Lantligt bröllop på Rosenhanska magasinet: Hannah och Johan

Hanna och Johan gifte sig i somras och hade sin bröllopsfest på Rosenhanska magasinet utanför Nyköping. Nu får vi ta del av brudens berättelse och bilderna från bröllopet som bröllopsfotografen Maja Brand på Brand & Brindle står bakom. Bröllopet innehåller allt ifrån en skådespelare och teaterregissör som vigselförrättare till spelmän och logdans.

Johan friade till mig när vi var i Paris. Jag förstod inte varför han absolut ville hitta en folktom plats för oss att sätta oss på. Det kändes som ett omöjligt uppdrag en solig maj-lördag i Montmartre, men han lyckades! Jag anade ingenting, och det tog ett tag för oss att samla oss tillräckligt för att promenera bort till närmaste uteservering och beställa en flaska Champagne. Jag minns att jag bara satt och stirrade på ringen, jag trodde knappt att det var sant.

Eftersom vi förlovade oss i maj 2012 och gifte oss den 7 september 2013 hade vi gott om tid för att planera och verkligen fundera på hur vi ville ha bröllopet.
När det blev dags att sätta igång med planeringen på allvar gjorde vi så att vi listade allt som skulle göras, sedan delade vi upp det mellan oss och satte deadlines när saker och ting skulle vara klart. Det gav oss även en överblick av när vi behövde sätta igång med de olika sakerna, så vi inte behövde dra igång allt på en gång. Även om vi såklart hjälptes åt med mycket, så var det ändå skönt att dela upp ansvaret, så att man visste att saker blev gjorda.
Att hitta ställe var ganska lurigt. Då jag har min familj i Göteborg, Johan sin i Mälardalen och vi själva bor i Stockholm så fick det lov att bli en kompromiss. Eller egentligen så sa vi att själva orten inte spelade så stor roll, det viktigaste var att stället där vigsel och fest skulle vara verkligen kändes 100% rätt för oss. Oavsett var vi valde att lägga bröllopet så skulle en stor del av gästerna behöva resa någonstans.

Först bokade vi ett slott i Sörmland. Det låg fantastiskt vackert precis vid en sjö och jag tror att vi blev lite förblindade av hur idylliskt det såg ut. Efter att ha känt på det några veckor så insåg vi att det inte var rätt. Även om alla skulle kunna bo på slottet eller i småhus runt omkring så var standarden för gästerna extremt enkel plus att vi skulle behöva fixa precis allting själva. De stod inte för någon personal under middagen, eller hjälp med frukost, disk och städning dagen efter. Av en slump hittade vi ett annat ställe. Rosenhanska Magazinet utanför Nyköping var den perfekta platsen! På en gård med utsikt över ängar och äppelträd hade man några år tidigare fixat till att stort gammalt magasin som nu användes som festlokal. Med ca 10 meter i takhöjd över dansgolvet och världens gulligaste och mest hjälpsamma personal kände vi att här kommer vi kunna ställa till med precis det spektakel vi är ute efter!
Inne i Nyköping bokade vi sedan upp i stort sett hela Hotell Blommenhof åt oss och alla gäster. De flesta valde att komma redan på fredagen så vi bokade bord på restaurang Erik i Forsen (samma krögare som stod för maten på själva bröllopet). Det var väldigt trevligt att få en chans att prata med många redan dagen innan och på något sätt landa. Det gjorde att vi slapp känna den stressen på själva bröllopsdagen när man ju inte har en chans att hinna prata med alla hur gärna man än vill.
Efter en lunch på rummet bar det av för fotografering i de underbara omgivningarna kring Rosenhanska. Vår fotograf Maja var fantastisk och det kändes avslappnat och lekfullt. Bra sätt att slappna av inför vigseln och ceremonin.
brandochbrindle_johanhannah_118.jpg
Jag hade från början tänkt mig vigseln i kyrkan. Johan ville helst inte ha en kyrklig vigsel, och efter att vi pratat fram och tillbaka så insåg jag att det för min del mest handlade om att jag ville att det skulle kännas högtidligt och liksom På Riktigt. Alternativet var att ha en borgerlig utomhusvigsel. Jag var lite rädd att det skulle kännas som att man plojade bort ceremonin, men så blev det inte alls. Det fina med att ha en borgerlig vigsel, och dessutom utomhus är ju att man kan utforma den precis som man vill. Det är lätt att fastna i bilden av hur det Ska eller Måste Vara.
brandochbrindle_johanhannah_128.jpg
Vigselceremonin blev magisk och vi hade verkligen tur med vädret. Efter viss tvekan hade vi gått med på vigselförättarens förslag. Han var ju trots allt skådespelare och teaterregissör till yrket. Det gick ett sorl bland gästerna när han frågade oss var och en. ”Tager du…”, ”Ja”, ”Varför då?” Vi var så klart medvetna om denna fråga och det ögonblicket glömmer jag aldrig. Vi hade valt att tala från hjärtat utan manus och det blev väldigt fint. Det andra han rådde oss var att avsluta vigseln när känslorna var på topp, efter kyssen, och då låta våra föräldrar, syskon och övriga gäster komma fram och krama oss. Tårarna sprutade. Så härlig känsla. Under vigseln spelade och sjöng några vänner och vi hade varit noga med att man skulle applådera. Något vi också bett om var att inte ta foton när vi gick fram för att kunna se alla i ögonen (istället för att se Apple-loggor).
Från vigseln vandrade vi sedan till musik från ett spelmanslag till magasinet där ytterligare en överraskning väntade - Folkdans tillsammans med spelmanslaget och hela bröllopssällskapet! Kul att få bryta isen och blanda gästerna.
brandochbrindle_johanhannah_189.jpg
I lokalen hade Karin från Blomsterateljén gjort ett fantastiskt jobb med blommorna och på borden låg travar med fina böcker som vi hittat på loppmarknader. När jag fann skorna till bröllopet, som går i bland annat turkost, gult och rosa, bestämde vi oss för att temat för dekorationerna skulle vara färg. Därför hade vi också spraymålat olika små plastdjur och placerat vid varje gäst. Många frågor efteråt varför någon fick en delfin och andra en spindel… vilket inte var vår mening men säkert skapade roliga middagsdiskussioner. I taken hängde pom-poms som vi tillverkat, vimplar och andra färgglada detaljer från TGR. En äldre resekoffert stod vid baren där gästerna kunde lämna ett bidrag till något roligt under vår bröllopsresa, som en middag eller goda drinkar, istället för presenter då vi redan bodde trångt.
Middagen rullade på galant med hjälp av våra toastmasters som höll talen lagom korta. Vi hade också lagt in en paus mellan varmrätt och dessert för toalettbesök och en möjlighet att sträcka på sig.
Efter tårtorna, som min syster bakat, fick vi ett infall i stunden och drog igång ”Hatten är din” på högsta volym där toastmadamens fez fick vandra runt (sök på youtube). Nu fanns ingen återvändo, festen var igång! Bröllopsvals och sedan otroligt drag till vårt liveband. Givetvis hamnade både jag och Johan på scen till gästernas jubel.
brandochbrindle_johanhannah_269.jpg
Nästan inga tog den första av de två bokade bussarna tillbaka till hotellet vilket vi ser som ett gott betyg! Vi stannade också kvar till slutet, glada men med trötta fötter. Väl tillbaka på hotellet så väntade en goodie-bag på varje hotellrum, med egen-designade tygpåsar, resorb, festis och godis.

Det var ett glatt men slaget gäng som möttes till frukosten på morgonen efter och skrattade sig igenom allt som hade hänt. Det var svårt att smälta vad vi just varit med om, och det var skönt att göra det tillsammans allihopa innan bilar och tåg avgick hemåt igen.

Bröllopshelgen blev helt fantastisk och det finns ingenting vi skulle vilja ändra på. Det är ju gästerna som gör festen och eftersom vi alla var på en neutral plats höll vi gruppen samlad. Små saker tror vi också gjorde gästerna på extra gott humör. Som att vi bett hotellet placera ut nougat på allas kuddar, en liten lapp med några roliga meningar, smarties som skickades runt i en skål på bussen till vigseln och tygpåsarna när de kom tillbaka från festen.
Tips till de som planerar sitt drömbröllop:

* Våga göra det på ert sätt
* Tänk igenom vad ni uppskattat och inte uppskattat på bröllop där ni varit gäster
* Välj om möjligt bara leverantörer som har hjärtat på rätta stället och som är enkla att kommunicera med
* Dela upp uppgifter mellan er efter intresse och sprid ut dem över tid
* Om möjligt, ta ledigt veckan före och veckan efter så att ni slipper stressa kring bröllopet
* Få era gäster att känna sig sedda genom små överraskningar
* Om ni står för alkoholen så köp den på systembolaget så ni kan lämna tillbaka det som inte dricks. Vi lämnade nästan tillbaka en tredjedel trots törstiga gäster
* Gör bordsplaceringsöversikten på ett sätt så att ni enkelt kan göra ändringar. Återbud kommer tyvärr alltid
* Sist men inte minst, glöm inte att någon gång under kvällen dra tillbaka stolen en bit och blicka ut i lokalen. Det är inte ofta du har nästan alla dina nära och kära på en och samma plats

Leverantörer
Lokal: Rosenhanska Magasinet
Catering: Erik på Slottet
Florist: Karin i Blomsterateljén Nyköping

Tårta: Hannahs syster
Hår: Sanna-Hai
Fotograf: Maja Brand på Brand & Brindle
Liveband: Johan Mörk
Spelmanslag och folkdans: Leif Johansson från Gnesta
Brudklänning: Ida Sjöstedt Couture
Hannahs skor: Malababa
Hannahs smycken: Poggi, Zanzlöza zmycken
Johans kostym: Oscar Jacobson
Johans skor: Loake
Johans fluga: John Henric
Dekorationer: Loppmarknader, Rusta och TGR


Gillade du den här bröllopsberättelsen? Se även:

Bröllop med fest i vackert magasin: Sofia och Martin

Bröllop med fest i vackert magasin: Sofia och Martin

Majbröllop på Abborrbergs veranda: Ann-Christine och Oscar

Majbröllop på Abborrbergs veranda: Ann-Christine och Oscar

Somrigt lantbröllop: Josefin och Karl

Somrigt lantbröllop: Josefin och Karl