Härligt augustibröllop: Tina + Tobias

I lördagens inlägg skrev jag hur mycket jag älskar det dramatiska uttrycket som vissa fotografer har. Peter Petrowskji är en av dem och du såg senast hans bilder i Stämningsfullt nyårsbröllop: Kim + Säde. Idag kommer ytterligare en bröllopsberättelse med Peter som fotograf. Denna gången från ett ljust augustibröllop i Forsbacka, Sandviken, men där den dramatiska stilen ändå är ett faktum. 

Tina berättar

Vi jobbade på samma ställe och träffades i fika-rummet. När det blev allmänt känt på kontoret att jag var singel frågade Tobias ut mig på dejt. Jag var lite misstänksam, men han imponerade stort. Vi hade varit tillsammans ganska länge och hunnit skaffa två barn innan förlovningen blev av. Jag hade tyckt att det var dags ganska länge, men ville att Tobias skulle fråga. Jag hade gett upp hoppet helt när det äntligen hände!
Vi ville ha ett bröllop där alla känner sig bekväma och där maten är enkel och god och ölen kall. Som en riktigt bra hemma-fest för både barn och vuxna. Vi ville fixa så mycket som möjligt lokalt, själva eller köpa second hand.
Jag samlade glasburkar i ett år för att använda till ljushållare och blommor. Tobias fixade plankor som han målade och la på bordet. Jag sydde rosa och vita vimplar som matchade blommorna.  Jag gillar ju 50-60tal, så jag samlade tallrikar, assietter och bestick från Tradera och olika loppisar. Har fortfarande kvar en hel del som jag inte har hjärta att skiljas ifrån.
Kaffeserviser i samma stil lånades från mor och farföräldrar som oss ovetandes hade ett stort förråd. Vad gäller glas åkte jag förbi 3-4 loppisar och köpte allt de hade i glasväg. Dagen efter bröllopet diskade vi glasen och lämnade tillbaka dem. God gärning liksom. Festlokalen och kyrkan björkades. Vi tänkte först plocka ängsblommor, men bestämde oss i sista stund för att beställa blommor.  Vi tänkte att tiden inte skulle räcka till för att plocka blommor på bröllopsdagen.

Klädsel och styling

Vi ville känna oss bekvämma i våra kläder eftersom vi tänkte oss bröllop med hemma-fest. Dessutom skulle ju barnen vara med, och vem vill hjälpa någon med skorna i en obekväm klänning? Tobias körde svarta jeans av sitt favoritmärke Neuw och en Filipa K-kavaj som han redan ägde. Till det väl ingådda svarta RM Williams skor och svart slips. Skjortan var från HM.  Varför krångla till det?
Jag letade länge och väl i alla brudbutiker i Stockholm, både second hand och nytt. Jag ville ha något som var 70-talsinspirerat för att passa med Tobias stil. Beyond Retro kom närmast, men räckte inte hela vägen. Tillslut hittade jag drömklänningen, hemma hos vår fotograf! En sväng till skräddaren för att sy in den och allt var klart! Frisyren fixades av lokala frisören i Forsbacka och smink av en kompis, också Forsbacka-bo.
Jag ville att barnen skulle känna att detta var lika mycket deras stora dag som min och Tobias. De fick därför välja klänning helt själva. Såklart blev det rosa prinsess-klänning från en bröllopsbutik! Vi valde färg på vimplar och blommor utifrån barnens val av klänning.

Om fotografen

Jag fastnade direkt för vår fotografs udda bilder på brudpar i olika naturmiljöer.  Mest tursamt var att han bodde i Ockelbo! Tobias var från början helt emot att ha en fotograf då han tyckte att det skulle kännas jobbigt att vara iakttagen hela dagen.  Han lät sig övertalas. Vår fotograf märktes knappt under kvällen, men vilka bilder vi har kvar!
Eftersom vi redan hade två barn ville vi att barnen skulle vara delaktiga i vårt bröllop. Vi ville att det skulle vara ett tillfälle att fira vår familj och vår kärlek. Vi ville också att allt skulle vara så lokalt som möjligt. Vi bor i Forsbacka, så det föll sig naturligt att vigas i den lokala kyrkan. Kyrkan är från 60-talet och inte så stor, vilket passade oss perfekt. Eftersom vi ville involvera barnen fick de såklart vara tärnor!  Kyrkan dekorerades med nejlikor och brudslöja. Barnen kastade rosenblad. Festen hade vi hemma. Syster sjöng i kyrkan, jag och Tobias hade valt varsin låt.
Efter vigseln åkte vi häst och vagn genom Forsbacka centrum och sen båt till festplatsen, alltså hem. Båten går normalt på dagliga turer runt sjön och är en del av det lokala turistutbudet. Snittarna på båten gjordes naturligtvis av Forsbacka-affären.
Vi valde att servera vildsvin, vi fick tag på en jägare som bodde i närheten. Han sköt själv svinet och kom sedan hem till oss och grillade. Bröllopstårtorna var bakade av några bekanta. Jag ville att tårtan skulle vara "hellre god än snygg". Tycker att de blev både goda och snygga!

Tips till andra som planerar sitt bröllop

Var ute i god tid! Vi började planera ett år i förväg.
Var inte rädd att ta hjälp av vänner och bekanta. De flesta tycker det är roligt att hjälpa till med bröllop!
Om du vill göra mycket själv, fundera på vad du faktiskt har tid med under den stora dagen. Kanske vill du slippa pynta tårtan och istället fixa håret?
Om du ska byta namn, besök skatteverkets kontor. De berättar gärna hur du hittar i formulär-jungeln.
bröllopsblogg

Fotograf: Peter Petrowskji
Blommor: JungelJim, Sandviken
Trycksaker: DIY
Tält: Tält och Fest
Båtuthyrning: Sandvikens segelsällskap
Hår: Forsbacka-frisören