Tips på presenter att önska sig till bröllopet

Ett bröllop kan bli väldigt dyrt och det är inte alltid ekonomin räcker till för att få precis som man vill. Och om det är någon dag man borde få precis som man vill så är det väl ändå på sitt bröllop, eller hur? 

Vissa väljer att undanbe bröllopspresenter och ta en fast kuvertavgift för sina gäster istället, för att få ekonomin att hålla. Ett annat alternativ är att önska sig delar av bröllopet från vänner och familj. Men att bara önska sig pengar känns ju kanske lite småjobbigt och det kan även kännas svårt som brudpar att förmedla till sina gäster vad man faktiskt önskar sig.

Vårt bästa tips är att förmedla sina önskemål till sin familj och närmsta vänner. Ofta är det ens familj som de övriga gäster vänder sig till för att fråga om presenttips nämligen. Att lösa presenter som dessa rent praktiskt görs lättast genom att brudparets familjer eller annan utvald person ansvarar över bidragen. 

Nedan kommer några exempel på vad man kan önska sig i förväg, som vi ska inspirera både blivande brudpar och ni som går som gäster. 

Bröllopsfotograf

Vill man ha en duktig bröllopsfotograf med sig hela dagen så får man vara beredd att det kostar en del. Detta är ofta en stor del av utgiften vid ett bröllop, men är också en av de få utgifter som man får ut mest av, och som varar för alltid. Om flera gäster går ihop behöver det inte kosta mer att "ge bort en fotograf" än om de köper en annan present. 

Bröllopsklädseln

Även en brudklänning och kostym kan kosta en hel del om man är ute efter ett designermärken. En fin gest att ge som brudtärna eller marskalk är gå ihop i ett bidrag till klädseln. Då många behåller sina brudklädsel blir det ett fint minne från de allra närmsta vännerna på bröllopet.

Fotograf:  Alice Mahran

Fotograf: Alice Mahran

Serveringspersonal

Vid mindre bröllop kan det räcka att vänner och familj hjälper till med servering, men det kan lätt bli ett för stort jobb när antalet gäster är större. Att bidra med serveringspersonal kan då vara en fin present att skänka bort.

Fotograf:  Therese Winberg

Fotograf: Therese Winberg

Städ

I vissa lokaler ingår inte städ, utan det är något man får stå för själv efter bröllopet. Detta kan nog vara en av de bästa presenterna man kan få (om än ganska tråkig) om du frågar oss - hjälp av en städfirma.

Styling

Att bli stylad av ett proffs är en riktig lyx att få som brudpar. Det är något som annars brukar hamna långt ner på listan av prioriterade utgifter, och som ofta stryks i slutändan. 

Fotograf:  Asora Photography .

Blommor

Ett bidrag till blommor är aldrig fel, speciellt inte till bröllop. 

Fotograf:  Annelie Johnsson

Bröllopstårta

Även en bröllopstårta är något man kan önska sig.

Vi hoppas att ni fann stor inspiration bland dessa alternativa presenter. Berätta gärna hur du som planerar bröllop tänker kring ämnet!