsammans. Det ska vara kul att gifta sig <3

  • Struktur. Det är mkt att hålla reda på, speciellt om man som vi har ett bröllop där man gör en stor del själva och samordnar alla leverantörer. Vi hade all planering i ett Google docs och det var guld värt, det innehöll alltifrån adresser, bröllopsbudget, körschema till gästers specialkost.

  • Våga be om hjälp. Vänner och familj gillar att hjälpa till och att få en roll i någons bröllop oavsett om det gäller att baka kakor eller fixa förlängningssladdar så är det fint att bli tillfrågad. Om alla får små uppdrag så blir det inte heller att allt ansvar läggs på tex toastmasters eller föräldrar. Vi var ca 10 st som hjälpte till 2 dagar innan bröllopet med dekoration osv och det var så roligt. Förlängde hela bröllopshelgen!

  • Om ni har tid, fokusera på detaljer. Jag valde att lägga lite extra energi på detta och Pinterestade en hel del idéer till vårt bröllop. Vissa val gör man ju oavsett, så varför inte göra de lite mer personliga för att följa bröllopets röda tråd? Vi hade vigselprogram på papperspåsar fyllda med ris och rosenblad, festprogram med en polaoridbild från alla gästers Facebook (inte nya bilder, haha), rosa ljus i ljusstakarna, personliga skyltar osv. Välj ut några detaljer som är viktiga, det gör så mycket för helheten tycker jag.

  • NJUT

Bröllop+berättelse+brudpar+lantligt

Tack Mathilda och Johnny för att ni delade med er av er inspirerande dag hos oss på Sisters in Law!

Fotograf: Isabell N Wedin Turturduva + andrefotograf Nils Sjöholm
Videograf: Maria Broström 
Brudklänning: Pronovias
Kostym: J Lindeberg
Festlokal: Frideborg på Österlen
Florist: Elins Blomsterglädje
Trycksaker: Gjorda av vår vän, Filip Callas
Makeup: Felicia Kjellgren (@browfelicia)
Liveband: Black Tie Tribe