Färgsprakande sommarbröllop: Anna + Olle

Anna och Olle gifte sig den 9 juli 2016 och delar här med sig av sin bröllopsberättelse. Anna driver verksamheten Rental Stories där hon hyr ut vintageporslin, personlig dekor och mycket mer som skapar en unik känsla och stil till ditt bröllop. Tillsammans med bland annat bröllopsfotografen Matilda Söderström och floristen Nika som driver Skillad Floral Design, har Anna tidigare delat med sig av inspiration här på bloggen. Några utvalda inlägg med inspiration från dem kan du kika på här: Lantlig inspirationsfotografering och här: Lantlig bröllopsinspiration med retrokänsla.

Men idag berättar Anna om sitt och Olles bröllop, som fotografen Oskar Allerby har dokumenterat. Och som alltid är vi så tacksamma över få dela dessa berättelser med er läsare! Inget bröllop är det andra likt, och det är så fantastiskt att få en inblick i vad som för många är den allra bästa dagen i deras liv. Tack Anna och Olle, för att ni delar med er!

Anna berättar

Vi träffades på universitet där vi studerade samma linje. Som taget ur en dröm fyra år senare friade Olle till mig på min födelsedag, nyårsafton. Vid tolvslaget på Torneälven intill Ishotellet i Jukkasjärvi gick Olle ner på knä med en förlovningsring från hans gammelmormor och jag sa ja!
anna_olle_bröllop_västervik_gamleby_oskarallerby_20160709-0930_0010.jpg
Vi var tidigt överens att vi ville ha ett färgsprakande sommarbröllop. Både jag och Olle har ett brinnande intresse för udda vintage-saker vilket genomsyrade bröllopet. En annan gemensam kärlek och något som vi båda ansåg bör vara en central del av bröllopet, är vår kärlek till mat och dryck.
Vi firade vårt bröllop på tre olika platser. Varje plats/lokal fick ett eget tema utöver den röda tråden: Färgsprakande sommarfest med mat och dryck som huvudfokus.

Vigselplatsen

Vi ställe upp bänkar, rullade ut en lång trasmatta och dekorerade med blommor, björkris och en enkel björkbåge precis så som vi önskade. Här fick platsen tala för sig därför ville vi inte dekorera för mycket utan vi lät det vara sådär lummigt och grönt – En sommarfröjd.

Vigseln

Vår vigsel blev helt magisk! Vigseln innehöll så mycket känslor, kärlek och så mycket tårar. Att dela det ögonblicket med alla våra när och kära är det starkaste ögonblicket vi båda upplevt. För oss var det självklart från början att det skulle vara en borglig vigsel. Den skulle ske utomhus, vid sjön Södersjön i Oxebo, intill sommarhuset där jag sprungit sedan barnsben.
Bröllopet började med att alla gästerna anlände med buss och gick vandrade ner till vigselplatsen via en liten stig. När gästerna väl satt sig på bänkarna startade låten ”Sommarvisa” av Allan Edwall, en låt fylld av vemod, precis som Olle själv. Bakom en udde skymtades Olle, inroendes i en svart eka från sekelskiftet. 
Till toner av folkvisan ”Visa vid vindens ängar” av Mats Paulson började jag vandra nedför en brant stig som gästerna kunde se bakom vigselplatsen. Vid slutet av stigen väntade min pappa med tärnorna. Hand i hand gick jag med min pappa över en gammal träbro och precis när de skulle gå över bron började den instrumentala melodin ”Olles Anna” av Orsa Spelmän att spelas.
Vi valde att ha en vigselförrättare, Anna och en ceremonihållare, Marie. En organisk och lyckad kombination. Under själva ceremonin spelades två låtar ”Jag ger dig min morgon” som Marie framförde på gitarr och sjöng. Andra låten som vi spelade upp var ”A young summer youth” av Joel Alme en låt som betytt mycket för oss genom åren. Tårarna rann under hela vigseln och när vi väl sagt ja eller absolut eller vad vi nu fick fram mellan snyftningarna så gick vi ut till låten ”Can't help myself (sugar pie, honey bunch)” av The Four Tops, vilken känsla!
Vigseln avslutades med att några av våra vänner ställde sig på led och avfyrade en salut i form av en sabrering. Efter det drack vi bubblor och minglade innan vi knöt ihop säcken och rodde iväg i ekan tillsammans.
Ringarna är i jugendstil. Olle önskade en ring med stenar och valde en feminin ring med safirer men vi fördubblade guldet så den skulle kännas mer maskulin. Jag hade svårt att hitta en ring som jag föll för. Till slut valde jag en likadan ring som Olle men bytte safirerna mot smaragder.
Kaffe och tårta älskar jag, så varför inte bjuda på det först tänkte vi! Sagt och gjort kaffe och tårta – allt serverat på vintage porslin fick starta festen. Samtidigt kunde gästerna själva blanda fördrinken i gamla mjölkkannor vid baren. De som ville kunde sysselsätta sig med att skriva gästbok – på en gammal skrivmaskin.
Sedan var det dags för middag som serverades i Skyttepaviljongen en kort promenad från dansbanan. Förrätten var redan framdukad på kakfat och varmrätten kom också in på fat: family style. Drycken till ställdes ut på borden. Till förrätt: variation på olika sorters öl och till varmrätt: ett rött och ett orange vin. Till dessert serverade vi en jordgubbssorbet med svartpeppar ur champagneglas.
Vi dekorerade inte så mycket utan här fick borden ta plats. Istället för bordsnummer valde vi att dela in borden i drycker som Gin, Champagne och OP Anderson. Vi fixade fram vintage posters på dryckerna som vi fäste på gamla plåtburkar som fick bli bordsskyltarna. Öl och små tonic flaskor fick bli vaser och gamla mässingsljusstakar fick hålla kronljusen. Porslinet var allt udda vintage precis som kakfaten, vattenkarafferna, serveringsfaten och skålarna. Udda silverbestick, kökshanddukar som servetter och glasen i vintage stil. Allt från Rental Stories.
När middagen var avklarad bjöd vi upp gästerna till dansbanan igen för kakfat fyllda av sötsaker och kaffe med avec. Baren öppnade och vi serverade öl från tapp och sedan var festen i full gång! Dans, dans, dans tills Olle bjöd på vickning från gamla korvkiosken. En buss tog oss alla tillbaka till boendet igen. För oss mest pigga höll kvällen på till långt in på småtimmarna och avslutades med nattbad och soluppgång!
I taket på dansbanan i Folkets park, Gamleby, hängde vi ljusslingor i festliga färger och vimplar som matchade. Mest fokus fick baren som var uppbygg av gamla gröna ståltunnor och en spånskiva. Bokstäverna BAR fick bli pricken över i:et. I ett hörn ordnade vi en fotohörna där vi hängde upp en backrop med färgglada band. Utanför dansbanan målade vi en old school rökruta.

Om fotografen

Jag hade varit i kontakt med Oskar Allerby redan tidigt men sedan valt att gå vidare med en annan fotograf. Efter missförstod stod vi några veckor innan utan fotograf. Då kontaktade vi Oskar igen och precis som om det var menat var Oskar ledig och ville fotografera oss! Oskar smälte direkt in bland våra gäster och han är väldigt avslappnad men samtidigt professionell.

Tips till andra som planerar sitt bröllop

  • Ta hjälp! I efterhand önskade vi att vi bokat en bröllopskoordinator, det trots att jag själv är koordinator. Oavsett hur mycket ni gör eller förbereder (vilket också är ett uttjatat men så viktigt tips!) kommer dagarna (läs veckorna) innan bli stressiga. Det är mycket att tänkta på när man planerar så en koordinator att luta mot skulle ha minskat på stressen. Vi hann aldrig riktigt njuta av dagarna innan och det är något vi inte kan göra om igen. Så se till att även verkligen njuta av dagarna innan er stora dag!
  • Bra flöde på festen! För att inte gästerna ska bli rastlösa är det viktigt få ett bra flöde på festen. Ett sätt att få bra flöde är att förflytta festen till olika delar. Har ni inte som oss möjlighet att vara i olika lokaler/platser kan ni ändå använda er lokal på olika sätt. Exempel: Er festlokal har bara ett stort rum. Välj fördrink utomhus (beroende på väder/säsong) middag i lokalen och sedan ta ut alla gästerna för kaffe där ni tidigare hade fördrink. Under tiden görs lokalen redo för fest/dans.
  • Bjud in till en hel helg! Ni behöver inte bjuda in alla gästerna dagen innan men vår upplevelse är att det blev bättre stämning på själva bröllopsdagen, gästerna har då redan lärt känna varandra. Bröllopsdagen går väldigt fort förbi och har ni bjudit in gästerna på en hel helg får ni mer tid till att umgås. Det blir också ett bra avslut med frukost dagen efter.
  • Boka fotografen hela dagen! Kanske t.om en videograf? När minnena flagnar finns det bilder som kan få er att minnas alla känslor och ögonblick. När vi ser våra bröllopsbilder är det som om att vi upplever dagen igen!
  • Se till att njuta allt ni kan! När allt kommer kring är det ändå er dag och känslan att få dela den med alla nära och kära är ovärderlig!

Leverantörer
Fotograf: Oskar Allerby
Plats: Västervik/Gamleby i norra Kalmar län.
Porslin/glas/bestick mm: Rental Stories
Dekorationer: Rental Stories
Blommor: Rental Stories
Brudbukett: Butik Blomstra, Gamleby
Brudklänning: Helt i spets från Lilly med ett band i midjan.
Brudklädsel efter middagen: Vit tyllskjol från ASOS och en vintagetopp.
Kostym: Tredelad vit linnekostym från butiken A. Marchesan, Stockholm
Slips: Vintagefynd
Catering: Guldkant
Tårtadekoration: Nicolina Karlsson med hjälp av Lina Veber Cake.