DIY: Sara Holmberg tipsar om hur man gör sina egna bröllopsinbjudningar


Vi har bett bröllopsfotografen Sara Holmberg att berätta om hur hon och hennes fästman Alexander tänkte kring sina inbjudningskort. Hon bjuder också på några riktigt bra DIY-tips!

Sara berättar

Regel nr. 1 för bröllop - gör bara allting till den nivån du själv tycker är rolig och härlig att göra.
Regel nr 2. - lyssna på din egna magkänsla och så lite som möjligt på alla ”måsten”.
Med de två ”reglerna” i bakhuvudet var det snabbt givet för mig och min fästman att våra bröllopsinbjudningar skulle vara lekfulla, icke-formella och så oss:iga ett par inbjudningar bara går att göra. Det tog sin lilla tid att dels googla halvt ihjäl mig, komma på idéer och formge det hela men det var det så himla värt. Tillåt mig därför presentera vår bröllopsinbjudan med en drös bra DIY-tips på köpet!

IMG_1312.JPG

Vi bestämde att vår bröllopsinbjudan skulle bestå av tre delar. Del ett av vår bröllopsinbjudan är då denna ovan. Ett A5 papper med lite lätt struktur i pappret, också kallad för den officiella inbjudan! När jag kikat på andras bröllopsinbjudan har det slagit mig hur formellt skrivna många är. Ni vet "välkomna på vigseln mellan blabla och blabla", vilket inte alls kändes naturligt för vår del att formulera oss på av den enkla anledningen att vi båda är ca noll procent formell-aktiga personer. Så vi skrev som ovan helt enkelt, avslappnat och rätt självklart! Att vi gillar varann + gillar dom = bröllopsdags! Våra klädselkrav löd mest något om sommar, något om dansvänligt och något om att ha plats för mycket go’mat. Viktigaste ju!

IMG_1304.JPG

Del två av inbjudan vart avlång, eftersom jag ville att alla tre delar skulle vara i olika former och storlekar för att ge lite "struktur". Här på baksidan står i alla fall mer information. Typ som adresser, tips på boende, vilka som är toastmadames och kontaktuppgifter till dem, hur man går tillväga ifall man vill tala eller spexa på bröllopet och hur vi tänkt oss kring eventuell bröllopsgåva.

IMG_1337.JPG

Och så tredje delen. En bonusgrej egentligen eftersom vi bjuder in till frukost dagen efter. Så på baksidan har vi helt enkelt skrivit en liten icke-formell inbjudan med löfte om gott kaffe. Allt la vi sen ner i ett naturfärgat kuvert, slickade på lite frimärken och postade kuvert Sverige runt. Klart!

IMG_1347.JPG

Okej, så utefter min erfarenhet av DIY-bröllopsinbjudningar lyder mina bra-bättre-bäst tips för DIY-bröllopsinbjudningar alltså såhär:

- Cliparts på Etsy. Alla illustrationer har jag köpt på Etsy. Det är ungefär Guds gåva till alla brudpar som inte kan rita en streckgubbe fint eller har nån annan i sin närhet som kan det och som inte heller vill lägga tusenlappar på att nån annan gör det. Man köper alltså färdiga illustrationer (mina kostade totalt 90 kr) som man kan knåpa och klistra med som en behagar (för privat bruk då såklart). Jag köpte samtliga illustrationer på det viset och fixade sedan resten i Photoshop. Men det går utmärkt att klistra i t.ex. word också, är jag övertygad om! Vi tycker om akvarell-känslan och hade därför sökord som "cliparts flowers watercolor" i sökfältet på Etsy. Happy cliparts-hunting!

- Dafont (www.dafont.com) för roligare, gratis och nedladdbara typsnitt direkt till Word, Pages, Photoshop, where ever u want.

- Panduro. Kanske inget unikt tips men ändå. Vi köpte papper och kuvert där för ok priser. Oftast kanske man vill att pappret ska vara lite tjockare, finare kvalité än klassiskt papper för inbjudningarna. Vårt papper kallades rätt å slät för "kort" och var dubbelsidiga men vi delade på allt med en kniv så var det kirrat. Vet även att akvarellpapper är fint att skriva ut på!

- Har du en helt okej skrivare? Eller någon annan i din närhet som du kan få hyra in dig hos i några timmar? Bra, det brukar oftast räcka! Testa i alla fall först innan du lejar bort själva tryckandet till proffs, det är en sjukt onödig utgift om man frågar mig för de flesta skrivare idag är tillräckligt bra to do the job så att säga (såvida du inte har superduperkomplicerade önskemål kanske). Det tar absolut mer av ens tid och man kanske får ägna lite tid till att lära sig själva skrivaren om en ska skriva ut i olika format men det är det guldvärt.

IMG_1317.JPG

Sist men inte minst - lägg det på er nivå. Alltså lägg ned så mycket tid som ni faktiskt tycker det är kul att lägga ned. Känn aldrig prestige, det är bara en inbjudan. Ha ba’ kul! Stort lycka till! / Sara


Gillade du det här inlägget? Se även: