Hållbarhet inom bröllop + Edgar Allan Poe-inspirerad fotografering

Det talas mycket om hållbarhet och vi tror att det är fler än vi som har klimatångest. Därför blir vi extra glada när både brudpar och kreatörer inom branschen gör mer och mer medvetna val. Kreatörerna bakom bilderna nedan är några av dem, och vi ska förklara varför lite längre ner, men först tänkte vi ta ett stycke att ta upp hållbarhet som ämne rent generellt.

Det är lätt att prata om hållbarhet, men svårare att faktiskt göra “rätt val” varje dag. Inte minst på sin bröllopsdag där vi förespråkar att man ska få göra precis som man vill, på sitt eget sätt. Då kan ord som hållbarhet och medvetna val kännas trist och som en begränsning, men vi vill påstå att det faktiskt inte behöver vara så. Det finns många sätt att få precis det man drömt om och fortfarande ha ett hållbart tänk. Då trenderna inom bröllop går mer och mer mot ett personligare bröllopsmode, där en vit brudklänning inte alltid är det givna valet, är det lättare att tänka brett.

När det gäller just bröllopsklädseln, se vad du har i din garderob redan, vad finns i dina vänners och din familjs garderober? Finns det något du kan låna eller sy om, eller sy upp från äldre tyger som finns i gömmorna? En ärvd tunn spetsduk från mormors mor kan bli till en romantisk brudtopp. En gardin kan bli en brudkjol. Tror du inte att det kan bli snyggt? Spana in den rosa kjolen som är beviset här.

Utöver att leta i de egna gömmorna, kan du fynda på second hand eller hyra din brudklänning i bröllopsbutiker runt om i landet. Söker du efter en vintageklänning kan du till exempel besöka Elsas Vintagebröllop, vill du ha en designerklänning kan du gå till The WOW Closet, och vill du handla av privatpersoner, så finns det mycket att hitta på köp och sälj-sidor på Facebook, på Tradera och Blocket.

Samma sak gäller för dekorationerna. Se vad som redan finns hos vänner och bekanta, i second hand butiker eller hos leverantörer där du kan hyra från. Tänk också på att du kan flytta runt dekorationerna allt eftersom, från vigselplats till festlokal, istället för att eventuella köpa till båda platserna separat. Vill du ha tips på hur du kan tänka hållbart när det gäller brudbuketten? Spana in inlägget Floristerna tipsar: Blomsterinspiration för ett hållbart bröllop.

Utöver blommor, klädsel och dekorationer så kan man gå in på ännu mer detaljer. Som att välja lokal, vegetarisk eller vegansk mat, skippa trycksaker och köra digitala inbjudningar. Orolig för vad du ska skriva på istället för papper på bordsplaceringen? Skriv på stenar till exempel, eller varför inte köra med fri bordsplacering?

Vi hade kunnat skriva mycket på ämnet, men väljer att rikta tillbaka vår fokus på kreatörerna bakom inspirationen nedan. Fotografen Film+Quill Collective berättar för oss att de anordnade denna Edgar Allan Poe-inspirerade fotografering med en sak i åtanke - det skulle kännas bra i själen miljömässigt. Majoriteten av det ni ser i bild är från second hand- och antikbutiker samt garage-loppisar. Med en industriell och dramatisk Edgar Allan Poe-stil, visar teamet på att det går att göra någonting unikt och glamouröst utan större resurser. Wow, säger vi!

Brudklädsel
Bröllopsblogg
Bröllopstårta
brudklänning+bröllopsblogg