Festlig pannacotta till bröllopet


Att laga mat och efterrätt själv till bröllopet kan vara ett bra sätt att spara in en slant, men tänk noga igenom vilka rätter ni bestämmer er för att göra. Ett tips på en efterrätt som är enkel att göra, uppskattas av de flesta oavsett generation och som håller sig på en bra budget är pannacotta. Men bara för att det är billigt och hemgjort, betyder det inte att det inte kan presenteras på ett kreativt och lyxigt vis. 

Här har jag gjort en pannacotta i flera färgnivåer, för en festligare och mer lekfull känsla. Dekorera med bär eller annat som återkopplar till temat.

pannacotta_blogg.jpg

Recept för cirka fem portioner

5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång alternativt 1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
2 st gelatinblad

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Om du väljer vaniljstång, skär ett snitt i stången och skrapa ur fröna. 
  3. Häll vispgrädde och socker i en kastrull, tillsammans med vaniljen. 
  4. Rör om och låt puttra i någon minut på svag värme för att få ut mycket vaniljsmak. 
  5. Ta av kastrullen från plattan och krama ur gelatinbladen från vattnet. Lägg ner i gelatinet i gräddblandningen. Grädden bör inte vara kokande varm, för då skär det sig.
  6. Häll upp i portionsglas och låt stå i kyl cirka 2 timmar tills det stelnar. 

Vill du skapa färgade nivåer tillsätter du karamellfärg i slutet av varje tillfälle. Låt pannacottan stelna helt i kyl innan du påbörjar nästa lager, vilket innebär en ny kokning. Att skapa nivåer kan ta lite tid, men resultatet skapar en lyxigare känsla till något enkelt. 

bakverk_bröllop.jpg