Augustibröllop i Herrgårdsmiljö: Ida + Jimmy

Veckans bröllopsberättelse kommer från Ida och Jimmy som anordnade ett härligt augustibröllop på Gimo Herrgård den 21 augusti 2021. Gimo Herrgård ligger beläget nordöst om Uppsala och brudparet anordnade en utomhusvigsel i parken för att sedan bjuda in till en hejdundrade fest i herrgårdstältet. Med sig hade de bröllopsfotografen Frida Karlsson som fångat dagens alla ögonblick genom sin kamera. Vi lämnar direkt över ordet till bruden Ida som får berätta mer om sin och sin nyblivna man Jimmys dag!

Så träffades brudparet

Jimmy bjöd hem mig på middag när vi var väldigt unga - jag var 17 och han 20. Sex år senare friade han på en strand på Mauritius. En otroligt lyckad första middag med andra ord.

Bröllopsplaneringen

Vårat förhållande har alltid bestått av mycket humor och skratt. Det inspirerades vi av och ambitionen blev därför att skapa ett personligt, avslappnat och somrigt herrgårdsbröllop. Vi tycker det blev en tydlig röd tråd som verkligen band ihop alla intryck till en fantastisk helhet. Färgtemat var vitt, beige och olivgrönt precis som miljön och omgivningen omkring på herrgården. Det blev riktigt pampigt!
Vi bokade bröllopsdatumet sommaren innan pandemin bröt ut och hade turen att kunna genomföra det utan märkbara restriktioner.

Om klädseln

Ida: Jag hade en tydlig bild framför mig vilken typ av bröllopsklänning jag ville ha. Jag ville inte se ut som en marshmallow, haha. Jag, mina brudtärnor och min mamma tog oss ända till en butik i Göteborg där jag fick möjligheten att designa min egna klänning utifrån tyg, spets och modell som jag tyckte om. Det var inte det enklaste valet... Men det underlättade verkligen tack vare mina fantastiska smakråd som följde med (och champagnen vi drack under tiden). Det slutade med att klänningen blev perfekt, med en glittrig spets som var öppen i ryggen och vandrade ner på den långa kjolen. Jag och min mamma var de enda personerna som sett klänningen komplett innan bröllopet. Vi genomförde därför både en first look med Jimmy men även med mina brudtärnor. Det var fotografen Fridas idé och var verkligen en rolig grej för både mig och mina brudtärnor!

Jimmy provade ut en mörkgrå kostym med en matchande silvergrå kravatt för en mjukare brytning mot min vita klänning. Han valde även grått för att bryta av mot bestmans svarta kostymer. Mörkgrått passade även perfekt till det olivgröna temat i min bukett!

Styling och accessoarer

Jag älskar silver och glitter. Klänningens glittriga spets och ringarna består ju av en del diamanter så därför fick jag ett par matchande “öronklättrande” örhängen av Jimmy från märket Sparv. De passade perfekt. Även naglarna valde jag att göra glittriga i en mandelform. Min frisyr var av en slarvigare uppsättning med låg boll och en del löst hår på sidorna. Eftersom mitt hår är mörkt valde vi att markera uppsättningen med ett silvrigt hårsmycke som matchade med de övriga accessoarerna. Jag bar ett petit armband med evighetstecknet och även brudtärnorna bar ett likadant som de fick i sin brudtärnelåda. Det kändes fint att gemensamt bära lika smycke som dem och även matcha med evighetstecknet som syns under diamanten i min förlovningsring.
Bestmans hade alla svart kostym och olivgrön bred sidenslips som matchade med brudtärnornas olivgröna långklänningar
Brudskor är ju rätt omtalat - de ska vara snygga men samtidigt bekväma. Jag beställde hem och provade en del olika skor och fann tillslut ett par som både var fall-säkra, snygga och som jag kände mig bekväm i.

Om bröllopsfotografen

Ida: Frida Karlsson är fotograf från Östhammar och bekant med mig sedan tidigare. Vi tog kontakt med henne, bokade in en testfotografering och var mer än nöjda. Med tanke på hennes talang och även flexibilitet, öppenhet, idéspruta och glädjespridare var det en självklarhet för oss att boka henne på vår stora dag.

Frida presterade högre än vad vi var beredda på med helt fantastiska foton i alla dess former som verkligen fångade ögonblick vi aldrig kommer att glömma. Vi blev även levererade en ihopklippt film från dagen som vi sett många gånger om och en otrolig fotobok som vi bara inte kan sluta bläddra i. Vi visste att Frida kunde sin grej med att fota men hon överträffade allt.

Blommorna

Ida: Temat olivgrön och vit genomsyrades i brudbukett, tärnbuketter, corsage och blomsterdekorationer.
Min favoritblomma har alltid varit Dahlia så vit Dahlia var ett självklart val i buketterna. Tärnbuketter matchade helt med brudbuketten men av en mindre storlek. Buketterna var spretigt ihopsatta med hjälp av två olika eucalyptus av en mörkare grön färg.
Vigselbågen bestod av, förutom ett vitt sidentyg, även två blomsterarrangemang som bestod av samma eucalyptus, rosor och brudslöja som buketter och corsage.

Vigselplatsen var placerad vid en av grusgångarna i herrgårdsparken, under ett stort träd med dammen i bakgrunden. Stolar placerades snedställt på båda sidor av gången och yttersta stolarna dekorerades med eucalyptus och sidenband i beige.

Platsen för bröllopet

Vi har båda spenderat mycket tid i Gimo då bådas släkt kommer därifrån. Min farfar arbetade och skötte om omgivningarna på Gimo herrgård från 1963-87. Jag träffade aldrig honom men det kändes så fint att bröllopet ägde rum där han spenderat så mycket tid. Så, i och med att vi ville eftersträva ett personligt, somrigt herrgårdsbröllop var valen för vigsel i herrgårdsparken under ett stort träd med dammen i bakgrunden en självklarhet. Herrgårdens stora festtält gav oss händerna fria att med hjälp av en fantastisk evenemangsplanerare dekorera tältet som vi ville ha det. Det gav verkligen en somrig och avslappnad utomhuskänsla.

Vigseln

Bröllopsgäster rörde sig ner från herrgårdens altan längst grusgången mot vigselplatsen där min storebror hälsade alla välkomna och delade ut vigselhäften och vimplar. När alla satt sig ner på sina platser började pianisten och sångerskan på inledningssången ”Thousand years” och vi gick ut från dörrarna på herrgårdens baksida mot vigselplatsen med brudnäbben Ottilia i täten följt av mig och Jimmy samt våra brudtärnor och bestmans bakom.

Själva vigseln som genomfördes av prästen Towe Wandegren var väldigt personlig genom hennes text som baserades på våra tidigare möten.
Vi hade valt ut varsin låt till vigseln och det var väldigt fint. Vår sångerska Sara Forsberg fyllde på riktigt hela herrgårdsmiljön med sin fantastiska stämma. Vi valde att ha en mobilfri vigsel just för att möjliggöra att alla gäster var med i nuet. Så här i efterhand är vi jätteglada över det, inte minst för att bilderna från vår fotograf inte skuggas av en och annan mobiltelefon.

Vigseln avslutades med låten ”Beautiful day” av U2 och tillsammans med konfettiregn, glädjetårar och gästernas vevande vimplar tog vi oss tillbaka genom grusgången mot en lådcykel med brudtärnor och bestmans i ryggen. Med hjälp av cykeln som var dekorerad med rosor och murgröna lämnade vi våra bröllopsgästers hurrande och cyklade nygifta från vigselplatsen. Det var så otroligt maffigt!!!

Bästa minnena från bröllopet

  • Någonting vi aldrig kommer att glömma är när vigselcermonin är klar och vi vänder oss om mot vår familj och vänner samtidigt som refrängen av låten ”Beautiful day” av U2 spelas på högsta volym och konfetti regnar över oss. Att se alla så berörda och tagna var ett oförglömligt ögonblick.

  • När vi cyklat runt hörnet på herrgården efter vigseln, tittar på varandra, skrattar och undrar vad som precis hände.

  • När vi sitter på våra platser i tältet, börjar äta av förrätten, tar in stämningen bland våra gäster och inser att alla är där för vår skull. Att vi planerat inför detta och nu äntligen satt här. Det var stort.

  • Dagarna efter bröllopet, vi har aldrig varit så glada och lyckliga någonsin!

Vigselringarna

Ida: Jimmys slitstarka förlovningsring byttes ut till en snarlik ring men i vitt guld. Även min ring är av vitt guld och med diamanter som matchar förlovningsringen.

Efter vigseln fotograferade Frida oss både ute i herrgårdsmiljön och även inne på herrgården. Efter fotograferingen gjorde vi entré som nygifta på herrgårdens terrass till låten ”Sky full of stars” med Coldplay där alla våra bröllopsgäster hurrade och viftade med sina vimplar. Det var magiskt.

Middag/Fest

Dekorationen i tältet hjälpte två fantastiska tjejer från Glimdeko till med utefter hur vi ville ha det. Vit fiberduk och ljusslingor i taget med murgröna klättrandes längst kanten samt ballongkonstruktion högst upp i taket som gav ett ombonat intryck. Runda bord som var lågt dekorerade med flertal blockljus och eucalyptus främjade ett mer öppet umgänge mellan alla bordsgrannar. En idé från vårat toastpar som var väldigt uppskattat bland gäster men framförallt av oss var två sittplatser mitt emot oss vid vårt honnörsbord. Där turades gästerna om att sitta och prata med oss - så himla roligt! På varje bordsplats låg ett bordshäfte med bordsplaceringskarta och beskrivningar om varje gäst. Att få ihop detta häfte krävde stor tid, men var jätteroligt att göra och otroligt uppskattat av alla gäster.

När gästerna funnit sina plaster i tältet slogs låten ”Levels” av Avicii på och Jimmy och jag sprang in i tältet med varsin isfackla. Detta höjde stämningen rejält och satte fart på hela middagen och bröllopsfesten. Bröllopsmiddagen bestod av så mycket tal och spex, det kom som en riktig överraskning för oss. Vi skrattade och grät om vart annat.

Under middagen spelades hela tiden bakgrundsmusik från en spellista med kärlekslåtar som vi suttit och satt ihop själva. Det var mysigt.

Under festen spelade DJ Tobi i timmar de festlåtar som vi älskar. Bröllopsgästerna vevade med både ljusstavar och isfacklor under hela kvällen tillsammans med Tobis discoljus och rökmaskiner.

Tips till andra

  • Många sa till oss före bröllopet att det är omöjligt att slappna av och släppa kontrollen under dagen och att man dagarna efter kan må dåligt över att det nu är över. Men under bröllopsdagen och dagarna efter har vi aldrig varit så lyckliga någonsin för allting överträffade verkligen allt. Vi tror att noga planering inför dagen och delegering av uppgifter är hemligheten. Vi har personalen från herrgården och våra fantastiska toastmasters att tacka för att vi fick möjlighet att släppa kontrollen och slappna av på vår stora dag. Det gjorde verkligen att vi fick njuta och ta in allt som dagen hade att erbjuda. Vi visste att resten skulle lösa sig.

  • Vi checkade in på Gimo herrgårds sviter tillsammans med brudtärnor och bestmans med respektive samt familjemedlemmar dagen innan bröllopet. Där hann alla landa på sina rum, vi hann med en vigselrepetition tillsammans med prästen och på kvällen bjöd vi våra gäster på grillbuffé i orangeriet på herrgården. Det var en helt fantastisk uppstart på bröllopshelgen och nerverna hann lägga sig inför morgondagen. Morgonen på bröllopsdagen var blev riktigt mysig med fix och uppvarvning enskilt tillsammans med brudtärnor och bestmans. Har man möjlighet för detta så är det är stort tips!

  • Vi valde att genomföra en first look innan vigseln. Det kändes så naturligt att träffas bara vi två innan allt drog igång och dela det tillsammans... trots att våra brudtärnor och bestmans tjuvkikade från en balkong! Att vi därefter gick tillsammans till altaret stärkte känslan av att vi genomförde detta tillsammans vilket kändes så fint.

  • Glöm inte bort att fota i inomhusmiljö om detta är möjligt. Vi är jätteglada över att vi både har bilder ute och inne. Fota även innan vigseln med tärnor och bestmans! För det är svårt att få till senare under dagen.

  • Jimmy hyrde in en stor selfiekamera från ett företag som kom och ställde upp detta på bröllopsdagsmorgonen. Detta var en hit bland gästerna och roligt för oss som nu har en hel låda full med kort på alla våra galna bröllopsgäster.

  • Rådfråga folk men gör inte något val utifrån att ni tror att andra personer skulle tycka si och så - det är er stora dag.

Fotograf: Frida Karlsson
Brudklänning: Ivory & Grace
Kostym: Oscar Jacobsson
Festlokal: Herrgårdstält Gimo Herrgård
Florist: Florabuketten Lotta blommor Östhammar
Hårstylist: Mathilda Westerholm
Smink: Mathilda Eriksson
Catering: Gimo Herrgård