Efterlängtat Majbröllop i Gamla Stan: Davide + Johanna

Drömmer du om ett bröllop i stadsmiljö? Då kan denna bröllopsberättelsen inspirera. Johanna och Davide gifta sig i Tyska Kyrkan i Gamla stan, där de även tog sina bröllopsporträtt för att sedan bjuda in gästerna till Skridskopaviljongen på Kastellholmen i centrala Stockholm. Paret valde att skippa en bröllopsmiddag och satsade istället på mingel och fika. Detta är ett av många exempel på hur ni själva kan forma dagen precis hur ni vill. Det finns inga måsten - ni bestämmer precis hur ni vill ha det!

Bakom kameran under detta härliga majbröllop stod Liisa Eelsoo och genom hennes bilder får vi nu ta del av ögonblick från Johanna och Davides efterlängtade och kärleksfulla dag.

Så träffades brudparet

Johanna: Jag och Davide träffades tidigt, redan i första ring respektive årskurs nio så vi är väl lite den svenska motsvarigheten till "high school sweethearts". Davide friade till mig på vår tioårsdag i New York år 2019, ett perfekt frieri på vårt hotellrum med utsikt över New York Citys skyline!

Bröllopsplaneringen

Johanna: Vår originalplan var att gifta oss i november 2020, men det blev inte aktuellt på grund av pandemin. Så vi sköt upp det (två gånger) och det blev istället ett vårbröllop! Vi landade ganska tidigt i att vi inte ville ha ett konventionellt upplägg på vårt bröllop då det inte riktigt lirade med vår budget så istället för trerätters middag och efterföljande fest blev det ett dagsbröllop. Vigseln ägde rum ganska tidigt, redan kl 12:30, och efter cermonin åkte alla Djurgårdsfärja till Kastellholmen för efterföljande bubbel, bröllopstårta, kaffe och chokladbollar. Mottagningen avslutades runt 17 och då checkade jag och Davide in på Hotel Diplomat där vi också åt en privat middag. På kvällen mötte vi upp våra vänner och dansade hela natten tillsammans på Berns! På så vis lyckades vi få till både umgänge med släkt och vänner samt fest och dans.

Platsen för bröllopet

Johanna: Eftersom Davide är halvtysk så önskade vi att delar av vigseln också skulle ske på tyska. Valet föll då naturligt på Tyska Kyrkan i Stockholm, en maffig kyrka med mycket historia!

Vigseln

Johanna: Vigseln var som sagt både på tyska och svenska, vår präst Jörg blandade båda språken. Hans avslappnande och lättsamma personlighet fick vigseln att bli både personlig och härlig. Personliga inslag i vigseln var bland annat ett pianosonat som spelades av vår vän tillika kantor Joel Bjelkebron samt diktläsning av min ena brudtärna Gisela. Dikten var skriven av min mormors far Fritz Lilja.

Vigselringarna

Johanna: Vi designade våra egna ringar med hjälp av Hans Lützow hos Lundbergs Guld på Odengatan i Stockholm. Han har även gjort mina föräldrars vigselringar och är jordens trevligaste guldsmed. Rekommenderar alla som går i förlovningstankar ett besök till Hans!

Bästa minnet från dagen

Johanna: Efter vigseln så passade vi på att ta en del porträttbilder i Gamla stan medan gästerna åkte i förväg till Skridskopaviljongen för några glas bubbel. Vi kom fram ca 45 min efter gästerna och det var så härligt att få se alla möta oss ute på trappen! Vi kände oss båda alldeles rörda av all värme och kärlek som vi fick motta från våra gäster.

Om klädseln

Johanna: Jag ville gärna ha en bruklänning som matchade tillfället - det vill säga ett dagbröllop i innerstan med en mindre mottagning efteråt. Jag hade också en budget på max 5000 kronor. Jag testade först en del klänningar som gick att hyra tex. hos Elsas Vintagebröllop, men ingen kändes helt hundra. Det slutade till slut med att min vän Anna tipsade mig om ett ganska nytt märke som tagit fram en vit sommarklänning, så det blev egentligen en vanlig klänning men som kändes väldigt mycket som en brudklänning.

Davide ville ha en uppskydd kostym eftersom det är lite mer användbart än en vit långklänning. Han gick till Suit Supply och fick bra hjälp av dem. Flugan är samma fluga som hans pappa gifte sig i.

Styling och accessoarer

Johanna: Jag hade egentligen sparat ut håret för att möjliggöra ett riktigt hollywoodsvall men när jag landade i vilken klänning jag skulle ha så kändes det mer elegant med uppsatt så det blev det. Jag hade absolut något gammalt, nytt, lånat och blått - där gammalt blev ett ärvt armband, nytt själva brudklänningen, lånat pärlörhängen av min mormor och blått var en akvamarinring av min mamma.

Blommorna

Johanna: Brudbukett, tärnbuketter och knappnålsblommorna togs fram av Sandra på Bell & Bonn i Örby. Jag gav Sandra ganska fria händer då jag har fullt förtroende för hennes kunskap om vad som är i säsong och hennes fingertoppskänsla för blommornas färg och form. Vi blev väldigt nöjda och tyckte blommorna passade perfekt för ett majbröllop!

Om bröllopsfotografen

Johanna: Vi hittade Liisa på instagram och föll direkt för ljuset och färgerna i hennes bilder. Liisa har varit lysande att ha kontakt med och hon var snabb och lyhörd när vi tog våra porträttbilder. Resultatet blev kanon och vi fick även en hel del bilder på våra gäster vilket vi hade önskat oss. Hon levererade dessutom bilderna väldigt snabbt efter bröllopet vilket såklart uppskattades av oss.

Middag/Fest

Johanna: Mottagningen hölls i Skridskopaviljongen på Kastellholmen. Lokalen tillhör Statens Fastighetsverk men förvaltas av Hotell Skeppsholmen som ordnade med all dukning, dryck och beställning av mat. Personalen var enormt proffsig och det kändes väldigt skönt att kunna släppa allt vad kontroll och planering heter och överlåta det till proffsen. Det hölls fyra tal under mottagningen vilket var precis lagom för oss. Min tärna Sara ansvarade för att talen hölls i tid och hon hade med sig en liten bjällra/ klocka som hon ringde i när det var dags för tal.

Tips till andra

  • Våga tänka utanför boxen med upplägg, vi skippande middagen och fokuserade på fika och mingel. Feedbacken från våra gäster har bara varit positiv!

  • Om ni gifter er under vår/sommar: ha fina solglasögon redo!

  • Om ni tar in på hotell för bröllopsnatten: unna er sen utcheckning!

Fotograf: Liisa https://www.eelsoo.com/
Brudklänning: Lis Bonne Atelier, Skor: Stinaa J, Väska: & Other Stories
Kostym: Suit Supply, Skor: Myrqvist
Plats: Skridskopaviljongen, Stockholm
Florist: Bell & Bonn
Ringar: Lundbergs guld
Inbjudningskort: Hey Paperie
Hår + makeup brud: Monika Luzynska, hår + makeup tärnorna: Lisa Kasper, Dashl
Catering: Tårta och chokladbollar från Lundbergs Konditori i Gröndal