Vegetariskt julbord

fotograf-amanda-freskgard.png

Jag har varit vegetarian lite fram och tillbaka de senaste åren och ibland äter jag kyckling och fisk, men jag försöker alltid välja vegetariskt om det går. Under jularna har dock “fuskat” och ätit köttbullar, prinskorv och julskinka, både för att det är nostalgiskt att äta farmors hemmagjorda köttbullar, men också för att inte vara “den jobbiga som ska ha annan mat”. I år är ju dock allt annorlunda så jag tänkte ända satsa på att äta vegetariskt i jul och ville såklart göra ett test-julbord först. Tillsammans med Markus och hans syster lagade vi detta till vårt julbord:

Hemmagjord rödbetssallad (bytte ut vanlig majonäs och creme fraiche mot växtbaserat så det blev helt veganskt).

web-2750.jpg

Vegansk prinskorv från Anamma och veganska köttbullar från Dafgårds/Leif Mannerström. Supergoda båda två!

web-2752.jpg

Griljerad kålrot. Följde inget speciellt recept då det stod olika i alla. Kokade den först tillsammans med grönsaksbuljong, umamibuljong, kryddpeppar, lagerblad och nejlika. Glömde dock saltet så det kan ju vara det som gjorde att det inte blev så gott. Markus och hans syster tyckte det var helt okej, men det var inte riktigt min grej. Smetade på äggula blandat med senap och sedan ströbröd innan den fick stå i ugnen en stund.


Rödkål med ädelost, hasselnötter och granatäpple. Supergott och jättefina färger ju! Skulle dock ha fått gå lite längre i ugnen för mer krisp.

web-2748.jpg

Grönkålschips, en klassiker. Bara olja och salt innan de får stå i ugnen en stund.

web-2749.jpg

Ägghalvor med färskostkräm. Helt okej, inget speciellt egentligen.

web-2751.jpg

Färdigskivad vego-julskinka från Pärsons. Supergod faktiskt och smakar ganska likt vanlig julskinka


Sen hade vi ju det klassiska som vörtlimpa (med russin såklart), äppelmos, senap och julmust! Kan ju säga att vi var mätta väääldigt länge! :)

Amanda FreskgårdKommentera