Septemberbröllop på Gotland: Rachel + Kristen

Rachel och Kristen träffades som unga studenter i Uppsala. När Rachel fyllde 30 år, nästan nio år efter att de träffades, friade Kristen. Bröllopsplaneringen tog fart och idag ska vi få uppleva hur brudparet hade det på sitt septemberbröllop på Gotland som den gotländske bröllopsfotografen Neas Fotografi har förevigat.

Bröllop på Gotland
Rachel&Kristen-5.jpg

PLaneringen av bröllopet

Rachel: Jag läste många bröllopsbloggar och tidningar och lade många timmar på Instagram och Pinterest för att samla ideér och inspiration. Framförallt inspirerades vi av bröllop som kändes avslappnade och inte tillgjorda, men samtidigt fina och omsorgsfullt planerade. Vi bor i Stockholm, men ville gifta oss någonstans lantligt. Däremot har ingen av oss något lantställe eller särskild koppling till en annan del av landet. Vi tyckte båda två väldigt mycket om det karga gotländska landskapet och jag hade varit på Gåsemora tidigare, så vi hade det lite i bakhuvudet samtidigt som vi oroade oss för att det kanske skulle vara för omständligt för våra (framförallt utländska) gäster att ta sig dit. Några kompisar påminde oss om att gästerna tvärtom skulle se det som en härlig möjlighet att åka till Fårö, som man kanske inte hade gjort annars, och vi bestämde oss för att köra! Vi kunde inte vara nöjdare med valet och gästerna som kom var mycket riktigt helt lyriska över omgivningarna på ön. 

bröllop på gotland
Gotland + bröllop
Gotland + bröllop

Vigseln

Rachel: Vi ville ha en vigsel som var mestadels borgerlig, men även hade med judiska inslag då jag är judinna. Vi undersökte om det gick att hitta en rabbin, men av diverse skäl var det inte möjligt. Till slut landade vi i att gifta oss borgerligt med en vigselförrättare från regionen, och en god vän till mig höll i några judiska delar. Det var helt perfekt! Jag tyckte det var svårt att hitta inspiration till svensk-judiska vigslar - sitter du i samma sits och vill bolla idéer hör gärna av dig!

Gotland + bröllop
Gotland + bröllop

Klädseln

Val av klädsel: Jag hade sett en Jenny Packham brudklänning några år tidigare och hade länge trott att det var precis en sådan jag ville ha. Lite 30-tals inspirerat, en del spets och enkel silhouette. Det var också sådana klänningar jag kände mig attraherad av när jag började samla inspirationsbilder och gå på provningar. Jag letade även en hel del efter vintageklänningar. Senare under processen upptäckte jag Hermione de Paula och blev helt besatt av hennes otroligt detaljerade, vackra kreationer, men var inte helt 100 på det än. Under en hemresa till USA hade jag, min mamma och min syster planerat en shoppingdag där vi gick till olika butiker och provade klänningar. Tillsammans med alla spetsiga mermaid-klänningar föreslog tjejen på första butiken, A&Be Bridal, att jag skulle prova en mycket enkel design från Rebecca Schoneveld. Så snart jag tog på mig den började min mamma gråta! Den blev helt rätt även om den var helt annorlunda än jag hade tänkt mig. 

Kristen shoppade kostymer vid ett par olika tillfällen men ville inte ha något för "fancy" - han är helt enkelt inte en sådan person, och när vi var och provade 3-piece kostymer kändes det bara fel. Till slut landade han i en stilig och snygg kostym i mörkblå från Georg Sörman som blev perfekt.

Bröllop Gotland

Styling och accessoarer

Rachel: Hår och smink var jag ganska avslappnad kring. Mest tid lade jag på att hitta rätt slöja och skor. Jag ville ha en lång, duvgrå slöja, samt skor i antingen vinröd eller skogsgrön, helst i sammet samt veganska (jag är vegan). Slöjan hittade jag från Blossom & Bluebird och efter mycket letande hittade jag perfekta Stella McCartney skor i vinröd sammet!

brudbukett

Blommorna

Rachel: Dagen innan bröllopet gick vi till en lokal gård, Sudergårda Grönt, som erbjuder självplock på blommor och plockade massor. Väl hemma på gården satt vi ihop en bukett och använde resten till att dekorera. Jag älskar kronärtskockor som blommor och blev superglad när vi såg att det var en hel del som växte i självplock-gården. Det visade sig senare att de INTE var till salu! Vi fick panik och enormt dåligt samvete, men de var som tur var supersnälla och förstående om det. Det resulterade i att det blev ganska många kronärtskockor, och många gäster fick för sig att det var en "kulturell grej" antingen från Tyskland eller judiskt. Men vi tyckte bara de var fina!

Bröllop Gotland

Om fotografen

Rachel: Hanna var helt fantastisk och vi skulle inte kunna vara gladare över vårt val. Vi hittade henne på nätet och tyckte hon verkade som en trevlig person med samma stil som vi gillar, och vi tyckte om att hon hade en koppling till både Gotland och Uppsala där vi träffats. Priset spelade också roll för oss och hennes priser var mycket rimliga, så med allt detta sammanvägt bestämde vi oss för att ta kontakt. Jag tycker det är viktigt att nämna priset för att många är prismedvetna och det kan vara svårt för oss med mer begränsade budgetar att hitta rätt. Men med det sagt så är Hanna INGEN budgetfotograf - hon är extremt skicklig, lyhörd, och lätt att ha att göra med! 

gotlandsbröllop
dukning bröllop
dukning bröllop gotland

Tips till andra som planerar bröllop

Rachel: Gör det som känns rätt för dig och för er. Folk har otroligt många åsikter men det är ERT bröllop och något du kommer minnas resten av livet. Det finns inget som är kategoriskt viktigast utan bestäm tillsammans vad ni vill prioritera och agera utifrån det. Med det sagt vill jag ändå slå ett slag för att anlita en proffsfotograf. Det är lätt att vara bortskrämd av priset om man har en någorlunda tajt budget, men det är bilder som ni kommer se på resten av livet - så om det är något som det är värt att prioritera tycker jag det kan vara det. Ett annat allmänt tips är att hitta en klänning som du känner dig helt bekväm i och kan dansa i, om det nu blir dans. Jag fullständigt älskar min klänning, men den blev lite mer urringad än jag hade tänkt mig och jag hittade aldrig en bra lösning till släpet. Det gjorde att jag kände mig lite mindre bekväm än annars. Och man vill vara fullständigt bekväm!

Rachel&Kristen-439.jpg
bröllop på gotland

Fotograf: Hanna Karlsson, Neas Fotografi 
Brudklänning: Rebecca Schoneveld
Festlokal: Stora Gåsemora Gård, Gotland
Florist: Sudergårda Grönt
Ringar: Ateljé Johanna O, Öland´
Trycksaker: Designade online via Canva och tryckte via nätet