Höstigt Oktoberbröllop i Stockholm: Anna + Nicholas

Vi tar oss tillbaka till en vackert mulen höstdag den 30 oktober 2020 då Anna och Nicholas sa ja till varandra i Stockholm. Paret skulle egentligen ha gift sig i juni samma år men fick ändra sina planer på grund av pandemin. Istället för en fest med 100 bjudna blev det en intim vigsel och middag som skedde på den veganska restaurangen Fröjdas. Bakom kameran stod den Göteborgsbaserade fotografen Amanda Falkman och tillsammans med hennes bilder ska vi nu få läsa brudens ord om sitt och Nicholas mysig höstbröllop.

Bröllopsberättelse_bröllopsblogg_Coronabröllop_201030_0003.jpg

Så träffades brudparet

Vi träffades vintern 2015, i London. Vi gick på en tinderdejt. Det skulle inte bli något stort eller seriöst - ingen av oss skulle stanna i London i mer än sex månader till. Han skulle tillbaka till sitt universitet i Bath och jag skulle flytta hem till Sverige igen. Så blev det inte. Andra veckan av dejtande sågs vi varannan dag. Vi bondade över matematik, veganism och dåliga ordvitsar. Efter Nick tog examen 2017 flyttade vi till Stockholm. 2018 åkte vi till Köpenhamn och förlovade oss över sur äppelcider och med utsikt över Islands brygge. Sedan vintern vi träffades har det varit helt självklart att det ska vara vi.

Bröllopsplaneringen

Vi skulle egentligen gift oss 27 juni med vigsel i Stadsbiblioteket med efterföljande fest på lokal med nästan 100 inbjudna. När pandemin bröt ut flyttade vi bröllopet till oktober, men behöll samtliga planer. Det gick såklart inte. Vi gjorde om planerna till ett litet bröllop på restaurangen Fröjdas, vår favoritrestaurang i Stockholm med fantastisk mat och atmosfär. Vi ville inte att gästerna skulle behöva åka in till Odenplan mitt under en pandemi, så vi tog det hjärtskärande beslutet att inte ha vigseln där. Däremot åkte vi dit ett par timmar innan ceremonin och tog kort. Amanda Falkman är en stjärna, jag förstår inte hur bilderna kunde bli så fantastiska.

I övrigt ville vi att allt skulle vara hållbart och veganskt! Exempelvis fick alla middagsgäster varsitt par Kind Socks i present. Det är ett Stockholmsbaserat etiskt företag. Vi försökte i den mån det var möjligt att också köpa våra kläder lokalt eller från småskalig produktion. Det gick inte med min klänning, men mina strumpbyxor och skor var från den hållbara och veganska butiken Green Laces i Stockholm. Nick hade på sig Kind Socks hela dagen, och de hade vi köpt hos den Stockholmsbaserade etiska klädbutiken Ecosphere.

Bröllopsberättelse_bröllopsblogg_Coronabröllop_201030_0011.jpg

Klädsel & styling

Vi började nog leta efter våra kläder redan innan vi förlovat oss. Jag var väldigt bestämd med att jag ville ha en enkel långärmad klänning med knyt i midjan. Även om det låter som något som är lätt att hitta tog det evigheter innan jag hittade min drömklänning från Ivy & Oak. Nicks kostym är uppsydd privat eftersom det är svårt att hitta veganska kostymer i tre delar av hög kvalitet. Han fick därför möjligheten att välja den perfekta gröna färgen.

Bröllopsberättelse_bröllopsblogg_Coronabröllop_201030_0028.jpg

Nicks fluga köpte vi på en utförsäljning för flera år sedan. Och när bröllopet ändrades från sommar till höst blev sammetsflugan ett perfekt alternativ. Våra skor kommer från Green Laces: Nicks från Bourgeois Boheme och mina från Good Guys Don't Wear Leather. Mina strumpyxor är också från Green Laces av märket Swedish Stockings. Min brudslöja köpte min gammelmormor till min mormor när hon gifte sig 1967. 1993 bar min mamma samma slöja på sitt bröllop, och nu, 2020, var det alltså min tur. Till detta bar jag ett halsband från Lapponia, vilket är det märke mina föräldrar har på sina vigselringar. Nick bar också ett par Kind Socks, inköpta på Ecosphere i Stockholm.

Bröllopsberättelse_bröllopsblogg_Coronabröllop_201030_0097.jpg

Vigselringarna

Vi valde alla ringar tillsammans. Min förlovningsring har en labbgjord sten eftersom vi ville ha ett garanterat etiskt alternativ till diamanter. Vigselringarna är från ett litet företag i Skottland, Firewhite Jewellery, och har träbarksliknande mönster.

Bröllopsberättelse_bröllopsblogg_Coronabröllop_201030_0096.jpg

Blommorna

Vi ville gärna ha lite annorlunda blommor på vårt bröllop. Vi gillar blått, grönt, orange och lila och eftersom de passar perfekt till ett höstbröllop fick de färgerna göra grunden till buketterna. Det är en familjevän som är florist som gjort dem; han är helt fantastisk! Joacim Lindgren på Iris Blommor i Örebro.

Platsen för bröllopet

Stadsbiblioteket är min favoritplats i Stockholm. Det är så vackert där. Jag har drömt om i flera år att få gifta mig där. I slutändan hade vi ju inte vigseln där, men att få ta våra bröllopsporträtt där var en helt fantastisk upplevelse. Fröjdas är vår absoluta favoritrestaurang i Stockholm. Maten är fantastisk! Fröjdas var också det första stället vi ringde när vi ville boka festlokal när vi påbörjade vår planeringsprocess. Dock hade de inte plats för alla våra gäster, så vi bokade ett annat ställe. Nu när gästantalet gick från nästan 100 till under 15 kunde vi återuppta vår initiala idé.

Om fotografen

Amanda är helt otrolig. Vi blev rekommenderade henne av en annan fotograf! Hennes bilder är vackra och nästan lite melankoliska. Hennes foton är som en helt egen värld. Jag har aldrig sett bröllopsfoton som är så fantastiska som hennes, eller som berättar en historia eller fångar en känsla lika bra. Dessutom är hon världens gulligaste och så himla rolig och snäll. Det var en fantastisk upplevelse att ha henne som fotograf, och bilderna är så fantastiska att jag vill gråta.

Vigseln

Ungefär en månad innan vigseln ställde vår vigselförrättare in, och veckan innan bröllopet ställde nästa vigselförrättare in. Hon hittade åtminstone en ersättare till oss, och vi visste därför inte riktigt vad vi skulle förvänta oss. Helena som vigde oss var helt fantastisk, och vi hade knappt hunnit prata med henne innan. Vigseln inleddes med låten "I Don't Want to Set the World on Fire" av the Ink Spots, framförd via inspelning av min vän Carolina Svalbacke som arrangerat och spelat in musiken tillsammans med Anton Linderoth och Samuel Johansson. Helena pratade vackert om kärleken och läste en dikt av Simon Armitage som vi valt ut: "Let Me Put It This Way". Vigseln avslutades med Beatles "I Will". På vigseln närvarade endast närmsta famij samt best man och maid of honour. Efter det anlände middagsgästerna.

Bästa minnet från dagen

Talet från Nicks best man var helt fantastiskt och mysigt. Att fota i biblioteket kändes också så himla busigt och kul. Annars var det nog att bara få spendera en hel dag tillsammans med varandra och de vi älskar. Att prata och kramas och bara få vara.

Tips till andra som planerar bröllop

Ta det lugnt! Det ordnar sig. Vi fick ändra våra planer två gånger och två(!) vigselförrättare ställde in när det var mindre än en månad (och sen en vecka) kvar till bröllopet. Allt blir bra. Det viktigaste är att man har varandra <3.

Bröllopsberättelse_bröllopsblogg_Coronabröllop_201030_0275.jpg

Fotograf: Amanda Falkman
Brudklänning: Ivy & Oak
Kostym: Privat uppsydd
Festlokal: Fröjdas, Hammarby Sjöstad
Florist: Joacim Lindgren, Iris Blommor, Örebro
Ringar: Firewhite Jewellery (via Etsy)
Hårstylist: Sara Steele
Catering: Fröjdas för mat, tårtor och praliner från Green Praline (allt var helt fantastiskt!).