Kraftfullt novemberbröllop: Stina och Peter

Stina och Peter gifte sig den 28 november 2015 på Bläsinge Gård i Skåne. Bröllopsfotografen Jonas Karlsson har förevigat deras dag och det går knappt att beskriva hur mycket vi älskar tonen i bilderna.

Detta är ett av de mäktigaste bröllop som vi har fått ta del av här på Sisters in Law. Tack Stina och Peter för att ni delar med er av er dag hos oss!

Kläder och styling

Vi satte aldrig någon egentligen budget men var rörande överens om hur mycket vi var beredda att lägga, och på vad. Kläder var en sak som ingen av oss tyckte kändes så viktigt – även om man vill se bra ut på sin bröllopsdag kändes det inte värt att köpa en dyr bröllopsklänning som sedan bara hänger i garderoben. Peter hittade sin kostym på H&M för 900 kr och jag min klänning på Nelly.se, på rea för 300 kr. Jag var dock inte nöjd med ryggpartiet, så jag köpte två stycken likadana klänningar, lämnade in den till en lokal skräddare som sydde ihop de två framsidorna och – voilá, jag hade min drömklänning. Däremot kan jag rekommendera en professionell MUA. Att hår och smink fortfarande ser bra ut efter timmar utomhus, på en regnig klippa en blåsig novemberdag är ingenting man klarar själv. 
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Vad gäller olika tjänster för bröllopet, som hår, foto, film, tårta, servitörer etc., såg vi till att haffa relativt nyblivna och unga företagare. Det finns så många fördelar i det. Dels prismässigt, de flesta hade varit verksamma omkring ett år när vi bokade dem vilket gjorde att de var proffsiga samtidigt som vi hade råd att gå ”all in", dels för att unga tenderar att ha bättre koll på trender och är öppna för nya idéer. Alla tjänster som kan knytas till bröllop är ju generellt dyra, och tillsammans adderar upp i rätt så höga summor. Vill man hålla kostnaderna nere är ett hett tips att googla efter tjänsterna även i omkringliggande kommuner och län. Vi som så gärna ville ha med oss en fotograf hela dagen hittade tillslut Jonas i Småland, ett superproffsigt filmteam från Malmö, godaste tårtan från Staffanstorp och bästa sminkösen från Helsingborg. 
Bröllopsblogg
Höstbröllop
Höstbröllop
Höstbröllop
Höstbröllop
Det fanns många anledningar till att vi valde november. Dels har vi årsdag i slutet av månaden, dels hade jag förälskat mig i gråmulna och dimmiga bröllopsfoton. Men, huvudanledningen var egentligen att jag vägrade vara beroende av vädret, kontrollmänniska som jag är! Hade vi gift oss under sommaren hade vi velat ha bröllopet utomhus och tvingas ha en ”plan B” om man hade råkat pricka in en regnig sommardag - det var inget för mig. Istället valde vi den månad som kan lova allra sämst väder och utgick från det när vi planerade. Bara att kolla på väderrapporten dagen innan och bli glad över eventuellt regn istället för stressad, är ju en ynnest! För oss innebar det ju bara ett otroligt mysigt smattrande på plåttaket i ladan där vi hade middagen och festen.  
Höstbröllop
Höstbröllop
Höstbröllop
Höstbröllop
Höstbröllop
Höstbröllop
Höstbröllop
Höstbröllop
Höstbröllop

Vigseln

Att hela bröllopsdagen skulle kännas avslappnad, personlig och mysig kändes viktigt för oss när vi planerade. Eftersom vi gifte oss borgerligt fick vi även möjligheten att forma själva vigseln precis som vi ville ha den, inte bara rent dekorativt utan också innehållsmässigt. Exempelvis stod vi vända ut mot gästerna istället för med ryggarna till, och det kan vi verkligen rekommendera alla blivande brudpar! Det är en härlig känsla att faktiskt se alla dessa människor som man tycker så mycket om på ett enda ställe, under ett av de största ögonblicken i sitt liv.
För att göra vigseln 100 % oss, satte vi oss på varsitt håll några dagar innan bröllopet och skrev brev - om varandra, vårt förhållande, härliga minnen och roliga resor som vi har gjort tillsammans. Sedan skickade vi dem till vår vigselförrättare som använde dem för att hålla en otroligt känsloladdad och personlig vigsel som speglade oss och allting vi varit med om, från start till mål! Dessutom hade vår gemensamme dragspelslärare, som är anledningen till att jag och Peter träffades för massvis av år sedan, skrivit en ingångslåt dagen till ära och vårt musikaliska brudfölje sjöng och spelade bland annat en akustisk version av ”Oh my God” av The Moniker. Se till att lägg krut på att planera vigseln helt enkelt, det är ju på grund av den som ni firar! 
Vi fixade med allting själva förutom mat och tårta vilket givetvis kan bli överväldigande emellanåt. De flesta tipsar ju om att man ska köra på ett färgtema för att inte sväva ut för mycket, men gör det lättare för er själva och gå ”all in” på en känsla istället, tycker vi! Gör ett moodboard, välj ut några ledord, ha en tydlig målbild och kör! Vi ville att vårt bröllop skulle kännas mysigt, med tända ljus och avslappad stämning - då spelade det plötsligt ingen roll om vi inte hittade en viss detalj i en viss färgnyans eller om servetterna inte gick att forma så som vi inledningsvis hade tänkt. Inga bridezillamoments, med andra ord! Vi insåg att det är känslan och atmosfären som vi och gästerna kommer att minnas  - inte hur servetten låg. För oss innebar vår ”känsla” tjocka filtar, långbord, tända ljus, svampsoppa till förrätt, akustisk musik på vigseln, varm cider till brudskål, tomtebloss istället för riskastning och ”blå timmen” när det blev dags för gratulationer och kramar på gårdsplanen utanför ladan. Tillsammans resulterade det i ett bröllop som inte liknade något annat.   

Tips till andra som planerar sitt bröllop

Ifrågasätt allt! Det var något av ett mantra under planeringsskedet för oss, och fick genomsyra allt från traditioner till budget och dekorationer. Det låter som en kliché, men se till att verkligen utgå från er själva. Ni har ju säkerligen en särskild ”stil” till vardags, så gå inte ifrån den bara för att ni ska gifta er. Efter att ha varit på både bröllopsmässa och tittat i bröllopstidningar insåg vi själva snart att bröllopsmodet verkligen står och trampar i Sverige. Det har ju sett mer eller mindre likadant ut hur länge som helst och för oss som varken ville ha en prinsessbakelseklänning, åka limousin eller ha murgröna på borden blev det en utmaning att kommunicera med en del folk i bröllopsbranschen. Ett tips är att utgå från inredningsbilder snarare än bröllopsbilder för inspiration, det blir betydligt mer personligt och känns mer modernt.
Och, som en del av ifrågasättandet - våga bryt traditioner om ni tror att det kommer göra er dag härligare, roligare eller mer avslappnad! Vi hade exempelvis drop-in-mingel innan vigseln för att gästerna skulle kunna träffas och bekanta sig med varandra innan, struntade i alla ”regler” vad gäller traditionell bordsplacering och såg det som en självklarhet att spendera så mycket av bröllopsdagen som vi kunde med varandra. Det innebar att vi, istället för att sova på olika håll innan bröllopet, hyrde en liten stuga några kilometer bort från vigsel- och festlokalen där vi kunde ladda inför bröllopet tillsammans. På bröllopsmorgonen kom brudtärnorna och bestman till oss, vi åt frukost allesammans, spelade gitarr, strök skjortor, sminkades och skålade i champagne. Det är ju ändå er dag, se då till att den utgår från er och inte ifrån hundraåriga, inrutade traditioner! :) 

Fotograf: Jonas Karlsson
Filmfotograf: Paramita Film, Malmö
Lokal: Bläsinge Gård, Jonstorp
Stinas bröllopsklänning: Nelly.com, omsydd av Ateljé LeFay
Styling: Sofia Boman, Helsingborg
Peters kostym: H&M
Peters skjorta: Eton
Peters fluga: Johann, Trollhättan
Blommor: EG blomman, Malmö
Skyltar, rekvisita och dekorationer: DIY av Stina
Mässingljusstakar: Petras porslin
Catering: Kavalleristen, Helsingborg
Tårta: Minna Dümmatzen


Stämningsfullt septemberbröllop

Stämningsfullt septemberbröllop

Intimt bröllop på Österlen

Intimt bröllop på Österlen

Rustikt och skogsnära bröllop

Rustikt och skogsnära bröllop