Oktoberbröllop Med Trädgårdsvigsel: Jenni + Johan

Idag ska vi få ta del av ett höstigt vackert oktoberbröllop. Brudparet Jenni och Johan bjöd in vänner och familj till sin vigsel i sin egen trädgård följt av middag och fest på Larssons Lada i Nykvarn. Larssons Lada drivs av bröllopsfotografen Malin Sydne och hennes man, och Malin är även den som fotograferade detta fantastiska bröllop.

Vi ber alltid brudparen som skriver sina bröllopsberättelser här på Sisters in Law att sammanfatta sitt bröllop med tre ord. Jenni och Johan valde orden “restriktionsfritt, höstigt och hållbart”. Ett hållbart val var bland annat av en klimatkompenserad brudklänning från Bröllopsbruket. Vi lämnar över ordet till både Johan och Jenni som får berätta mer om sitt höstbröllop!

Så träffades brudparet

Johan: Vi träffades på en pubrunda på en gemensam väns födelsedag. Vi har gått om varandra i flera år, vi har till exempel vart på nyårsfest hos samma personer men vid olika år. Jenni var egentligen för trött för att gå ut på pubrunda, men blev övertalad av två andra vänner att följa med, och det slutade med att vi satt kvar sist av alla den kvällen. Det var inte helt lätt i början, Jenni åkte iväg på turné och jag behövde reda ut vissa grejer. I april 2019 satt vi hos samma kompisar som övertalade Jenni den första kvällen, och dom frågade om vi var ihop. Jenni har lite svårt för att sätta etiketter, så till slut fick jag skriva på en lapp om jag fick chans, med två boxar; ja eller nej. Hon svarade ja! Några dagar efter det gick Jennis bror tragiskt bort, vilket gjorde att vår relation verkligen blev närmare och starkare än vi kunnat tro. När jag sedan friade så gjorde jag en större lapp, med samma boxar.

Jenni berättar om förlovningen

Johan är en obotlig romantiker, och han hade tidigt sagt att han kommer att fria till mig. Jag satte en tidsgräns då jag tyckte att det var för tidigt, och när den hade gått ut var vi mitt i en flytt till vårt gemensamma hus, så det fanns inte i mina tankar att vi skulle förlova oss mitt i det. Men knappt en månad efter flytten så lurade han med sig mig på en promenad ner till vattnet i området där vi bor, jag hade verkligen ingen lust, men trött och i mjukisbyxor följde jag till slut med. Johan var märkbart nervös och inte särskilt pratglad när vi gick, men jag kopplade ändå inte vad det var som skulle hända. När vi kom fram så satt vi en stund på bryggan, och sedan gick han ner på knä (och drog fram den jättestora rosa papperslappen).

Bröllopsplaneringen

Johan: Vi visste tidigt att vi ville gifta oss borgerligt i vår trädgård under hösten. Därför blev färgtemat lätt att välja, höstens färger är underbara. Det var viktigt för oss att bröllopet skulle vara hållbart och gästerna uppmanades att köpa bröllopspresenter på second hand, eller tänka hållbart på annat sätt. Allt vi använde till vigseln och runtomkring var lånat, gjort på överblivet material eller köpt second hand. På grund av pandemin blev planeringen inför bröllopet väldigt speciellt. Vi hade planerat med omkring 70 gäster på middagen och hela sommaren var det restriktioner på max 50 personer för privata evenemang, för oss var det inte ett alternativ att ta bort över 20 gäster. Det är svårt att hålla motivationen uppe på topp när man inte vet om man kommer kunna genomföra bröllopet överhuvudtaget. Tre veckor innan bröllopet hade regeringen en presskonferens och förklarade att restriktionerna för privata evenemang skulle släppas den 29 september, 72 timmar innan vårt bröllop. Då fick planeringen fart igen!

Johans favoritminne från bröllopet

Johan: Det är svårt att välja ut ett specifikt ögonblick på en dag fylld av enbart fantastiska ögonblick. Men skulle jag välja ett så är det first-look nere vid havet. Den känslomässiga uppladdningen som pågått i dagar släpptes fram när jag öppnade ögonen och såg Jenni i brudklänningen för första gången, jag bröt ihop.

Om klädseln

Johan: Så fort vi hade bestämt oss för ett höstbröllop visste jag att jag ville ha en mörkblå kostym med vinröd fluga men hade aldrig beställd måttsydd kostym tidigare. Jag antog att jag behövde gå till en skräddare men var hittar man en sån som syr kostymer för ett vettigt pris? Frågan gav mig en del ångest de första månaderna efter att jag hade friat tills jag hittade suitopia.se. De har samarbete med flera skräddare i Stockholms området och jag bokade en tid hos en skräddare på Kungsholmen i Stockholm och fick där hjälp att mäta min kropp(Det är en massa mått som ska tas) och lägga en beställning. Jag fick sen komma tillbaka två veckor innan bröllopet för att prova den och sy in den så den satt perfekt. Jag lyckades också hitta de perfekt manchettknapparna med ett mumintroll som dansar, väldigt passande eftersom jag gifter in mig i en finsk familj.

Jenni: Jag hade bokat in en provning hos bröllopsbruket, och hade mina tärnor med mig. Jag hade kikat in på deras instagram, och var ganska övertygad om att jag skulle hitta något där, vilket jag gjorde redan första försöket! Det kan ju vara en utmaning att hitta lite större storlekar att prova i butik, men deras utbud var väldigt bra. Dessutom finns det ett hållbarhetstänk.

Om bröllopsfotografen

Jenni: Vi hade ju tänkt på Malin som fotograf tidigt, eftersom vi känner henne privat och tycker att hon är helt fantastisk. Vi ville dock inte förutsätta att hon skulle fotografera, eftersom vi ville att hon skulle få njuta av att vara gäst för en gångs skull. Men Malin ville verkligen fota - och vi ville veeeeerkligen att hon skulle fota - vi är så lyckliga att det blev hon!

Platsen för bröllopet

Jenni: Vigsel i vår trädgård kändes som en självklarhet. Den är stor, och det finns en fantastisk granhäck som vi hade som bakgrund för vigseln. Bland det det första vi bestämde oss för var också att ha festen och middagen på Larssons lada. Jag har varit där på bröllopsfest innan (faktiskt vår vän och fotograf Malins), och det är en oslagbar lokal. Det är så himla skönt med en lokal som är så fin och uppiffad som den är - man slipper lägga dagar på att fixa det festfint när man redan är stressad.

Vigseln

Jenni: Vi hade en borgerlig vigsel, och hittade den perfekta vigselförrättaren som till och med lyckades matcha våra färger utan att vi hade prata om det. Innan vigseln hade vi first look och fotografering nere vid vattnen där frieriet skedde, och var helt rätt beslut. Det var så himla skönt att få landa lite, se varandra och finna lugnet tillsammans innan den stora stunden.

Själva ceremonin höll vi kort, eftersom det var helt utomhus utan tak och i oktober. Vi hade tre låtar som några vänner spelade, det satte verkligen stämningen för hela dagen. Jag hade lånat stolar och mattor från mitt jobb, och baren byggde vi själva av lastpallar. Efter vigseln hade vi tårta som min fantastiska syster (som inte är konditor) hade bakat, och gruppfotografering innan bussen gick mot middag och fest.

Middag/Fest

Långt innan bröllopet hade vi ett par idéer som det var viktigt för oss att få med. Bland annat bjöds alla gäster på en hot shot innan efterrätten, det fanns också en godis och snacksbar som var öppen. Dukningen var viktig för oss, vi ville få in mycket färg och hyrde in vintage porslin. Det skulle kännas personligt och lite murrigt. Efter middagen hade vi ett live band som spelade och det fick verkligen igång dansgolvet.

Jennis favoritminne från bröllopet

Jenni: Det bästa minnet från dagen är nog hela middagen. Det kändes så fint att få vara med så mycket härliga människor, alla tal gick rakt in i hjärtat och alla hade väldigt kul. Det var väldigt stämningsfullt.

Tips till andra

Ta hjälp! Det finns så mycket saker som andra kan hjälpa till med. Vi har fått enormt mycket hjälp på vägen från alla möjliga håll, och det har varit väldigt mysigt att få umgås så mycket när planerar och förbereder. Vi kunde verkligen slappna av på bröllopsdagen eftersom vi hade delegerat det mesta till vänner och familjen, det var så skönt.

Bröllopsfotograf: Malin Sydne
Brudklänning: Bröllopsbruket, Yes to the planet
Kostym: Suitopia & Kungsateljé
Plats: Larssons lada
Florist: Pion blomsterateljé
Trycksaker: Lucki Studio
Hårstylist: Angelie Berg
Smink: Joanna Aho
Catering: Alla tiders matlagare
Bröllopstårtor: Joanna Aho