Två-delat Bröllop med Vigsel i Juni och Trädgårdsfest i Augusti: Antonia + Axel

Idag delar vi med oss av ett bröllop som blev publicerad i Sisters in Law Magazine för 2 år sedan och som förtjänar att få synas även på vår blogg. Låt oss presentera Antonia och Axel. Axel ville ha ett litet och intimt bröllop, medan Antonia ändå ville ha en stor fest med alla vänner. För att kombinera deras önskemål kom de fram till att de båda kunde få som de ville, genom att dela upp firandet. De anordnade därför en vigsel för närmaste familjen följt av en stor trädgårdsfest 2 månader.

På grund av pandemin, så har två-delade bröllop varit på tal om under hela 2020, med vigsel som planerat (eller några månader framflyttade) och festen framflyttad på obestämt tid. Antonia och Axel gjorde dock detta långt tidigare, då de sa ja till varandra i Stockholm stadshus den 11 juni 2016. Och vi gillar verkligen det konceptet, med eller utan pandemi. Bakom kameran står den skickliga bröllopsfotografen Nadja Endler som genom sina bilder skildrar brudparets dag. Vi lämnar nu över ordet till bruden Antonia som får berätta mer om deras firande.

axel-antonia-302.jpg

Så träffades brudparet

Jag och Axel träffades sommaren 2010 i Stockholms skärgård. Vi är uppvuxna på samma ställe men kände inte direkt till varandra tidigare. Axel friade på vår femårsdag i London. Vi bodde där den hösten och möttes upp i Green Park en kväll i oktober efter jobbet. Där, vid en parkbänk i skenet av en gatlykta, gick han ner på knä! Det var folktomt och kyligt men jag har nog aldrig varit så varm inombords. Vi höll förlovningen för oss själva i fyra dagar och berättade för familj och vänner när vi åkte hem till Sverige och hälsade på.

axel-antonia-203.jpg
axel-antonia-207.jpg

Tema och inspiration för dagen

Allt utgick från oss snarare än ett bestämt tema så man kan kanske säga att vi var den röda tråden. Vi vigde oss på Kungsholmen där vi bor nu, min ring köptes i London när vi bodde där, vi åt "svensk tapas" till lunch som en flört till när vi bodde i Barcelona tillsammans några år tidigare, åt middag i Gamla stan där jag föddes och hade augustifest på Lidingö där Axel föddes och vi båda växt upp. Tror att alla som var med tyckte att allt kändes väldigt mycket "Axel och Antonia".

Jag hade pinnat säkert hundratals bilder under de åtta månader som gått mellan frieriet och själva bröllopet. Det resulterade i moodboards för varje ändamål — kläder, drinkar, hår, blommor, mat... Rent visuellt landade det i en färgskala av grågrönt, gammelrosa och burgundy som fick genomsyra alltifrån blommor till nagellack, inbjudningar och drinkar på festen.

axel-antonia-63.jpg

Vigseln

Antonia: Det gick snabbt! Men var väldigt fint. Att viga sig i Stockholms stadshus är förvånansvärt stämningsfullt! Lokalen är vackert utsmyckad och trots att vigslarna sker lite på "löpande band" infinner sig en lugn, intim känsla när de tunga trädörrarna till Ovalen stängs. Axel hade extrajobbat i Stadshuset under flera år samtidigt som han pluggat så vi tänjde lite på maxantalet gäster i rummet. Det var tur att vi hade läst igenom vigselformuläret flera gånger innan själva tillfället för under vigseln var jag så rörd att jag knappt tog in vad vigselförrättaren sa.

vigsel i stockholms stadshus
axel-antonia-141.jpg
axel-antonia-332.jpg

Val av klädsel

Axels skjorta och kostym hittades, provades och köptes i ett svep. Min klädprocess var lite mer komplicerad. Jag började leta kläder redan i London men hade svårt att hitta en klänning som kändes perfekt. Jag har aldrig haft en tydlig bild av exakt hur min bröllopsklänning ska se ut och inte heller några krav på att det måste vara en regelrätt bröllopsklänning. Hade vi gift oss på landet hade jag gärna haft en bohemisk look med blommor i håret och lång klänning fladdrande i vinden eftersom jag har en väl dold hippieådra. Men eftersom vi valt att köra ett storstadsbröllop styrde jag om tankarna.

I huvudet såg jag framför mig spets men ville samtidigt att looken skulle kännas chic framför sockersöt eftersom vi gifte oss borgerligt. Jag ville kunna gå i trappor och röra mig obehindrat. I flera månader hängde en jättefin, vit, skir klänning från Rodebjer hemma på en galge i lägenheten men i sista stund, bara dagar innan bröllopet, tänkte jag om. Det började med att jag hittade en grå, mockakjol från Dagmar som satt som en smäck. När den var inhandlad började en intensiv jakt efter en passande topp. När jag hittade en spetstopp i singoalla-modell från då nystartade Daisy Grace var saken klar. Jag beställde två storlekar eftersom jag med nöd och näppe skulle hinna få hem dem innan lördagen och höll tummarna.

Samma dag som vi skulle gifta oss ringde jag min svägerska som bor nära och frågade om hon visste var hon hade sin spetsslöja som hon hade när de gifte sig ett par år tidigare. Den packades med till hår- och sminksessionen om jag skulle få feeling. Sagt och gjort — i sista stund hade jag bytt ut hela min outfit och fäste slöjan i håret. Vågat kan tyckas men jag blev så himla nöjd med resultatet och kände mig fin hela dagen. På kvällen kunde jag bara ta av mig slöjan och sätta på mig en skinnjacka för att smälta in bland de andra gästerna på cocktailbaren Americain. På festen ville jag ha på mig något som var dansat och valde en mörkgrön jumpsuit från Teotoki.

axel-antonia-319.jpg
brudbukett

Brudbuketten

Antonia: En sak som jag verkligen ville lägga krut på var min brudbukett. Istället för att in i detalj bestämma vad som skulle få vara med i buketten lämnade jag över det uppdraget till Christoffer Broman som driver flera butiker i stan och som jag jobbat med tidigare. De yviga, romantiska buketterna som blivit hans signum var helt i linje med vad jag ville ha. Jag minns att jag gick förbi den lilla butiken i Gamla stan med en moodboard som innehöll pioner (såklart, när man gifter sig i juni!), vaxblommor, anemoner, chokladblommor och ranunkel i gammelrosa och burgundy. Tillsammans ringade de in känslan och färgerna jag ville åt men sedan fick Christoffer helt fria tyglar! Utifrån säsong, tillgång och hans expertis överraskade han mig med en bukett jag bara kunnat drömma om. Han fångade upp mina önskemål men överraskade också med oväntade inslag som björnbärskvistar och en maffig protea.

axel-antonia-364.jpg
axel-antonia-261.jpg

trädgårdsefest - 27 augusti 2016

axel-antonia-fest-2.jpg

Antonia: Festen hölls utomhus den 27 augusti och jag och Axel räknade iskallt med att det skulle vara fint väder eftersom vi låtit vardagsrummet "flytta ut" i trädgården. Det blåste och var rått dagen innan men mojnade precis lagom till att gästerna skulle börja anlända. Själva festkvällen var augustis finaste med ljumma vindar och gyllene solnedgång. När vi vaknade upp dagen efter hade hösten kommit.

Under hela sommaren hade vi fyndat möbler, mattor och kandelabrar på Myrorna och loppisar runt om stan som placerades ut under äppelträden. Mycket tid hade lagts på att planera baren som min pappa hjälpt till att bygga där två inhyrda bartenders blandade cocktails baserade på bland annat björnbär, hallon och ängsyra i sann trädgårdsanda.

sommarbröllop
axel-antonia-fest-96.jpg
axel-antonia-fest-93.jpg
bröllopsfest trädgårdsbröllop

En annan riktig succégrej som blev en snackis var rödbetsshots som vi hällt upp i provrör och placerat ut i trädgårdslandet.

Ett hörn av trädgården hade pyntats med förstorade bilder från bröllopsdagen i juni och där kunde gästerna skriva hälsningar på en gammal skrivmaskin. Det resulterade i roliga (och poetiska!) kärleksmeddelanden från vännerna.

bröllopsfest trädgårdsbröllop

Om fotografen Nadja Endler

Antonia: Jag är lyckligt lottad att Nadja Endler inte bara är en nära vän utan också en fantastisk fotograf. Hon har förmågan att fånga varje känsla i sina bilder och de avslappnade ögonblicken som föranleder eller följer efter en speciell stund. När man liksom slutar posera och sänker garden. Det älskar jag. Hennes bilder är väldigt berättande och att titta på bildspelet blir som att återuppleva dagen på nytt varje gång. Det var aldrig ens ett alternativ att någon annan skulle få dokumentera vår vigsel och fest.

bröllopsfest trädgårdsbröllop

Avslutande ord från brudparet

Antonia: Från början hade vi lite olika bild av hur ett bröllop "måste" gå till. Ganska snabbt förstod vi att Axel ville ha det litet och intimt med familj och nära vänner. Han kände sig inte bekväm med ett stort kyrkbröllop. Men jag såg ändå framför mig en stor fest med många vänner. Ju mer vi pratade om det insåg vi att vi kunde kombinera bådas önskemål genom att dela upp själva vigseln och festen på två olika datum. Det tog både udden av nervositet och press, och spred ut glädjen över en längre period! För oss blev det en väldigt bra lösning som vi är glada över så här i efterhand. Så ett tips till andra som planerar sina bröllop är nog att prata med varandra så att båda känner sig hörda och våga vara personliga i sitt upplägg! Det var fantastiskt att dela upp vigsel och fest. Då fanns det energi att verkligen slå på stort när det var dags att fira med alla kära vänner.

sensommarbröllop

Fotograf: Nadja Endler
Brudklädsel - vigsel: Kjol: Dagmar. Blus: Daisy Grace. Skor: & Other Stories.
Festklädsel: Jumpsuit från Teotoki.
Kostym: Kostym: Paul & Friends. Skjorta: Ralph Lauren. Slips: Friday Tieday. Skor: Loakes.
Florist: Christoffers Blommor
Trycksaker: Åtta.45 Tryckeri
Makeup: Laura Merciers sminkdisk på Åhléns City.
Catering: Matdistriktet