DIY: Enkel håruppsättning

Det är inte alltid så lätt att göra en bröllopsfin frisyr själv. Men det går! Vi har bett hår- och makeupartisten Emma Schatz att ge sina bästa tips till hur du kan göra en enkel håruppsättning själv. Denna frisyr passar lika bra att göra till kort som till lång hår och kan lätt piffas till lite extra med blommor eller lingonris, som Emma valt nu inför hösten.


Emma Schatz

Jag älskar att sätta upp mitt hår. Det ska inte vara avancerat, det ska gå fort och vara roligt! Efteråt blir jag glad. Att känna sig fin är viktigt tycker jag. Har du en plan på att göra din bröllopsfrisyr själv? Läs vidare, här får du tips!
Det finns många lätta knep man kan använda sig av för att göra en håruppsättning. Det viktigaste är att göra ett bra och stabilt grundjobb, för att få frisyren att hålla hela dagen.
Glöm inte bort att övning ger färdighet - Våga testa! Anpassa frisyren efter dig och ditt hår.
Style+by+Schatz
Tips!  För att klämmor/ bobby pins ska hålla frisyren på plats, korslägg som bilden visar, då får du ett hållbart resultat.

Tips! För att klämmor/ bobby pins ska hålla frisyren på plats, korslägg som bilden visar, då får du ett hållbart resultat.

Till denna frisyr behöver du:
* Borste
* Torrschampo/ något som gör håret strävt
* Kam, kompakt tandad
* Två hårsnoddar
* En större klämma
* Locktång/spolar
* Små klämmor ca 20-30st (bobby pins)
* Spegel

 

Börja med att borsta igenom håret. Nu ska du skapa struktur. Lyft hårtestar och spraya torrshampo i hela hårbotten för en strävare känsla. Har du tunt/glansigt hår, använd dig av en produkt som får ditt hår att kännas strävt. Resultatet du vill uppnå är att håret inte ska glida ur händerna/ klämmorna.
Nästa steg är att skapa volym i hela håret. Använd locktång eller spolar, få fram vågor och volym på sättet som passar dig. Använd dig av den stora klämman för att hålla bort/flytta hår-delar.
Dela upp håret i ett T, se bild. Samla håret från hjässan och fäst i den stora klämman. Dela resterande hår i nacken och fäst med två helt vanliga hårsnoddar i nacken, spänn åt. Detta steget är viktigt då det kommer få din frisyr till att kännas stabil, det blir en bra grund.
Allt hår på hjässan tupperas. Det kan kännas lite galet och de får det lov att göra men de kommer få frisyren att ligga vackert och luftigt på huvudet. Spraya tupperingen.
Fläta toffsarna. Flätorna behöver inte vara perfekta. Kan du inte fläta så går det precis lika bra att tvinna håret. Du vill endast skapa en bra grund för frisyren att hålla länge. Sätt inte ett gummiband längst ner.
Rulla sedan upp flätorna. Gör kringlor och fäst noga med hårnålar. Detta ska sitta som berget när du skakar på huvudet och kommer därför hålla frisyren på plats hela dagen. Detta behöver inte bli perfekt för håret på hjässan kommer täcka flätorna.
Nu kommer det roliga momentet, att våga leka. Vill du ha mittbena eller sidbena beslutar du det nu. Håret från hjässan ska komma samman med flätorna. Använd hårnålar för att fästa slingorna runt om, mellan, under flätorna. Är det någon hårslinga som vill trilla ner, låt den få göra det. Det ska bli en personlig frisyr! 
Skaka på huvudet för att se om hårslingorna har hittat sin plats. Annars, fäst upp.
Avsluta med att spraya lätt över håret. Nu har du skapat en vacker bröllopsfrisyr! Vill du dekorera håret, dekorera med de som följer brudbuketten eller efter årstid, vad naturen har att erbjuda. Eftersom det snart är höst valde vi lingonris.

Se också:

DIY: Blomsterkrans

DIY: Blomsterkrans

Stylad brudfotografering på Holmanäs gård

Stylad brudfotografering på Holmanäs gård

Hårsmycken från Erica Elizabeth Designs

Hårsmycken från Erica Elizabeth Designs