Bohemiskt Sommarbröllop i Jämtland: Richard + Jenny

Richard och Jenny träffades för första gången på en bar i Stockholm efter att ha matchat med varandra på Tinder. I somras stod de framför sina närmsta på sin stora dag. Med sig hade de den Östersundsbaserade fotografen Amanda Freskgård, vars bilder vi idag ska få ta del av tillsammans med en känslosam berättelse från brudgummen Richard. Han beskriver deras bröllop som en intim fest med bohemisk känsla, kantat med massvis av glädje. Vi lämnar över ordet till Richard, som pratar så fint om dagen då han fick gifta sig med sin Jenny:

bröllops+boho+lantligt+klänning
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt

Så träffades paret

Richard: Vi träffades via Tinder. Jenny var min första Tinder-date. Jag hade nyligen skaffat Tinder, men aldrig riktigt orkat engagera mig i det, men jag och Jenny hade skrivit en del med varandra och verkade ha många gemensamma intressen. Samma typ av humor, båda hade en liknande jobbsituation osv. Det kändes som att vi klickade på nåt vis – så jag tänkte att en date kan jag testa.

Under första daten möttes vi på en bar på Södermalm i Stockholm. I efterhand visade det sig att båda varit nära på att ställa in daten, pga att vi varit ute på krogen kvällen innan och var lite för slitna för att vara sugna på en date. Men lyckligtvis dök båda upp – trots snö, kyla och bakfylla. Jag hittade Jenny utanför baren, självklart i tid och jag var lika självklart försenad. Jag sprang ut från taxin, vi fann varandra, skrattade åt att jag redan blottat att jag aldrig kan passa tider, beställde en öl och satte oss vid ett fönster och tittade ut på alla förbipasserande som såg ut att halvt frysa ihjäl. Kanske var snö, kyl och bakfylla plötsligt en fördel. Där och då är det betydligt mysigare inomhus än utomhus. Kanske var dessa tre faktorer avgörande för att vi stannade längre än vi gjort om det var strålande sol och 25 grader varmt ute? Kanske hade vi då aldrig tagit oss den tiden för varandra som vi gjorde denna snöiga, kalla kväll i januari? Kanske spelade det roll, kanske inte. Kanske var det avgörande, kanske inte.

bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt+klädsel

Annorlunda men lyckad förlovning i laos

Richard: Vi förlovade oss i Laos, på en restaurang vid Mekongfloden. Jag hade länge planerat att fria till Jenny på hennes födelsedag och tänkt att det skulle ske på en fin restaurang (typ Fine dining, vita dukar, vi skulle vara fint klädda, äta exklusiv mat, dricka dyra viner osv). Men så blev det inte. Vid tidpunkten för hennes födelsedag befann vi oss på långresa i Asien och förflyttade oss hela tiden när vi var sugna på något nytt. 
I början av oktober, när det började närma sig Jennys födelsedag, hade vi hyrt en motorcykel och reste runt i Laos, varav jag inte visste vart vi skulle befinna oss när hon fyllde år. Så jag var tvungen att ta allting ”på volley”. 

Den by i Laos som vi bodde i på Jennys födelsedag var inte direkt överfull av fina restauranger, det fanns i princip bara mat att köpa från vägkanten (enkel street food, typ grillad fisk eller grillad kyckling). Inget fel i det, men inte riktigt vad jag planerat. Snarare tvärt emot vad jag planerat. Jag lurade därför med mig Jenny på ”utflykt” den dagen och åkte omkring i cirklar runt byn och letade febrilt efter en restaurang. Jenny, som förstod att jag letade efter en restaurang, sa att det inte spelar så stor roll – vi kan äta street food, det är lugnt. Jag lyckades dock hitta en (den enda?) restaurangen i byn och tänkte att det får duga! Den var fin, inte så fin som jag hoppats, men heller inte någon besvikelse. Läget var fantastiskt bra, den låg på en höjd ovan Mekongfloden, med stor, öppen altan hela vägen ner till vattnet. Vi tog ett bord nära floden, beställde in mat och dryck. Jag friade, Jenny svarade ja, kyparen blev rörd och bjöd på sprit. Jag var lättad och rörd, Jenny var mest rörd, innan hon övergick till att planera bröllopet (10 min efter frieriet). 

Vi kom hem till vårt hotell sent på kvällen, säkert kring midnatt. Vi hade redan hunnit bli lite kompisar med han som ägde stället. Precis som kyparen på restaurangen blev han också rörd när han tog del av vår glada nyhet, hans reaktion var i princip i perfekt harmoni med kyparens, förutom att hotell-killen bjöd på öl istället för sprit. Så vi drack öl och sjöng karaoke (det var tydligen karaokekväll på vårt hotell). Vår första kväll som förlovade slutade med allsång till diverse 90-talshits, på ett alldeles för överdådigt hotell i en alldeles för liten by, mitt ute i ingenstans i Laos, där det konstigt nog kryllade av karaokesugna gäster som alla verkade kunna alla låtar. Ett annorlunda, men lyckat frieri!

bröllops+boho+lantligt

Tema för bröllopet

Richard: Vi ville ha ett bohemiskt, somrigt, och välkomnande bröllop. Där alla gäster ska känna sig välkomna och bekväma att vara som de vill vara. Inga krav - bara glädje, kärlek och fest! Vi hade tittat på många inspirationsbilder på Instagram och bloggar och plockat delar därifrån till det som blev vårt upplägg.

bröllops+boho+lantligt+klädsel
bröllops+boho+lantligt+klädsel

Val av klädsel

Richard: Vi hade båda en ganska tydlig bild av de kläder vi ville ha. Vi ville känna oss uppklädda, men samtidigt med bohemisk känsla och smälta in i den lantliga, gammaldags miljön på Jamtli. Vi valde därför en gammaldags kostym i tweedstil åt mig, ackompanjerat av en vinröd blommig slips och en egendesignad och uppsydd väst i guldaktigt tyg. Tänk er en engelsk lord mixat med lite Snoop Dogg!

Jenny hade en lång champagnefärgad/gammaldags vit spetsklänning med hög krage och öppen rygg i svanken, och lite släp. Klänningen utsmyckades med farmors gamla pärlhalsband och matchande pärlörhängen (som tyvärr försvann ner i Storsjöns djup under festens morgonbad i soluppgången).

bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt+bukett

Accessoarer och styling

Richard: Jenny gjorde håret på morgonen tillsammans med sin mamma hos Wash frisörer. Frisören var så proffsig och fick precis till den stil som Jenny ville ha. Det var också en otroligt mysig stund för Jenny och hennes mamma att få dela, för resten av dagen gick allt i ett och den närmaste familjen fick nästan minst uppmärksamhet i förhållande till alla tillresta. Därefter gjorde hela bröllopsföljet med syskon, tärnor och Best Man sig i ordning tillsammans i vår svit på Clarion. Det var jättekul och pirrigt!

bröllops+boho+lantligt+bukett

brudbukett med inspiration av svenska ängar

Richard: Blommorna som vi utsmyckade lokalen med samt tärnornas och Best Mans blommor plockades av Jennys mamma dagen innan festen. Brudbuketten, corsagen och blommorna till Jennys hår beställde vi från Interflora så att de skulle bli matchande och hålla bättre. Vi bad om en ”ängsbukett” med lite vinröda inslag för att matcha Richards slips och blev jättenöjda!

bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt

Intim vigsel i JamtLi kapell

Richard: Vigseln ägde rum i Jamtli kapell. Ett litet, enkelt kapell som rymmer ca 60 stycken sittande gäster. Vi gick in till “En Jämtländsk brudmarsch”. Vi fick anstränga oss för att gå så sakta som möjligt, kapellet är så kort att vi var tvungna att smyga fram för att gästerna skulle hinna ta del av vår gång till altaret. Vigseln pågick i kanske 15 minuter där vigselförrättaren pausade för livemusik (bröllopssång till Lili av Moneybrother) därefter fullföljdes ceremonin och allt gick bra. Ingen tappade ringarna eller snubblade! Allt var superlyckat och avslutades med Bob Marleys One Love som utgångslåt och konfettibomber som våra gäster smällde av när vi gick ut från kapellet!

bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt+vigsel
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt

Bästa minnet från dagen

Richard: Att gå ut från kapellet hand i hand och känna att – vi gjorde det!!! This is it! Nu väntar tidernas bästa middag och fest med våra bästa vänner! Den känslan och stunden är bästa minnet från dagen för mig.

bröllops+boho+lantligt

om fotgrafen amanda freskgård

Richard: Vi hade fått tips om Amanda från en nära vän till Jenny och därefter kollat in hennes hemsida och hennes bilder. Vi kollade såklart runt bland andra fotografer men föll för Amanda då hon hade fantastiska bilder, samt verkade ha en jordnära, ärlig och avslappnad personlighet.
Så här i efterhand är vi supernöjda med vårt val och rekommenderar Amanda till alla som vill ha en proffsig, seriös och engagerad fotograf till sitt bröllop, sin fest eller liknande. Amanda är bäst! Hon kommer få fotografera fler tillfällen i livet åt oss, det vet vi redan!

bröllops+boho+lantligt

platsen för bröllopet

Richard: Vi flyttade till Östersund drygt ett år innan bröllopet och har funderat mycket över vilken plats vi ska välja och vilket upplägg vi ska ha på bröllopet. Vi valde Jamtli då vi ville ha en borgerlig vigsel, men ändå en traditionell känsla på själva vigseln. På Jamtli finns ett kapell som passade perfekt för det! Dessutom finns där en Loge för middag och fest som vi föll för. Logen är superenkel (spartansk), men med stor potential att inreda, möblera och skapa en personlig touch. Sedan var det (tråkigt argument, men ändå viktigt) praktiskt att ha bröllop, middag och fest på samma ställe (några hundra meter att gå från kapell till logen). Det underlättade för äldre, samt gäster med småbarn. Vi hade relativt många tillresta så helgen inleddes redan på fredagen med öl-häng på Bishops i Östersund. Vi hade reserverat en egen del av lokalen för oss. Nästan alla dök upp redan på fredagen och det gjorde att helgen kändes längre och att man fick mer tid till var och en av gästerna.

bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt
bröllops+boho+lantligt

tips till andra par som planerar sitt bröllop

Richard: Börja planera i tid – ta lite i taget så att det inte blir övermäktigt när det närmar sig bröllop. Om ni har möjlighet så anlita proffs till foto, mat, musik etc – personer som är vana vid denna typ av uppdrag, så att ni (brudparet) kan slappna av och vara närvarande i dagen. När väl dagen är inne, släpp allt som inte blev som det kanske kunde ha blivit. Ingen av gästerna vet hur det kanske var tänkt att bli. Om ni planerar ett utomhusbröllop, ha en tydlig plan för ev dåligt väder (filtar, värme, ljus, paraplyer, andra skor, en extra kavaj/jacka m.m.). Och satsa på livemusik!

bröllops+boho+lantligt

Fotograf: Amanda Freskgård
Brudklänning: H&Ms brudkollektion.
Kostym: Dobell (insydd/anpassad av Ateljé Grönlunds i Östersund)
Skjorta: Skräddarsydd
Slips: Dobbel
Väst: Ateljé Grönlunds
Skor: Scorett Östersund
Lokal: Brunflologen Jamtli, Östersund
Florist: Interflora
Ringar: Guldfynd
Stylist: Wash frisörer
Catering: Glada Kocken
Liveband: Marmeladorkestern