Floristerna tipsar: Blomsterinspiration för ett hållbart bröllop

Floristerna Carolina Linné och Daniel Grankvist driver Linné och Grankvist i Umeå, där de fokuserar på hållbara blommor. De väljer närproducerat och ekologiskt när det går och har därför främst växer som är i säsong.

Jag träffade dem för att ta reda på hur man kan tänka mer miljövänligt kring bröllop och det var ett väldigt intressant möte. Jag gick där ifrån med en helt ny syn kring blommor och med en större respekt för miljön. 

Linné och Grankvist

Carolina och Daniel berättar att det i blomsterindustrin tyvärr inte finns någon större ekologisk odlare. I Sverige finns det endast en snittblomsodlare som jobbar ekologiskt. Men det går så klart att tänka hållbart utan att blommorna behöver vara ekologiskt odlade. Det allra viktigaste enligt Linné och Grankvist är att följa säsongen så att man i största mån kan undvika lång fraktväg. Större delen av blommorna inom industrin odlas nämligen i Holland eller ännu längre bort. Längre ner i inlägget hittar du fler tips från floristerna om hur du kan tänka mer hållbart kring blommor på ditt bröllop.

Florist Umeå

Det var förresten Linné och Grankvist som skapade den härliga vårbuketten i den senaste stylade fotograferingen som jag anordnade och som publicerade i onsdags: Inspirationsfotografering med vårkänsla i växthus.

Ekologiska blommor

Tio tips från Linné och Grankvist

  • Följ blomstersäsongen, det är det allra viktigaste för ett hållbart tänk. Det är bra för miljön och är dessutom betydligt billigare. Även om din favoritblomma inte är i säsong så finns det ofta liknande blommor som kan ge samma uttryck. Fråga din florist om vilka blommor som är i säsong när det är dags för bröllop.

  • Plocka egna blommor från din trädgård. Men rådfråga en florist först. Alla blommor passar inte att plocka och det går tyvärr inte att ha vad som helst i en bukett. Vissa blommor håller inte så länge och kan sloka.

  • Förflytta blomsterdekorationerna. Återanvända blomsterdekorationer från kyrkan till festen. Sätt brud- och tärnbuketterna i vasar på middagsborden. Både ett miljövänligt och billigt alternativ.

  • Köp inte nya vaser till borden. Skramla istället hemma eller på second hand. Blanda gärna blommor och växter från trädgården med snittblommor i vaser.

  • Köp det du verkligen vill ha. Lägg pengarna på det men välj färre blommor.

  • Använd naturens medel och minska på papper och plast. Skriv till exempel namn på blad som placeringskort och dekorera med naturen tillgångar på bordet. Grenar, kvistar, blad, stenar, snäckor, kottar och bär.

  • Även örter kan användas till buketten. Oregano blir väldigt vacker när den blommar.

  • Skippa buketten. Man måste inte ha en hel bukett utan det kan bli minst lika vackert med enhand-corsage till exempel.

  • Utgå från platsen du befinner dig på och de förutsättningar du har. Se det fina i miljön runt omkring. Vad finns det där som du kan dekorera med?

  • Vill du ha ett helt hållbart bröllop när det gäller blommorna? Prata med din florist och se om du kan köpa den tjänsten. Det behöver inte nödvändigtvis vara dyrare än att floristen ska binda buketter från snittblommor i butik.

linné och grankvist.jpg

Psst! Följ gärna Sisters in Law på Bloglovin' för att inte missa några inlägg. Mycket inspiration delas även på Instagram och Facebook.