Bröllop i Coronatider - Hur Kan Man Tänka?

Det är minst sagt turbulenta tider just nu och ingen människa lämnas oberörd. Covid-19 har kraschlandat i Sverige precis som på många andra platser i världen och på kort tid har hela samhället förändrats. Vi måste alla ta vårt ansvar och lyssna på de rekommendationer som myndigheterna ger, för att skydda riskgrupper och minska hastigheten på sjukdomens framfart.

Många brudpar väljer dock att ändå gifta sig framöver, men anordnar ett mindre bröllop istället. Många är förvisso oroliga och besvikna över situationen och att gästlistan kan behöva minskas kraftigt. Kanske får de äldre gästerna stanna hemma för säkerhets skull och endast närmaste familj och vänner delta i firandet. Men att fira kärleken trots allt som händer känns viktigt för många, med eller utan gäster. Heja kärleken!

Så drabbas bröllopsbranschen

Många branscher drabbas hårt av detta och bröllopsbranschen är inget undantag. Festlokaler går i konkurs då bokningskalendrar plötsligt ekar tomt. Florister och bröllopsfotografer blir avbokade, likaså frisörer och makeupartister. Brudbutiker har svårt att garantera att en bruds klänning kan levereras i tid, på grund av produktionsstopp och längre leveranstider med orsak av minskad flygtrafik. 

Det är nu man får hitta nya sätt att tänka och planera. Och det vill vi inspirera till i det här inlägget, utifrån frågor som vi har fått i vår brudbutik i Umeå, samt snappat upp på nätet. 


1. Den festlokal vi bokat har gått i konkurs. Vad ska vi göra? Vi vågar inte boka ny lokal i dessa tider, men vill gärna gifta oss ändå.

Många brudpar väljer nu att bjuda in till trädgårdsbröllop i sin eller en släktings trädgård. Hyr ett partytält, bord och stolar, eller ta hjälp av era gäster med att fixa möblerna.

Fotograf: VILD Photography

2. Vi vill så gärna gifta oss i sommar men vågar inte lägga ut så mycket pengar som vi hade tänkt. Vad kan vi göra för att hålla nere budgeten? 

Det här hade vi på Sisters in Law kunna skriva en hel uppsats om! Det finns SÅ många sätt att dra ner kostnaderna på, och vi vågar nästan påstå att du kan planera ett bröllop med 0 kronor i budget - om du är beredd att frångå vad som anses som normen vid bröllopsplanering. Ni som läst Sisters in Law länge, vet ju att vi gärna utmanar tradition och norm. Så här kan ett bröllop med 0 kronor i budget planeras:

Brudklänning, skor och accessoarer
Välj något fint i din egen garderob / låna av en vän - 0 kr

Hår och makeup
DIY - 0 kr

Kostym, skor och accessoarer
Välj något fint i din egen garderob / låna av en vän - 0 kr

Inbjudningar
Bjud in gästerna genom ett gammalt hederligt telefonsamtal eller maila dem - 0 kr

Ringar
Se om det finns ringar i släkten redan, eller skippa ringar helt eller tills dess att ni vill lägga pengar på det. Ringar måste inte vara det enda som kan symbolisera ett giftermål - 0kr

Blommor och dekorationer
Plocka från det vilda / i din trädgård - 0 kr

Festlokal
I trädgården / hemma - 0 kr

Bord, stolar, porslin etc
Låna från familj och vänner - 0 kr

Fotograf
Be alla gäster att fotografera mycket med mobilen - 0 kr

Mat och Dryck
Bjud in till ett knytkalas-bröllop och låt gästerna få ge mat som en bröllopsgåva - 0 kr
BYOB - ”Bring your own beer.” - 0 kr

För vissa kan den här sista punkten kännas obekväm och det förstår vi, många vill bjuda sina gäster på en generös fest. Men många gäster skulle säkert också förstå er situation, ifall någon av er till exempel blivit av med ert jobb på grund av Covid-19 och att ni trots det vill fira er kärlek med era närmsta vänner och familj. 

Det finns flera punkter vi hade kunnat lägga till den här listan, men vi tror ni fattar poängen ovan. Bröllop måste inte kosta någonting alls, om man inte vill.

Skulle du ändå vilja lägga lite pengar på en ny klänning eller en riktigt bröllopsfotograf, så finns det andra möjligheter att dra ner på budgeten. Här kommer tre exempel på det:

Brudklänningen
Handla second hand. Tips - Bröllopsbruket säljer moderna second hand brudklänningar till bra priser och finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och nu även Umeå då vi på Sisters in Law tagit in konceptet i vår brudbutik i norr. 

Bröllopsfotograf
Vi har tipsat om detta förut - önska er bidrag till en bröllopsfotograf i bröllopsgåva från gästerna och få därmed ner kostnaden.

Florist
Be floristen binda en bukett av blomster och grönska som ni själv plockat istället för att köpa nytt. Rådfråga dock er florist före, så att ni plockar växter som håller sig länge. 

Från Bröllopsbruket / Studio Sisters in Law i Umeå. Foto: Lupin Foto

Från Bröllopsbruket / Studio Sisters in Law i Umeå. Foto: Lupin Foto

3. Vi vet inte hur vi ska göra med våra äldre som är i riskgruppen. Borde vi flytta fram bröllopet eller hur ska vi tänka?

Det här är såklart en jättesvårt fråga. Och det bästa är om ni pratar med era äldre och frågar vad de känner och tycker. Många vill säkerligen att ert bröllop ska gå som planerat så länge de kan få se dagen via Skype, FaceTime eller annan lösning. Antingen live eller i efterhand. Utnyttja att vi lever i en så pass digital tid. 

Bjud in till “efterfest”

Vi har tänkt mycket på bröllopet mellan Antonia och Axel, som vi publicerade i issue 03 av Sisters in Law Magazine som släpptes 2018. Axel ville absolut inte anordna ett stort bröllop där han skulle stå i centrum i en kyrka framför mängder av gäster, medan Antonia verkligen ville fira bröllopet med alla hon kände. Som en kompromiss bjöd de därför in till ett två-delat bröllop. De gifte sig i Stockholm stadshus en junidag med enbart närmaste familjen närvarande. Två månader senare bjöd paret in till en stor sommarfest i sin trädgård där alla vänner samlades för att fira kärleken, men utan ceremonin. Så kan ni också göra i dessa tider! Gift er som planerat men i mindre skala och bjud sedan in till en hejdundrande fest när allt har lagt sig.

Fotograf: Nadja Endler

Fotograf: Nadja Endler

Fotograf: Nadja Endler

Fotograf: Nadja Endler

Fotograf: Nadja Endler

Fotograf: Nadja Endler

Fotograf: Nadja Endler

Fotograf: Nadja Endler

Lika viktigt att skapa fina minnen

Vi vill skicka med en sista tanke till er. Låt inte den här tiden vara en tid av enbart oro, utan försök skapa fina minnen trots att som händer i världen. Ni som par och familj kommer säkerligen närmare varandra under den här tiden. Passa också på att stötta verksamheter som är extra drabbade just nu. Kanske ska ni passa på att boka er bröllopsfotograf på en familjefotografering i hemmet nu i vår?

Ni är alltid välkomna att maila oss på info@sistersinlaw.se ifall ni vill ha fler tips på bröllopsplanering i dessa tider.

Ta hand om er där ute!