Försommarbröllop I Ekerö Med Middag I Rosenhills Trädgård: Shimeng + Oliver

Shimeng och Oliver gifte sig en försommardag i juni 2022 och bjöd in familj, släkt och vänner till ett kyrkbröllop med efterföljande middag och fest i Rosenhills Trädgård och Musteri. I denna lantliga idyll finns mycket inspiration att hämta, både från omgivningarna i sig men även i brudparens val av dekoration, mat och andra detaljer från dagen. Vi ska nu få läsa Shimengs härliga bröllopsberättelse samtidigt som vi får njuta av vackra bilder från bröllopsfotografen Sofia Söderlund.

Så träffades brudparet

Shimeng: Våra vägar hade redan korsats flera gånger innan vi till slut fann varandra över två glas cava på Folkbaren i Stockholm hösten 2018. Oliver friade 2,5 år senare, mitt under brinnande pandemi och tre månader efter att vår son hade fötts. För nyblivna förstagångsföräldrar är det så klart inte helt lätt att hitta konventionellt romantiska stunder, så Oliver fick helt enkelt ta till sin kreativitet! Han hade förberett en tjusig fransk middag hemma - vår första riktiga date night sedan vår son kom - och broderat fast förlovningsringen i vår sons tröja, med texten, "Vill du gifta dig med pappa?". Detta upptäcktes under ett blöjbyte. Det blev ett ovanligt blöjbyte för mig, minst sagt!

Bröllopsplaneringen

Shimeng: Vi visste väldigt tidigt att vårt bröllop skulle vara en kontrast mellan det högtidliga och det bohemiska. Esther Perel definierar ritualer som (på engelska) "routines elevated by creativity, driven by intention, and imbued with meaning". Det är en väldigt träffsäker beskrivning som fångar varför vi båda värdesätter det rituella i livet - stunder som skapar mening och tid för eftertanke när tiden passerar för fort och livet känns förgängligt. Rutiner formar det vanliga och vardagliga, medan ritualer ramar in det magiska och högtidliga, fast båda är återkommande fenomen. För oss handlar det högtidliga om just det rituella, sköna och eviga.

Vi funderade även på en vigsel ute i det fria, men vi kände att kyrkan var rätt plats för den stämning vi ville ha. Och samtidigt ville vi verkligen bjuda vänner och familj på en riktigt härlig, hjärtlig, avslappnad och post-pandemisk fest ute i det fria! Det kändes som att Rosenhills naturnära läge och bohemiska sinne var den rätta platsen för just det. Kombinationen speglade verkligen vilka vi är och vad vi värdesätter.

När datumet väl landade på 11 juni så gled vi snabbt in på försommarnattstemat. Vi föreställde oss en ljus dag i försommarens tecken som sakta skulle övergå till en trolsk och kärleksstinn midsommarnattsdröm, inspirerad av William Shakespeares pjäs. Försommar är lite av en favorittid. Det är skolavslutning och studenten, farväl och nystart, de sista festerna och de första stegen, den blomstertid nu kommer, det sista av våren mellan hägg och syren... en tid av många ritualer! Vi är dessutom båda körsångare och som körsångare älskar man oundvikligen den svenska försommaren.

Vigseln

Shimeng: Vi ville verkligen att vigseln skulle bli stämningsfull och kännas som vi. Musiken och poesin spelade så klart en stor roll. Tack vare en vän fick vi kontakt med duon Anna & Olof, två multibegåvade personer som verkligen förgyllde vår vigsel. De gjorde finstämda tolkningar av tre stycken som vi älskar: "I denna ljuva sommartid", "Wild is the Wind" och "Shall I Compare Thee to a Summer's Day". Kantorn spelade in- och utgångsmusiken på piano, och vi delade ut fyrstämmiga noter så att gästerna skulle kunna stämma in under psalmerna. En vän till mig läste även en dikt av Bianca Barck.

Under hela bröllopsplaneringen var jag rätt nervös över hur det skulle gå att ha med vår 1-åring på bröllopet. Men det gick verkligen över förväntan! Han sov första halvan av vigseln och var supernöjd i mormor och morfars knä resten av vigseln. Den som inte klarade av att hålla minen var väl snarare jag! Jag var orolig för att jag skulle hulkgråta och det tog kanske tre sekunder innan det brast...

Platsen för bröllopet

Shimeng: Många av våra vänner har väldigt små barn, och för att så många som möjligt skulle kunna komma valde vi att ha bröllopet i Stockholm. Vägen till Ekerö kyrka kantas av äppelträd och kyrkan ligger precis vid Mälarens vatten, omgiven av grönska. Både omgivningen och interiören känns så full av ljus och rymd, vilket speglade årstiden så väl. Rosenhills Trädgård och Musteri har också betydelse för oss. Oliver extrajobbade där i unga dar och vi har varit där flera gånger för att musta äpplen. Rosenhill är en varm, familjär, avslappnad och genomtrevlig plats, och samtidigt så vacker och tidlös.

Om klädseln

Shimeng: Jag hittade min klänning från Bröllopsbrukets egen kollektion. Det var den första klänningen jag provade och Oliver visste direkt att den var rätt. För egen del tog det några provningar till innan jag insåg att den första faktiskt var den bästa...! Precis som resten av bröllopet ville jag att klänningen skulle kännas både högtidlig och bohemisk.

Oliver: Jag matchade en grå kostym med bruna skor och skärp för att smälta in i årstiden och andra färger på bröllopet. Två dagar innan bröllopet lyckades jag hitta en lite ovanlig virkad slips som kändes både lyxig och avslappnad.

Styling och accessoarer

Shimeng: Jag hittade ett hårsmycke från By Malina som kändes så klockren att jag anpassade håruppsättning och accessoarer därefter. Det kändes fint med något kransliknande och "midsommarnattsdrömmigt" som ändå är beständigt och går att bevara som ett minne. Det är fint att titta tillbaka på.

Vigselringarna

Shimeng: Alla våra ringar är handgjorda av silversmed Sebastian Schildt. Oliver hade valt min förlovningsring, en elegant och tidlös design med en konjakdiamant. Jag var förvånad över hur mycket den kändes som jag! Olivers vigselring är lika bred som mina bägge ringar tillsammans och vi tyckte att det fanns en fin symbolik i det. Hans vigselring har en liten kaffediamant, och kaffe och konjak är ju en ökänt bra kombo...

BröllopsMINgel

Shimeng: Rosenhill är precis så varm och inbjudande som vi ville att festen skulle vara efter en högstämd kyrklig vigsel. Brudskålen ägde på gårdsplan precis utanför logen, där middagen skulle vara, och vi tog en massa härligt lummiga bilder i äppellunden invid. Vår son älskade att blåsa maskrosor! Eftersom min familj är från Kina ville vi gärna inkludera det kinesiska på ett fint sätt. Under brudskålen hade vi en kort teceremoni där jag och Oliver bjöd våra svärföräldrar på longjing-te från Hangzhou.

MIDDAG i loge

Middagen ägde rum i logen och den hade vi fyllt med björklöv, ängsblommor och blommoln. Vi valde vita bordsdukar för ett elegant uttryck mitt i allt det bohemiska och "mismatchiga". På borden hade våra toastmasters ordnat sånghäften med omslaget till våra inbjudningskort som en nära vän till mig ritat. Vi hade döpt alla bord efter olika platser i våra liv och sedan skrivit några rader om varje plats (samt varför just de gästerna hade blivit placerade vid just det bordet...).

Blommorna

Shimeng: Maria Berg på Rosendals Trädgård stod för alla buketter och blomsterarrangemang. Hon gjorde ett fantastiskt jobb med att spegla känslan av en försommarnattsdröm: vildvuxet, lummigt, ängsblommor så långt ögat kan nå, trolskt, skirt och fullt av årstidens ljus. Till kyrkan skapade hon ett blomstermoln som sen fick stå bakom oss under middagen på Rosenhill. Utöver att Maria är en otroligt kunnig florist så ville vi också stötta Rosendals Trädgårds arbete, som anpassas efter årstiden och bygger på naturens eget kretslopp.

Utanför logen hade vi hängt upp röda rislampor. All mat lagades från grunden på lokala råvaror av BondenKocken och det var en riktig höjdpunkt! Till minglet bjöds det på gravad lax med het hovmästarsås, gurka och koriander på Rosenhills surdegsbröd, och nässelostfritters på salladsost, gräslök och nässlor plockade på Rosenhill. Till förrätt fick vi wonton med five spice-svamp, grönsaker och picklade ostronskivlingar i kantarellbuljong.

Som huvudrätt hade vi en stor grillbuffé i uteköket på gårdsplan där det fanns pajeon (koreanska pannkakor), gårdgris från Rosenhill, kimchi, tempura på stekost, primörer... vi ville att det skulle kännas familjärt, avslappnat, lokalt, kvalitativt och framför allt väldigt gott, och precis så blev det! Vi valde rött och vitt naturvin till maten och det fanns även lokalt bryggda öler och äppelmust att välja på.

Bästa minnet från dagen

Shimeng: Hela dagen var fylld av speciella stunder. Det som överraskade mig mest var väl när våra toastmasters spelade upp ett videogram från mina morföräldrar, som är över 90 år gamla och bor i Kina. Då var det omöjligt att hålla ögonen torra.

Oliver: Att säga våra löften i kyrkan var väldigt speciellt för mig. Sen blev jag även väldigt berörd av Shimengs tal...

Tårtan valde vi att äta ute på gårdsplan medan logen gjordes i ordning för dans. Det blev en sommartårta med rabarberkompott, färska jordgubbar, lemon curd, vispgrädde och myntablad.

Väldigt speciellt att få njuta av mingel, tal och sång i skymningsljuset. Dansgolvet satte igång efter brudvalsen och det var helt otroligt att få dansa efter både pandemi och tja, första året med en liten bebis! I baren bjöds det på bl.a. French 75, Moscow Mule och Gin & Tonic och till vickning serverades piroger med svamp- och viltfärsfyllning. Det tändes t.o.m. en brasa inne i logen! När musiken hade tystnat och gästerna åkt hem satt vi kvar på sofforna på gårdsplan och smälte alla intryck. Vi sov i en trädkoja på Rosenhill den natten - dagen hade redan börjat gry och det sista vi hörde innan vi lade oss var fågelsång.

Om bröllopsfotografen

Shimeng: Vi tyckte att det var svårt att hitta rätt bröllopsfotograf och ramlade över Sofia i en Facebook-grupp av en ren slump - och det var ju tur! Vi fick tidigt ett väldigt gott intryck av henne. Hon var trevlig, lättsam, pålitlig och tillmötesgående. Hon hjälpte oss att känna oss avslappnade och fångade verkligen essensen av vårt bröllop.

TIPS till andra som planerar bröllop

Shimeng: Om jag ska vara helt ärlig var det lite av en logistisk utmaning att planera ett bröllop med en bebis hemma, så om ni kan, se till att gifta er innan eventuella barn för att underlätta planeringen! Men vi säger detta lite med glimten i ögat, för det var också stort för oss att få dela vår bröllopsdag med vår son. Så ni som planerar ett bröllop med barn - stressa inte, och gör det till ert! Det kommer att bli underbart!

Fotograf: Sofia Söderlund
Brudklänning: Bröllopsbrukets egen kollektion "Yes to the planet".
Hårsmycke: By Malina
Kostym: J. Lindeberg, skjorta: Eton, slips: Paolo Albizzati, skor: Loake Shoemakers.
Festlokal: Rosenhills Trädgård och Musteri
Florist: Maria Berg, Rosendals Trädgård
Ringar: Sebastian Schildt
Trycksaker: Tryckstudion
Smink: Elin Tengelin
Catering: BondenKocken