Vad kostar ett bröllop?

Reklamsamarbete med Enklare.se


Det ska vara både enkelt och kul att planera sitt bröllop. En förutsättning för att ha kul är att ha koll på utgifterna, så att det inte blir några plötsliga och otrevliga överraskningar mot slutet. I samarbete med Enklare.se tar vi här upp ämnet budget inom bröllopsplanering. 

I ett tidigare inlägg tillsammans med Enklare.se kan du också få tips om andra saker att tänka på inför bröllopet. Se här: Viktiga saker att tänka på inför bröllopet.

Vad kostar ett bröllop?

Det finns inget tydligt svar på hur mycket ett bröllop kostar, då det är helt upp till var och en. En brudklänning kan kosta allt mellan 3.000 och 80.000 kronor eller mer, precis som att en bröllopsfotograf kan kosta antingen 10.000 eller 60.000. 

Mitt (Zannas) bröllop kostade ungefär 60.000 kronor och då gjorde vi mycket själva. Vi skapade våra egna trycksaker, lagade all mat och plockade mycket utav dekorationerna från naturen. Jag valde dessutom att inte satsa på en traditionsenlig brudklänning, utan köpte en kjol och topp från vanliga klädbutiker. Det vi istället la mycket pengar på var god dryck, bra råvaror och en fest som varade i tre dagar, med grillkväll dagen före och brunch dagen efter för alla våra gäster.

Bild från Zannas bröllop. Fotograf:  Annelie Johnsson

Bild från Zannas bröllop. Fotograf: Annelie Johnsson

Prisexempel på vad ett bröllop kan kosta

Det går som sagt att tänka både högt och lågt när man räknar på vad ett bröllop kan kosta. Men här kommer några exempel på "vanliga priser" till bröllopet med fokus på grunderna. 

Festlokal: 10.000 kr
Bröllopsfotograf: 20.000 kr
Brudklänning: 8.000 kr
Kostym + skor: 6.000kr
Trycksaker: 75 kr/person
Mat: 350 kr/person (3-rätters catering)
Dryck: 125 kr/person (om man tar med eget)
Brudbukett: 2.000 kr
 

Hur kan man spara in pengar på bröllopet?

Det finns många sätt att få sitt drömbröllop utan att behöva spendera allt för mycket pengar. Innan ni börjar planera i detaljer, sätt en totalbudget och fundera sedan över vad som är viktigast för er. Är det att ha en bröllopsfotograf med er hela dagen eller kunna köpa en viss brudklänning?

Rangordna bröllopets alla delar och se om ni kan välja alternativa vägar för att få det drömbröllop ni vill ha. Kan ni exempelvis ha bröllopsfesten i en trädgård eller på en restaurang istället för att hyra lokal?

Vissa brudpar väljer att låta gästerna betala en kuvertavgift istället för att ha med sig presenter. Vi förstår att det kan kännas olustigt att be om pengar från sina gäster, men det är inget ni ska vara rädda för att göra. De flesta betalar gladeligen en slant för att få vara med och bidra till sina vänners största fest. 

Ett sätt att få en bättre vardagsekonomi och mer pengar över till exempelvis bröllopet är att samla era eventuella lån på samma ställe. Och det är här Enklare.se kan hjälpa till. Om du inte redan har läst hur, spana in: Viktiga saker att tänka på inför bröllopet.


Sisters in LawComment