Höstbröllop På Österlen Med Vintageklädsel: Mimi + Pelle

Här får vi ta del av ett höstbröllop på Österlen som bröllopsfotografen Anki Blomqvist fotograferade den 10 oktober 2020. Brudparet i fokus är Mimi och Pelle som planerade sitt bröllop på en budget på 30 000kr. Imponerande! Den största besparingen gjordes genom att de bjöd in till knytkalas-bröllop där gästerna fick ta med 1-2 rätter till buffén samt stå för sin egen boendekostnad. Detta istället för att ge någon bröllopspresent. Både Mimi och Pelle hittade även sin klädsel på second hand och sparade därmed in en del även i den kategorin. Mimi bar en vintage-brudkänning från 30-talet och Pelle en kostym från 70-talet. Åh, så stiliga de båda var när de sa ja till varandra denna oktoberdag för inte så länge sedan. I deras bröllopsberättelser berättar både brud och brudgum om hela deras historia från att de träffades tills att de blev man och fru.

brudpar litet bröllop

Så träffades brudparet och så gick det till när de förlovade sig

Mimi: Jag och Pelle träffades på en fest och musikvideoinspelning i studion Tambourine i Malmö 2015. Det var den 20 mars. Vi hade presenterats av gemensamma vänner lite tidigare under kvällen och jag hade noterat att jag tyckte att han var söt. Vi var båda precis påväg hem, Pelle hade jackan på sig och stod och pratade i hallen och jag...ja, hur ska man säga, jag hade kommit fram till att han skulle följa med mig hem. Ja, det var inte mer komplicerat än så. Min pick-up blev "Vill du följa med mig och titta på en grej i garaget?" varpå Pelle skrattade och följde med.

Väl i garaget tyckte Pelle att man ju inte bara kan följa med nån hem utan att ha kyssts så vi gjorde slag i saken. Vår dynamik var nog från början att vi kände oss väldigt avslappnade tillsammans. Pelle sa att han skulle cykla ett ärende till sin musikstudio (vilket jag trodde var världens diss eftersom klockan nästan var midnatt) men han knackade faktiskt på hos mig en timme senare och sov över. Några dagar senare bjöd han mig på pannkakor och vi blev sambos senare samma år.

Klipp till exakt två år senare; mina knän darrar där i garaget bakom Tambourine Studios och det kommer hela tiden folk som stör mitt potentiellt perfekta frieri! Jag har tillverkat ringar hos en guldsmed i Malmö, båda är redan ingraverade med datum och namn, så det måste ju bli av. Till slut är vi ensamma och jag går ner på knä; varpå Pelle svarar -Nej men vad gör du?! Till slut fattar han att jag inte skojar och han svarar ja och får sin ring och börjar skratta. Han hade inte förväntat sig detta och var uppriktigt chockad så det lyckades verkligen förbli en överraskning. Samma garage, samma datum, sent på en regnig tisdagkväll. Vi håller om varandra och det var verkligen precis så fint och speciellt som jag hade hoppats.

bröllopsfotograf

Bröllopsplaneringen

Pelle: Vi ville ursprungligen ha ett försommarbröllop tidigare 2020, men sköt fram det på grund av pandemin. Efter ett tag tyckte vi att lördagsdatumet 10/10/2020 var fint och bestämde oss att chansa på den dagen och på att läget skulle bli bättre till dess. Vi inspirerades av tanken på ett lite mindre höstbröllop; och att det skulle vara en hel helg med mycket kärlek, musik och mat med bara vår närmaste familj. Det var också precis så det blev, sexton vuxna och tre barn.

Att separera bröllop och kompisfest kom vi faktiskt på innan pandemin. Vi ville kunna dela upp så att vi dels kunde ha råd med bröllopet, men också för att hinna njuta av både bröllop och fest. Vi tycker verkligen att vi knäckt koden till hur man både kan ha råd med mysigt bröllop OCH kunna bjuda precis exakt alla som man vill till festen. Vi längtar tills lillasyskonet är fött och vi får ha stor musikfest med alla våra vänner och bekanta nästa sommar.

Plats för bröllopet

Pelle: Vi bokade Svabesholms kungsgård på Stenshuvud. Det ligger inte långt från gården där vi bor och hade fördelen att våra familjer kunde bo tillsammans men ändå få egna rum och kunna hålla avstånd om så önskades. Allt häromkring är vackert, men just att vi bara hade en vacker dalgång mellan kungsgården och kyrkan på varsin kulle, det kändes så fint.

_07A5433.jpg
bröllopsfotograf

Valet av klädsel till bröllopet

Mimi: Vi tycker båda om att klä upp oss när det väl gäller och vi båda gillar second hand. Jag faller oftast för 30- eller 40-tal och Pelle passar klockrent i 60- och 70-talsgrejer. I detta fallet så föll kläderna mer eller mindre oss i knät. I Pelles fall så fanns den här fina tredelade ullkostymen i vinröd tweed på en second hand i Ronneby för 300 kronor. Min långärmade sidenklänning från 30-talet fann jag på Vintage Corner i Gladsax. Jag frågade ägaren Susanna om hon hade några brudklänningar och den här var hennes första förslag, den kostade 1300 kronor. Sedan har vi såklart fått måttanpassa kläderna hos skräddare.

Min klänning väntade vi med att göra om tills veckan innan bröllopet, då jag är gravid och måtten ändrade sig från vecka till vecka. Skräddaren gjorde om snittet på klänningen från en traditionell timglasmidja till en empireskärning, och lade till en väldigt fin liten veckning både fram och bak. Vi är så nöjda med hur perfekta kläderna blev och hur billigt vi kom undan. Mina skor är från Avalia Shoes, modellen heter ”Gina” och har en skön passform och bara 5,5 cm klack. Pelles skor och slips hittade han på Tradera för inga pengar alls.

bröllopsfotograf

Styling

Mimi: Jag ville utnyttja det faktum att mitt hår var väldigt långt vid tillfället. Samtidigt ville jag gärna ha flätade detaljer, och inte för prinsessigt utan hellre lite vildvuxet. Eftersom jag älskar blommor hoppades jag på att floristen kunde göra ett hårsmycke som matchade brudbuketten, och det gjorde Jonna Jollmo med bravur. Jag åkte till frisören Vera på Salong E&V för att göra en provuppsättning några veckor innan vigseln och då tog jag med lite inspirationsbilder. Valet föll på en bred och fluffig flätkreation med olika typer av mindre flätor och texturer inuti, och jag blev så otroligt nöjd med resultatet!

bröllopsberättelse höstbröllop coronabröllopa

Blommorna

Mimi: Floristen Jonna Jollmo på Fröken Bräken i Hammenhög kom vi i kontakt med genom Anki Blomqvist som var vår fotograf. Efter att ha sett hennes Instagram @frkbraken så kände vi att hon får fria händer att göra det hon är bäst på, utefter tema höst och att det skulle vara lokala och hållbara blommor. 99% av blommorna till min bukett, vår dotters bukett, Pelles korsage och mitt hårsmycke kom faktiskt från Jonnas egen odling. Det var bland annat olika sorters dahlior och rosenskära, tagna precis innan frosten kom veckan efter. Vi hade sådan tur!

brudbukett
höstbröllop på österlen
bröllopsberättelse

Om bröllopsfotografen Anki Blomqvist

Mimi: Vår fotograf Anki Blomqvist valde vi eftersom hon är så duktig på att fånga ljus och stämningar, samtidigt som hon är så rolig och lätt att slappna av tillsammans med. Hon träffade oss några veckor innan bröllopet och så scoutade vi platser och pratade om hur vi ville ha det, och det blev precis så. Anki var väldigt dessutom bra på att smälta in under vigseln och fånga allt det vackra och känslosamma, utan att vi ens reflekterade över att hon var där. Vi är så nöjda med hur hon fångade vår dag. O du ska gifta dig på Österlen så är hon verkligen att rekommendera!

bröllopsfotograf
bröllopsberättelse höstbröllop coronabröllop

VigselN 

Pelle: Det var otroligt. För att vara en dag i oktober var det soligt och varmt, regnet försvann lagom till vigseln. En regnbåge försvann faktiskt synligt ner på en äng i närheten! Det hade vi aldrig sett förr... Vi var bara runt 20 personer i kyrkan, präst och kantor inräknade. Bara människor vi älskar och står extremt nära. Det skapades en känsla av att ingen var betraktare, utan att alla var deltagare. Nästan alla bidrog med musik i någon form: sång, piano, gitarr, flöjt och orgel. Vi överraskade också varandra med varsin låt till den andra.

brudpar litet bröllop
brudpar litet bröllop
piano bröllop kyrkan
brudpar litet bröllop

Vigselringarna

Mimi: Förlovningsringarna är från Lindes Guldsmedja i Malmö och vigselringen från Lancing Guldsmed i Simrishamn. Som sagt så designade jag förlovningsringarna i Malmö inför mitt frieri 2017. Det som skulle nytillverkas inför vigseln vad bara min vigselring, den fick Peter Lancing i Simrishamn fria händer att matcha min förlovningsring med. Jag fick en tunn slät ring, 0,2 mm bredare än förlovningsringen. Det känns kul att ha ringar som är skapade av lokala konsthantverkare på de olika platserna vi bott vid dessa stora händelser i livet.

inspiration litet bröllop

Bästa minnet från dageN 

Pelle: Svårt att välja. Men jag kommer aldrig glömma regnbågen på ängen, eller Mimis brorsas tal under middagen.
Mimi: Den otroliga stämningen i den höstsoliga kyrkan. Våra underbara familjer som sjöng och spelade, och de tvååriga kusinerna Eje och Bonnie som levde rövare och skulle klättra runt precis överallt utan att det gjorde ett skvatt. Allt var precis som det skulle vara.,

Tips till andra som planerar bröllop

Vi kan verkligen rekommendera ett litet bröllop, vi var 16 vuxna och 3 barn och det kändes helt lagom. Ta in era nära och kära i planering. Vi är till exempel så glada över hur vi fick till en så fantastisk buffé på kvällen, med allas egna rätter som de bidrog med till bordet. Istället för bröllopspresenter så betalade alla sina egna rum för helgen och bidrog med 1-2 rätter på bröllopsbuffén. Vi stod för frukostar och drickan. Middagen på fredagen körde vi takeaway från en lokal pizzeria. Efter helgen sa alla att det som var det finaste, det var att vi alla hjälptes åt. Vi skapade magin tillsammans. Vi kommer ha en stor musikfest med alla våra vänner nästa sommar, för att få fira ordentligt med dem också!

bröllopsberättelse höstbröllop coronabröllopa

Bröllopsfotograf: Anki Blomqvist
Brudklänning: Vintageklänning från 30-talet, skräddarsydd i efterhand.
Kostym: Vintagekostym från 70-talet.
Festlokal: Svabesholms Kungsgård, Svinaberga, Kivik
Florist: Fröken Bräken (Jonna Jollmo) Hammenhög
Ringar: Förlovningsringar från Lindes Guldsmedja, Malmö och vigselring från Lancing Guldsmed i Simrishamn.
Hårstylist: Vera på Salong E&V i Ystad skapade bruduppsättningen. Klipp och färg gjordes två veckor tidigare hos Emma på Big Hair Mama i Malmö.
Catering: Knytkalas. Alla bidrog med en eller två rätter till buffén. Den fantastiska tårtan gjorde Patrick Oscarsson på Feldts Bröd och Konfekt i Halmstad.