Septemberbröllop Med Utomhusvigsel På Långängens Gård: Johanna + Mattias

För andra veckan i rad får vi inspireras av en bröllopsberättelse där Lena Larsson står som fotograf. Vi på Sisters in Law älskar Lenas bildspråk och ser fram emot att få visa upp ännu ett bröllop från henne.

Johanna och Mattias gifte sig den 26 september 2020 på Långängens Gård på Lidingö. De anordnade ett avslappnat och naturnära bröllop där både inbjudna gäster och betande får fick vara med och glädjas av dagens alla stunder. Vi hoppas att ni som läser ska finna inspiration av detta härliga septemberbröllop på ett eller annat sätt inför er stora dag. För att läsa ännu fler bröllopsberättelser, se här: Bröllopsberättelser på Sisters in Law.

Septemberbröllop_höstbröllop 0030.JPG

Så träffades brudparet

Johanna: Första gången vi träffades var på Valborg på våra gemensamma vänners lantställe dit Mattias dök upp spontant som en joker sent på kvällen. Där och då hände det ingenting, men så sågs vi igen på samma ställe på midsommarafton, och då började vi dras till varandra – jag tror att det började med att Mattias räddade mig från att trilla ner från en bänk när vi dansade på logen…

Vi valde att få vår lilla Olle innan vi förlovade gifte oss då vi kände att det var viktigare med barn, men sen (efter några hintar från min sida) så tog Mattias modet till sig och friade under julen 2019. Han hade nog försökt fria ett par gånger dagarna innan – men jag förstod inte alls varför vi skulle gå ut i skogen i slutet av december, och sen lyckades jag bjuda in oss på middag hos mina föräldrar vid något annat tillfälle. Mattias trodde att han aldrig skulle lyckas överraska mig när han friade, som om jag alltid satt och väntade på att han skulle göra det, men jag blev väldigt förvånad och glad när ytterligare en present dök upp mitt i julklappsinslagningen. Eftersom att båda egentligen hade sett framför sig att vi skulle förlova oss i svampskogen så fick jag ett bonusfrieri i skogen på nyårsafton då han ställde sig ner på ett knä och trädde en trattkantarell runt mitt finger – väldigt romantiskt!

Septemberbröllop_höstbröllop 0038.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0042.JPG

Bröllopsplaneringen

Johanna: Det är lätt att känna att man måste ha med vissa saker i ett bröllop ”bara för att”, men vi försökte utgå från oss själva och vad vi uppskattar och minns från andra bröllop så mycket som möjligt. Vi älskar långa, generösa middagar med vänner där alla känner sig hemma och vi inte nödvändigtvis är i fokus – det viktigaste är att äta gott, dricka gott, ta kvällen som den kommer och bara ha väldigt trevligt – och det var en känsla vi ville få med oss till bröllopet.

Vi lyckades tajma in en mirakulös dipp i smittspridningen av Corona, men det var ändå lite osäkert in i det sista. Därför var det väldigt viktigt för oss att alla gäster skulle känna sig trygga i att delta. Vi hade ett längre mingel utomhus före och efter vigseln som även den var utomhus, och i och med det kunde även de i riskgrupp eller som ville vara extra försiktiga välja att bara vara med på mingel och vigsel. En oväntad stor del av bröllopsbudgeten gick åt till lyxig handsprit…

Våra toastmasters drog också ett stort lass i att få hela dagen att gå ihop, och gjorde ett fantastiskt jobb under hela dagen!

För planering av mat, dryck, körschema, dekoration, hyrgods osv. fick vi hjälp av Rental Stories.

Septemberbröllop_höstbröllop 0060.JPG

Klädseln

Johanna: Vi ville såklart att klädseln skulle matcha det naturnära temat på bröllopet, därför kollade jag en hel del efter bohemiska klänningar till en början. Och eftersom att vi gifte oss på sensommaren/hösten så ville jag gärna ha en långärmad klänning. Efter ett par provningar fastnade jag för en secondhand-klänning som en tidigare brud hade måttbeställt som satt som ett smäck (!). Mina tärnor kärade ner sig i en festligare paljettklänning åt mig som jag inte kände passade den lantliga och informella stämningen under dagen. Men jag köpte den också i smyg och bytte om lagom till brudvalsen.

Mattias tyckte nog egentligen att han bara kunde ta en kostym som hängde hemma i garderoben men jag tvingade honom att unna sig en ny, mörkblå kostym som var väldigt stilig men inte för formell.

Septemberbröllop_höstbröllop 0061.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0079.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0075.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0085.JPG

Styling och accessoarer

Johanna: Jag är inte den som brukar fixa håret eller sminkar mig särskilt mycket, därför ville jag gärna ha en avslappnad håruppsättning som inte kändes för formell. Blommorna i håret är desamma som i brudbuketten och vävde in det naturliga temat i outfiten. Pärlörhängena fick jag av Mattias i morgongåva, annars valde jag enkla guldsmycken som jag har på mig varje dag.

I övrigt hade vi accessoarer i naturliga färger - skor och slips i mossgrönt och brunt vilket passade fint i den miljön.

Septemberbröllop_höstbröllop 0078.JPG

Blommorna

Johanna: Blommorna till vigseln var ett panikköp som jag beställde en vecka innan bröllopet - lätt nervöst. Men det blev precis som vi tänkt oss! Inga vackra vita och rosa rosor, utan mer dovt, spretigt och lekfullt i höstiga färger.

I övrigt la vi inte så mycket pengar på blommor - jag var på Ulriksdals Trädgård och köpte snittblommor från deras självplock som jag satte i hundratals små vintagevaser, och Mattias mamma tog med mängder av murgröna som vi la ut på borden.

Septemberbröllop_höstbröllop 0093.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0096.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0104.JPG

Platsen för bröllopet

Johanna: Vi älskar skogen båda två och ville gärna ha något naturnära, men ändå nära stan. Som vi brukar göra när vi letar nya svampskogar så kollade vi på Google Maps i satellitvy och började titta efter gömda ställen i Stockholmsområdet. Efter lite efterforskning hittade vi Långängens Gård på Lidingö som hade ett (!) datum ledigt under året som vi snabbt bokade in oss på (vi insåg senare att det sammanföll med Lidingöloppet vilket nog förklarade det hela, men det löste sig fint – tack Covid!). Vi valde en liten skogsglänta i närheten av festlokalen som vigselplats, som också hade en perfekt liten stig som fick agera altargång.

Septemberbröllop_höstbröllop 0237.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0260.JPG

Vigseln

Johanna: Vigseln var i en skogsglänta en bit bort från Ladan där mingel och fest var. Alla gäster vandrade upp till tonerna av Lejonkungen och fick sen stå runt en bergsknalle där själva vigselplatsen var. Själva ceremonin var rätt kort eftersom att vi gifte oss borgerligt, så vi la mycket tid vid att välja egen musik som kändes personlig och lite annorlunda. En av mina tärnor tillsammans med systrar sjöng ett par sånger med ackompanjemang från deras körledare vilket var väldigt fint.

Septemberbröllop_höstbröllop 0271.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0276.JPG

Johanna: Efter vigseln dansade vi ut till Östen med Restens ”Hon kommer med solsken” vilket bröt isen och blev en bra inledning till festligheterna.

Septemberbröllop_höstbröllop 0300.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0305.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0314.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0382.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0392.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0388.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0471.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0394.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0416.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0402.JPG

Om fotografen

Johanna: Mattias ville helst lägga noll kronor på en fotograf och ta in en kompis som kunde ta lite bilder, men jag kände ganska snabbt att vi skulle ångra det beslutet. Så vi dolde raden för fotografkostnaden i Excelarket så att det inte skulle synas så mycket och körde på, och vi är så nöjda med det!

Jag fick Lena rekommenderad till mig av en annan fotograf som jag hade varit i kontakt med, och efter att ha kollat igenom hennes portfölj som var så full av natur, känslor och magi så hördes vi av via telefon. Det kändes genast som att prata som just en kompis, men en väldigt proffsig sådan som förstod exakt vad hon gjorde - verkligen en person som jag kunde tänka mig att hänga med under en hel dag.

Vi lunchade ihop strax före bröllopet och snackade ihop oss om dagen medan Lena antecknade. ”Rökbomber!" var det hon hade fått med sig i skrift från vårt möte, men vi hade ändå en bra känsla. Inte bara fick vi helt magiska bilder från dagen, utan även många skratt när Lena kröp omkring bland buskar och träd för att föreviga vigseln, vallade får och kastade sig runt i en lerig hage, och sprang runt med rökbomber för att skapa helt fantastiska bilder från vår dag.

Septemberbröllop_höstbröllop 0442.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0461SV.JPG

Vigselringarna

Johanna: Förlovningsringen är en halvallians i rött guld - jag fick en dummy-ring när Mattias friade men vi åkte snabbt in till stan och bytte ut den mot en likadan (men lite dyrare variant) som jag föll för. Jag ville ha något klassiskt och tidlöst som jag kan ha på mig hela tiden, och det är jag väldigt glad över. Mattias ring som är en slät variant i samma stil köpte vi tillsammans. Vi tittade ursprungligen på en liknande ring till mig, men jag fastnade snabbt för en solitärring som passade väldigt fint till halvalliansen.

Septemberbröllop_höstbröllop 0450.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0453.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0563.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0576SV.JPG

Middag / Fest

Johanna: Vi var inte så måna om att ha en formell middag med vita dukar och servering, utan det viktigaste var att det var generöst med mat och dryck och att det blev en trevlig stämning. Vi satsade på en rustik dukning med vintageglas och gråa linnedukar, och ställde fram vin på borden så att alla kunde förse sig själva och varandra.

Istället för ett traditionellt honnörsbord som lätt kan bli lite formellt så blandade vi upp våra närmaste vänner + våra föräldrar på ett långbord vilket var väldigt kul! Maten bestod framförallt av en fantastisk grillbuffé som stod uppdukad i uteköket utanför ladan.

Första dansen hade vi också utomhus, med tomtebloss, eldkorgar och ljusslingor - det var helt magiskt!

Eftersom att vi ville Corona-anpassa lite så hade vi satsat lite på en vinbar med riktigt bra viner utomhus för de som inte ville trängas på ett dansgolv inomhus. Däremot så hade alla gäster ett lite för uppdämt behov av att dansa av sig så det blev en hel del vin över.

Septemberbröllop_höstbröllop 0650.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0655.JPG
Septemberbröllop_höstbröllop 0668.JPG

Bästa minnet från dagen

Mattias: För mig var det första gången jag fick se Johanna under dagen. Det va en exakt grej som jag sett fram emot och som jag trodde skulle va speciellt, vilket det var. Det fanns en spänning i ovetskapen om hur Johanna såg ut, känslomässig status, hur bröllopsklänningen såg ut, hur hår och smink va fixat och hur allt samspelade i just den stunden. Och som hon fått ihop det, det va sagolikt.

Johanna: Det var så många fina ögonblick med känslor som man inte känner så starkt i vanliga fall - hur jag nästan började gråta av nervositet och lycka när vi skulle ses första gången, tacksamheten över alla våra vänner som var där bara för vår skull, pirret i magen när vi äntligen skulle gå upp till vigselplatsen till den musiken som vi lyssnat till så många gånger, och euforin på dansgolvet när en riktigt bra låt började och alla sjöng/skrek och dansade som att det inte fanns någon morgondag.

Septemberbröllop_höstbröllop 0670.JPG

Tips till andra som planerar bröllop

  • Utgå ifrån er själva och vad en bra fest är för er!

  • Bjud alla ni bryr er om och som ni vet kommer att bidra till en fantastisk fest.

  • Ta in en riktigt bra fotograf.

  • Ha ett strukturerat körschema och ta hjälp av andra (gärna minst en noggrann och detaljorienterad person).

Septemberbröllop_höstbröllop 0677SV.JPG

Fotograf: Lena Larsson
Planering och hyrgods: Rental Stories
Brudklänning: Adornment
Kostym: J.Lindeberg
Festlokal: Långängens Gård
Florist: Christoffers Blommor
Ringar: Halvallians från Georg Jensen, solitär från Norrfolks, och Mattias ring från Kaplans
Hår + makeup: Monika Luzynska
Catering: Långängens Gård