Skogsbröllop i Norrlandsidyll: Linn + Victor

Att en vigsel i naturen är vackert är det nog inte många som kan säga emot. I Sverige finns en stor variation av natur, allt från de djupaste skogarna i norr, till böljande kullar i söder. Linn och Victor gifte sig den 30 juni 2018 i Västerbottniska Nordmaling och visar här hur vackert det är med skogsbröllop.

Umeåfotografen Matilda Audas Björkholm har fångat dagens stunder genom sin kamera och vi ska nu få inspireras av detta bröllop med ord från Linn och Victor, som själva beskriver sitt bröllop som en norrlandsidyll.

Fotograf Umeå

Linn berättar

Vi träffades för första gången under våren år 2007 på en klassisk ungdomsfest i vår hemstad Borlänge. Jag gick på högstadiet och Victor på gymnasiet. Vi båda förstod nog inte allvaret i våra känslor för varandra förrän ett halvår senare då Victor skulle flytta till Linköping för studier och jag skulle börja gymnasiet hemma i Borlänge. Efter några kämpiga år med distansförhållande återvände Victor till Dalarna där vi då för första gången flyttade ihop i en gemensam lägenhet.

Fotograf Umeå

På valborgsmässoafton 10 år efter vår första träff var vi i Åre över helgen för att gå på musikfestivalen Åre Session och njuta av säsongens sista skidåkning. Victor hade under en tid smitt planer om att fria till mig på Åreskutans topp. Under hela helgen bar Victor förlovningsringen i sin innerficka för att invänta det perfekta tillfället. Victor hade i solskenet en önskan om ett sista åk upp till toppen då han skulle ta tillfället i akt. Jag som hade onda fötter vägrade att följa med till toppen igen och åkte till after skin istället.

Victors plan gick upp i rök och frieriet blev istället till senare på kvällen. Detta när vi tillsammans med min syster och hennes sambo laddade upp med drinkar på brasserie Werséns inför kvällens hetaste konsert på Åre Session, nämligen Veronica Maggio. Totalt överraskad blev vi alla i sällskapet när Victor tog fram ringen och bartendern kom med en flaska champagne. Victor hann inte ens ställa den klassiska frågan innan jag hade sagt ja. Alldeles bubbliga och lyckliga var vi när Veronica Maggio ställde sig på scenen och körde igång konserten med ”Vi mot världen” och det var där en självklarhet att denna låt skulle spelas på vår framtida vigsel.

Fotograf Umeå
Fotograf Umeå

Då de allra flesta av våra gäster åkte till Västerbotten för första gången var det dess natur och försommarljus som var vår genomgående röda tråd när vi planerade vårt bröllop. Platsen Tjarn där vi höll bröllopet, en gammal västerbottnisk hemmansgård som varsamt har renoverats till ett paradis, fick vara styrverktyg i många beslut. För oss var också ett viktigt ledord under planeringen upplevelsen. Vi önskade att det skulle bli en hel bröllopshelg som gästerna sent skulle glömma.

Vi inspirerades mycket av platsen för bröllopet men också mycket av andras bröllop och idéer. Sisters in Law är ett helt fantastiskt forum för brudpar under sin planering. Just av denna anledning känner vi oss nästan skyldiga att dela med oss av vår dag här.

bröllop västerbotten

Om fotografen Matilda Audas Björkholm

För oss var det väldigt viktigt att hitta en fotograf med rätt ”stil” och känsla. Jag letade runt på Instagram bland lokala bröllopsfotografer i Västerbotten och fastnade lite extra för en användare under namnet @matildastillvaro. Inte kunde jag då förstå hur rätt det skulle bli! Matilda med sitt lugn och underbara finlandssvenska dialekt var precis vad vi två ovana ”fotomodeller” behövde. Ett fantastiskt betyg tycker jag är att många av våra gäster inte ens märkte av att Matilda var på plats under middagen och ändå har hon på ett helt oslagbart sätt fångat varenda känsla, allt från tårar till skratt. Nog för att vi innan bröllopet sett hur fina bilder Matilda tar så blev vi så otroligt imponerade när vi väl fick bilderna levererade till oss. Att exempelvis en baksida på ett värmeverk kan genererar den häftigaste bakgrunden kändes under fotostunden helt orimligt men slutresultatet är ju magiskt!

Fotograf Umeå

Om blommorna

När jag skulle välja blommor hade jag vårt tema i åtanke, försommar och sommaräng var två ledord som jag gav till floristen. Jag tycker de fick till buketten riktigt bra. Alla våra syster fick varsin krans av brudslöja och bröderna en knapphålsblomma gjord i detsamma. Övriga blommor och dekoration var en blandning plockade vilda blommor i skogen och från trädgårdar. Vissa blommor blev till och med fraktade de dryga 50 milen mellan Borlänge och Nordmaling.

Fotograf Umeå

Linn om sin brudklänning

En initial tanke jag hade var att jag inte alls kände att jag var sugen på att lägga en förmögenhet på en brudklänning utan huvudsaken för mig var att jag skulle känna mig fin. Jag hade kikat en hel del på Pinterest och intresserat mig för lite löst åtsittande bohemiska klänningar. Jag dammsög nätet på klänningar och hittade en i den stilen på Asos men insåg snabbt när jag testade den att den ju inte alls gjorde sig på min kropp och att jag antagligen skulle trivas bättre i något som var precis tvärtom. Sagt och gjort hittade jag det tyska prisvärda märket Ivy & Oak och beställde en klänning därifrån på chans eller förlust. Klänningen satt som ett smäck och efter lite småjusteringar insåg jag att jag hade hittat ”the dress” och dessutom till ett riktigt bra pris.

Fotograf Umeå

Victor om sin klädsel

Jag hade redan från början en ganska bestämd bild över hur jag ville klä mig. Ganska klassiskt men inte för uppklätt utan något som passade platsen och känslan för bröllopet. Därför föll valet på en kostym från Tiger of Sweden i min favoritfärg mörkblå med en passande fluga i samma nyans. Flugan knöt jag själv men fick knyta om den säkert 10 gånger på själva bröllopsdagen. I skoväg fick jag chansen att köpa ett par skor som jag drömt om länge, ett par bruna Pembroke från Crockett & Jones.

Fotograf Umeå
Bröllop Umeå

Platsen för vigsel

För oss var platsen för vårt bröllop det absolut viktigaste med hela bröllopet och något som vi beslutade oss om redan i Åre när Victor friade. Som bosatta i Dalarna skulle vi ta upp alla våra närmaste vänner och familj till vårt sommarparadis i Västerbotten för en hel bröllopshelg. Sedan tidigare hade vi spanat in den varsamt renoverade västerbottengården Tjarn, strax utanför Nordmaling, bara några hundra meter från min morfars släktgård där vi spenderar mycket tid på sommaren.

Redan flera år innan bröllopet hade jag i smyg drömt om att hålla mitt bröllop på denna magiska gård som ligger i ett naturskönt läge intill Lögdeälven inramat av berg, öppen åkermark och skog. Gästerna övernattade på plats på gården och vi startade redan på fredagen med grillkväll, musikquiz och egenbrygd öl. Bröllopshelgen på Tjarn blev bättre än vad vi någonsin kunde drömma om.

Bröllop Umeå
Bröllop Umeå

Vi bestämde oss ganska snabbt för att vi ville ha en borgerlig vigsel, då vi önskade att hålla till på Tjarn. Vi höll vigseln utomhus, och ja det var nog det största orosmomentet inför hela bröllopshelgen. Vädergudarna var till slut på vår sida och magin var fullständig när vi under vigseln kände hur solstrålarna tittade fram bakom molnen och värmde gott. När vi stod i skogen sekunderna innan vår ingångslåt Brudmarsch av Benny Anderssons Orkester började spelas blev vi fullkomligen attackerade av de norrländska myggen. Men det gick bra det med! Den finaste stunden under vigseln var när vår kära vän Jonas Hed spelade en alldeles magisk version av ”vår låt” Vi mot världen av Veronica Maggio. Vigseln avslutades med härlig bubbelskål innan vi dansade ut till Fleetwood Macs låt Everywhere.

Bröllop Umeå
Vigsel Umeå
Vigsel Nordmaling
Vigsel Nordmaling
Vigsel Nordmaling
Vigsel Nordmaling
Skogsbröllop
Vigsel Nordmaling
Skogsbröllop
Skogsbröllop

Tips från brudparet

  • Om ni inte har budget för att anlita en bröllopskoordinator: Ta hjälp av en person (kanske inte någon som står er allra närmast) som gillar och är duktig på att organisera. Gå igenom alla tankar, planer och detaljer inför bröllopet med denna person och be den ansvara för att lösa eventuella problem som uppstår. Då kan ni under själva bröllopet bara släppa allt och njuta av stunden.

  • Istället för att ha ett stort bröllop med många gäster, håll det mindre men förläng det till en hel helg. Tiden bara rusar iväg och om ni kan förlänga ”njutningen” så gör det!

  • Det förenklade en hel del att tidigt bestämma några ledord utifrån en prioriteringslista och ett tema för bröllopet. När beslut skulle tas och allt kändes övermäktigt var det skönt att falla tillbaka till grundtanken om vad som verkligen är viktigt för just oss.

  • I slutet av planeringen är det lätt att gå lite bananas, ställ er då frågan: Blir bröllopet bättre av att vi gör det här? Oftast är det kanske inte så och då är det lättare att släppa den plötsliga idén.

Skogsbröllop

Fotograf: Matilda Audas Björkholm
Brudklänning: Ivy & Oak
Brudens skor: Vagabond
Kostym: Tiger of Sweden
Brudgummens skor: Crockett & Jones
Festlokal: Tjarn
Florist: Blomman Interiör Design, Själevad
Trycksaker: Elvira Jacobs
Catering: Hermans Bistro, Borlänge