Septemberbröllop I Stockholms Skärgård: Emma + Gustaf

Det har blivit dags för 2022 års första bröllopsberättelse! Emma och Gustaf gifte sig den 4 september 2021 i Stockholms Skärgård och beskriver sin dag som magisk, kärleksfull och efterlängtat - precis så som ett bröllop ska vara! Med sig hade paret bröllopsfotografen Paulina Gabre som fångade deras vackra septemberbröllop i bild.

Vi lämnar över ordet till bruden Emma som får berätta om sitt och Gustafs bröllop.

Så träffades brudparet

Emma: Vi träffades när vi gick i grundskolan och blev tillsammans när vi var 14 år, så vi har varit tillsammans i drygt 12 år. Vi var väldigt unga när vi blev tillsammans och jag tror inte någon i vår omgivning, hemma eller bland vänner, kunde tro att det skulle hålla alla de här åren. Men jag minns att jag drömde redan som 14-åring att jag skulle gifta mig med Gustaf en dag.

När vi firade vår 10 årsdag som par åkte vi på en långweekend till Prag. Vi hade planerat länge att åka någonstans för att fira just 10-årsdagen. Vi har rest väldigt mycket tillsammans och vi har gjort det till en grej att hitta en roof top-bar i varje stad vi är i. På vårt hotell fanns det en fin roof-top-terrass som hade utsikt över Prags vackra takåsar. Jag var helt oförberedd på att det skulle hända den kvällen, då vi planerat att fira vår årsdag en annan kväll under resan. Väl uppe på terassen märkte jag att Gustaf var lite nervös, jag tänkte snabbt “tänk om det är nu det händer”. När vi stod och kollade ut över takåsarna i solnedgången med varsitt glas champagne vände jag mig om för att säga något till Gustaf. Då stod han på ett knä med den vackraste av ringar och frågar mig om jag vill gifta mig med honom och spendera resten av våra liv tillsammans. Det var en obeskrivlig känsla att bli överraskad på det sättet, den finaste känslan att få uppleva med den man älskar.

Bröllopsplaneringen

Emma: Jag har drömt om mitt bröllop så länge jag kan minnas. Jag har till och med funderat seriöst på att utbilda mig till bröllopskoordinator, så jag har alltid haft en ide om hur jag önskar att mitt bröllop skulle vara. Som tur var hade Gustaf och jag väldigt lika visioner kring hur vår dag skulle se ut. Vi ville gifta oss i är kyrkan och ha vigseln traditionell och därefter ha en middag med feststämning med mycket skratt och dans.

På grund av pandemin fick vi flytta bröllopet två gånger. Tanken från början var att vi skulle gifta oss sommaren 2020, men vi insåg snabbt att det inte var möjligt med det typ av bröllopet vi önskade. Då bokade vi in bröllopet till vår 12 årsdag i juni 2021, men pandemin tillät inte det heller. Så fick vi tillslut flytta till september.

Efter att ha fått flytta och ändra datum på bröllopets så många gånger, så prioriterar man om vad som är viktigt med bröllopet. Vi bestämde därför att vi skulle gifta oss 4 september 2021, oavsett om det bara blev vi två tillslut.

Styling och accessoarer

Jag spenderade natten innan bröllopet tillsammans med mina brudtärnor. Vi sov alla i samma hotellrum och hade en tjejkväll! Så mysigt, rekommenderas starkt. På morgonen kom min underbara makeup-artist och hårstylist Helena. Tillsammans gjort vi oss i ordning. Mina brudtärnor hjälpte mig att klä på mig klänningen. Sen kom min mamma och fick se mig för första gången och hon fick sätta på mig slöjan. Det var en väldigt känslosam morgon och vi hade det så himla roligt.
Jag körde på something old, something new, something borrowed and something blue. Jag älskar traditioner och just denna har jag tänkt på sedan jag var liten. Mitt something old var klackskorna, something new mina örhängen, something borrowed var ett strumpeband jag hade runt benet som jag lånat av en av mina brudtärnor, som även hon hade på sitt bröllop samma sommar. Mitt something blue var min brudbukett med blå hortensia.

Om klädseln

Emma: Jag hade en ide om hur jag ville att min brudklänning skulle se ut. Jag testade den modell jag tänkt mig och kände direkt att det inte var rätt. Det enda jag visste att jag inte ville ha var lång ärm. Det var precis det som det blev i slutändan. Jag och två av mina tärnor åkte till Bröllopsbruket i Stockholm. Där valde vi alla ut några klänningar som jag skulle testa. En av klänningarna som min tärna valde hade lång spetsärm, hög skärning i spets och tyllkjol. Inte vad jag hade förväntat mig. När jag väl satt på mig klänningen fick jag den där ”wow-känslan” som man hört talas om. Jag kände mig så vacker! Den satt som en smäck och var traditionell men hade ändå det där lilla extra.
Gustaf hade en kostym med väst från Hugo Boss. Vi letade länge efter en bra kostym och var även inne på smoking ett tag. Gustaf ville ha något i mörkblått för att hålla sig till skärgårds-feeling. Veckan innan bröllopet hittade han kostymen som var helt perfekt!

Jag minns så tydligt ögonblicket när jag höll en av mina brudtärnor i händerna framför mig. Vi sa ingenting till varandra, vi bara såg varandra i ögonen med tårar av lycka och förväntan. Jag kände mig så otroligt tacksam att få vara omgiven av kvinnorna i mitt liv som stärker mig varje dag. Alla var där får min skull, för att jag skulle få min Gustaf.
Jag hade mitt hår utsläppt då jag skulle byta klänning till festen och inte ha någon slöja då. Därför ville jag ha en klassisk frisyr som var elegant med slöja, men festlig utan.

Platsen för bröllopet

Emma: Vi valde att ha vår vigsel i Blidö kyrka och middag med fest på Furusunds värdshus. Jag är uppväxt i Stockholms skärgård, på Norröra mer bestämt, där jag spenderat varje sommar sedan jag föddes. De senaste åren har Gustaf och jag spenderat mycket tid där och då varje år tagit båten till Furusund för lunch och middagar under semestern. Min far gick bort väldigt snabbt och plötsligt hösten 2020 och det var med honom vi spenderat all tid på Furusund med. Vi hade tillsammans med honom länge planerat vårt bröllop, att det skulle vara i Furusund, och därför blev platsen helig och det var en självklarhet att pappa var med oss hela dagen. Nu har jag och Gustaf tagit över min släktgård på Norröra som ligger precis vid Furusund. Så varje år framöver kommer vi besöka vår bröllopsplats och kunna njuta av den fantastiska miljön som värdshuset erbjuder.

Ett bröllop i skärgården är något extra; det magiska med havet som möter naturen med fåglarnas kvitter i solen. Det var exakt den känslan vi ville åt. Och att kyrkan låg på Blidö som är på en närliggande ö gjorde att vi kunde ge våra gäster den ultimata upplevelsen av skärgården, via båt. Vi hyrde en stor skärgårsbåt som hämtade upp gästerna vid Furusunds värdshus. Gustaf och jag var då redan i kyrkan och fotograferades. Under tiden fick gästerna tuffa genom skärgården till Blidö. Efter vigseln åkte vi tillsammans med gästerna tillbaka till Furusund med båten skålandes i champagne.

Blommorna

Emma: Alla buketter och corsager kom från blomsterbutiken Fröken Knopp i Norrtälje. Min dröm var att ha min favoritblommor pioner i brudbuketten. Men på grund av att vi bytte säsong för bröllopet fanns de inte att få tag i under september. Istället blev huvudrollsblomman i buketten blå hortensia- helt magiskt. Jag villa ha en tät, bylsig och lite ”vildvuxen” bukett. Runt hortensian var vitt blomster av olika sorter och eukalyptuskvistar som hängde ner över min hand. Gustaf hade vitt blomster och eukalyptus i sin corsage. Brudtärnornas buketter var bollar av brudslöja och marskalkernas corsage bestod även de av brudslöja.

På borden vid middagen hade Malin på Furusunds Värdshus dekorerat med blommor i vitt, blått och eukalyptus. Det blev en perfekt röd tråd med blommorna under dagen.

Båten till och från kyrkan var dekorerad med björkris och flaggspel - precis som det ska vara vid fest i skärgården.

Då min far hade gått bort några månader innan vi gifte oss ville jag ha honom nära mig under dagen. Jag hade en berlock i min brudbukett med en bild på honom. På så sätt var han hos min under hela dagen och jag kunde se ner på buketten och möta hans blick.

Vigselringarna

Emma: Min förlovningsring är en klassisk solitärring med ett slätt platinaband. Den valde Gustaf ut helt själv och jag hade inte valt något annat själv. När det kom till vigselring ville jag först ha något annorlunda, något bohemiskt eller vintage. Jag testade flera olika med olika former på stenarna, men det kändes inte rätt. Jag insåg att jag ville ha en ring som var mer tidlös och som jag skulle trivas med resten av mitt liv. Jag valde därför en klassisk vigselring med diamanter i ett tunt platinaband. Gustaf valde en slät vigselring i platinum. Alla våra ringar kommer från Van Bruun.

Om bröllopsfotografen

Vår fantastiska fotograf Paulina hittade jag via Instagram när jag såg att hon fotat ett tidigare bröllop på Furusunds värdshus. Jag föll direkt för hennes bilder, hur hon fångade upp detaljer och spontana ögonblick på bild. Sen när jag hörde av mig till henne och fick veta att hon också har sommarhus i furusund och känner till området väl så kändes det väldigt rätt. Vi klickade bra när vi sågs och hon förstod vad vi ville ha för typ av bilder. Vi önskade mycket grönska, lite sagolik och bohemisk känsla. Paulina har ett lugn som hjälpte oss mycket under dagen. Hon fick oss att slappna av när vi var nervösa, hon fick oss att skratta och känna att det bara var vi två under fotograferingen. Vi var väldigt nervösa innan fotograferingen och rädda för att det skulle kännas onaturligt med någon som följer en hela dagen, men Paulina smälte in så väl med oss och vi hade en magisk dag med henne.

Ett ögonblick jag aldrig kommer att glömma var när vår fotograf Paulina ramlade i vattnet mitt under fotograferingen innan vigseln. Det hade precis regnat lite och vi skulle fotografera vid vattnet på klipporna. Gustaf och jag satt på en bänk och tittade ut över vattnet och plötsligt hör vi en krasch! Där ser vi Paulina som kraschat sin kamera ner i bergsklippan medan hon sakta glider ner i vattnet. Allt gick i slow-motion. Det kunde inte vara sant! Gustaf får springa fram och försöka få upp henne, men samtidigt inte börja glida ner själv. Jag minns paniken då vattnet var iskallt och båten med alla gäster skulle anlända när som helst. 15 minuter innan vigseln ska börja behövde Paulina bli varm, torr och byta kläder. Hennes svärfar fick slänga sig i bilen med ombyte och vi fick samtidigt ringa till båten med alla gäster för att få dem att sakta ner. På något magiskt sätt blev vigseln bara några minuter försenad och Paulina kunde genomföra fotograferingen som om ingenting hade hänt. En riktig stjärna!

Vigseln

Vigseln hölls i Blidö kyrka. Gästerna anlände till kyrkan med en skärgårdsbåt. Gustaf och jag var redan vid kyrkan och hade fotograferat oss innan. Vigseln började med att mina tärnor gick in först och efter följde jag med min mamma vid min sida. Min mamma och jag är väldigt nära varandra, hon är min absolut bästa vän. Att hon gick vid min sida kändes som det mest naturliga, men var även ett extremt skönt stöd för jag trodde aldrig att jag skulle vara så nervös som jag var! Hon ”lämnade över mig” till Gustaf, vilket blev väldigt fint och känslosamt. Vi gick in till Canon in D. Under vigseln hade vi mycket musik och sång. Mina bröder sjöng More than Words av Extreme, en låt som de även sjöng under mina föräldrars vigsel. Det kände magiskt att ha samma låt som när de gifte sig och ytterligare en hyllning till min pappa.

Ett roligt och fint minne som jag kommer minnas tillbaka på och le lite extra åt är ett ögonblick efter vigseln. När vi hade sagt ja och dansade oss ut ur kyrkan så gömde vi oss i ett litet litet pentry vid entrén i kyrkan. Där hade Gustaf ställt en liten flaska champagne. Där pustade vi ut av nervositet från vigseln och skålade för första gången som man och fru medan våra gäster samlades på kyrktrappan utanför dörren. Det var en kort stund som vi fick för oss själva under dagen, bara vi två. Jag minns att vi bara tittade på varandra och började skratta, ”har det här precis hänt?”. Vi var pirriga, nervösa, överväldigade och så himla lyckliga. Vi var gifta!

När vi skulle gå ut ur kyrkan överraskades vi av våra familjer som hade skrivit om låten Hallelujah. En och en ställde sig upp och sjöng för oss, tillslut stod alla gäster upp och sjöng i kör. Det var otroligt mäktigt och så magiskt! När vi inte trodde att vi kunde bli mer berörda så blev vi helt överväldigade. Vi hade inte kunnat drömma om en sådan överraskning. När vigseln var över så spelades Barry Whites ”You’re the first, the last, my everything” högt i högtalarna och vi dansade ut hand i hand. Efter vigseln tog vi båten tillbaka tillsammans med alla gäster och drack champagne på väg till värdshuset. Helt pirriga och lyckliga i kroppen.

Middag/Fest

Vi önskade oss en middag fylld med fest och skratt! Det var många känslosamma och vackra tal blandat med spex. Min bror och hans fru var toastmasters och skapade en otrolig feststämning- de visste exakt vad vi ville ha. Mitt under middagen får vi ytterligare en överraskning. En liten orkester på fyra musiker kommer in och börjar spela. De drar upp mig och Gustaf en och en och vi får sjunga låtar till varandra som ett medley. Därefter skapade dem festen- de gick runt och tog emot låtönskningar från borden och alla stod upp och sjöng och dansade på stolarna. Det satte stämningen för hela kvällen och därefter blev det fest - ren magi. Vi dansade vår första vals till en av våra favoritartister; Frank Sinatras ”Fly me to the moon”. Under festen spelade en DJ och vi dansade natten lång.

Tips till andra

  • Be om hjälp från nära och kära - alla vill hjälp till att göra er dag magisk

  • Släpp all planering under bröllopsveckan. Det som inte blir av, blir inte av. Det måste inte vara perfekt.

  • Bara ni vet hur det egentligen skulle vara, så det som inte blir rätt kommer ingen annan att märka.

  • Ha en ”first look”, det tar bort mycket nervositet från vigseln

  • Välj en fotograf som ni känner er bekväma med och som förstår er energi

  • Få i er mat innan vigseln! Ät ät ät!

Bröllopsfotograf: Paulina Gabre
Brudklänning: Bianco Evento
Kostym: Hugo Boss
Plats: Furusunds Värdshus
Florist: Fröken Knopp
Ringar: Van Bruun
Trycksaker: Vigselprogram: Tryckstudion, menyer: Vistaprint
Hår & makeup: Helena Sandin
Catering: Furusunds värdshus fantastiska White guide restaurang