Sjönära Sommarbröllop i Västergotland : Cornelia + Rasmus

Cornelia och Rasmus gifte sig i slutet av sommaren 2019 och ordnade ett bröllop precis vid sjön Viken i Västergötland. Bruden Cornelia beskriver sitt och Rasmus sommarbröllop som sjönära, avslappnat och festligt. Vi låter er få dyka ner i denna härliga bröllopsberättelse berättad av Cornelia själv, tillsammans med bilder från bröllopsfotografen Johanna Carlsson.

bröllop+industriellt+boho

Så träffades cornelia och rasmus

Cornelia: Vi träffades genom gemensamma vänner en varm försommardag i maj 2012 på båten mellan Helsingborg och Helsingör. Jag var nere och besökte min bästa vän i Skåne och Rasmus var med i gänget som skulle "tura" mellan Sverige och Danmark. Vi hängde sen ihop allesammans i stort sett hela helgen och när jag sen åkte hem på söndagen så trillade ett sms in med frågan om vi skulle ses igen. Rasmus bodde då i Karlskrona och jag i Skövde men jag hade sökt skola i Malmö och hösten 2012 flyttade han in i min lilla etta på Nobeltorget i Malmö. Mer än sju år har gått sedan dess och vi har hunnit med x antal lägenheter, städer och 2,5 års distans på grund av studier under denna tid men hösten 2017 flyttade vi tillbaka till Malmö och köpte vår första gemensamma lägenhet.

bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho

Förlovningen

Cornelia: Första helgen i september 2018 hade vi bjudit vänner och familj till min familjs sommarhus vid sjön Viken för att ta vara på sommarens sista dagar och för att ställa till med kräftskiva. På lördagskvällen var vi ett sällskap på cirka 20 personer som sjöng snapsvisor som om allting hängde på det och käkade kräftor. Efter middagen och lagom till solen så smått skulle börja gå ner så sa Rasmus att han behövde prata lite kort med mig och vi gick ner till bryggan. Jag undrade mest vad som var så viktigt att det inte kunde vänta, vi var ju mitt uppe i festen. Där i solnedgången gick han ner på knä och frågade om jag ville fortsätta göra honom till världens lyckligaste kille och gifta mig med honom. Jag sa ja, ringen träddes på mitt finger, vi skrattade och grät lite och fick en stund för oss själva innan vi gick upp till festen med en flaska bubbel och släppte nyheten. Sen firade vi hela natten. Det var så fint att han valde att göra det på en plats som betyder otroligt mycket för mig och att dessutom få själva frierimomentet för oss själva med sen direkt kunna fira det med människor som betyder mycket för oss. Det var så himla härligt.

bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho+blommor

Vitt och grått färgtema

Cornelia:  Färgtonerna till bröllopet gick i mycket grått och eucalyptusgrönt avseende klädsel och trycksaker därför valde vi att inte ytterligare addera någon färg utan hålla oss till de "lugna färgerna". Blommorna i brudbuketten, tärnornas buketter samt i kyrkan och festlokalen gick i grönt och vitt vilket gick fint ihop med de gråa dukarna och servetterna samt mässingsljusstakarna. Jag ville ha en "vild" bukett med mycket grönt i och jag blev så nöjd när jag på morgonen fick se min bukett. De hade fångat exakt den känslan jag ville att brudbuketten skulle ge.

bröllop+industriellt+boho

Val av klädsel

Cornelia: Jag bokade in en helg tillsammans med mina tärnor i Malmö där vi var runt på flera ställen och jag testade klänningar. Abby Waits hade en kundkväll på Wedding Store i Malmö och jag provade flera klänningar ur kollektionen och var såld direkt. Efter det var det svårt att testa andra klänningar så någon dag senare var jag tillbaka på Wedding Store och beställde en av de första klänningarna jag provade från Abby Waits. Tyllen, detaljerna och spetsen var alldeles underbar och jag tyckte det var fint att den kändes väldigt brudklänningsmässig utan att vara helt vit. Jag föll handlöst för den gråa kjolen och det gav vidare inspiration för färgtema osv till bröllopet.

Rasmus var tydlig från början att han inte är någon kostymkille och med tanke på mitt klänningsval så sa jag inte emot. Han såg aldrig min klänning innan men han valde gråa kostymbyxor, vit skjorta, bruna hängslen och sen valde vi tillsammans ut en grå fluga som han och hans bestmens skulle bära. Han var så stilig och det kändes härligt och avslappnat att brudgummen faktiskt inte måste ha kavaj eller kostym.

Jag letade länge efter vita tyllkjolar till mina tärnor och hittade dessa till slut, sen gav jag dem fria händer att välja någonting grått upptill, vilket gjorde att det blev en härlig mix på deras toppar men att alla hade likadana kjolar.

bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho+vigsel

vigsel i beatebergs kyrka

Cornelia: Vigseln ägde rum i sexkantiga Beatebergs kyrka som ligger med utsikt över sjön Viken. Vi hade en pastor från en annan församling än Svenska Kyrkan vilket gjorde att vi tillsammans med honom kunde utforma vigseln på det sättet vi ville. Rasmus och vårt följe gick in till tonerna av “Rid över skog” på gitarr och därefter gick jag in tillsammans med min lillebror samtidigt som en kör sjöng “Valborg”. Både jag och Rasmus upplevde det som otroligt starkt när dörrarna öppnades och vi fick möta familj och vänners blickar. Sedan läste en av tärnorna en text vi valt ut, ett stycke ur profeten skriven av Kahlil Gibran.

Vi valde även att ha tre solosånger under vigseln i form av Annie´s song, “Kom till mig“ vilket kören sjöng och “Låt kärleken slå rot”. Att ha flera olika personer som sjöng under vigseln och att både piano och gitarr spelades var otroligt härligt och tillförde mycket känsla. I slutet av vigseln läste pastorn en text vi valt ut och sedan gick vi ut till tonerna av “Hädanefter” som sjöngs och spelades på gitarr.

Vigseln vart otroligt stark och vi båda upplevde en kraftfull nerv genom varje steg. Vi bad även pastorn informera gästerna i början om att vi hade en duktig fotograf på plats och vi inte ville att någon skulle fota innan utgångsmusiken spelades - rekommenderas! Det var så fint att mötas av människors blickar istället för mobiltelefoner.

bröllop+industriellt+boho+vigsel
bröllop+industriellt+boho+vigsel
bröllop+industriellt+boho+vigsel
bröllop+industriellt+boho+vigsel
bröllop+industriellt+boho+vigsel
bröllop+industriellt+boho+vigsel
bröllop+industriellt+boho+vigsel
bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho+vigsel
bröllop+industriellt+boho+vigsel

om fotografen johanna carlsson

Cornelia: Vi hittade Johanna på Instagram och föll direkt för hennes ljussättning i bilderna. Men framförallt för känslan hon förmedlade. Bilderna vi såg var så innerliga, detaljrika och fångade verkligen stunden. Hon var med oss från porträttfotograferingen innan vigseln tills slutet på middagen. Likt en älva smög hon runt utan att i stort sett märkas och resultatet blev wow! Hon fick oss även att känna oss oerhört bekväma och guidade oss på ett mycket proffsigt sätt genom fotosessionerna vilka hölls i ett omgivningarna runt ett gammalt bruk, i skogen och i solnedgången på ängarna.

bröllop+industriellt+boho

platsen för bröllopsfesten

Cornelia: Jag har alltid velat gifta mig i trakterna runt mina föräldrars sommarhus och även kyrkan som ligger där betyder mycket för mig. Där har jag haft mina skolavslutningar och mina föräldrar gifte sig där för 23 år sedan. Eftersom vi bor i Skåne vanligtvis där Rasmus är uppväxt så kändes det fint att få vara i mina hemtrakter denna dag. Och även visa Rasmus familj och våra skånska vänner var jag är uppväxt. Platsen för själva bröllopsfesten blev på ett ombyggt båthus med brygga ut över sjön Viken, ett par kilometer från mina föräldrars sommarhus.

bröllop+industriellt+boho

inspiration för bröllopet

Cornelia: Platsen för festen gav oss mycket inspiration. Båthuset ger i sig en somrig, avslappnad och gemytlig känsla vilket vi ville bygga vidare på. Vi ville bygga upp en miljö av mycket blommor, en bohemisk känsla samt även använda oss av vattnet som omger båthuset vilket vi gjorde genom att pynta bryggan och ha minglet där. I övrigt visste vi att vi ville ha en brakfest efter middagen och då kändes det viktigt att bygga upp en peppig stämning under hela dagen genom att addera små festliga moment. Även maten skulle kännas familjär och avslappnad och vi landade i sharingförrätt som serverades till bords och sen en buffé som vår kock byggde upp som ett konstverk i båthuset för att sedan avsluta med jordgubbstårta och till sist korv i bröd på natten.

bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho
bröllop+industriellt+boho

Bästa minnet från dagen

Cornelia: Det är svårt att separera händelserna från dagen då det känns som ett enda lyckorus och en total känslomässig urladdning. First Look var en fantastisk fin stund och så även stunden vi fick i båten påväg till festlokalen och alla våra gäster. Men mellan förrätten och varmrätten tog fotografen med oss för en golden hour fotografering en liten bit från festlokalen. Det var helt fantastiskt att få det lilla andrummet bara vi två och man fick liksom nypa sig i armen för att förstå att det faktiskt händer prick här och nu. Nu i efterhand pratar vi extremt mycket om vigselns och musiken, alla vackra, fina och roliga tal och peppen som uppstod när vår första dans övergick i festmusik, konfetti smälldes och dansgolvet fylldes av alla som står oss nära med glitter i ansikten och led-stavar i händerna.

bröllop+lantligt+porträtt

tips till de som planerar sitt bröllop

  • Sätt upp några ledord för dagen och försök att hålla er till dessa.

  • Fundera över vad som är ni. Det var oerhört viktigt för oss att det inte skulle kännas som att vi "lekte högtid" och ni måste inte ha med "traditionella" moment om ni inte vill. Vi skippade till exempel klassisk tårta och gjorde ingen grej av att skära upp jordgubbstårtorna vi serverade inför våra gäster.

  • Välj toastmasters med omsorg och var tydliga med era ledord och känslan för dagen till dem. Vi sa också att vi inte ville ha några "lekar" utan att deras fokus var att skapa en pirrig och peppig stämning.

  • I början ville vi ha med allt. Det är lätt att drunkna i Pinterest och springa åt flera håll samtidigt. Fokusera på några roliga detaljer som tillför något extra till gästerna. Vi valde att ha en tappkran med bål utanför toaletterna (toashot), ett partybord med ansikts/hårglitter, ledstavar, glowsticks, tatueringar och nikotin, livemusik under minglet, mycket rökmaskiner/discoljus under festen samt att vi gjorde entre med shots och tomtebloss till middagen.

  • Mycket musik i kyrkan tillför en härlig stämning och ett fotoförbud gör era gäster närvarande.

  • Om ni har möjlighet och vill, ta hjälp med trycksaker och dekorationer. Vi kände inte att vi hade tiden eller orken att tex göra egna festhäften och Erika som hjälpt oss med att ta fram inbjudningarna tryckte även festhäftena med innehållet vi skrivit, pordsplaceringstagsen mm. Det gjorde också att allt blev oerhört enhetligt. Vi är inte heller personer som åker på loppis mm och att leta ljusstakar/vaser mm var inget vi ville prioritera. Därför var det perfekt att hyra detta av henne.

  • Lägg krut på bordsplaceringen och om ni vill, beskrivning av gästerna. Om ni ska ha beskrivning av gästerna så knyt gärna an till något roligt minne eller liknande, det blir mer personligt.

  • Till sist, njut av dagen och förlita er på människorna som är där för att er dag ska bli så fantastisk som möjligt. ALLT löser sig.

bröllop+industriellt+boho

Fotograf:  Johanna Carlsson
Klänning: Abby Waits
Skor och örhängen: Wedding Store Malmö
Kostym och brudgummens accessoarer: Brothers, John Henric
Festlokal: Gammalruds Brygga vid Sjön Viken
Florist: Tinas Trädgård
Trycksaker: Erikas Vintageporslin
Hårstylist: Salong E
Makeup: Elin Jernetz
Dukning och dekorering av lokalen samt uthyrning av ljusstakar, dukar, servetter mm: Erikas Vintageporslin