Tips från floristen: Buketter på vinterbröllop

Är det något man bör tänka på när man väljer blommor till ett vinterbröllop? Finns det blommor man bör undvika på grund av kylan? Vi bestämde oss för att låta blomsterdekoratören Maria Abrahamson som driver verksamheten Ur det Wilda hjälpa oss att besvara dessa frågor och idag ger hon sina bästa tips för vad man kan tänka på när det gäller blommor under vintertid.


Alla årstider har ju sin charm och ett vinterbröllop kan bli hur magiskt som helst även om inte snön ligger vit. På vinter har man större anledning att dra på med levande ljus, facklor och eldstäder och skapa stämning med detta. Det är få växter som finns att få året om, förutom kanske rosor. Vintern har istället alla fantastiska lökväxter och barrväxter samt de ganska robusta afrikanska växterna som ofta har tjocka och lite läderartade kronblad. Det finns även små kottar och andra fantastiska former.

De vackraste buketterna innehåller oftast säsongens blommor. Att ta ut buketten i kyla är inga problem så länge det inte är nollgradigt och därunder. Behöver man en bukett som ska gilla några grader minus får man arbeta med olika barrväxter, julrosor och vissa bärkvistar. De flesta blommor dukar under efter bara en kort tids vistelse i minusgrader. Vattnet i kronbladen fryser och när man kommer in i värmen slokar buketten snabbt vilket inte blir så roligt. Speciellt inte om det händer redan före fotografering och vigsel! 

Rosor, o rkidé, silverbrunnia, gran, hypericum

Rosor, orkidé, silverbrunnia, gran, hypericum

Julrosor finns i olika färger från mörkt vinrött, rosa toner, ofta lite grönmelerade och olika toner av vitt. När den används som trädgårdsväxt kommer den ofta upp genom ett lager av snö och blommar, så därför är den väldigt lämplig för vinterbuketter. Egentligen behöver man inte undvika några växter alls om temperaturen inte närmar sig nollan. De allra flesta snittblommor förvaras hos grossisterna i kylrum i 5-7 grader för hålla sig färska så länge som möjligt.

Det blir allt vanligare att använda den traditionella krukväxten julstjärna i snittblomsbuketter och den är verkligen ett undantag som inte tycker om temperaturer under 15 grader. Så undvik den om buketten ska fraktas oskyddad utomhus. Om man ska ta sig från en bil och in i ett hus kan man ta med sig ett dubbelt blompapper och försiktigt slå in buketten i det medan man transporterar den utomhus. Är det många minusgrader, vira ytterligare en sjal eller något annat isolerande runt om papperet.

Amaryllis, o rkidé, krysantemum, olika sorters eukalyptus, gran

Amaryllis, orkidé, krysantemum, olika sorters eukalyptus, gran

Det bästa med vinterns växter är att dom inte är så känsliga för att vara utan vatten ett tag. Även växter som inte är årstidstypiska tycker om svalt klimat och vattnet avdunstar inte i samma tempo som en het sommardag. När vigsel och fotografering är över och man fortfarande vill ha sin bukett kan en vacker vas, självklart med vatten i, på honnörsbordet eller kaffebordet vara en bra plats för buketten när festen startat.

När man ska beställa sin bukett kan det vara bra att ha samlat inspirationsbilder för att visa floristen. Sen ska man ha i åtanke att alla florister har sin egen stil och en bukett ser sällan exakt likadan ut om man beställer den av två florister. Ofta har man ett färgtema för festen som man vill ha in även i buketten men jag tycker att man inte ska stirra sig blind på en accentfärg, utan en palett med färger som kan hjälpa till att lyfta just den man vill ha mest av. Så skapar man en levande bukett! Vissa blommor är oerhört svåra eller omöjliga att få tag på året om så om man absolut vill ha pioner t.ex så får man planera sommarbröllop.

Julros, j ulstjärna, amaryllis, snöbär, gran, eukalyptus, cordata, blåbärsris

Julros, julstjärna, amaryllis, snöbär, gran, eukalyptus, cordata, blåbärsris

Vintern vackraste kan jag tycka är amaryllis som är så oerhört mäktig i sin form och storlek att den talar för sig själv. Den finns i många olika färger från djuptös-röd, randig, aprikos, rosa-vitt. Personligen arbetar jag helst med väldigt många olika växter i en och samma bukett. Jag vill ha olika element med väldigt olika former för att bygga upp dynamiken i buketten. 

Under sommarhalvåret hämtar jag väldigt stor andel av växtmaterialet ute i naturen samt odlar blommor själv. De brukar bli väldigt mycket mer levande än att bara arbeta med enbart inköpta snittblommor. En bukett som jag gör kan innehålla alltifrån dyra specialbeställda rosor, en kvist från en häck någonstans, en bit av en krukväxt hemma hos mig och dikesfynd som jag gör längs vägarna. Varje bukett blir unik. Det är mitt signum!

Text: Maria Abrahamson, Ur det Wilda