Augustibröllop med lokal och hållbar fokus: Sara + Christopher

Sara och Christopher gifte sig i Ås Trädgård i Östersund den 4 augusti 2018 och bjöd in till ett bröllop där mat och dryck stod i fokus. Med examen från Grythyttans restaurang- och hotellhögskola var matfokuset givet för brudparet. De satsade på lokala råvaror från gården där bröllopet hölls, men även från lokala hantverksmejeri och bageri. Även brudbuketten består av blommor från omgivningen vilket förstärkte den lantliga och naturliga känslan paret var ute efter.

Att tänka mer medvetet och hållbart kring ens bröllop är något som fler och fler gör, där lokalproducerat och vintage/second hand får vara en självklar del i bröllopsplaneringen. Vi finner stor inspiration i Sara och Christophers bröllop, där hållbara aspekter fått vara självklara redan från början.

Vi lämnar över ordet till Sara som berättar om sin och Christophers härliga dag, som Östersundsfotografen Amanda Freskgård så fint har förevigat.

bröllop+lantligt

Så träffades paret

Sara berättar: Vi träffades i Grythyttan när vi pluggade på Restaurang- och hotellhögskolan. Christopher bjöd ofta in till vinkvällar i kollektivet han bodde i och genom gemensamma vänner korsades våra vägar där. Efter ett tag kunde vi inte sluta prata med varandra och på min 26:e födelsedag fick jag en kyss på kinden när kvällen var slut. Bara några dagar senare nere vid den klassiska stranden satt vi på en klippa och kysstes. Sedan dess har det varit vi. 

När Christopher tog examen i juni 2017 gick vi runt och var stormkära! Vi hade bestämt tillsammans att vi skulle gifta oss sommaren efter och vi hade planerat att berätta det för hans familj när alla var samlade just denna dag. Det var mycket att ordna inför kalaset på kvällen, så jag umgicks med familjen medan Christopher fixade. Jag smsade i smyg att “ska vi inte göra det nu?”, för vädret var så fint och vi satt på en filt i parken med varsitt glas vin och mådde så bra! Christopher tyckte att jag kunde komma upp i lägenheten, så vi kunde gå ut igen tillsammans och berätta. In skuttade jag med oknutna skor, intet anandes om att han skulle stå i full kostym där inne. Med en flaska fino, Anna von Hausswolff och Adjagas låt Tidlöst nu och en flätad ring av en björkkvist överrumplade han mig. Vi bara såg på varandra och började nästan gråta direkt båda två. Det var kort, enkelt och rakt på sak. Jag svarade såklart ja! Sen smög vi fnittrande och tårfyllda ut, utbringade en skål för familj och vänner och berättade vad som just hade hänt.

bröllop+lantligt
bröllop+lantligt
bröllop+lantligt
bröllop+lantligt

Klädseln till bröllopet

Sara: Jag visste att jag ville ha något med spets och mest troligt en begagnad klänning. Bara någon månad efter att vi bestämt att vi skulle gifta oss så sprang jag på den inne på Beyond Retro. Den liksom bara hängde där; gammaldags vit, båtringning, trekvartsärm, och broderad spets i tyllen, liten i bysten och rymligare runt stussen och kort - precis som jag. Den var precis vad jag drömt om - fast jag inte exakt visste att det var vad jag hade drömt. Och den satt perfekt. Och den kostade 679kr. Under stressen inför bröllopet insåg jag dock att den kanske hade blivit lite tajt, så jag bestämde mig för att hitta en till outfit till kvällen så jag kunde äta och dricka utan hejd. Efter många om och men, återlämningar och ändlösa rundor i butiker så hittade jag en tyllkjol av Ida Sjöstedt, en gammal spetsblus från min egen garderob och en spetskimono från Indiska som tillsammans med ett par guld-glittriga sneakers blev perfekt att dansa hela natten i. Christopher visste att han ville ha en kostym från Oscar Jacobsson, av samma modell han redan hade och trivdes bra i, men i annan färg. I slutändan blev det en annan modell av samma märke, en tredelad blå kostym. Från engelska Drake’s hade han en ljust blårandig skjorta samt slips och näsduk i linne.

bröllop+lantligt
bröllop+lantligt

Styling och accessoarer

Sara: Jag fick håret och sminket gjort av en kompis. Vi testade flera gånger för att hitta vad jag gillade, för jag hade inte så tydliga idéer mer än att jag ville ha det enkelt. Jag hade blåa sandaletter till brudklänningen för jag tyckte det var kul att knyta ihop det med Christophers blå kostym. Christopher bar ett par svarta longwings från Alden och en Omega-klocka från 70-talet som han älskar och använder även fast den inte slår.

bröllop+lantligt
bröllop+lantligt
bröllop+lantligt
bröllop+lantligt

Om valet av plats för bröllopet

Sara berättar: Vi började vår dag på Brunkulla Gård där vi även hade spenderat natten tillsammans med vårt brudfölje. Det är en av Jämtlands äldsta gårdar som ligger vackert intill Storsjön. Vi åt en fantastisk frukost tillsammans innan vi delade upp oss för att göra oss i ordning. Nere vid vattnet hade Christopher tittat ut en plats där vi hade en “first look” när vi fick se varandra i våra bröllopskläder. Vi åkte sedan mot Ås Trädgård där vi hade ett välkomstmingel och vår vigsel. Ås Trädgård är en ekologisk gård som odlar grönsaker, men minglet hölls i blomsterlandet, vilket blev otroligt vackert.

bröllop+lantligt+first look
bröllop+lantligt+first look
bröllop+lantligt+first look
bröllop+lantligt+first look
bröllop+lantligt+first look
bröllop+lantligt
bröllop+lantligt
bröllop+lantligt

Blommorna

Christopher ville inte ha några blommor, men jag ville ha desto mer! Med vårt fokus på lokalproducerat genom hela menyn kändes det självklart att även blommorna skulle komma från trakten. Min pappas fru har tidigare arbetat som florist, så hon fick göra min och tärnornas buketter. Vi blandade växter och blommor hemifrån henne och från Ås Trädgårds blomsterland, där luktärtorna fick ta störst plats tillsammans med passionsblomman som fick hänga fritt. På borden under middagen hade vi små enkla, udda vaser med en salig blandning av grönt hemifrån och från skogen; murgröna, fjädersparris, fräken och annat.

bröllop+lantligt+vigsel
bröllop+lantligt

Vigseln

Sara: Vi hade vår vigsel utomhus i det vi valt att kalla Kålgården. Vi höll alltså till på ett odlingsfält fullt med kål, vilket kändes helt fantastiskt med vårt fokus på måltid för hela bröllopet. Platsen ligger i närheten av en skogsdunge som vi gömde oss i medan gästerna kom antågande. Därefter blev ängen vår altargång och broccolin blev fonden i gästernas vy. Festen höll vi ett par stenkast bort på bygdegården Ås Föreningshus. Det är ett stort, gammalt och vackert hus med två samlingslokaler. Vi höll middag och dans i den stora salen som har jättestora fönster som släppte in ett fantastiskt ljus under kvällen. Kaffeservering och bar hade vi i den mindre salongen där det även fanns ett piano som lockade till diverse spontana musikaliska utspel under natten.

bröllop+lantligt+vigsel
bröllop+lantligt+vigsel
bröllop+lantligt+vigsel
bröllop+lantligt+vigsel
bröllop+lantligt+vigsel

Vi ville ha en enkel vigsel med mycket musik. Vi hade blivit tipsad om en vigselförrättare som gillar att viga folk på lite galna stället och han var en så himla härlig person och blev en trygghet för oss inför denna dag. Våra gäster fick sitta på träbänkar under bar himmel och vi gömde oss i skogen medan de kom. Vi gick in till tonerna av Kärleksvalsen som våra vänner spelade på klarinett och mandola. Vår vigselförättare höll ett litet tal och sedan blev det musik igen. En annan vän spelade och sjöng Tidlöst Nu, som Christopher friat till lite mer än ett år tidigare. Det var otroligt känslosamt. Christopher fick ta fram sin extra näsduk för att vi skulle hinna med att torka bådas tårar.

bröllop+lantligt+vigsel
bröllop+lantligt+vigsel
bröllop + borgerlig vigsel utomhus

Vigselförrättaren läste en dikt och precis innan han skulle säga de där bevingade orden som man ska komma ihåg att svara ja på så gick himlen från växlande molnighet med solen i skugga till strålande solsken. Det var magiskt! Alla tappade hakan, orden, allt. Det liksom utbrast ett kollektivt “aaaahh!” bland alla gästerna. Men ja, vi sa ja! Eller Christopher sa faktiskt “hemskt gärna”, men det blev godkänt det med. Därefter sjöng och spelades Just You, en låt från Twin Peaks som vi fallit för. Några tårar senare var det redan utgångsmusik och då spelades Skräplandsschottis på klarinett och mandola. Det gick väldigt snabbt, samtidigt som tiden nästan stod stilla. Efter det slutade liksom inte tårarna rinna, oavsett om det var för man blivit rörd eller full i skratt så bara fortsatte det hela kvällen.

borgerlig vigsel utomhus
bröllop+lantligt+vigsel

Bästa minnena från dagen

Det är svårt att dela upp dagen i bäst och näst bäst, men värt att nämna är dessa två: När vi stod i skogsdungen och väntade på att få smyga ut var det väldigt spännande och mysigt att bara få vara vi två. Sen precis när vi tog det där steget ut på ängen så bara fylldes kroppen av värme, nervositet, kärlek, allt! Det var så himla fint att få möta alla ens älskade vänners och släktingars blickar tillsammans och att ha dem med under den här stunden som var så stor för oss. Senare under middagen hade vi så roligt att vi höll på att storkna. Jag vet inte om jag skrattat så mycket på en och samma dag någonsin! Alla våra vänners och familjemedlemmars tal, de var så rörande, humoristiska, spännande, och ja, underhållande! Och vara tal till varandra som vi höll under middagen var såklart hjärtskärande romantiska och vackra. Vi båda grät så det gjorde ont åt den andres tal. Det övergripande minnet från vårt bröllop kommer vara känslan av att vara så överöst av kärlek från både varandra och alla vi känner. Det var fantastiskt.

bröllop + fotograf + östersund

Om ringarna

Sara: Eftersom vi inte bär så mycket smycken i vanliga fall har vi valt enkla förlovnings/vigselringar. Vi har en varsin hamrad silverring från en bekant som skapat märket Kjårrda. De enda smycken jag hade utöver vigselringen var Kjårrdas tre signaturringar “Fjället”, “Kåtan” och “Älven”.

vigselringar
bröllop+lantligt+middag
bröllop+lantligt+middag
bröllop+lantligt+middag
034A1217-web.jpg
festlokal bröllop
bröllop+lantligt+middag

Fotografen Amanda Freskgård

 Vi letade runt länge efter fotografer som höll till i Jämtland, men vi föll verkligen för Amanda Freskgård. Hennes bilder är fulla av liv och redigerade så de fortfarande ser väldigt naturliga ut och vi gillade ljuset i hennes bilder. Vi hade med Amanda från morgonen när vi gjorde oss iordning tills precis innan desserten på kvällen, när vi hade en liten paus för att ta några sista porträtt under “the golden hour”. Hon var en så naturlig del av vår dag och smälte in i våra sällskap. Dessutom var hon väldigt stöttande under vårt planeringsarbete där vi bollade mycket idéer kring schemat under dagen med henne. Vi kan verkligen rekommendera henne till alla!

bröllop+lantligt+porträtt
bröllop+lantligt+porträtt

Tips till andra som planerar bröllop

  • Nummer ett: planera aldrig hungrig! Haha. Vi började planera de stora sakerna ett år innan, bokade lokal, vigselförrättare osv, och dessutom hade vi från cirka 6 månader innan ett schema med punkter att checka av varje månad. Men oj oj oj vad vi sköt upp punkter månad för månad och sen stod vi där sista veckorna och var väldigt stressade. Skjut inte upp något helt enkelt. Apropå stress så stod jag på mitt arbete och mixade en kräm till bröllopsmiddagen kl.19.30 kvällen innan bröllopet, för att min mixer inte pallade med trycket under dagen när våra vänner hjälpte oss med maten, vilket såklart innebar panik! Men kl.22 var allt klart och vi satte oss i en badtunna med vårt brudfölje där vi drack vin i solnedgången. Då släppte vi allt och kunde slappna av och njuta av att vara med varandra och våra vänner. Så badtunna, vin och solnedgång står högt på tipslistan.

  • Ta hjälp av era vänner också! Vi “gjorde allt själva” utom att genomföra allt på själva dagen D, men helt ärligt, våra vänner gjorde allt, vi hade bara planerat.

  • Ett annat tips är att plocka russinen ur kakan vad gäller hela upplägget, gör bara det ni själva vill, inte det som man “måste göra” på ett bröllop. Använd det ni har, allt behöver inte vara nytt, låna ihop grejer från släkt och vänner, lägg tid och pengar på det ni verkligen vill prioritera. För oss var det mat och dryck, gör det som känns rätt för er.

bröllop+lantligt+porträtt