Somrigt Gotlandsbröllop Med Vigsel i Ruin: Karin + Andreas

Idag drömmer vi oss bort till sommaren i vackra Visby där Karin och Andreas gifte sig den 18 juli 2020. Visby och hela Gotland är som en blomstrande oas och ett populärt resmål för många och det finns många storslagna platser att gifta sig på.

Brudparet gifte sig i S:t Clemens ruin och bjöd sedan in till trädgårdsmingel följt av middag ute på restaurang. Vi får ta del av ett avslappnat och härligt bröllop med ord från bruden Karin och bilder från deras bröllopsfotograf Maja Karlström.

bröllopsberättelse_gotland_bröllop-3.jpg

Så träffades brudparet

Karin: Vi träffades en junikväll 2013 i Oslo på ett musikevent i stan där vi via gemensamma vänner hamnade på samma picknickfilt och började prata, och sen slutade vi inte prata. Det kändes så enkelt och rätt och vi hängde hela sommaren och sen dess har det varit vi! Vi flyttade ihop, jobbade och sparade pengar för att åka på en långresa innan vi 2016 flyttade hem till Sverige för att börja plugga i Göteborg där vi fortfarande bor.

Den 19:e juli 2019, ensamma i mina föräldrars sommarstuga, dukade vi fram middagen på terrassen med den rosa himlen i bakgrunden. Där satt jag helt osminkad i en gammal bomullsklänning när Andreas började prata om vårt liv tillsammans och hur långt vi har kommit. Jag tyckte det var så fint men fattade inte vad som höll på att hända. Helt plötsligt tar han fram en ask som han gömt under stolsdynan och går ner på knä och frågar om jag vill bli hans fru. Sen grät vi båda och kramades innan vi hämtade en flaska bubbel, satte på peppig musik och gick ner till sjön för att fira i solnedgången!

bröllopsberättelse_gotland_bröllop-9.jpg

Bröllopsplaneringen

Karin: Andreas var hela tiden inne på ett mindre bröllop då han inte är något stort fan av att stå i centrum. Jag var däremot helt inställd på ett stort "traditionellt" bröllop med all släkt och vänner och allt som hör därtill. Vi bokade ett gjuteri där vi planerade stor middag och fest. Men någonstans mitt i all research av catering, möbler, bestick och liveband kändes det mer stressigt än roligt och jag fick syn på Elsa Billgrens instastory där hon spådde bröllopstrender inför 2020. Där skrev hon: "mindre bröllop, hemma i trädgården helst, fokus på mat och blommor, inga hashtags eller eventkänsla, tradition, familj, respekt för naturen, goood mat, genuinitet och njuta i stunden som fokus". Och där skedde en totalvändning! Det kändes så rätt i magen att bara ha en härlig dag med de allra närmaste, något som Andreas fattat från början.

Så januari 2020 började vi om med planeringen och eftersom vi inte hade något eget hus med trädgård så klickade jag mig in på Airbnb där vi hittade drömhuset i Visby som hade en magisk trädgård och plats för hela familjen att bo. Tack vare att vi redan bestämt oss för ett litet bröllop som bara skulle äga rum utomhus behövde vi inte tänka om allt för mycket på grund av pandemin.

Vi letade efter en vigselplats i eller i närheten av Visby och blev kära i idén att gifta oss i en gammal ruin. Vi hittad S:t Clemens ruin som vi föll för och bokade.

Resten av planeringen och bokning av alla leverantörer gick rätt fort. Vi bestämde oss även från början att eftersom alla gäster måste ta sig till Gotland så gör vi en helg av det och planerade in grillkväll med femkamp i trädgården på fredagskvällen, bröllop på lördagen och brunch på söndagen.

Jag hade spenderat många timmar på Pinterest och gillar att pyssla så jag gjorde bland annat lite skyltar av gamla speglar och tavlor och samlade burkar som blev ljuslyktor och flaskor som blev vaser. Jag plockade och torkade nyponrosblad som vi sedan lade i strutar och hade som vackert och väldoftande konfetti. Bröllopsinbjudan designade vi själva och tryckte på Rum för Papper i Göteborg.

bröllopsberättelse_gotland_bröllop-11.jpg

Vigselringarna

Karin: Andreas överraskade mig med båda mina ringar och var ute efter något klassiskt och tidlöst åt oss båda och det blev solitärring som förlovningsring och en alliansring som vigselring till mig. Själv har han en slät ring.

bröllopsberättelse_gotland_bröllop-36.jpg
bröllopsberättelse_gotland_bröllop4-2.jpg

Brudklänningen

Karin: Jag tog med några tjejkompisar till Ivory & Grace och provade några olika klänningar och när jag provade klänningen som jag sen köpte kändes den väldigt "jag" då jag ville ha något ganska enkelt men ändå med lite romantisk känsla. Jag kände mig väldigt bekväm i den och det blev ett yes to the dress! Under minglet innan middagen på restaurangen bytte jag om till en enklare kort vit klänning från NA-KD.

bröllopsberättelse_gotland_bröllop-40.jpg

Kostymen

Karin: När det var Andreas tur gick vi till Tiger of Sweden och han som jobbade i affären frågade Andreas vad han var ute efter, varpå Andreas pekar på butikbiträdes mörkblå kostym och säger "nåt sånt där typ". Sagt och gjort, han provar en likadan kostym, gillar den, köper den.

bröllopsberättelse_gotland_bröllop-31.jpg

Styling och accessoarer

Karin: Först hade jag bokat tid för uppsättning hos frisör men sen insåg jag att jag oftast känner mig finast och mest bekväm i utsläppt hår. Det blev en mysig stund på morgonen när jag fixade mig ihop med mina tärnor och jag är glad jag valde att göra det själv. Hårspännena är från Corinne och slöjan från Ivory and grace.

Andreas valde att inte ha någon fluga eller slips då han brukar känna sig utklädd och lite stram med det, något man inte vill på sin bröllopsdag. Istället hade han en knapp uppknäppt och ett fint corsage som han satte i bröstfickan. Andreas hade en brosch från Gamla Stans Kreativa med en bild på hans mamma som gick bort i cancer för några år sedan och därför inte kunde vara med på vår dag, den bar han på insidan av kavajen närmast hjärtat.

karinandreas_bröllop-62.jpg
bröllopsberättelse_gotland_bröllop-42.jpg

Blommorna

Karin: Någonstans under planeringen föll jag helt pladask för proteor så det blev utgångspunkten till hela stilen och färgtemat på bröllopet. Jag hade en levande och lite vild bukett i dusty pink, vitt och grönt med proteor och mina tärnor hade istället för bukett varsin stor kungsprotea med ett sammetsband knutet runt stammen. Andreas corsage och blommorna som vi satte i flaskor som pynt gick i samma tema. Alla blommor var från Irisdals Blomsterhandel i Visby.

bröllopsberättelse_gotland_bröllop-46.jpg

Om fotografen

Karin: Maja Karlström alltså. Vilken stjärna! Jag spenderade galet många timmar på Instagram för att leta efter en fotograf som kändes rätt. Till slut hittade jag Majas Instagram och hemsida. Hennes foton hade verkligen något som vi fastande för. Den där äkta och varma känslan. Som tur var hade hon inte blivit bokad på vårt datum ännu och hon ville gärna åka med till Gotland för att fota oss! Dessutom sågs vi i juni innan bröllopet på en härlig provfotografering där vi fick lära känna varandra lite och bli lite mer bekväma framför kameran. Väl på Gotland kändes det så enkelt och självklart när hon var med hela dagen. Även fast vi var så få smälte hon in som en av gästerna och gled smidigt omkring och tog underbara foton. Kan varmt rekommendera Maja till alla som vill ha en fotograf som känns som en kompis under dagen och som ger er fantastiska bilder!

bröllopsberättelse_gotland_bröllop-74.jpg

Vigseln

Vigseln var så häftig eftersom ruinen var så stor och vi var så små och få. Man fick någon slags omvänd svindel när man tittade upp mot himlen. Gästerna satt på bänkar och Andreas väntade i ruinen när vår låt började spela och jag gick in med mina tärnor bakom mig och jag såg min älskling stå där tårögd och så stilig. Vi tog varandras händer och gick den sista biten fram till vigselförrättaren tillsammans. Då borgerliga vigslar i regel inte är särskilt långvariga fyllde vi ut med en vacker dikt som min mamma läste samt två sånger framförda av vår vän Julia och mina syskon. Vi hade även skrivit egna löften till varandra som vi läste inför alla, något som var väldigt nervöst men som kändes så fint. När vi var förklarade som äkta makar körde vi igång lite peppig musik och stannade kvar i ruinen för kramkalas, kaffe och tårta!
När koffeinet kickat in så fick alla en flaska Garage och så gick vi ut ur ruinen och tuffandes kom ett "partytåg" som skulle ta oss till trädgården för minglet. Mycket uppskattat av alla med klackar som slapp gå på kullerstensgator, en härlig tur med musik genom Visbys små gränder och längs vattnet.

Bästa minnet från dagen

Andreas: Mitt bästa minne från dagen var när Karin kom in i ruinen innan vigseln, jag var inte beredd på alla känslor jag skulle känna. Grillkvällen dagen innan är också en favorit!

Karin: svårt att välja då jag upplevde hela dagen som en dröm! Men en stund som kändes extra mycket var first look. Att i långklänning gå på kullerstensgatan i strålande sol och blå himmel, omgiven av färgglada hus med stockrosor, med min bukett och tärnor i rosa och grönt som matchade allting, på väg mot Andreas kändes verkligen som en saga. När jag sedan fick syn på Andreas som stod på en gräsplätt vid ringmuren började jag fulgråta, jag blev så glad och lättad att se honom samtidigt som jag då insåg att vi ska verkligen gifta oss! Även fotograferingen på Högklint minns jag särskilt väl, dels för det var vackert men också för att jag var livrädd att vi skulle ramla ner! Ett annat favoritminne är tågresan från vigseln till minglet då nervositeten hade släppt och jag bara va såå glad! Vi körde vår bästa partymusik i högtalarna och satt och skreksjöng ihop med bästa vänner. Underbart.

bröllopsberättelse_gotland_bröllop-117.jpg

Trädgådsmingel och middag

Karin: Det lilla tåget släppte av oss och så välkomnade vi alla in i trädgården med en klassiker: tipspromenad om brudparet, inget bröllop utan en sån väl? Vi hade även ställt fram ett bord där gästerna fick skriva lappar till vår bucket list och olika årsdagar. Gött häng, bubbel och snittar i eftermiddagssolen med musik från högtalarna som fanns runtom i trädgården. Några fina rörande tal och sånger på stående fot, väldigt avslappnat och härligt.

bröllopsberättelse_gotland_bröllop-118.jpg
bröllopsberättelse_gotland_bröllop4-11.jpg
bröllopsberättelse_gotland_bröllop2-3.jpg

Karin: Vår fotograf Maja lämnade oss inför middagen som hölls på Värdshuset Lindgården. Där var det dukat utomhus den ljumma sommarkvällen med långbord under de maffiga valnötsträden. Som en av våra gäster sa "det kändes som en scen ur mamma Mia filmen". Vi bjöd på en trerätters meny och vinpaket med klassikern toast skagen som förrätt, plankstek med gotländskt oxfilé som huvudrätt och sen en härlig sommarbakelse med jordgubbar till efterrätt.

bröllopsberättelse_gotland_bröllop-125.jpg

Tips till andra som planerar bröllop

• Överraska gästerna
Det behöver inte vara något märkvärdigt men små saker som inte är helt väntade är roligt, som ett turisttåg med partymusik och dricka eller hot shots efter middagen. Vi satsade på miljöombyten och att inte vara på samma ställe för länge så att det hände något och stämningen livades upp.

• Sprid ut tal och spex
Vissa höll tal och hade spex på grillkvällen, några på minglet och nån på middagen vilket gjorde att det blev väldigt utspritt och härligt med lite sådana inslag under hela helgen.

• Skit i om något skiter sig
Jag är något av ett kontrollfreak och hade planerat in i det sista och gjort checklistor till min stackars familj osv, men jag hade lovat mig själv att släppa allt på själva bröllopsdagen och bara njuta och försöka vara i nuet oavsett vad. Till exempel så sprack min klänning i rumpan när jag satte mig i bilen efter fotograferingen innan vigseln och högtalarna i ruinen ville inte samarbeta MEN det var en underbar dag ändå och inget som spelade någon roll!

• Våga strunta i hur ett bröllop "ska" vara
Ta med det ni gillar och det som känns viktigt för er. För oss kändes det viktigt att kunna vara närvarande och hinna prata med alla. Släpp kraven på att allt ska vara perfekt, ingen vet hur ni hade tänkt från början ändå.
Jag hade tänkt göra en egen "pinterestig" tårta men insåg dagarna innan bröllopet att tiden inte räckte till och det var så skönt att istället beställa supergoda prinsesstårtor från ett konditori.

• Gör nischade spellistor
Vi gjorde olika spellistor på Spotify till grillkvällen, bröllopsmorgonen, ruinen efter vigseln, partytåget och trädgårdsminglet som satte stämningen för varje stund.

bröllopsberättelse_gotland_bröllop2-2.jpg

Stort tack till Karin och Andreas för att ni delade med er av er dag hos oss på Sisters in Law!


Fotograf: Maja Karlström
Brudklänning: Ivory & Grace
Kostym: Tiger of Sweden
Lokal: Airbnb Östra Tullgränd + Värdshuset Lindgården + Munkkällaren
Florist: Irisdals blomsterhandel
Karins ring: 77Diamonds
Andreas: Guldsmederna Ur & Guld
Trycksaker: Egen design, tryckta på Rum för Papper
Catering: Tårtor från Konditori Norrgatt