Lantligt Julibröllop Med Vigsel Och Fest I Loge: Hanna + Niklas

Vi älskar lantliga bröllop och är så glada för att få dela med oss av bröllopet mellan Hanna och Niklas som gifte sig i Bjärtrå i Ångermanland. Det blev både vigsel och fest i en loge med utsikt över Ångermanälven och trots regn blev det en helt magisk julidag. Bakom kameran står den Östersundsbaserade bröllopsfotografen Amanda Freskgård och tillsammans med bruden Hannas berättelse får vi nu både se och läsa om de vackra ögonblick från dagen.

web-1_websize.jpg

Så träffades brudparet

Hanna: Jag hade flyttat upp från Göteborg till Sundsvall för att studera på universitetet. Träffade Niklas på ett dansgolv på ett uteställe under mitt sista år som student. Det var däremot först några månader senare när vi träffades igen som vi verkligen blev intresserade av varandra.

Niklas friade i en skidbacke i Vemdalen. Han låtsades ramla och få ont i knät. Jag fattade inte grejen först och tyckte han var lite löjlig som inte bara reste sig upp. Tog mig tillslut fram till honom ändå för att kolla hur det gick. Då ställde han sig på knä och frågade den magiska frågan.

web-92_websize.jpg

Bröllopsplaneringen

Hanna: Jag hade sedan flera år tillbaka samlat på mig mycket bildmaterial och inspiration, framförallt på Pinterest. Det var en bra grund för våra egna idéer och planer. Vi hade egentligen inget uttalat tema utan vi körde på sådant vi tyckte var fint. Huvudsaken för oss var att det skulle kännas bohemiskt, rustikt och personligt.

Bröllopet var först tvunget att skjutas upp ett år på grund av pandemin. Nu när vi äntligen kunde genomföra det i år så anpassade vi det en del ändå. Vi begränsade gästlistan en aning, strösslade med handsprit och större delarna av bröllopet var tänkta att vara utomhus (om det nu inte vore för det där regnet…).

web-90_websize.jpg

Om klädseln

Hanna: Jag hade köpt en annan klänning först, flera år innan bröllopet. Men när bröllopet fick skjutas upp ett år på grund av pandemin kände jag att den inte kändes helt rätt längre. Klänningen var supervacker, men lite för ”mycket” med massa tyll, släp och 3D-blommor. När jag skulle leta igen sökte jag istället efter något tvådelat och lite mer bohemiskt. Tillslut föll valet på ett tvådelat set från By Malina.

Niklas visste ganska direkt att han ville ha något ganska enkelt och att färgen skulle vara mörkblått. Han hittade sin kostym och skjorta ganska snabbt.

Styling och accessoarer

Hanna: Vi valde att ha det ganska enkelt - för det är precis så vi är som personer. Jag fick hjälp av min vän och toastmadame med att locka håret. Sminket gjorde jag själv, och egentligen inte mer än vanligt. Jag ville verkligen inte känna att det blev för mycket och nåt annat än jag trivs med, även om det var bröllop och man tänker att det då ”ska vara” extra allt.

Niklas gjorde också i ordning sig själv, med lite hjälp av sina bestmans. Vi hade valt ut en blommig fluga till honom som skulle passa vårt tema och brudtärnornas klänningar.

Vi ville båda ha skor som var sköna att kunna dansa i hela kvällen lång. Det blev tillslut att vi båda matchade i vita Converse. Perfekt för att bryta av mot våra fina kläder tyckte vi!

web-89_websize.jpg

Blommorna

Hanna: Jag var hela tiden inställd på att jag ville ha en maffig bukett endast med lupiner. I lokalen tänkte jag blanda lupiner med andra ängsblommor. Dessvärre hade jag otur att det var en ovanligt varm och solig sommar redan från maj, vilket betydde att nästan alla lupiner var helt utblommade när det var dags för bröllop.

Med hjälp av min mamma och syster fick jag snabbt tänka om. I trädgården till huset som de hyrde för att bo i under bröllopet fanns några riktigt stora och fina pioner. Jag frågade ägarna till huset om jag fick ta dem, och det fick jag. Tillsammans med några enstaka lupiner som vi lyckades få tag på och lite andra ängsblommor blev det en bukett tillslut. Inte riktigt som jag hade tänkt mig innan, men fin blev den ändå!

web-93_websize.jpg
web-106_websize.jpg
web-127_websize.jpg

Platsen för bröllopet

Att bröllopet skulle vara någonstans i krokarna kring Niklas släkts stuga var från början ganska självklart. Är så otroligt vackert däruppe och kändes fint att gifta sig på en plats som betyder så mycket för hela släkten på Niklas sida.

Det som tog mest tid var att hitta en bra lokal i närområdet. Jag har alltid haft en dröm att få ha en bröllopsfest i en gammal loge med högt i tak. Niklas, i sin tur, var mer öppen för andra typer av lokaler. Vi kollade på många olika alternativ innan valet tillslut stod mellan en dansbana som ofta hyrs ut till fest och en loge som en bonde för tillfället använde som förråd. Det förstnämnda hade alla praktiska saker såsom el, vatten, porslin, stolar och bord medan logen var utan alla bekvämligheter. Det tog en stund för drömmaren i mig att övertala Niklas om hur magiskt det kunde bli i den där smutsiga och stökiga logen, där oändligt mycket saker behövde fixas för att det över huvud taget skulle gå att vara där. Tillslut bestämde vi oss att köra på logen trots allt, och det kommer vi aldrig att ångra - oavsett hur många timmar det krävdes för att städa, bygga, klippa gräs, transportera möbler, dekorera… med mera, med mera, med mera. Det blev precis som vi hade tänkt oss - fast ännu bättre!

web-6_websize.jpg

Vigseln

Hanna: Egentligen var tanken att vi skulle ha vigseln utomhus i en skogsdunge, mitt i blåbärsriset och med ångermanälven som kuliss bakom träden. På grund av ösregn (sommarens enda regndag!) var vi tvungna att tänka om helt och ha vigseln inne i logen istället, där sedan även middagen och festen skulle äga rum. Blev så himla fint, även om det inte blev som vi hade tänkt oss innan.

web-11_websize.jpg
web-16_websize.jpg
web-46_websize.jpg

Hanna: Vi hade vigt oss i rådhuset några veckor innan bröllopet för att sedan kunna göra vigseln på bröllopet så lättsam och otraditionell som vi själva önskade. Niklas halvbror vigde oss framför alla våra vänner och familjer. Precis sådär fint, lättsamt och roligt som vi hade tänkt oss. Han hade fått fria händer av oss, och bjöd på både låtsaslöften och små skämtsamma ord som fick både gästerna och oss att kikna av skratt.

web-67_websize.jpg

Om bröllopsfotografen

Hanna: Vi valde Amanda som vår fotograf då vi verkligen gillade hennes bildstil. Vi kände oss väldigt trygga med Amanda, trots att ingen av oss egentligen gillar att stå framför kameran. Hon fick oss att slappna av och vara bekväma i situationen. Det var perfekt att vi fick möjlighet till en provfotografering innan bröllopet, något som gjorde att vi fick testa hur det kändes att stå framför kameran. Under bröllopet var Amanda superdiskret, men ändå lyckades hon fånga fantastiska ögonblick och detaljer. Precis som vi hade önskat oss.

web-74_websize.jpg
web-80_websize.jpg
web-157_websize.jpg

Bästa minnet från dagen

Hanna: mitt bästa ögonblick är från när vi skulle göra vår entré till middagen, efter vår vigsel och efterföljande porträttfotografering. Vi hade lånat en tandemcykel som vi skulle cykla på och alla gäster stod på varsin sida om vägen med glada ansikten och konfetti. Minns känslan så väl: pirret i magen av att vi äntligen var gifta och skulle få fira tillsammans med alla vi tycker om, den vingliga svängen med en otymplig tandemcykel där jag inte var säker på att vi skulle klara oss fram till logen utan att välta. Konfettin som regnade över våra huvuden och välkomnade oss till en av de bästa kvällarna i livet.

Niklas: mitt bästa ögonblick är från när klockan är 00.45, mitt under festen. Alla dansar till en låt av Hoffmaestro och jag undrar om det hundraåriga golvet verkligen kommer att hålla. Stämningen är magisk.

web-161_websize.jpg
web-166_websize.jpg
web-203_websize.jpg
web-182_websize.jpg
web-183_websize.jpg
web-293_websize.jpg
web-185_websize.jpg

Vigselringarna

Hanna: Jag ville ha en haloring som skulle vara lagom stor och samtidigt passa bra ihop med min vigselring. Tillslut hittade jag en som var helt perfekt! Niklas valde att endast ha sin förlovningsring.

Vi båda hann gravera ringarna innan bröllopet blev framflyttat förra året, så där står det både fel datum och år. Vi tänker nog inte heller ändra det, utan vi ser det istället som en möjlighet att minnas hur struligt det var med framflyttade planer och alla restriktioner. Blir också spännande när vi blir gamla och glömska och ska försöka komma ihåg vilket datum som egentligen stämmer.

web-209_websize.jpg

Middag/Fest

Vi är inte så mycket för trerätters finmiddag utan bestämde oss snabbt för att göra detta med maten på vårt eget sätt. Vi båda älskar grillat, så därför blev grillbuffé ett självklart val. Till efterrätt valde vi att ha kakbuffé istället för tårta. Det blev verkligen en succé, både för gästerna men framförallt för mig som är ett riktigt kakmonster.

Dukningen skulle likt resten av bröllopet inte vara för tillrättalagd. Med skrynkliga linnedukar, udda loppisfyndade bruna flaskor med ängsblommor i och små godispåsar på varje plats med brudparets favoriter blev det så bohemiskt och personligt som vi önskade.

web-189_websize.jpg
web-285_websize.jpg

I lokalen använde vi en blandning av olika ängsblommor för att fylla de bruna flaskorna som användes som vaser på borden. Varje bestickpar med placeringskort fick också varsin liten blomma.

web-188_websize.jpg
web-198_websize.jpg

Tips till andra

  • Försök att utgå från er och hur ni är som personer när ni planerar istället för att tänka på hur ett traditionellt bröllop ’brukar vara’. Det blir så mycket roligare om ni får göra saker på ert sätt - både vad gäller klädsel, mat, vigsel eller andra roliga detaljer.

  • Börja planera i tid och gör en tydlig tidsplan så att det inte blir för mycket nära inpå bröllopet. Ni vill komma peppade och med full energi till er fantastiska bröllopsdag!

web-214_websize.jpg

Fotograf: Amanda Freskgård
Brudklänning: By Malina
Kostym: Skjorta från Brothers, kostym från Dressman
Festlokal: Bonden Mårtens loge