Idylliskt Midsommarbröllop Med Trädgårdsfest: Ida + Alexander

Ida och Alexander gifte sig på midsommarafton 2022 och vad passar inte bättre som bröllopstema än just “En midsommarnattsdröm”? Paret gifte sig i Alexanders farmors trädgård och förflyttade sig sedan till hans föräldrars trädgård för vidare festligheter. Detta ett idylliskt sommar-svenskt bröllop med massor av detaljer att inspireras av. Bröllopsfotografen Sofia Wigen fångade dagens alla detaljer och tillsammans med bröllopsberättelsen från brudgummen Alexander ska vi få lära oss mer om inspirationen inför bröllopet samt hur paret hade det under själva bröllopsdagen.

Så träffades brudparet & så gick det till när de förlovade sig

Alexander: Vi träffades under busstidtabelltavlan, numera riven, i romantiska Slussen med gemensamma kompisar. Kvällen både startade och avslutades på Sjätte Tunnan i Gamla stan. Också det romantiskt...

Vi hade bokat Görvälns slott till vår tioårsdag som par. Jag hade tänkt fria på Löjtnantsklippan vid vattnet på en promenadsträcka jag tittat ut. Paret framför oss på promenaden svänger av på exakt samma plats och tar upp sin medhavda matsäck. Promenaden fortsätter men jag hittar ingen annan plats att fria på. Väl tillbaka på hotellrummet sker frieriet med frasen "det går inte alltid som man har tänkt sig...".

Bröllopsplaneringen

Alexander: Vi myntade tidigt i planeringen att vi ville ha känslan av en ”midsommarnattsdröm” – från början diffust men blev snabbt ett tydligt mål vid planeringen. Vi ville att bröllopet skulle kännas naturligt och spontant, men på grund av vårt kontrollbehov så var allt tvunget att vara planerat in i det minsta detalj. Inget fick lämnas åt slumpen.

Av budgetskäl, och tidigare nämnda kontrollbehov, gjorde vi så mycket vi kunde själva. Växter och blommor odlades i familjers planteringar, trycksaker som menyer, vigselprogram och snackistidning designades och trycktes av oss samt skyltar designades och målades av min pappa. Samma pappa agerade även projektledare och hann under planeringstiden dessutom hämta och rusta upp alla de möbler som fanns på bröllopet. Det inkluderar över 60 stolar, flertalet olika bord, fåtöljer, soffor, byråer och skåp samt alla andra inredningsdetaljer.

Om klädseln till bröllopet

Alexander: Jag är praktisk av mig. En ljus kostym är bra vid starkt solljus och värme, sen råkade också färgen och tyget fungera perfekt med vårt tema ”midsommarnattsdröm”. Ida hade i flera år funderat och drömt om hur hennes klänning skulle se ut.

Ida: En generös budget bestämdes och inspirationsbilder kunde övergå till sökandet efter rätt brudklänning. Ganska nära inpå det hittade jag brudbutiken Ivory and Grace strax utanför Göteborg, perfekt eftersom pappa med nya frun Lisa bor där. En resa dit för att hitta drömklänningen planerades och någon vecka senare var jag där. Butiken var allt och mer än vad jag hade kunnat hoppats på och bemötande var fantastiskt från början till slut. Det testades några klänningar men ganska tidigt gick jag tillbaka till en klänning som bara kändes helt rätt. Det var en figurnära klänning med den perfekta spetsen. Tillsammans med personal och bonusmamma Lisa valdes en extra avtagbar kjol med långt släpp för wow-faktorn. Svävandes på moln ringde jag min framtida man för att berätta jag hade hittat den. Drömklänningen. Slöja valdes vid andra besöket för att testas tillsammans med klänningen.

Platsen för bröllopet

Alexander: En midsommarnattsdröm ska spenderas på en plats man känner sig hemma och där minnena kan återupplevas. Vad passar då bättre än att fira den där vi båda känner oss hemma? Vigseln ägde rum i min farmors fantastiskt vildblommande trädgård. Mingel, middag och fest tog sedan plats i mina föräldrars trädgård på tomten bredvid.

Vigseln

Alexander: Vigseln skulle kännas, likt bröllopet i sin helhet, avslappnad och drömmig. Akten ägde rum under farmors gamla ek, brudföljet stod bokstavligen talat i den viltvuxna planteringen och pianisten satt på en provisorisk plattform med ormbunkar på ena sidan och en stubbe på den andra.

Prästen Eric höll i vigselakten som fylldes av en dikt, två somriga psalmer och tre låtar i pianoversion. Vi gjorde entré till signaturmelodin för filmen How To Train Your Dragon, efter ringöverlämningen spelades Everglow av Coldplay och vår exit gjordes till Jungeland av Bruce Springsteen.

Bästa minnet från dagen

Alexander: It’s all in the details. När vi kom fram till vigselplatsen såg vi att min pappa hade gjort ett hjärta i trä med inristningar ”I + A”, samma hjärta fanns med på ”Save the date”-korten vi skickade ett halvår tidigare.

Blommorna

Alexander: Den största delen av alla blommor på bröllopet var från våra familjers respektive trädgårdar och rabatter. Brudbuketten komponerades av min faster och blomsterdekorationerna gjorde av oss och våra familjer.

Styling och accessoarer

Alexander: Jag klippte mig några dagar innan bröllopsdagen, det var ungefär det som var kravet från min framtida fru. Ida gjorde sedvanlig manikyr, pedikyr och klippning. Örhängena och hårsmycke var i form av en blomma som passade till vårt bröllopstema.

Vigselringarna

Alexander: Jag var ute efter en stilren design som framförallt skulle sitta skönt på fingret. Ida, som planerat ringval i flera år innan frieri, var också säker på sin sak. Vigselringen skulle vara i gult guld och en solitär ring med en diamant. Vigselringen valde jag som en överraskning och gåva till Ida på bröllopsdagen.

Bröllopsmiddagen

Alexander: Min syster och Idas två systrar agerade toastmasters under bröllopsdagen och gjorde dagen fantastisk för oss och våra gäster. Mingelhäng (fri lek, reds anm.) stod på schemat efter vigseln. Jordgubbstårta, signerad min mamma, serverades till brudskålen. Trädgården var fylld av loungegrupper, en hemmasnickrad öppen bar och sjukamp.

Middagen avnjöts med fina tal tillsammans med fantastisk mat fokuserad på säsongens primörer. Drycken valdes med omsorg tillsammans med Idas pappa. Efter middagen bjöds det på cocktails vid baren, även dessa testade och valda med omsorg i samråd med Idas pappa.

Om bröllopsfotografen SOfia Wigen

Alexander: Vi fastnade direkt för Sofias portfolio. De tidigare teman och ljussättningen passade perfekt in i vår bild av en midsommarnattsdröm. Det blev inte heller sämre av ett otroligt fint bemötande vid första mötet och vid planeringen av bröllopet.

Tips till andra

Alexander: Ta hjälp av nära och kära. Man behöver få stöd och synpunkter från flera olika håll – oavsett om man vill eller inte. Det är också till fördel om man har närstående som är förbaskat talangfulla. Om det inte redan framkommit är vi evigt tacksamma för all hjälp vi fått av nära och kära vid planering och under bröllopet!

Fotograf: Sofia Wigen
Brudklänning: Klänning och brudslöja från Ivory & Grace och skor från Loeffler Randall.
Kostym: Kostym och näsduk från Suit Supply, skjorta och slips från Eton samt skor från Morjas.
Plats: Alexanders föräldrars trädgård.
Florist: Alexanders mamma, syster och faster Åsa.
Ringar: Förlovnings- och vigselringarna kommer från VANBRUUN.
Trycksaker: Alexanders pappa och brudparet.
Hår & makeup: Ida Hultman
Catering: Active Catering