Överraskningsbröllop i Göteborg: Simon + Olivia

Det här bröllopet känns som ett typiskt “Sisters in Law-bröllop” tycker vi på redaktionen. Sedan starten av bröllopsbloggen, 2015, har vi velat inspirera till nytänk och att våga bryta traditioner. Det ska inte finnas några rätt eller fel när det kommer till bröllop. Ett bröllop ska återspegla brudparet som personer och hela det tänket tycker vi sammanfattas i Simons och Olivias bröllopsberättelse idag.

För Simon och Olivia var uppståndelsen och uppmärksamheten som bröllop automatiskt kopplas till inget som lockade dem. De valde därför att gifta sig borgerligt i Rådhuset i Göteborg, med enbart deras närmsta vänner som vittnen. Det var också endast deras närmsta vänner och familj som visste om att de skulle gifta sig den här dagen. Till övriga gäster hade de meddelat att de skulle ha en stor födelsedagsfest, men samma morgon överraskade paret sina gäster med att berätta att det egentligen var en bröllopsfest de skulle komma till.

Det känns extra speciellt att publicera den här bröllopsberättelsen just idag, för det är nämligen exakt 1 år sedan brudparet sa ja till varandra, den 18 maj 2019. Så vi säger stort grattis på bröllopsdagen till Simon och Oliva! Tillsammans med bilder från bröllopsfotografen Emilia Arnstrand tar vi nu en titt på hur deras dag var.

bröllop göteborg rådhus
bröllop göteborg rådhus

Så träffades brudparet

Olivia: Första gången vi sågs var på en nattklubb sommaren 2011. Vi sågs ett par gånger men Simon ”hade inte tid för något mer i sitt liv” just då. Jag tyckte inte att det här verkade vara en kille att lägga mer tid på och raderade hans telefonnummer. Ett och ett halvt år gick utan att vi varken tänkte på varandra eller hördes av. På våren 2013 var jag på väg hem från min syster i Åre med en kompis. Vi åkte förbi Skövde och kompisen blev påmind om Simon (som bodde där när vi sågs 2011) och frågade om jag inte skulle kolla läget. Sagt och gjort skrev jag ett meddelande på Facebook och frågade hur läget var. Simon blev förvånad men glad, vad hände här? Sedan följde nästan fyra månader av många och långa meddelanden innan vi sågs på Way Out West i augusti. Vi blev kära och Simon hade som tur var tid för något mer i sitt liv då.

Vi förlovade oss aldrig utan bestämde ihop att vi ju borde gifta oss (eller jo, Simon friade på bröllopsdagens morgon, men då var ju svaret givet…). Det kluriga var att Simon gärna ville gifta sig men utan det mesta som innefattar ett bröllop. Villkoret för oss båda var att vi absolut inte skulle ha ett traditionellt kyrkbröllop, att vi skulle ha fokus på festen och att vi inte skulle bjuda folk för att ”man måste” utan de vi verkligen ville. Sen kläckte Simons ena syster att man ju gör ett bröllop precis som man vill, alltså PRECIS som man vill. Så vi löste ”problemet” med uppståndelse och prestation med att maskera bröllopet till en gemensam födelsedagsfest (vi fyller år med en dags mellanrum). Otroligt nog gick allt helt enligt plan och ingen misstänkte något. Att det blev en bröllopsfest avslöjade vi först under samma morgon i ett Facebookevent. Våra familjer och några närmsta vänner visste dock om alltihop.

bröllop göteborg rådhus

tema för bröllopet - en fredag med simon och olivia

Vi inspirerades genomgående av hur vi två är som personer – gillar fest och umgänge, vilket resulterade i temat ”En fredag (på en lördag) med Simon och Olivia”. Räkor är standard hos oss på fredagarna så det fick bli huvudrätt. Till det gjorde vi vår egen aioli och caterade pajer, sallader och bröd. Vi valde bort förrätten och bjöd istället på popcorn, chips, frukt och annat snacksigt till minglet. Till efterrätt hade en kompis och Simons mamma bakat moussebakelser och småkakor (det här var dock en justering från ordinarie fredagskvällar när vi kände att gränsen gick vid att bjuda på smågodis, hehe). Vi bjöd även på våra favoritdrinkar i baren – mojito, GT och Lynchburg lemonad. Mina närmsta vänner snappade även upp fredagstemat i sitt spex, vilket var succé.

vigselringar

Vigselringarna

Olivia: Ringarna specialgjorde min brors kompis som är guldsmed på Tre Guld i Falköping. Det kändes extra fint att inte ha en anonym tillverkare. Guldet i vigselringen kommer från ett guldhalsband jag fick som nyfödd och min mammas gamla förlovningsring (bättre lycka denna gång!). Guldet i Simons ring kommer från en ärvd klackring som hans farfar bar.

borgerligt bröllop göteborg
borgerligt bröllop göteborg
borgerligt bröllop göteborg rådhus

Vigseln

Vi valde Rådhuset för att vi ville göra det snabbt och enkelt. 2,5 minuter (jodå, den långa versionen) tog vigseln och det var perfekt! Våra närmsta vänner var vittnen och efteråt gick vi till Hagabion och drack öl och bubbel tills dess att festen började. Vigseln var trots sin enkelhet häftigare och mäktigare än vi båda föreställt oss.

borgerligt bröllop göteborg rådhus
bond2020-69.jpg
borgerligt bröllop göteborg rådhus
borgerligt bröllop göteborg rådhus
borgerligt bröllop göteborg rådhus
borgerligt bröllop göteborg rådhus
borgerligt bröllop göteborg rådhus
Bröllop göteborg rådhus
borgerligt bröllop göteborg rådhus

Val av klädsel

Olivia: Jag ville ha något som stack ut lite men inte en brudklänning. Jag testade några klänningar men landade ganska snabbt i en stor tyllkjol från Ida Sjöstedt – den kändes kul. Det gröna linnet bestämde jag mig för på bröllopsdagen. Jag hade två olika alternativ men detta kändes väldigt jag. Till vardags bär jag nästan alltid sneakers så det visste jag att det skulle bli.

Simon: Det enklaste för mig var val av skjorta, jag visste att jag ville ha en mönstrad skjorta med ett ledigt intryck. Jag valde sedan mellan att ha jeans och en blazer eller svart kostym. När jag hittade en svart kostym från Whyred så blev valet enkelt. Skjortan från Acne var inte heller mycket att tveka på när jag väl såg den. Och mina Dr Martens hänger alltid med på fest.

bröllop i göteborg

brudbuketten

Olivia: Blombuketten kändes aldrig superviktig så jag beställde en bukett på torsdagen samma vecka. Den skulle inte vara gullig, pastellfärgad eller innehålla rosor. Däremot fick den gärna innehålla mycket grönt och vara spretig. Helt ärligt så hade jag inte kommit ihåg hur buketten såg ut om det inte var för alla foton, så känner du att just buketten inte är det viktigaste när du ska gifta dig kan detta lätt prioriteras bort eller ned på listan. Simon valde också bort corsagen. Till borden i lokalen köpte en kompis massa buntar med färgglada nejlikor på ICA.

Bröllop göteborg rådhus
Bröllop göteborg rådhus
bröllopsfotograf Göteborg
bröllopsfotograf Göteborg
bröllopsfotograf Göteborg

Festlokalen - Teaterhuset i Mölndal

Teaterhuset blev ett självklart val efter våra fest-kriterier: Vi ville bjuda på egen mat och dryck, slippa hyra bord, stolar, porslin och ljud. Dessutom ville vi inte störa några grannar eller behöva gå hem tidigt. Så den här lokalen var toppen!

bröllop teaterhuset göteborg
bröllop teaterhuset göteborg

Brudparets bästa minnen

Olivia: Hela helgen var såklart fantastisk. Måste vi välja några moments blir det fredagskvällen (dagen innan) när vi kom till Hotel Eggers där vi bodde. Det spöregnade och vi delade en falafelrulle, drack bubbel och överöstes av känslan att ”jaha, nu kör vi”. Ett annat topp 3-minne är taxiresan från Hagabion mot festlokalen. Vi hyrde en buss som råkade vara en karaoketaxi där vi och våra vänner fick plats. Det var 20 minuter fyllda av förväntan, pirr och pepp. Ögonblicket när vi klev ur taxin har också verkligen fastnat – att se alla våra bästa personers genuina glädje var underbart.

bröllop teaterhuset göteborg

Om fotografen Emilia Arnstrand

Vi fastnade framförallt för det lite råa och rustika i bilderna. Inte så puttinuttigt och ”par i solnedgång-gulligt”. Vi tyckte också om de mingelbilder vi sett, vilket vi inte tyckte att någon annan fångade på samma sätt. Och det där med att visa känslor på bild – det tyckte vi hon lyckades med. Emilia hängde med oss och våra vänner hela dagen. Lyx att ha med någon som kändes som en kompis och som dessutom levererade perfekta bilder diskret. I efterhand reagerade vi på många fotade tillfällen där vi inte ens visste att hon var framme med kameran.

bröllop teaterhuset göteborg
bordsplacering bröllop
bröllop teaterhuset göteborg
bröllop teaterhuset göteborg
bröllop teaterhuset göteborg

Tips till andra 

  • Visualisera ett bröllop (eller en fest) där du är gäst. Vad är det viktigaste för dig då? Vad kommer du ihåg från andra bröllop du varit på? Saknade du något eller kunde något skippas? Antagligen så minns du inte servettfärg, typ av sugrör i baren eller färgen på brudens ögonskugga. Lägg inte onödigt mycket pengar eller tid på att fundera på detaljerna.

  • SLÄPP KONTROLLEN redan under planeringen och sätt en dag och tid när ni lämnar eventuella saker att fixa till någon annan - de flesta blir bara glada över att få hjälpa till.

  • Välj toastmasters med omsorg och se till att de har tid och VILL (och gärna att de känner varandra sedan innan). Vi hade Simons ena syster och hennes man och de gjorde ett magiskt jobb med att lyfta hela middagen.

bröllop teaterhuset göteborg

Bröllopsfotograf: Emilia Arnstrand
Brudklädsel: Linne från Other Stories, kjol från Ida Sjöstedt och sneakers från Adidas, modell Samba.
Brudgummens klädsel: Kostym från Whyred, skjorta från Acne och låga skor från Dr Martens.
Festlokal: Teaterhuset i Mölndal
Trycksaker: Meny- och infoblad till varje plats vid middagen gjorde vi själva. Inbjudan skickade vi digitalt via Facebook.
Makeup: Lisbeth Syrén på Studio Duo.
Catering: Aschebergsgatans ost och delikatesser, Brogyllen, Öckeröpojkarna