Junibröllop Med Trädgårdsvigsel Vid Villa Sjötorp: Julia + Christian

I den här bröllopsberättelsen ska vi få läsa allt om Julia och Christians underbara junibröllop. Paret gifte sig i trädgården vid Villa Sjötorp i Bohuslän, en plats som betyder mycket för Julia. Bröllopet präglas mycket av personliga detaljer men även av deras bröllopstema som var “midsommarblomster”. Den göteborgsbaserade bröllopsfotografen Amanda Falkman fångade dagens alla känslofyllda ögonblick och vi har längtat efter att få dela med oss av dessa bilder ihop med berättelsen kring dagen, skrivet av bruden Julia.

Så träffades brudparet

Vi träffades när jag flyttade till München, Tyskland, och tog till Tinder för att hitta en kaffe-dejt. Jag hade bott i staden i 12 timmar, och var kär 12 dagar senare.

Förlovningen

Christian hade planerat att fria i några månader, och ringen kom äntligen när vi var båda i karantän i Tyskland pga corona-pandemin. Jag hade 14 dagar i karantän, och på kvällen när jag äntligen kunde lämna lägenheten så kunde han inte vänta längre. Jag stod och borstade tänderna i pyjamas när han gick ner på ett knä och frågade om jag ville spendera mitt liv med honom. Jag var i sådan chock att jag inte minns vad mer han sa, men jag minns hur vi grät och skrattade tillsammans resten av kvällen.

Bröllopsplaneringen

Vi väntade med planeringen tills vi visste säkert att vårt bröllop faktiskt kunde bli av. Vi hade först tänkt ha ett stort bröllop i Tyskland och ett mindre i Sverige, då tyskar alltid firar både det statliga signerandet och den kyrkliga ceremonin. Vart eftersom så blev planerna mindre, och vi kom fram till att vi endast ville ha familj och de allra närmaste vännerna där.

Vi ville ha ett väldigt naturligt bröllop och jag tog avstamp i porträtt av Carl Larsson för färgerna och utsmyckningen. Vi hade temat” midsommarblomster”, vilket man kan se hos både gäster och brudgum - och min blomsterkrans. Det var många Pinterest-moodboards som delades med gästerna, och det blev väldigt fint i slutändan.

Om klädseln till bröllopet

Med Christians kostym så letade vi inte efter något speciellt utan vi visste bara vilka färger vi kunde tänka oss. I mitt Pinterest-ande" så föll jag över en väst och vi blev båda helt kära - vi visste att det var västen Christian skulle gifta sig i! De sålde endast till UK, så min barndomsvän som bor där köpte den åt oss och skickade den som bröllopspresent. När vi hade den var det bara att leta efter en kostym som matchade - och slips och accessoarer till det.

Vanligtvis är det jag som är överdekorerad och maximalist, men jag visste att för mitt bröllop ville jag ha någon väldigt nedtonat och elegant. Jag tog min bachelor i styling från en modeskola i Milano för 6 år sedan, och till den cermonin hade jag köpt en over-the-top bröllopsklänning med långt släp. Mina föräldrar och jag tog sedan tygpennor och ritade, skrev dikter och målade på den för min stora dag - men sen den ceremonin har den bara hängt i min garderob.

Jag visste att jag ville ha en klänning med personlig betydelse, så jag valde att damma av min gamla blåsa och gå till vår skrädderska för att sy om den. Christian vet att jag aldrig går klädd i annat än färgsprakande, så han trodde att min klänning skulle vara regnbågsfärgad, rosa eller lila. Istället var den väldigt enkel och kändes alldeles perfekt för Villa Sjötorp och ett trädgårds-bröllop. När man tittade väldigt nära kunde man fortfarande se viss text från dikterna mina föräldrar skrivit på den för alla dessa år sedan, och jag grät när jag kunde berätta historien om den sen under middagen.

Julias val av accessoarer

Då jag är vanligtvis den galna, över-accessoarerade så ville jag nu vara väldigt naturlig och sparsmakad. Jag stylar aldrig mitt hår eller har smink, så det ville jag inte heller göra denna dagen. Jag lånade ett par pärlörhängen från min mamma som hon fått i morsdagpresent (från Ida Liedholm, så klart), och sen bar jag ett armband hon fått när hon var ung av sina föräldrar.

På vänsterhanden hade jag en ring efter min farmor. Den fick jag av mina föräldrar när jag fick mitt Bachelors-diplom i Milano, och innan dess hade den legat i en låda i min pappas garderob i 10 år. Jag älskade den ringen då jag ofta sett min farmor bära den, och jag gick ibland in i min pappas garderob när han inte var hemma och tittade på den. Den var ett självklart val för den här dagen så att min farmor på ett sätt var med. Också diamanterna bredvid pärlorna i mina öron kom från början från henne och hade gjorts speciellt till min av Ida Liedholm. Bredvid denna ring bar jag en liten blå ring som jag ärvde efter min mormor, och det känns alltid som att hon är närvarande när jag bär den. Ni hör; temat för dagen var personligt, känslofyllt, elegant och nedtonat.

Om Blommorna

Personligt och känslofyllt var mitt tema, och min mamma och jag pratade tidigt om att jag också ville gifta mig i ett blomdiadem, precis som hon. Min mamma gick då på kurs hos Rosendahls trädgård i Stockholm för att lära sig att binda krans till håret, och vi köpte sen med oss alla olika sorters blommor vi kunde tänka oss att använda för krans och bukett. Jag ville egentligen gifta mig på midsommar, och jag älskar traditionen att plocka blommor att lägga under huvudkudden - den känslan ville jag behålla i blommorna!

Dagen innan bröllopet åkte jag och mamma till Göteborg och gick runt till olika blombutiker. Vi valde några stora pioner som fick stå i centrum och sen plockade vi på oss svenska skönheter som passade Carl Larsson-färgerna.

Vi gick sedan upp tidigt på morgonen och gick och plockade gräs och ängsblommor i skogen nära Villa Sjötorp, och av dessa band hon min krans till håret. Vi hade pratat mycket om blommorna och skickat mycket inspirationsbilder fram och tillbaka. Det var viktigt för mig att det inte var något konstlat utan det skulle kännas som att vi plockat allt själva.

Christians val av accessoarer

Christian har alltid smycken, och dagen till ära körde han på sina favorit-ringar från bl a Londonbaserade The Great Frog som han fått av mig för olika födelsedagar och tillfällen. Han hade också en slipskedja i ringningen och en vacker "blomvas" i silver vid manchetthålet så att hans blommor inte skulle vissna. Han hade också klockan han precis fått i 30 årspresent från oss alla, och ett handgjort silverarmband. Han hade en cool attityd i sin styling och det blev lite punk och personligt.

Platsen för bröllopet

Vi sökte efter plats, och då jag har starka kopplingar till Villa Sjötorp sen barndomen så kändes det naturligt att välja en sådan underbar plats att säga ja på. Jag satt för första gången på den gungan när jag var 4 år och var där för att fira mina farföräldrars 50 åriga bröllopsdag, och sen dess har jag gungat på den var och varannan sommar på besök med min pappa. Att få stå bredvid den på min bröllopsdag kändes otroligt känslosamt.

Vi anpassade antalet gäster efter Villa Sjötorp, och det kändes helt rätt! Vi fick välja rum till alla och det blev väldigt speciellt och intimt.

Vigseln

Vi valde ett borgligt bröllop och ville ha en kort men personlig cermoni. Jag hörde om den keltiska traditionen med handbindning för några år sedan, och det kändes fint att våra familjer kunde vara del av cermonin på detta viset. Två av Christians vänner sjöng varsin låt (Lean on me och Heart of Hearts) och hans bror spelade gitarr till. Vi hade våra egna tal till varandra, och vår fina vigselförrättare Louise Åsenfors sa också några fina ord. Det var en personlig ceremoni där både vänner och familj fick bidra och vara en del, vilket var viktigt för oss.

Bästa minnet från dagen

För mig var det efter att jag sprungit ner till Christian till tonerna av "Hey Lover" av The Daughters of Eve och cermonin börjat. Jag minns ingenting tills det att Christians vän Lukas ställt sig vid verandan för att sjunga "Leon on Me". Då vände alla sig om och jag och Christian fick en stund till att hålla om varandra och lyssna på vår sång - det var då jag kunde ta in allt och sjunka in i stunden efter dagens stress. Det är ett starkt minne.

Också efter cermonin då vi gick runt och kramade alla, och alla starka tal efterföljt av kramar!! Jag tror jag kramades 100 gånger den dagen, och det älskar jag.

Christian höll med om dessa minnena, men hans starkaste minne var också när han höll sitt tal till mig. Det var ett fantastiskt tal som perfekt satte ord för hur vi känner för varandra - och vi var alla väldigt känslosamma efteråt. Ett starkt minne för oss båda.

Vigselringarna

Långt innan Christian började fundera på att fria, så berättade jag att jag aldrig skulle säga ja till något annat än en ring gjord av Ida Liedholm, som är en smyckeskonstnär från Falsterbo där jag växte upp. Alla kvinnor i min familj bär smycken från henne dagligen, och jag visste att ringen jag skulle ha i resten av mitt liv skulle göras av henne.
Ida har känt mig sedan barnsben så när Christian kontaktade henne om att skapa en förlovningsring så visste hon precis vad jag älskade. När vi sedan skulle skapa våra vigselringar gick vi självklart till henne.

Min förlovningsring har grova drag, är bullig, mjuk och med klor formade som hjärtan. Därför kan man också se små hjärtan från sidan när man tittar på min vigselring - en detalj som ingen egentligen ser men jag älskar att veta att den är där. Förlovningsringen är av vitt guld och har en ljusrosa morganit, medan vigselringen är i rött guld och har 5 stycken leopard-smaragder i olika nyanser av rosa och rött. Väldigt personligt, men precis på pricken jag.

Christian ville ha något mer traditionellt, utan att det är något tråkigt. Hans vigselring är i vitt guld som är hamrat och slipat så att den har fasetter som glimmar i ljuset och har attityd.

Bröllopsmiddagen

Vi har ätit hos Villa Sjötorp många gånger och letade 100% på dem. Både dukning och meny stod de för, och vi är väldigt tacksamma över hur det blev!
Vi hade ingen DJ utan hade sen förlovningen samlat låtar tillsammans på en spellista som vi lät gå i bakgrunden.

Vi hade en fantastisk toast master som höll koll på vilka av våra nära & kära som ville hålla tal, och den fantastiska maten ackompanjerades av tal som fick oss att både skratta och gråta. Kvällen var otroligt kärleksfylld och stark!!

Om bröllopsfotografen Amanda FAlkman

Amanda är fantastisk på att få alla att slappna av, och hon lyckades knipa flera underbara bilder på min bestman när han ler - något ingen av oss lyckats med dessa 15 år jag känt honom! Flera har komplimenterat henne i efterhand för hur hon inte märktes av utan var en fin del av dagen och smälte in på ett fantastiskt vis. Vi var också helt fascinerade av hur hon lyckades fånga fler tillfällen på bild - från flera håll!!!

Min känslosamma och starka kram med min mamma efter vigseln har vi bild på både bakifrån mig och bakifrån henne - det är precis som Amanda klonat sig och är på flera ställen samtidigt!!! Det är helt underbart att kunna se våra älskades ansiktsuttryck och reaktioner på delar av cermonin, och Amanda har en fantastisk förmåga att gånga känslor på bild.

Vi valde henne pga den drömska/sagolika kvalitén på hennes bilder. Hur hon tar känslofyllda och starka bilder, och porträttbilder som är som konstverk! Jag vill ha flera av våra porträttbilder upptryckta på väggen då de är så underbara!

Tips till andra

Tappa inte bort er i måsten och andras förväntningar. Ta ett steg tillbaka då och då och fråga er själva om det verkligen är hur ni vill ha det.

Tänk på vad som skulle göra just er dag speciell och sätter rätt ton för er. Vi gick upp tidigt och tog ett dopp på morgonen bara vi två vilket kändes otroligt intimt och känslofyllt, och dagen efter tillsammans med våra älskade nära. Jag tog en lång promenad med min mamma och plockade blommor - sånt jag alltid kommer att minnas.

När människor säger att bröllopsdagen är en av de lyckligaste dagarna i ditt liv så har jag alltid avfärdat det som larv och lögn, men när vi låg där i vår säng på kvällen och kunde höra alla våra närmaste göra sig redo för att sova så kunde vi inte annat att hålla med. Denna dagen kommer alltid vara ett värmande minne att tänka tillbaka på och fyllas av kärlek av.

Fotograf: Amanda Falkman
Brudklänning: Klänning köpt på second hand, använd vid Bachelors-cermoni och sedan omsydd av skräddare för bröllopet. Skorna var Vagabond, och jackan var brudens mammas som hon gifte sig i.
Kostym: Suit Supply, väst från Peter Christian.
Plats: Villa Sjötorp
Ringar: Ida Liedholm, egendesignade
Catering: Villa Sjötorp