Bohemiskt bröllop i rustik lada: Linnea och Joshua

Linnea och Joshua gifte sig den 23:e maj 2015 i en otroligt vacker miljö på Mårten Pärs Källa på Österlen. De hade samlat familj och vänner från både Sverige och England och vigseln hölls i en gammal teaterlada medan festen var i en rustik lada en bit ifrån vigselplatsenFotografen Per Henning har fångat dagen på ett berättande och känslomässigt sätt och det är verkligen en fröjd att få ta del av bilderna.

Förlovning och bröllopsplanering

Vi förlovade oss i augusti 2013 och tog då beslutet att vi inte skulle skynda på bröllopet, men vi ville inte heller att det skulle gå flera år mellan förlovning och bröllop. Vi bestämde att 2015 var året som passade. Det gav oss mycket tid att planera hur vi ville ha vårt bröllop, men som med många andra saker, ju mer tid man har desto mindre blir gjort. Det mesta ordnades de tre sista månaderna innan bröllopet, men då var det många kvällar framför datorn och många beslut som skulle tas. De två stora bokningarna, lokal och cateringfirma, ordnade vi i god tid. När vi beslutat om dessa föll allt annat på plats.

Inspiration för bröllopet

Vår inspiration för bröllopet och utsmyckningarna tog vi från omgivningen. Den vackert lantliga svenska naturen, med all sin enkelhet och elegans inramade vår bröllopsdag. Folk har beskrivit vårt bröllop som vintage och bohemiskt, vilket förmodligen är en bra beskrivning. Även om detta inte var något specifikt tema som vi hade förutbestämt, var det våra preferenser och val i planeringsstadiet som gjorde att det blev en viss känsla för bröllopsdagen.

Om vigsellokalen

Vigseln ägde rum i en gammal teater som tillhör Mårten Pärs Källa utanför Brantevik. Eftersom vi ville ha en borglig vigsel hade vi länge letat efter en lämplig plats som avspeglade oss och de känslor som vi ville dela med familj och vänner. Då vi gifte oss i maj ville vi inte chansa på att vara utomhus, så när vi hittade denna lokal var det ja vid första ögonkastet. Teatern hade stora dörrar på sidorna som vi kunde öppna så att solskenet flödade in och gav rummet ett oerhört vackert ljus. Detta skapade en utomhuskänsla bland de fina bänkarna där gästerna satt. Då lokalen i sig var så rustikt vacker behövdes det inte mycket dekorationer. Vi dekorerade med hemmagjorda vimpelspel i pastellfärger både inomhus och i trädgården. Linneas brudbukett var gjord av torkade blommor och vi dekorerades också lokalen med torkade blommor så som vete, havre och lavendel.

Vigselceremonin

Vi hade inte träffat varandra sedan fredagen, dagen innan bröllopet vilket ökade spänningen och gjorde oss ännu mer exalterade. Vi hade inte heller sett varandras klädsel så det blev ytterligare ett överraskningsmoment när vi väl sågs. Joshua stod med sin bestman framme vid scenen och följt av brudtärnan, gick Linnea in med sin pappa till tonerna av ”Home” med Edward Sharp och Magnetic Zero spelad på akustisk gitarr. Cermonin var väldigt känslosam med mycket tårar och skratt. Det som gjorde den ännu mer känslosam vara att för första gången ha båda våra familjer och vänner samlade under ett tak med tanke på att de är spridda över hela Sverige och England.

Om valet av bröllopsfotograf

Vi gick igenom mängder av fotografers portföljer i ett försök att hitta en fotograf som var rätt för oss. Vi hade till slut tre eller fyra olika fotografer som vi övervägde, och Per var självklart en av dem. Det var tydligt att Pers portfolio stod ut från de övriga fotograferna och vi kände även att han hade en unik förmåga att fånga stämningen i ögonblicket och känslorna i de många olika typer av evenemang som han har fotograferat. Hans vilja att förmedla en berättelse, dokumentera dagen, var något som vi fastnade för. Vi gillade särskilt hans förmåga att fånga och beskriva berättelsen genom sina bilder. Alla våra förväntningar överträffades när vi arbetade med Per. Det är fantastiskt hur han lyckades fånga sådana personliga stunder men ändå vara så diskret. Förutom att vara en otrolig fotograf är Per en fantastisk kille. Han investerade mycket tid i vår dag, så som besökte platsen ett par gånger innan bröllopet för att kontrollera ljus mm och spenderade mer tid med oss på bröllopsdagen än överenskommet. Han får våra varmaste rekommendationer.

Brudklänningen

Linnea hade börjat kolla på brudklänningar i affärer både i Malmö, där vi bor, och i Stockholm under hösten 2014. Dock var det oerhört svårt att hitta något som passade hennes tankar om hur hon ville se ut som brud. De flesta klänningar i butikerna var oerhört lika; antingen för sött, för glittrigt eller för mycket hud. Det var också svårt att hitta en klänning i de vanliga affärerna som var tillräckligt lång. En klänning med spets och långa ärmar var tankar Linnea hade när hon började leta. Det visade sig svårare att hitta än Linnea hade trott, men så besökte hon Zetterberg Couture i Göteborg och där fanns det många underbara klänningar att välja mellan. Det fanns också möjlighet att måttbeställa klänningen, vilket gjorde att den satt som handen i handsken. Man kunde även kombinera olika delar av Zetterbergs klänningar för att få till drömklänningen. Klänningen beställdes i slutet på november och det var precis i tid att hinna få den i tid till bröllopet.

Brudgummens kostym

Joshua bestämde sig för att ha en skräddarsydd kostym för vår bröllopsdag. Han visste att en kostym från de vanliga klädkedjorna inte skulle uppfylla hans förväntningar för vår speciella dag. Han ansåg att en unik dag kräver en unik kostym. Joshua hade en klassisk three piece suit i en nyans av elektriskt blått. För att ackompanjera kostymen bar han bruna brogue skor, brunt bälte och en mönstrad A. Christensen slips och näsduk. Stilen influerades till stor del av vår bröllopslokal och det omgivande landskapet, men också av säsongen.

Festlokal och dekorering

Vi valde en tom lokal där vi var tvungna att fixa allt. Belysning, bord, stolar, bestick, you name it. Första tanken var att vi kunde få det exakt så som vi ville, men vi underskattade nog den tid och mängde beslut det skulle ta för att få till det så som vi hade tänkt oss. Men ack så nöjda vi blev! Jag skulle säga att vi utgick från vår inbjudan. Vi började med att designa vår inbjudan tillsammans med den fantastiska grafiska designern, Christian Ashton. Vi ville att den skulle ge våra gäster ett smakprov av hur bröllopsdagen skulle bli och utifrån inbjudan byggde vi vidare på de dekorationer och utsmyckningar vi valde. Då lokalen där vigseln och festen hölls var så oerhört vackra i sig, ville vi bevara den rustika känslan och låta dem tala för sig själv. Det vi fokuserade på var belysning (ljusslingor), vimpelspel (i pastellfärger) och blommor (torkade). För att göra bröllopet mer festligt, och guida gästerna, valde vi att sätta upp girlanger utmed vägen och gigantiska helium ballonger utanför ladan. Pastellfärger var en genomgående färgskala på vårt bröllop, utan att göra det hela för sött.

Bröllopsfesten

Efter vigseln begav sig våra gäster till fots till den stora ladan på kullen där festen skulle hållas. Ladan sitter ihop med Mårten Pärs Källas hotell där vi hade hyrt samtliga 11 dubbelrum där några av våra gäster var inkvarterade. Då mångaav gästerna träffade varandra för första gången, började minglet med bubbel, snittar och en tipspromenad. Vi hade önskat en informell middag som inte skulle vara hela kvällen, men som vid många bröllop är det svårt att hålla tidsschemat, med överraskningar och många som ville säga några fina ord till oss. Vår toastmaster och madame gjorde ett enastående jobb så det blev en oerhört lyckad middag med många fina tal, snapsar och en fantastiskt god trerätters middag förberedd av kockarna på En Gaffel Kort. Vi la mycket energi på att välja en meny som representerade trakten och passade in i den miljö som vi åt. Det blev därför många närodlade ingredienser så som nässlor, sparris, oxkind, rabarber och spettekaka. Efter middagen blev det bröllopsvals som slutade med att hela dansgolvet var fyllt av våra underbara gäster. Därifrån tog livebandet över och festen fortsatte till gryningen.
Linnea&Joshua-PerHenning-98.jpg

Linnea och Joshuas tips till andra som planerar sitt bröllop

1. Glöm alla måsten och ”råd” från omgivningen. Det finns inga regler hur ert bröllop ska vara.

2. Saker och ting tar längre tid än man tror. Vi spenderade hela veckan innan bröllopet att fixa och trixa och även om vi tyckte vi hade många dagar att göra detta, blev det bråttom i slutet. Många bäckar små….

3. Det var mycket uppskattat att ha skjuts hem för gästerna på natten. Vi hade tre turer vid olika klockslag så de lätt kunde ta sig hem. Vi fick till och med sätta in en extra tur i gryningen då gästerna inte ville åka hem.

4. Om du ska dekorera, välj med omsorg och satsa stort. Fokusera på några få saker och gör dem bra.

Bröllopsleverantörer:

Fotograf: Per Henning
Lokal för vigseln: Mårten Pers Källa
Florist: The Artisan Dried Flower Company
Hår & Makeup: Linda Jönsson
Brudklänning: Zetterberg Couture
Brudgummens klädsel: Pelote
Ringar: Peter Liljeroth
Catering: En Gaffel Kort
Livemusik: Acousoft
Hyressaker: Vetro


Andra bröllopsberättelser:

Bohemiskt bröllop med lila färgtema: Skai och Robin

Bohemiskt bröllop med lila färgtema: Skai och Robin

Bohemiskt höstbröllop med ladufest: Isabelle och Sebastian

Bohemiskt höstbröllop med ladufest: Isabelle och Sebastian

Stämningsfullt septemberbröllop: Johanna och Sam

Stämningsfullt septemberbröllop: Johanna och Sam