Tvådelat Bröllop i Grekland och Norrland: Anna + Niklas

Paret Anna och Niklas valde att ha två bröllop istället för bara ett. De ville både gifta sig på hemmaplan i Norrland, samtidigt som de ville ha ett intimt bröllop utomlands. Lösningen blev en stillsam vigsel på den grekiska ön Naxos, följt av en stor bröllopsfest i brudgummens hemstad i Härjedalen. Båda dagarna var så fina, och idag får vi ta del av deras bröllopsberättelse tillsammans med foton från Linda Pauline. Vi lämnar över ordet till bruden Anna som får ta oss genom dagarna.

bröllop+grekland+elopement
bröllop+grekland+elopement

tvådelat bröllop i grekland och norrland

Anna: Vi träffades i min lilla hemby, Adolfström, i Lappland nära polcirkeln. Niklas som är uppvuxen i en lika liten by i Härjedalen jobbade som aktiv renskötare i yngre dagar, han skolade senare om sig till helikopterpilot i USA och var sedan 2005 ett stående inslag varje sommar i Adolfström. Han har rest jorden runt och jobbat på alla möjliga ställen, men brukade alltid komma hem till Sverige till sommaren igen och flyga åt våra grannar i Adolfström som har helikopterbolag. Vi har nog alltid känt till varandra, jag och min familj har åkt helikopter med honom flera gånger genom årens lopp. Jag har alltid tyckt att han var ett spännande inslag när han dök upp i byn varje sommar och berättade om alla sina resor! Dessutom så är han ju en otrolig skicklig pilot och varje gång vi skulle åka helikopter hoppades jag på att det var Niklas som var dagens pilot, det är och har alltid varit något extra att flyga tillsammans med honom! Han är dock 18 år äldre än mig och jag har ibland genom årens lopp tänkt att "ja, man borde ju hitta någon som den där Niklas, fast gärna lite yngre!".

Sommaren 2016 bodde jag i Göteborg och gick min pappa bort, så jag blev kvar i Adolfström hela den sommaren. Även denna sommar jobbade Niklas i Adolfström och vi började umgås mer och mer. Han blev ett fint stöd och hjälpte mig mycket i mitt hus (som min pappa hjälpt mig att renovera klart precis innan han gick bort), han såg det även som sitt mission att lära mig köra motorbåt så vi var ofta ute på sjön här i byn. En regnig kväll knackade han på dörren och steg in med en bestämd blick, han sa att han nu skulle göra något han velat göra i 2 års tid och kysste mig! Så min drömman knackade verkligen på och klev in i mitt liv! Sommaren 2014 hade han sett mig putsa fönster, han tyckte att jag verkade huslig och hade rolig humor - det var tydligen där och då han bestämde sig för han verkligen "skulle få mig"!

Hösten 2016 blev jag sjukskriven för utmattningssyndrom och flyttade hem till Adolfström igen, vi pendlade mellan mitt hus här och hans hus i Mitttådalen (Funäsdalen). I juni 2018 var vi på Kreta och besökte mitt favvoställe Triopetra. Vi bodde på ett underbart litet pensionat precis vid havet och en kväll när vi satt och åt, och precis när solen gick ner friade Niklas till mig! Han hade planerat allt i detalj och visste att om han någon gång skulle fria till mig, så var det just precis på detta ställe det skulle bli! Timmarna innan hade han i hemlighet övat både på vad han skulle säga och på vilket knä han skulle stå, men allt det där glömde han bort. Ingen av oss minns nog egentligen vad han sa - jag har för mig att han gick ner på knä, öppnade en liten smyckeask som han sträckte fram till mig med orden "Det är en blå safir! Du förstår väl vad det här innebär?" Och visst förstod jag vad han menade! Jag sa JA! och de övriga gästerna runt omkring oss kom fram och gratulerade oss!

bröllop+grekland
bröllop+grekland
bröllop+grekland

Bästa minnet från naxos

Anna: Mitt finaste minne från dagen var när jag var iordninggjord och vi skulle ta first look-bilder utanför hotellet, det var så härlig och kärleksfull stämning. Familjen som drev det lilla pensionatet vi bodde på hade ställt in champagne och choklad på vårt rum innan, och nu hade de hällt upp hemmagjord likör och stod och väntade på oss tillsammans med övriga gäster som bodde där. Jag skulle gå ut i gränden utanför hotellet där Niklas stod och väntade med ryggen mot mig, inne på hotellet stod ägarna, våra vänner och de andra gästerna och tittade på oss genom fönstret - de utstrålade alla så mycket kärlek och glädje för vår skull! När jag knackade på Niklas axel och vi såg på varandra för första gången i våra bröllopskläder var det verkligen som att det sjönk in - att vi skulle GIFTA OSS! Att vi skulle bli ett och leva tillsammans för alltid! När vi pussats klart och Niklas torkat mina glädjetårar kom ägarna till hotellet ut och skålade med oss och våra vänner, det var en sån fantastisk stämning, så mycket förväntan och kärlek låg i luften!

bröllop+grekland+elopement
bröllop+grekland+elopement
bröllop+grekland+elopement
bröllop+grekland
bröllop+grekland

Vigseln på naxos

Anna: Vigseln var fantastisk! Niklas stod vid kapellet (tillsammans med våra vittnen som hade följt med på resan) och jag eskorterades fram till honom tillsammans med två grekiska musikanter. Omgivningarna var så vackra och det blev precis som vi hade sett framför oss. Det lilla kapellet, just vid havet, var så vackert i sig så det behövde knappt pyntas - två olivträd var allt som vi hade.

bröllop+grekland+elopement
bröllop+grekland+elopement
bröllop+grekland+elopement

intim vigsel och stor fest i ett

Anna: Vi visste med en gång att vi ville ha en liten och intim vigsel, men att vi gärna ville ha en stor fest för vår familj och alla våra vänner också. Vi bestämde oss redan dagen efter Niklas friat att vi skulle vigas i Grekland (som vi båda älskar) och senare ha en fest hemma i Sverige. Vigseln i Grekland ville vi ha enkel, intim och bohemisk. I och med att vi både är uppvuxna i små fjällbyar var det givet att vi skulle ha ett rustikt och fjälligt bröllop hemma i Sverige. I och med att Niklas kommer från en renskötarfamilj så vi ville ju även få med samiska inslag.

bröllop+grekland+elopement
bröllop+grekland+elopement
bröllop+grekland+elopement

en kombination av grekland och härjedalen

Anna:  Vi älskar allt med Grekland! Det turkosa vattnet och alla små söta kapell som ligger ute på klipporna. Först tänkte vi vigas på Kreta men vi ville testa på en ny ö. Jag sökte lite på nätet och fastnade till slut för ön Naxos, där hittade jag även en jättebra organisatör, Naxos Eye Weddings, som var jättebra att samarbeta med. Vi bad tre av våra vänner följa med oss till Grekland som vittnen och vi fick en härlig vecka tillsammans.

Ceremonin i Ljusnedal valde vi att ha utomhus nedanför kyrkan som ligger jättefint nära vattnet. Det är Niklas hemmakyrka och det ligger nära festlokalen som vi hade hittat. Vi ville vara utomhus för först hade vi tänkt komma till ceremonin i vår helikopter, dock så blev det så trist och regnigt väder så vi övergav den idén och anlände i en tjusig bil istället.

bröllop+grekland+elopement
bröllop+grekland+elopement
bröllop+grekland+elopement
bröllop+grekland+elopement
bröllop+norrland+samebröllop
bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll

val av klädsel

Anna: Jag visste på en gång vilken typ av klänning jag ville ha, bohemisk och v-ringad! Sökte runt i Pinterest för lite inspiration och ganska snabbt hittade jag vad jag sökte efter på Etsy, beställde en klänning från USA (Kite and Butterfly). Jag såg även snabbt framför mig vad Niklas skulle ha på sig och det var han med på, även där hittade jag bilder på nätet och så gick vi till en skräddare i Kathmandu (Niklas jobbar och flyger några månader/år kring Mt Everest och jag hälsade på honom). I Sverige hade jag till att börja med samma klänning som på Naxos men bytte sen om till en spetstopp + kjol, som även jag sytt upp i Nepal. Niklas hade sin samedräkt vid ceremonin i Sverige och bytte om till samma kläder som på Naxos lagom till vår brudvals. Visste på en gång att jag ville ha en stor härlig krans och utsläppt hår!

bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll

Blommorna

Anna: Pioner, jag älskar pioner och när det är stort, yvigt och vildvuxet. Så på Naxos blev det pioner, eukalyptus och olivträd. Jag älskar den vilda naturen i fjällen där jag vuxit upp, den ger mig återhämtning och kraft! Min bortgångne far höll ett otroligt vackert tal vid min disputation och liknande mig vid just en fjällbjörk, därför gick jag ut bakom huset och plockade dvärgbjörk och annat som finns i naturen vid denna tidpunkt, och lät en florist binda mig en krans och göra en bukett av det jag hade plockat. Hon fyllde på med blommor som skulle passa till färgerna på Niklas samekolt.

bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll

Anna: På Naxos vigdes vi av en borgmästare och hade med oss tre vänner från Sverige som var våra vittnen. Hemma i Sverige visste ingen annan än dessa vittnen och vårt toastmasterpar om att vi redan var vigda. I Ljusnedal hade vi en ceremoni med präst, det var prästen som i sitt inledningstal avslöjade att vi redan var gifta och att vi nu skulle välsignas. Han ställde inte de vanliga frågorna utan bad oss säga våra löften till varandra igen (det vi sagt till varandra på Naxos) och sen välsignades han oss. Sen under middagen visade vi filmen som Linda-Pauline satt ihop med bilder från Naxos samt den delen av vigseln när vi säger våra löften, på så sätt fick alla våra gäster känna att de även var delaktiga i vad som hände på Naxos

bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll

om fotografen linda-pauline

Anna: Har alltid gillat spontana in the moment-foton, det vill säga inga tråkiga och uppställda fotografier, så googlade runt på olika forum för att hitta förslag på en bra bröllopsfotograf. Såg att Linda-Pauline bodde "ganska" nära Härjedalen där vi skulle ha festen och när jag sen kollade in hennes hemsida såg jag genast att det var precis den typen av fotograf vi sökte! När jag sen insåg att hon även kunde fixa hår och smink föll allt på plats, och när hon dessutom kunde ansvara (med hjälp av sin kollega Jeanette) för smink, hår och foto på Naxos kunde det inte bli bättre! Helt perfekt och lyxigt att kunna ha med sig samma fotograf vid flera tillfällen, det gör att vi har fått en röd tråd för våra båda bröllop, att de har förevigats med samma känsla i bilderna! De hjälpte även till med att sätta ihop en film från vår vigsel på Naxos som vi visade för våra gäster hemma i Sverige. Linda-Pauline och hennes kollega Jeanette är superduktiga, de har verkligen öga för att ta dom mest perfekta bilderna! STORT tack för hjälpen

bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll
bröllop+norrland+natur+fjäll

bästa minnet från Mittådalen

Anna: Från vår ceremoni och fest i Ljusnedal var det bästa minnet att alla våra gäster var såååå glada trots att det regnade och vi hade ceremonin utomhus. När vi kom till festlokalen körda i en boskapsvagn (som några av våra gäster lagt ner sin själ i att rengöra och pynta för våran skull!) hade Niklas renskötarkompisar i hemlighet samlats och höll nu upp jättefina och stora renhorn som bildade ett valv som vi fick gå igenom fram till festlokalen.

bröllop+norrland+natur+fjäll

tips till andra som gifter sig utomlands

Anna: Var ute i god tid och ta gärna hjälp av en lokal organisatör för det är himla mycket papper ska som ska fyllas i (både före och efter vigseln). Slappna av och njut av er dag!

bröllop+norrland+natur+fjäll

Fotograf:  Linda Pauline
Klänning: Kite and Butterfly
Festlokal: Doukato, Naxos & Ungdomslokalen i Ljusnedal, Härjedalen
Florist Naxos: Moustakis Flower & Concept Boutique
Florist Östersund: Norma Jeane Blomster
Hårstylist & makeup: Linda Pauline/Jeanette
Catering: Fjällbäcken Lodge, Bruksvallarna