Lantligt Augustibröllop i Falun Med Fest i Lada: Emelie + Johan

Idag tar vi oss tillbaka till den 15 augusti 2020 då Emelie och Johan sa ja till varandra. De vigdes i skuggan av en björk på en äng i Stabergs Barockträdgård en bit utanför Falun, med brudföljet och den närmaste familjen närvarande. Den efterföljande middagen och festen hölls sedan i en närliggande lada. Som så många andra bröllop som vi publicerar just nu, så fick detta brudpar förändra sina originalplaner och gästlistan fick kortas ner. Men det planerade datumet fick stå kvar och dagen blev precis så som de önskat - om inte bättre! Att verkligen ha tid för nära och kära på bröllopsdagen är en stor fördel jämfört med ett större bröllop. Brudparet delar med sig av fler tankar om just det lite längre ner i denna bröllopsberättelsen. Vi lämnar över ordet till bruden Emelie som berättar om deras lantliga augustibröllop, samtidigt som vi vår inspireras av bilder från bröllopsfotografen Michaela Zabel.

lantligt bröllop inspiration
lantligt bröllop inspiration
lantligt bröllop inspiration

Så träffades brudparet

Emelie: Våra vänner parade ihop oss för tio år sedan när vi var 16 och 18 år. Det sa inte klick direkt, i alla fall inte för oss båda. Johan jagade mig säkert i ett år innan jag insåg att killen med dom blåaste ögonen ju var helt fantastisk. Sedan dess har vi växt upp tillsammans, pluggat i Uppsala och flyttat hem till Dalarna igen.

Våren 2019 reste vi till Paris. En regnig fredagskväll åt vi italiensk mat och delade på en flaska rödvin. Under ett paraply, på kullarna i Montmartre, gick jag ner på knä och Johan sa ja. Det kändes självklart att jag skulle fria - det var Johan värd efter att ha kämpat så mycket för att det skulle bli vi för tio år sedan. Det var nära att vi inte kom iväg till Paris alls, men SAS avslutade som tur var sin strejk samma vecka som vi skulle åka.

lantligt bröllop inspiration
lantligt bröllop inspiration

Om Bröllopsplaneringen

Emelie: Vi planerade ett stort bröllop i augusti 2020 med många och långväga gäster. Återigen ville världen försöka sätta stopp för våra kärleksplaner. Jag är sjuksköterska och blev omplacerad till infektionsavdelningen på Akademiska Sjukhuset under våren. Jag insåg snabbt att det stora bröllopet inte skulle vara möjligt. Bröllopet omplanerades och krymptes ned, det viktigaste var ju ändå att vi skulle få bli man och hustru.

Vi ville att bröllopet skulle kännas intimt och lättsamt, som en midsommarfest eller kräftskiva. Vi ville återuppliva middagen vi åt kvällen vi förlovade oss. Till middag serverades italiensk family style dining - pizza och pasta på vintageporslin vi hyrt från Emma Lyck Event. Gästerna i riskgrupp för Covid-19 fick egna små bord vid middagen för att undvika smittspridning. På borden stod handsprit från Stockholms bränneri, en viktigt detalj för oss som älskar gin & tonic.

Bröllopet ramades in av kärleksfullt genomtänkta detaljer - inbjudningar, konfetti och all dekoration gjorde vi själva med hjälp av gästerna. Min syster är bagare och bakade tårtan, min bästa vän gjorde håret och min mamma buketten.

lantligt bröllop inspiration
lantligt bröllop inspiration
lantligt bröllop inspiration
brudbukett
brudklänning bröllopsbruket second hand

Om brudbuketten

Emelie: Det var givet att min mamma Annika skulle få göra brudbuketten. Morfar är trädgårdsmästare och mamma är uppväxt på en handelsträdgård. Hon har gjort många av våra vänners buketter genom åren och jag älskar hennes stil. Jag ville ha en spretig, men inte för stor bukett och blommor som symboliserade sensommar, Dalarna och som passade in i miljöerna i Staberg. Mamma har själv odlat dahlia, vallmo och rävsvans hemma i trädgården och buketten var verkligen full av kärlek.

lantligt bröllop inspiration
lantligt bröllop inspiration bröllopsblogg

Emelies håruppsättning

Emelie: Min bästa vän och sjuksköterskekollega Elin gjorde min frisyr. Det blev lite terapi för oss att under en tuff vår på sjukhuset sätta oss ner innan jobbet och träna på bröllopsfrisyren. Vi tänkte att om frisyren håller en arbetsdag på sjukhuset så klarar den en bröllopsdag med slöja.

brudklänning spets bröllopsbruket second hand
lantligt bröllop inspiration bröllopsblogg sisters in law
lantligt bröllop inspiration bröllopsblogg sisters in law
lantligt bröllop inspiration bröllopsblogg sisters in law

Om brudklänningen och kostymen

Emelie: Det var viktigt för mig att hitta en klänning second hand med svensk design. Jag känner mig bekväm i långärmat och letade efter en klänning med vacker spets. På mitt första besök på Bröllopsbruket hittade jag min fina klänning från By Malinas äldre kollektioner. Jag ville köra svenskt rakt igenom och hade skor från Flattered och underkläder från Lace Laboratory.

Johan har en förkärlek för engelska kvalitetsskor och har precis som andra som drömmer om sin drömklänning haft en idé om hur hans bröllopsskor ska se ut sen länge. Valet föll på dom klassiska och eleganta connaught från Crockett & Jones. Johan ville ha en stilren mörk kostym som satt som en smäck och lät därför skräddarsy en på Suitsupply.

brudbukett bröllopsinspiration
lantligt bröllop inspiration bröllopsblogg sisters in law
brudtärnor grön brudtärneklänning
brudtärnor grön brudtärneklänning
Emelie-Johan-15Augusti-2020-Yellowfox-Fotograf-Michaela-Zabel-437.jpg
lantligt bröllop vigsel utomhus
lantligt bröllop vigsel utomhus
lantligt bröllop utomhusvigsel

Om vigseln

Emelie: Vi prickade in sommarens varmaste dag och gifte oss i skuggan av en björk ute på ängen. Ceremonin var borgerlig och vi hade med oss fyra tärnor och fyra marskalker där framme. Vi tog in lite Frankrike med en låt av Édith Piaf och avslutade vigseln med “We Got The World” av Icona Pop. Det var en fantastisk känsla och gick så himla fort!

lantligt bröllop utomhusvigsel vigselbåge
lantligt bröllop utomhusvigsel borgerligt vigsel
vigselbåge lantligt bohemiskt bröllop
lantligt bohemiskt bröllop vigselbåge
konfetti istället för ris bröllop
konfetti istället för ris bröllop
konfetti istället för ris bröllop
kasta blomsterblad istället för ris bröllop
mingel bröllop efter vigsel
mingel bröllop efter vigsel
mingel bröllop efter vigsel

Platsen för bröllopet

Emelie: Vi valde att gifta oss i Gamla Stabergs barockträdgård utanför Falun. Vi är båda uppväxta i närheten och den vackra miljön föll oss verkligen i smaken. Staberg ligger bara ett stenkast från sjön Runn som betyder mycket för oss.

bröllop fest i lada lantligt
mingel bröllop efter vigsel
brudbukett lantligt bröllop
ladufest bröllop
Emelie-Johan-15Augusti-2020-Yellowfox-Fotograf-Michaela-Zabel-893.jpg
Emelie-Johan-15Augusti-2020-Yellowfox-Fotograf-Michaela-Zabel-958.jpg
bröllopsmiddag i lada

Bästa minnet

Johan: När vi efter fotograferingen innan vigseln mötte upp brudföjlet i skogen, och fick kramas med våra närmaste vänner samt fick lite väl behövligt fika. Och vigseln när vi äntligen blev äkta makar. Och när vi sprang ut ur ladan genom ett regn av konfetti! Och när våra båda mammor sjöng en variant av Diggi-Loo Diggi-Ley med egenskriven text! Och alla fina och vackra tal från vänner och familj. Och när svärfar sjöng karaoke framåt småtimmarna! Ja det går inte att välja ut ett ögonblick efter som det var så otroligt många härliga stunder från morgon till sen kväll!

Emelie: Jag håller med Johan på alla punkter! Jag uppskattade verkligen filmklippen som spelades upp under middagen från alla våra vänner, kollegor och släktingar som inte kunde vara med på bröllopet på grund av pandemin. När hälsningarna från alla mina fina kollegor från Akademiska Sjukhuset spelades upp så brast det helt för mig och tårkranen var öppen resten av kvällen.

golden hour porträtt bröllop
golden hour porträtt bröllop

Om fotografen Michaela Zabel

Vi fick tips om Michaela Zabel från yellowfox.se i en bröllopsgrupp på Facebook. När vi kollade på bilderna hon fotat på tidigare bröllop så blev jag så rörd att jag började gråta. Hon fångar verkligen dom där speciella stunderna på ett bröllop och har en fantastisk stil som passade perfekt in i miljöerna vi skulle gifta oss i. Att hon är noggrann, en rutinerad bröllopsfotograf och fick oss att skratta gör att vi skulle vilja rekommendera henne till alla - vi är otroligt nöjda!

Min syster Johanna och hennes kille Martin gav oss den finaste bröllopsgåvan man kan ge - en videograf! Isac Wetterö på Photowe filmande hela vår dag och filmen är så fin att man vill gråta. Vi vill verkligen slå ett slag för videograf på bröllopet, ni kommer inte ångra er!

golden hour porträtt bröllop
golden hour porträtt bröllop

Brudparet tips till er som planerar bröllop just nu

Vi är på något sätt glada att det inte blev som vi tänkt från början. Det lilla bröllopet gjorde att det kändes så mycket mer intimt, vi hann prata med alla 30 gästerna och alla våra närmaste fick en chans att lära känna varandra. Så ett tips är att fundera varför ni planerar ett stort bröllop och vilka som ni verkligen inte skulle vilja gifta er utan att dom är närvarande. Sen struntade vi i alla måsten och traditioner som inte kändes bra. Vi skickade till exempel inte ut Save the date, utan gick ut och åt för pengarna istället.

golden hour porträtt bröllop

Fotograf: Michaela Zabel 
Brudklänning: Bröllopsbruket, By Malina
Brudskor: Flattered
Kostym: Suitsupply
Brudgummens skor: Crockett & Jones
Plats för bröllopet: Stabergs Barockträdgård med fest i Stabergs krogs lada, Falun.
Florist: Brudens mamma Annika Eriksson
Ringar: Schalins of Sweden
Catering: Restaurang Basta Urban Italian i Falun
Videograf: Isac Wetterö på Photowe