Macarons - ett måste på dessertbordet

Nej, det är så klart inte ett måste men det är inte många bakverk som känns lika romantiska som macarons. Att köpa dem kan dock vara dyrt och därför tänkte vi dela med oss av ett väl beprövat recept ifall man känner för att baka själv. Om man inte alls är intresserad av att pyssla vid spisen och istället föredrar att beställa sina bakverk, kan en titt i vårt arkiv för bröllopstjänster vara en bra start i jakten på tårtor och bakelser.

Receptet nedan ger 30-40 macarons. För att få bästa resultat bör man väga ingredienserna för att det ska bli så exakt som möjligt. Använd därför en digital köksvåg.

INGREDIENSER

110 g äggvita
100 g siktat mandelmjöl
200 g florsocker
4 msk socker
Eventuellt färgmedel, gärna i gelé.

GÖR SÅ HÄR

  1. Låt äggvitan stå i rumstemperatur över natten. 
  2. Sikta mandelmjöl och florsocker. Ta bort de grövsta bitarna av mandelmjölet. Ställ åt sidan.
  3. Vispa äggvitan på medelhög fart i en torr skål, gärna rostfri eller i glas då plastbunkar eventuellt kan ha små rispor där fett kan finnas kvar från tidigare bakning. Spår av fett eller vatten kan göra att äggvitan inte vill resa sig. När skum börjar bildas, tillsätt lite socker i taget under vispning och fortsätt vispa några minuter tills marängen har blivit tjock och fast.
  4. Blanda noga men försiktigt i mandelblandningen. Vill man färga smeten kan man droppa i några få droppar av karamellfärg. Men va försiktig, då för mycket vätska kan förstöra dina macarons. Använd hellre färg i geléform.
  5. Spritsa ut smeten i små klickar stora som en femkrona på en plåt med bakplåtspapper och låt dem vila tills det har bildats ett skinn på dem, vilket tar 30-45 minuter. Om du inte blir kladdig på fingret när du tar på dem, är de redo för ugnen.
  6. Värm ugnen till 150°C och grädde i 11-13 minuter. Låt dem svalna innan du tar bort dem från plåten.
     

VANILJSMÖRKRÄM
50 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

  1. Blanda ihop ingredienserna och fördela krämen på hälften av marängerna och använd resten som lock. Vill man färga krämen kan man droppa i lite karamellfärg. Låt stå i kylen ett tag innan servering.